HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

A boldogság eredete és a forma hatalma

2013.12.26.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A boldogság eredete

1.1. Háttér

Az elme, pontosabban annak érző része, a lélek, képes magát jól és rosszul érezni. Ezt nevezem a boldogságra való képességnek. A lélek különféle módokon képes erre: például rosszul érezheti magát azért, mert fáj a lába, de azért is, mert sikertelennek érzi magát. Ezek a módok a motivációk. Az elméről, a lélekről és a motivációkról részletesebben ‘Az elme szerkezete’ illetve a ‘Forma, öntudat, motivációk és érzelmek’ témákban lehet olvasni.

1.2. A boldogság útja

A boldogságra való képességünk kezdetben kizárólag arra szolgált, hogy a biológiai forma általa irányítson bennünket. Ez később, az öntudat megjelenésével megváltozott, az elmének új, a formától független örömforrásai születtek, ám az irányítási funkció is megmaradt, sőt kibővült, és immár a társadalmi forma is felhasználja azt.

1.3. A boldogság energiája

A boldogság vágya az, ami az érző lényeket mozgatja. A boldogság az elme célja.

Mindenki kizárólag a saját boldogsága érdekében cselekszik. $

Úgy tűnhet, hogy ez néha nem így van, de mélyebben belegondolva látszik, hogy mégis, csak a boldogság keresése rejtett, közvetett vagy hibás.

2.   A forma hatalma

Ami azt jelenti, hogy a biológiai és társadalmi forma, melyben élünk, korlátoz és irányít bennünket, az elmét. $

2.1. A forma hatalmának jellemzői

2.2. A biológiai forma eszközei

A biológiai forma az ön-, de leginkább a fajfenntartás biztosítása érdekében befolyásolja az elmét. Ezt a motivációkon keresztül teszi.

2.3. A társadalmi forma eszközei

A társadalmi forma azt igyekszik biztosítani, hogy a tagjai a társadalom érdekeinek megfelelően viselkedjenek. Ennek érdekében többféle eszközt felhasznál:

1)    Motivációk

2)    A gondolkozás befolyásolása

3)    Normák

4)    Anyagi ösztönzés

2.4. A társadalmi forma kompatibilitása a biológiaival

·     A társadalmi forma alkalmazkodik a biológiaihoz.

·     A társadalmi forma támogatja a biológiait.

2.5. A forma és az öntudat

Az öntudattal (és az intelligenciával) meggyűlik a baja a biológiai formának.

Az öntudat a társadalmi formára nézve sem csak előnyökkel jár.

Az öntudat okozta komplikációkra válaszul viszont a forma új eszközökre tett szert.

Említést érdemel még, hogy a biológiai forma nagyban meghatározza, hogy egy öntudattal bíró faj mennyire képes kibontakozni.

2.6. A formához való alkalmazkodás

Mint a fentiekből kitűnik, az öntudattal bíró elmét nem feltétlenül teszi boldoggá a forma kiszolgálása. Például vannak, akik szabadságukat féltve vonakodnak gyermeket vállalni, és vannak, akik ódzkodnak a társadalomba való betagozódástól. Kérdés, hogy mennyire ajánlatos mégis eleget tenni a forma igényeinek.

A legtöbben persze nem csinálnak ebből ekkora ügyet, és különösebb ellenállás nélkül követik a forma irányítását. (Miközben közvetítik is azt a környezetük felé.)

3.   A formát létrehozó mechanizmus, a forma és a tartalom kapcsolata

A három tényező kapcsolatai közül a legfontosabb az, ahogyan a forma hat a tartalomra, közelebbről az elmére. Erről volt szó idáig. Azonban ezen kívül is van még néhány említésre érdemes összefüggés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr955708934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása