HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Politika, választások (2022. február)

2022.02.24.

Márki-Jay

 

Mindenekelőtt: bárcsak egyszer ilyen tisztességes emberek vezetnék ezt az országot. Ezen kívül a közgazdasági szakértelmében sem kételkedem, minden bizonnyal tudja, hogyan kell egy vállalatot elirányítani, és az ország kasszáját is rá lehetne bízni. Ezekkel nincs is gond. A gond az, hogy odáig el is kellene jutni – ehhez pedig nagyobb politikai és diplomáciai érzékre volna szüksége.

 

Nem csak nekem tűnt föl, hogy folyamatosan magyarázkodnia kell az elszólásai miatt. Egy-két alkalommal ez még rendben is volna – de amikor minden hétre jut belőle, akkor már kezd kínossá válni.

 

Az egyik problémája a rossz szóhasználat és megfogalmazás. Merthogy lehet az rendben, amikre gondol, amiket ki akar fejezni – az sem mindegy azonban, hogy valaki hogyan mondja el azt, amit el akar mondani. Például amikor fasisztákat emleget, vagy a gombák trágyával etetése, vagy amikor hosszas magyarázkodásba kezd, amelynek a közepén a hallgatóság vagy elveszik, vagy elalszik. Már hogy az elsőnél az lett volna a lényeg, hogy az ellenzék nem akarja központilag előírni, hogy ki mit gondoljon; a másodiknál a kormány népbutító gyakorlata; a harmadiknál meg, hogy pontosan kifejtse az összetett álláspontját valamiről. Csak hát kit érdekel az, hogy ő mire gondol ő pontosan. A nép tudatáig többnyire csak egy-egy félmondat jut el – meg a Fidesz is rögtön előkapja az ollót, amellyel kivágja a leginkább félrement szavakat.

 

A másik pedig Márki eltökélt szókimondása, hogy ő nem köntörfalaz, kimondja az igazat úgy, ahogy van. Ez ugye, alapból, szimpatikus is – egészen addig, ameddig az igazság nem lesz nekünk kellemetlen, bántó vagy ijesztő, amit sokan nehezen viselnek. Mondjuk, amikor rezsicsökkentést kritizálja – hiszen akar bárki is többet fizetni? Nem akar. Külön említendő, a kettő kombinációja, amikor kellemetlen igazságokat közlünk kellemetlen módon. Azt, hogy az emberek többsége, nos, valóban, nem az eszével hódít – úgy, hogy leostobázzuk őket. Főleg, amikor nekik kellene megválasztani bennünket miniszterelnöknek. Sajnos a politikában, egy demokráciában különösen, nem lehet egyszerűen az emberek arcába vágni az igazságot, a legjobb szándékú politikus is kénytelen navigálni, megalkudni, ha el akar érni valamit, diplomatikusnak lenni – mert egyébként azok győznek, akiknek nem okoz lelkifurdalást pofátlanul hazudni sem.

 

Mert ilyenek az emberek: nem viselik el az igazságot, kellemes illúziókat és ígéreteket akarnak, és nem akarnak gondolkodni sem, egyszerű válaszokat akarnak a bonyolult kérdésekre is, és aki megpróbál belemenni, azt egyrészt nem értik, másrészt rögtön gyanús is lesz, hogy mit kavar ez itt.

 

A Fidesz propagandagépezete pedig minden kikezdhető botlásra rámozdul, teljes erővel nyomatja, és el is spájzol örök időkre minden szót. Meg hát, a mai világban, amikor mindenhol ott van egy hangfelvevő, amikor egy gombnyomás és az egész világ értesült minden bakiról, amikor ha egyszer felkerül valami az internetre, soha el nem tüntetni senki: ilyen körülmények között még magánemberként is jobban tesszük, ha odafigyelünk. Nem hogy Don Quijote-ként, aki a Fidesz teljes árstoppos dízellel hajtott úthengerével készül megküzdeni.

 

Hozzá kell tenni, akármit és akárhogy mondana is Márki, mindenből össze lehetne vágni úgy a betűket, hogy az felháborító legyen. Márkinak azonban így is kínosan ügyelnie kellene minden szóra, hogy ne szállítsa önként a muníciót az ellenségnek – amit Orbán már jól megtanult. Ha lehet, nem is nyilatkozik, és amikor igen, akkor is csak az alákérdezős lakájmédiának – meg hát egyébként is sokkal rutinosabb. Sajnos Márkinak ebbe is menet közben kellene belejönnie, és félő, hogy nem lesz rá lehetősége. Pedig e.u. 15-ben (elkxrtuk után 15-ben) igazán tudhatta volna már előre, hogy az ember három óvatlan mondattal örökre elintézheti magát…

 

Továbbá problémája Márkinak a szavaiban kiütköző indulatossága. Nem mintha nem volna oka rá, de éretlennek hat vele. És mindenkiben fel szokott menni a pumpa, viszont közemberként is tudjuk, hogy számoljunk el tízig – politikusként meg egyenesen kötelező higgadtnak maradni. Csodálom is őket egyébként, a fideszeseket is, amilyen nyugodt hangnemben képesek válaszolni a legprovokatívabb kérdésekre is.

 

Ezen kívül valakinek nagyobb tehetsége van a szónokláshoz, valakinek meg kisebb. (Bár mintha az utóbbi hetekben már Márkin is tapasztalható volna bizonyos fejlődés, kevesebb kínosat mond – és többet ígérget. Sajnos ez kell…)

 

Mindezeken felül Márkinak még egy középsúlyos szakemberitisze is van. Hogy mi? Mindenekelőtt szögezzük le: a jó szakember természetesen nagy érték, jó ember, intelligens, a szakmájához is kiválóan ért. Csak azon kívül van meglehetősen elveszve – ami, többnyire nem is baj, egészen addig, ameddig a saját területén belül mozog.

 

Különösen jellemző, hogy a műszaki, technikai szakemberek empátiája nincs a toppon, humán ügyekben tipikusan nem igazán vannak otthon, nem tudják, nem érzik, hogy hogyan gondolkodnak, hogyan éreznek az emberek, mi fáj nekik, mitől félnek, mitől sértődnek meg. (Mellesleg a tudományágak felosztása sem véletlen reál és humán területekre; valamint, hogy rendszerint a férfiaknak a reál, míg a nőknek a humán oldaluk az erősebbek. Csakis átlagosan, természetesen, csakis átlagosan, merthogy közben annak is folyamatosan a tudatában vagyunk, hogy mi a sztereotípia, és ezt a hibát is erősen igyekszünk elkerülni.)

 

Márkin is az látszik, hogy jó közgazdászként felvillannak előtte a képletek, (A vírus több nyugdíjast ölt meg. + A nyugdíjasok közt több a Fidesz szavazó. = Mitől lenne a Fidesznek több szavazója.), és az összefüggések (Árszabályozás --> Túlkereslet --> Hiány --> Szakmaiatlanság), azt azonban már nem vonja ki az összegből, mielőtt kinyitná a száját, hogy hogy hangzik ez, milyen hatással lesznek ezek a nyers tények a hallgatóságra. (Rémület és felháborodás. Bár olyan is van, akinek tetszik: a Fidesz propagandaosztálya.)

 

Ami a hatósági árak szakmaiatlanságát illeti, egy másik szakmát, a politikát tekintve, éppen hogy olyan, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva – és most pont ebben a szakmában kell győzni: választást kell nyerni, nem közgazdasági vitát. Bár mondjuk, az azért politikailag se venné ki jól magát, ha odáig fajulna a dolog, hogy komoly hiány meg feketepiac legyen a dologból, és már most vannak ennek kezdeti jelei– de a választásig azért ki lehet húzni valahogy, majd a MOL átveszi a becsődölő maszek benzinkutakat. Illetve azt is kikövetkeztethetjük az esetből, hogy boltosból kevesebb van, mint vásárlóból: merthogy amit most megspóroltok, azt tőlük kapjátok, nem a haza atyjától.

 

(Apropó, honnan lehet tudni, hogy egy benzinkútnak még így is megéri? Hát abból, hogy 479,9-ért adja, nem 480-ért. Bár lehet, hogy csak megszokásból vonják le azt a tíz fillért…)

 

A népet, akiket nem sokat izgat az árstop szakmaiatlansága, akiket meg lehet ijeszteni a fizetős egészségügynek még egy távoli gondolatával is, akiknél egy zsák krumpli sem mellékes abban, hogy kire adják a voksukat, a szegény embereket, akik valóban a lét létminimumon egyensúlyoznak, őket természetesen nem hibáztatom. Valóban elég baj, hogy tömegek vannak ilyen helyzetben. De vajon mindenki így gondolja? Nos, ez nem is annyira biztos: figyeljük meg ugyanis, hogy milyen hasznos egy szegény, függésben tartott nép, ha pénzzel akarjuk megvenni őket: így ugyanis olcsón kaphatók.

 

A másik, hogy az emberek jó része nem nagy eséllyel indulna a Nobelért – ami lehet, hogy fáj, de ettől még igaz – viszont az is, hogy ettől még jó emberek. Ezzel együtt azonban ez a másik, ami manipulálhatóvá teszi őket, mert a sötétségben tartott embereket könnyű becsapni, rávenni arra, hogy azt gondolják, azt tegyék, arra szavazzanak, akire mondjuk. Ezért nem bánja az, aki csak hatalmon akar maradni, ha a nép szegény és buta, ezért nem is igyekszik túlságosan változtatni ezen, ezért hagyja lepusztulni az iskolát, ezért felel meg neki, ha megmaradunk összeszerelő üzemnek. (Apropó, a gyáripar egyik nagy találmánya az volt, hogy szállítószalag-munkásnak a képzetlen munkaerő is megfelel, két csavar meghúzásához nem kell mesterember.)

 

Visszakanyarodva Márkihoz, a krónikus szakemberitisz másik jellemző tünete, hogy az elméletet ugyan kenik-vágják – az elmélet és a gyakorlat közti gyakorta jelentős különbséget viszont már nemigen sikerül áthidalniuk, nem látnak ki a képletek mögül, az elefántcsont-toronyból, nem ismerik a mindennapi valóságot, annak piszkos módszereit és általában a gyakorlatot. (Bár Márkinak speciel e tekintetben lehetnek már tapasztalatai – az egyszerű nép megszólítását, kezelését viszont még láthatóan gyakorolnia kell. Apám szokta mondani nekem, hogy többet kéne beszélgetnem egyszerű emberekkel, már hogy a könyvet úgy írjam aztán, hogy számukra is befogadhatóbb legyen, jobban tükrözze a valóságot. Nos, talán Márkinak sem árt meg most némi kimozdulás a hódmezővásárhelyi, viszonylag nagyvárosi polgárság, illetve a vállalati igazgatóságok, szakemberek köreiből.)

 

És nemcsak Márki, mostanra az egész baloldal igencsak elszakadt az egyszerű néptől, nem tudja kezelni, nem tudja megszólítani őket; programpontjai, a zöld gazdaság, az euró, a nemi kérdések nem nagy vonzerővel bírnak, esetenként egyenesen taszítólag hatnak rájuk. Közben Orbánnak a (nem népnemzeti) polgársággal, értelmiséggel nem is kell foglalkoznia, átlép rajtuk, sőt maga ellen fordítani sem fél őket – amit meg is tehet, hiszen az egyszerű népből van több. Majd fog itt ő udvarolgatni, amikor egyszerűbben is megoldhatja. Az egyszerű nép kezelésének, valójában nem túl bonyolult módszere viszont központi eleme Orbanisztán működésének. Azért, mert ennek a rendszernek ők a fő tömegbázisa, azért mert őket lehet könnyen, olcsón és egyszerűen megnyerni, manipulálni.

 

Lássuk, hogy néz ki Orbán gondosan felépített gépezete a maga egészében.

 

 

Orbanisztán működése

 

1) Az embereknek két dolog kell: kenyér és cirkusz.

 

   ● Kenyér

 

      ○ Rezsicsökkentés

      ○ Gyári munka a népnek az összeszerelő üzemekben, állami építkezések; egykulcsos adó a szakembereknek; Közmunka annak, aki sehova nem kell.

      ○ Választási osztogatás (Nyugdíj, SZJA, hatósági árak)

 

A rezsicsökkentés az alacsony piaci árak miatt egészen eddig nem is került pénzbe – most viszont, hirtelen kérdés lett, miből finanszírozzák. Szerencsére a választások közel vannak, addig hitelből is ki lehet húzni.

 

„A segély helyett munka” elvével egyet lehet érteni: ez egyrészt annak is jót tesz, aki nemcsak a lábát lógatja, másrészt legalább a köz érdekében is tesznek valamit. (Más kérdés ennek a munkának a hatékonysága…)

 

   ● Cirkusz

 

Egyfelől megtanulták, hogy az internettől el a kezekkel, másrész tucat számra veszik a megvásárolható celebeket, a nemzeti rockereket, meg az élsport is jó volna erre – ha működne.

 

 

2) Kommunikációs módszerek

 

A népre a következőképpen lehet hatni:

 

   ● Egyszerű megfogalmazás. („Pénz. Migráncs. Buzik.”)

 

Ellentétben például Márki terjengős üzeneteivel, magyarázkodásával.

 

   ● Ismételgetés. („Migráncs, migráncs, migráncs, migráncs”…)

 

Reggel, délben és este.

 

   ● Az érzelmekre hatás. („Féljél, mert migráncs!”, „Féljél, mert áremelés!”, „Féljél, mert buzik!”; A gyerekek, akik egyrészt a minden, másrészt meg megvédjük őket a buziktól. Valamint Orbán, mint a nép atyja és gyermeke egy személyben.)

 

Ellentétben az észérvekkel, amiket nehéz felfogni, és gyakran nem is lehet három szóban letudni őket – így pedig rögtön gyanúsak az egyszerű embernek, hogy mit mismásolnak ezek itt.

 

   ● Vizualitás

 

Avagy „egy kép többet mond ezer szónál” – meg hatásosabb is. Lásd pl. Soros nem épp hamvas arcát minden utcasarkon – vele szemben meg Márki monológjait, melyek lehetnek bármennyire igazak, ésszerűek és részletesek: csak annál rosszabb.

 

 

3) A média leuralása

 

   ● A közmédia kisajátítása

   ● Sajtófelvásárlások, KESMA

 

A kommunikációs csatornák uralása kulcsfontosságú a sikerhez, mert aki ezekhez nem fér hozzá, az el sem tud jutni a közönséghez. (Ahogy ez az üzenet sem, ha nem adjátok tovább.) A közmédiában az is a jó még Orbánnak, hogy ingyen van neki, mi fizetjük az ő propagandáját, közpénzből. Az ellenzékiek is.

 

 

4) Egység

 

   ● Egy vezér

   ● Egy párt

   ● A tömegbázis egysége

 

Ez a másik nagy tromf Orbán kezében, amellyel a megosztott ellenzék nem tud mit kezdeni. A tömegbázis egységét támogatja elsősorban a nemzeti eszme, amelyhez fogható egyesítő ideája szintén nincs a baloldalnak; illetve a sport és a sportsikerek is segítenék.

 

Valamint:

 

   ● A kommunikció egysége

 

Ahogy központilag irányítják, összehangolják, hivatkoznak egymásra, stb…

 

(Kedvencem, amikor a Kossuthon a Déli Krónika jelenti, hogy az Origo mit írt – értitek, mintha nem ugyanaz volna a kettő. Ez amúgy egy bevált dezinformációs technika, talán az oroszok találták ki, de tökélyre ők fejlesztették: hogy ugyanis sok különböző hírforrást, újságot, TV-t, blogot, trollhadsereget tartanak fönn, melyek egymásra hivatkoznak, és így úgy tűnik, mintha több forrás állítaná ugyanazt – pedig egy lukból fúj minden szél. Meg ezek a biorobot bemondók, riporterek itt a kormány médiában… Na mindegy.)

 

Az egységes kommunikáció, meg amiket az előző pontokban láttunk, módszereiben és szervezetileg is, igencsak profi kommunikációs – manipulációs komplexumot alkot.

 

 

5) Utánpótlás

 

   ● Fidelitas

   ● Közszolgálati Egyetem, a csinovnyikképző

   ● MCC, az elitképző

 

Miközben a közoktatást, ha nem is direkt módon, hagyják lezülleni, legalábbis finoman szólva nem kezelik prioritásként. Láthattuk: a hatalomnak az a jó, ha a nép nem gondolkodik.

 

(Valamint hogy a gimnáziumok helyett a szakképzés felé terelik a fiatalokat.)

 

 

6) Ideológia háttér

 

   ● Alapjogokért Központ, Szánthó Miklós és társaik: hazai intézmények és „gondolkodók”

   ● Külföldi ideológusok

 

Akik időről-időre megjelennek a Karmelitában. (Azt is tudjuk, mik az ideológiák általában: racionálisnak beállított, de javarészt leegyszerűsített és összességében hamis gondolati rendszerek…)

 

 

7) Az ellenzék eltiprása

 

   ● A folyamatos propaganda és uszítás ellenük

   ● Már csírájában rászállni a szóba jöhető ellenfelekre

   ● A fő ellenfelekre pedig teljes erővel

   ● Kiegészítő zaklatásuk, ellehetetlenítésük (számvevőszéki vizsgálatok, intézményeik vegzálása)

 

(A CEU elüldözése annyiból tartozik ide, hogy az ő fejükben az egy kifüstölendő libsifészek és politikai kiképzőközpont volt – valójában vajmi kevéssé. Az SZFE-vel hasonló volt a helyzet, bár azt nem megsemmisíteni akarta Orbán, csak az uralma alá vonni.)

 

 

8) Ellenségkép

 

   ● Soros

 

Azt tudjuk, milyen hasznos tud lenni a politikában egy (vélt vagy valós) ellenség. A Fidesz mindenekelőtt Sorosban kreálta meg ezt vélt ellenséget. (Futottak még: Brüsszel, az ENSZ és a nemzetközi baloldal – ezeknek azonban nincs olyan fotogén, a Csillagok Háborúja főgonoszát elég jól közelítő ragyás arcuk, mint Sorosnak. Arra viszont kínosan ügyelnek, hogy az antiszemitizmust ne lehessen rájuk sütni.) Illetve hazai mumusnak itt van még Gyurcsány, aki nemcsak elkxrta, de még árat is emelt. (Hiába indult pontosan ugyanúgy komcsinak, mint Orbán.)

 

 

9) „Permanens forradalom”

 

   ● A nép megosztása, a feszültség folyamatos fenntartása

 

Mellyel állandó készültségben tartja a saját tömegbázisát. Vegyük észre azonban, hogy a megosztottság egyszersmind le is gyengít minden csoportot, a nemzetet is. Nem beszélve arról a keserűségről, amit a népnek okoz azzal, hogy egymás ellen hergel bennünket.

 

 

10) Tőke és befolyás

 

   ● Az állami források felhasználása pártcélokra.

 

Miközben az adók beszedéséről is gondoskodik. (Ami önmagában jó – kár hogy egy ilyen rendszert finanszíroz belőle.) A világbajnok ÁFA + jelentős jövedéki adó. (Hogy az SZJA viszonylag, de főképp a társasági adó alacsony maradhasson.)

 

   ● A fontos állami pozíciók elfoglalása. (Ügyészség, Alkotmánybíróság, MNB, Médiahatóság, stb…)

 

Bár a renitens Matolcsyt azért szívesen elfenekelné mostanában, meg a bírók és rendőrség is beleköpnek még időnként a levesbe.

 

   ● A közvagyon kiszervezése, egyetemi „modellváltás”

 

Hogy akkor is megmaradjon a befolyásuk, ha leváltanák őket.

 

   ● Magánvagyon-felhalmozás (Lölő, NER)

 

Mert mindig jó, ha van mihez nyúlni – meg hát Rod Stewart-ot is ki kell fizetni valamiből.

 

   ● Az EU-s források kiszivattyúzása, lenyúlása és a pártérdekeknek megfelelő kiosztása

 

Speciel azt, hogy az Unióból elhozza, amit lehet, jól csinálja – megint csak más kérdés, hogy mire használja fel. Hogy ugye nemcsak azzal jár jól, amit maga rak zsebre, hanem azzal is, amit párthűségtől függően oszt ki pl. az önkormányzatoknak. Meg a vállalkozók és a nép se sokat nézi, hogy honnan jön, ami neki csurran. (Lassan az EU is elkezd végre tenni ez ellen valamit.)

 

   ● Trafikzsoldosok és egyéb kedvezményezettek

 

Pl. a gazdák, akik a NER mércéhez képest kicsit, önmagukhoz mérten viszont jelentős pénzeket, üzleteket kaptak. Nyilván ez a krumpliosztáshoz képest egy fokkal nagyobb tápolás arra is jó, hogy, úgymond középszinten is kiépítsenek egy hűbéri bázist.

 

 

11) Külföldi helyezkedés

 

   ● Haverkodás a világ autokratáival: Putyin, Kína, a türkök és Bolsanaro

 

Mert mindenkinek kell egy-két barát. (Bár a türköket még csak-csak, valamennyire talán Putyint is, de Kínát meg Trumpot nem sokat izgatják kishazánk kis helyi terminátorai.)

 

   ● EU

 

Kifelé (a hazai hőzöngéshez képest) tompítottabb hangnem, annyira azért jóban maradni velük, hogy a pénz lehetőleg ne álljon meg. Közben azért szervezkedés az euro-szkeptikusokkal.

 

   ● Németek és a multik

 

A biznisz és a bizniszbarát környezet fenntartása számukra, összeszerelő üzemi céllal. (Olcsó munkaerő, megnyirbált munkavállalói jogok, alacsony adók)

 

   ● Külföldi celebek, showman-ek

 

Chuck Norris-tól, Tucker Carlson-ig, illetve, most egy időre legalábbis, Trumpot is inkább ide sorolhatjuk.

 

 

12) Hibakezelés

 

Mert azért van homok a gépezetben. (Meg homokos is.)

 

   ● Egységes, kiszámított intézkedések

 

Lásd a fiaskók utáni rendszeres egy nap csendet, ameddig kiforgatják a narratívát. Plusz az egységesen irányított sajtójuk.

 

   ● A kellemetlen ügyek agyonhallgatása

 

Pl. a Pegasus-ügy kapcsán, vagy épp hogy a járványban itt haltak meg a világon a negyedik legtöbben. Mert nemcsak a csodák tartanak három napig.

 

   ● Amikor elkerülhetetlen, gyors és határozott reagálás.

 

Pl. ahogy Szájert sietve lekapcsolták mindenhonnan.

 

   ● Terelés, gumicsontok

 

Lásd mondjuk a Városháza-ügyet. És ennek a nevetségessége: hogy hónapokig kell hallgatni, hogy mennyire mérhetetlenül botrányos egy amúgy meg sem történt ügylet, ami nem is saját zsebre ment volna – miközben a másik oldalon egy évtizede megy a szabadrablás…

 

Valamint Karácsony a buszsávban. Hát igen, mikor mi akad. Miközben Lölő, a világklasszis vállalkozó, jó érzékkel 400 milliárdot vágott zsebre az ország pénzéből…

 

   ● Tanulnak a hibákból

 

Ami egy nagyon hasznos tulajdonság egyébként. Mondjuk, ahogy az internetadós tüntetések óta ők lettek a szociális netcsomagok és a laptoposztogatás bajnokai. Illetve ennek az egész rendszernek a kiépítése is, már hogy Orbán első ciklusában kvázi normális állapotok uralkodtak, de rajtavesztett: el is határozta, hogy ezt a hibát nem követi el még egyszer.

 

 

13) Szorgalom

 

Szintén, ahogy ezt az egészet összerakták és működtetik. Mondom, ami a puszta ügybuzgalmukat illeti, sokan példát vehetnének róluk.

 

* * *

 

Figyeljük meg, hogy mindez azért nem rakétatudomány. (Bár agysebészet, pontosabban agymosás, az van benne.) Szóval, hogy ezek lényegében tankönyvi dolgok, régi, jól bevált technikák. (Mondjuk a nagy többség nem ismerni fel őket, akkor sem amikor vele szemben alkalmazzák azokat, hogy iparszerűen terelgetik, manipulálják a népet és őt saját magát is.) Meg az is igaz, hogy ismerni a módszereket egy dolog – megszervezni meg egy másik, ahhoz oda kell tennie magát az embernek.

 

(Ha kimaradt valami, írjátok meg és kiegészítem, hadd legyen meg itt együtt az egész gyönyörű felépítmény.)

 

Ez tehát egy tank, egy úthenger, az a szervezettség, aminek az ellenzék a poros nyomában sincs. Milyen kár hogy mindez az energia, szorgalom és lelemény mindenekelőtt egy érdekcsoport hatalmát és jólétét szolgálja, nem pedig az országét… És ezt azzal legyőzni, hogy mi majd jófiúk leszünk…

 

Nos, most az egyszer nem lett volna, (nem lenne?) lehetetlen – azért, mert most minden együtt van: a járvány, az infláció, a populisták nemzetközi térvesztése, a kormány sorozatos mellényúlásai és minden korábbinál arcátlanabb korrupciója. Ha most ezek mellé lenne még csak egy kicsit rutinosabb vezető, és egy valóban egységes, szervezett ellenzék, bőven elég volna. A megosztottságuk azonban továbbra is rengeteget ront az esélyeiken. Az előválasztás, meg a kerületenként egy-egy jelölt értékelhető fejlemények – de azért messze nem az igazi. (Meg ezek a Gattyánfélék, ha meg se születtek volna, és még a kutyapárt is, aki most megmutatja, hogy a szíve mélyén ő sem különb.)

 

 

Orbanisztán jövője

 

A jelen után nézzük, milyen jövő vár Magyarországra, ha ismét Orbán győz. Ha most úgy csinálnám, mint a propagandisták, akkor azt mondanám, hogy borzalmas és maga pokol – ám ez nem volna igaz.

 

A minimális meglesz a népnek is, lesz enni, lesz fűtés, a határt is megvédik, lesz TV, Philippe filmekkel, Bagi-Nacsával. Lesz tűzijáték. És a vég nélküli propaganda, ami a csövön kifér. És sokan vannak, akiket ez nem is zavar, akiknek ennyi elég is. Minél inkább szegénységben és sötétségben van tartva a nép, annál többen.

 

(Illetve lesz Rod Stewart is, de ő csak Lölőnek, privátba, mert a jelek szerint szintén nem 100-as Bigének is el fog fogyni a pénze rá. Ha ehhez hozzárakjuk még Gattyánt, akinél két lehetőség van: vagy Fidesz bérenc, vagy nem komplett, akkor láthatjuk, hogy veszi el a pénz az emberek eszét. Inkább örüljetek, hogy nem kell ezekkel vegyülnötök.)

 

Lesz munka is, munkásként a multik futószalagja mellett, vagy béresként az új földesurak földjein, vagy közmunkásként, ahol a vazallus polgármesterek kezéből kapjátok a minimálbért, és hálából rájuk szavaztok. Közben az új arisztokrácia tömi a hasát a munkátok gyümölcsével, ti pedig ott hajbókoltok majd a lehulló morzsákért.

 

Dolgozni tehát lehet majd, éhen se haltok, meg se fagytok. Csak két dolgot nem lesz itt érdemes csinálni: tanulni és vállalkozni. Mert nem a tehetség és a szorgalom érvényesül majd, hanem a rendszerhűség. És ennek nemcsak a tehetséges és szorgalmas embereknek isszák meg a levét, akik jobban teszik, ha idejében elhúznak, nem csak ők szenvedik majd meg a kegyúri rendszert – hanem az ország is, amely megmarad egy leszakadó, bezárkózó, elszegényedő poros kis hátsó udvarnak, a nagyok árnyékában. Persze mit csodálkozunk? Ez eddig is így volt. Számoljuk meg, hányan lettek itthon Nobel-díjasok, és hányan külföldön, és a teljesség kedvéért adjuk hozzá Karikó Katalint is. Aztán meg majd büszkélkedünk velük, ha hazalátogatnak.

 

Meg azt sem mondom, hogy a mostani ellenzékkel biztosított a fényes jövő, és mindennek az ellentéte. Igazatok van, amikor azt mondjátok, hogy oké, a Fidesz se egy leányálom, de hol van egy épkézláb alternatíva.

 

Erre azt tudom mondani, hogy a mostani választáson ennél többről van szó. Mert ha most maradnak, akkor a remény is sírba száll, hogy belátható időn belül megszabaduljunk a maffiától. Éppen ettől más ez a mostani választás, mint az előzőek: mert most minden együtt van, ami együtt lehet, a körülmények, meg az ellenzéktől elképzelhető legnagyobb erőfeszítés is. (Egyetértek, bárcsak többet is el lehetne képzelni.) Szóval, ha most nem, akkor kb. soha. És akkor Orbán meg a NER most már végre tényleg kényelmesen elterpeszkedhet ebben a jó kis langyos pocsolyában, jó ideig nem lesz félnivalójuk. Talán nem örökre – de ameddig Orbán át nem költözik az örök vadászmezőkre, addig elég valószínű. (Mert a Fidesz környékén sem látszik olyan figura, aki az örököse lehetne. Majd. Valamikor sokára.) Addig viszont szolgálhatjátok őt és vadásztársait itt, az új feudalizmusban.

 

(És ahogy egyre inkább megszilárdul a helyzetük, annál kevésbé lesznek elképzelhetetlenek olyan lépések a részükről, melyeket most még nem mernek megtenni. Például az, hogy kivezessék az országot az EU-ból – hiszen egyre több bajuk van vele, meg most már a pénz is nehezebben jön, szóval nem elképzelhetetlen, hogy egyszer csak vesznek egy nagy levegőt, elindítanak egy jó kis propagandakampányt, és ugranak. Láttuk is már egy hasonló történetnek a valóra válását: a CEU elüldözését…)

 

A fideszesek szektás részének természetesen hiába is beszélnék, úgyhogy most a gondolkodó jobboldaliaknak mondom, hogy tudom, hogy ti is látjátok Orbán rendszerének a bűneit és hibáit. Tuti biztos, hogy nem lenne ez a szervezettség, ha az ellenzék nyerne, ebben igazatok van, de lopás is kevesebb lenne, és most itt van ez a jobboldali érzelmű, gyakorlatlan, de tisztességes jelölt, aki megérdemelne egy esélyt a Fidesz 12 éve után. Egyúttal Orbánnak és a sleppnek is adhatnátok egyet a szájára – szerintem szerintetek is megérdemelt módon, hogy nem tehetnek meg bármit, nem rabolhatják ki az országot, nem hülyíthetik annak népét következmények nélkül. Aztán, ha nem jön be, négy év múlva legfeljebb visszaengeditek őket.

 

(És a slepp alatt természetes, hogy NEM az egyszeri Fidesz szavazót értem, hanem a Lölőt, a NER-t és a többi nagykutyát.)

 

Mert a tisztesség nagy szó, és oly kevesekben van meg azok közül, akik feljutnak a csúcsra. És nem is csak azért lenne fontos a tisztesség, mert kevésbé korrupt módon intéznék az ország ügyeit, hanem azért is, mert lefelé sem az sugározna, hogy egyvalamitől függ a boldogulásod, a nyelved hosszától. Ami meg még hiányzik, intelligens ember lévén, remélhetőleg beletanulna Márki, az igyekezet láthatólag ott van benne, és némi fejlődés máris tapasztalható. Felszabadító lenne: mint egy új rendszerváltás. (És komolyan, nem hogy ez volt az az állapot, amiből anno 89-ben ki akartatok törni? Állítólag? Ja, hogy az vörös volt, ez meg nemzeti színű…)

 

Én meg, realista ember lévén, ezzel együtt sem fűzök sok reményt a dologhoz, tudom mi a helyzet, tudom, hogy működnek az emberek, hogyan programozzák őket, milyen gombokat kell megnyomni rajtuk. És Orbán most meg is nyomta az összeset.

 

 

Egyebek

 

● Néhány mozzanat az ellenzék javára

 

   ○ Az EU bíróság ítélete

 

Mely szerint jogállami feltételekhez lehet kötni az EU-s pénzek a kifizetéseket. (Hogy ne lopja szét az „elit”, és mert folyamatosan Brüsszel ellen hadakoznak. Ti pénzelnétek olyanokat, akik így viselkednek?) Effektív hatása ennek csak később fog érződni, de a hír eljut az emberekhez. És a pénznél kevés jobb érv van.

 

   ○ Hiányjelenségek a hatósági árak nyomán

 

Hogy több helyen korlátozzák már a boltok meg a benzinkutak a vásárolható mennyiséget. Ez pedig bosszantó és régóta nem tapasztalt jelenség.

 

   ○ A tanárok mozgolódása

 

Ahogy néhányan, később talán többen is, azért is elkezdtek sztrájkolni, tiltakozásul arra, hogy rendeletben írták elő nekik lényegében azt, hogy nem sztrájkolhatnak. A tanárokkal pedig sokan kapcsolatban állnak, a szülőkre is hatással lehetnek.

 

   ○ A NAV lecsap Iványi Gáborra

 

Pontosabban az Oltalom Karitatív Egyesület-re – és lecsapni valamire, aminek ilyen neve van, így választás előtt, hát, nem túl szimpatikus. (Gondoltam is, ki lehet vajon a NAV-nál, aki ennyire utálja Viktort? Hacsak nem találnak tényleg égbekiáltó dolgokat, persze.)

 

 

● Szókimondás

 

Már hogy mostanában ez divatos, Orbán és Márki is erre hajaz. (Meg Trump is, meg én is.)

 

Orbán, aki kimondja, hogy a migráncs az migráncs, az anya pedig nő, ugye. Kétségtelen, hogy az elpécésedett világban vannak igazságok, amikről inkább nem beszélnek, letagadják őket, hogy nehogy megsértsenek egyeseket, nehogy feszültséget keltsenek. Ennek a túlzásba vitele joggal kelt visszatetszést sokakban, aki pedig ki meri mondani, hogy a császár meztelen, az aztán a bátor őszinte ember.

 

De nem, úgy általában Orbán sem őszinte, illetve csak addig a pontig az, ameddig a saját érdekeinek megfelel, ameddig az mondhatja a népnek, amit az hallani akar. Azon túl azonban ő szinte a feketét is eladja fehérnek, hogy hiába Magyarországon a második legalacsonyabb a fogyasztás az EU-ban, a gazdaság dübörög, a mostani osztogatásnak semmi köze a választásokhoz, ő maga a nép egyszerű, kispénzű gyermeke, korrupcióról szó sincs a kormánynak még a közelében sem, vagy ahogy a Pegasus-ügy kivizsgálását szabotálják, az egész Soros-propaganda, hogy a nemzeti konzultációkat azért tartják, mert kíváncsiak az emberek véleményére, stb, stb… A sor végtelen.

 

Márki ezzel szemben megpróbálkozott azzal, hogy ami a szívén, az a száján, akkor is, ha fáj – amivel egy gond van, az, hogy fáj. (Hát még, ha a Fidesz ráerősít.)

 

No és az én saját szókimondásom, mint itt ebben a levélben, és a korábbiakban is. (Meg a könyvben is, bár ott azért hűvösebben és sosem politizálva.) Szóval, hogy ez az egyik előnye annak, ha valaki a rendszeren kívül van: se miniszterelnöknek nem akarja megválaszttatni magát, és még csak ki sem rúghatják. (Meg hát a nagy fekete autótól sem kell félni, az igaz.)

 

Én tehát szabadon kimondhatom, amit gondolok – és erre azért sem ártana, ha odafigyelnétek, mert igen kevés ember van ilyen kedvező helyzetben. A legtöbben ugyanis, így vagy úgy, függenek, féltik az állásukat, a pozíciójukat, a pénzüket, félnek, hogy nehogy beártsanak maguknak és a családjuknak az igazsággal, nem lehetnek őszinték. Ráadásul pont az okos emberek száját fogja be ez a hatás, azokét, akik látják, értik az igazságot; miért; azért mert ők az eszüket leginkább arra használják, hogy pénzt keressenek, státuszra tegyenek szert – amit aztán lehet félteni. (Bár egy jó részüknek szakemberitiszük van.) Másrészt, akik mernek beszélni, azok meg igen gyakran leegyszerűsítve és egyoldalúan látják a dolgokat, és úgy is adják elő – főleg azok, akiknek a legnagyobb a szájuk. Egyszóval, ha valaki a valóságra kíváncsi, a legtöbb forrás ilyen vagy olyan okból meglehetősen torzított, hamis képet mutat. Figyeljetek inkább rám.

 

(Illetve, hogy általában is, ezért érdemes szétnézni az undergroundban: bár ott is van elég elfogult félbolond – viszont szabadok, nem a pénzért csinálják. Másik hasonló az indie alkotók, akiktől nem várják el, hogy nyereséget termeljenek, szabadon kísérletezhetnek, eredetibbek lehetnek.)

 

Így lesznek tehát sokan a saját pozíciójuk foglyai, és minél több a veszítenivalójuk, annál inkább.

 

 

● Hogyan kommunikálnék én az ellenzék helyében?

 

   ○ Biztosítani mindenkit, hogy gondoskodni fogunk róla, lesz munka, nyugdíj és gáz. (És bármennyire is fáj egy úgymond őszinte embernek, bármiről, aminek megszorításszaga van, jobb hallgatni, ameddig nem muszáj kimondani. Továbbá, amennyire lehetséges, az sem árt, ha a tőkét, a bankokat, stb… is megpróbáljuk megfejni.)

 

   ○ A Fidesz korrupciójára és az ellopott pénzekre helyezni a hangsúlyt: merthogy ez azért még a fideszeseknek is szúrja a szemét, ráadásul nem kis összegekről van szó, amiről hihető, hogy a népjólétet is lehetne belőle finanszírozni.

 

   ○ Meg a stadionok árából.

 

   ○ Az infláció és megfékezése. Mert SZJA visszatérítés meg a többi ide vagy oda, ezt azért naponta a bőrén érzi a választó. (Sőt, pont hogy ezek is tovább gerjesztik.) Ehhez egyebek mellett el kellene engednie az ellenzéknek a Paks 2 ellenességét. A világbajnok ÁFÁ-t is szóba lehetne hozni. (Bár valamiből finanszírozni kell az államot, főleg ekkora pénzszórás után majd.)

 

   ○ A másik neuralgikus pont a lakásárak, melyeknek az elszállását nem lehet az energiaárakra fogni, az jóval inkább az évtizedes ész nélküli élénkítés, valamint a CSOK és társai eredménye. Például a bérlakásépítést bevenni a programba.

 

   ○ A közoktatás és egészségügy helyzetének rendezése. (De nem ám piacosítása, hiszen ha az átlagválasztó meghallja a magánegészségügy vagy vizitdíj kifejezéseket, rögtön kardiológusra van szüksége, és ott a történet vége. Azon kívül, nézetem szerint, az egészségügy olyan, mint az ivóvíz: stratégiai ágazat, amelyet alapvetően nem engedhet ki az állam a kezéből – bár ez megérdemelne egy külön értekezést.)

 

   ○ Határvédelem: a kerítés marad, sőt tovább erősítjük.

 

És mindeközben folyamatosan ügyelni arra, hogy mit és hogyan mondunk. Főképp nem mutatni az ellenzék belső feszültségeit. (Meg hát mondom, az igazi az volna, ha el lehetne érni, hogy a baloldalon is csak egy-két jól szervezett, egységes párt legyen – de erre most nincs idő. Meg ha idővel a Jobbik át tudná venni a vezető szerepet a jobboldalon… Jó, ez azért valóban elég távoli.)

 

   [Orbán oroszbarátsága, a keleti nyitás, az illiberalizmus leszereplése, stb…]

 

Minden érv, amit az orosz-ukrán háború ajándékozott az ellenzéknek. (Fontos azonban, hogy azt is hangsúlyozzák, hogy a háborúból ők, az ellenzék is ki akar maradni.)

 

 

● A megélhetés mindenekfelettisége

 

A kenyéré, beleértve a rezsit meg a gázszámlát is, ami mindent visz, minden más másodlagos vele szemben – persze érthető módon. Csak hogy mi mindenen lép ez túl egy ugrással:

 

   ○ Azon, hogy mellette szétlopják az országot.

 

Mert azt a közösből lopják, az áramot meg nekem kell ki kifizetnem, értjük, ugye. Az állam vagyonát az átlagember nem érzi a magáénak, pedig az az övé is. Ennyi előnye van egyébként annak, ha nem az állam működtet dolgokat: hogy az van, akit érdekel, vigyáz rá.

 

Meg hogy melyik jelölt a tisztességes, aki majd nem engedi a lopást, az is elbújhat.

 

Apropó, említettem már, hogy Hódmezővásárhely környékén lakok, és itt látom, mikkel reklámozza magát Márki. Az egyik, hogy visszafizette az előző városvezetés többmilliárdos adósságának nagy részét. Hogy ez mennyire izgatja a népet: hát nem nagyon. Mert hol találkozott ő az adóssággal? A város közös adósságával? Azt, amit felelőtlenül felépítettek belőle, ha felét el is lopták közben, azt ellenben naponta látja. Meg egyébként sem az a buli, ha visszafizetjük az adósságot – hanem ha elengedik, pontosabban mással fizettetik meg helyettünk.

 

   ○ Hogy hányan haltak meg a járványban

 

Elvégre azok mások voltak, a gázszámla meg az enyém. (Meg egyébként is, másból több van, belőlem meg csak ez az egy, vagy nem?)

 

   ○ Az euró bevezetése

 

Önmagában ez se nagyon izgatná a népet, főleg a jobber részét – bár most azért a forint romlása segít neki.

 

   ○ A jövő

 

Igen, tehát, amikor a rezsiről van szó, hogy még elképzeljük, hogy az emberek majd áldozatot hoznak azért, hogy az unokáik ne főjenek meg / haljanak éhen, szomjan, stb…, hogy önként visszavesznek a fogyasztásból vagy, hogy majd megengedik az EU-nak, hogy az az árakon keresztül vegye rá erre a vállalatokat, fogyasztókat…

 

Akkor hogy? Alaposan megalapozva, előkészítve azzal, hogy megmutatjuk nekik az egyszerű dolgok örömét, hogy sok környezetkímélő dologban is örömüket lelhetik, kevesebb fogyasztással – és egyszersmind kevesebb munkával. Mert igen, dolgozni is kevesebbet kéne. Lásd a könyvben.

 

Lényeg, hogy ugyanaz a rövidlátás taszítja végromlásba az egész emberiséget is, ami most Orbánt a hatalomban tarthatja.

 

 

● Akik be vannak oltva a baloldal ellen

 

Gondolok itt azokra, akiket megsebzett, kirabolt a kommunizmus – és nem veszik észre, vagy nem érdekli őket, hogy a diktatúra lehet jobboldali is, hogy ezek most eléggé hasonlóan csinálják, mint azok, csak pepitában. (Jó a fokozatban azért még mindig van különbség.)

 

(Nem mellesleg tudjuk ugye, hogy a fidesz élcsapatában többen, köztük maga Orbán, de Kövér és Matolcsy is a komcsiknál kezdte, és ha nem jön a rendszerváltás, már rég a központi bizottság tagjai volnának. Ó és persze Gyurcsány is, így van. De hát már ki nem? Márki nem.)

 

Ilyen sokat számítanak a személyes sérelmek (no meg az érdekek) az emberek politikai nézeteinek formálásában.

 

 

● Vagyonnyilatkozatos kutyakomédia

 

Ami egyvalamire jó: megmutatja, hogy mekkora kutyakomédia ez a mostani formájában, a képmutatás netovábbja, legfőképp az ország szegénylegénye Orbán Viktor részéről.

 

(Illetve, hogy vannak ezen kívül más témákban is ezek a kicsit is belegondolva teljesen átlátszó, egyoldalú, félrevezető nyilatkozatok, hírek, tudósítások a TV-ben, rádióban, stb… Hogy mire jók ezek? Arra, hogy akik hinni akarnak, azoknak legyen miben. Másrészt gumicsontnak; valamint gyenge, de olcsó és nagymennyiségű muníciót is szolgáltatnak azoknak, akik csak a másik fejéhez akarnak vágni valamit.)

 

 

● A gyermekvédelmi népszavazás

 

Az úgynevezett. Ami, hát ugye, az érzelmekre való ráhatás egyik eszköze most, hiszen, aki a gyereket szereti, rossz ember nem lehet, aki meg meg is védi őket, hát az egy hős. Csak épp hírből sincs itt a veszélye, hogy Magyarországon az iskolában aberrálnák a gyerekeket, (a világból is nagy nehezen tudnak összekaparni egy-két példát), annyira meg végképp nincs vészhelyzet, hogy országos hacacárét kelljen tartani miatta. Mindenesetre, hogy így együtt tartják a választással, legalább elviszi a fideszes szavazókat a Fideszre szavazni.

 

 

● Akik jobban tennék, ha csöndben maradnának

 

Márkinak természetesen beszélnie kell, meg úgyis kiforgatnák a szavait, de ennek kapcsán jutott eszembe, hogy többféle ember van, akiknek maguknak is jobb volna, ha kevesebbet szólalnának meg: akik indulatosak, akik tudálékosak, akik buták vagy akik csak viccesek próbálnak lenni, de túllőnek a célon, stb… Hallgatni gyakran arany.

 

(Meg hát pozíciónk és az igazság kimondása, ugye…)

 

 

● Jogvédők Nyíregyházán

 

És a csillagosötös panaszuk, melynek nyomán a városnak most több mint másfél milliárdot kell visszafizetnie az EU-nak, mert igaz ugyan, hogy kivakarta a romákat putriból, vadiúj lakásokba költöztette őket – közben azonban nem volt rájuk kellő mértékben deszegregáló hatással. Hát szóval gratulálunk balra is. Legközelebb majd maradnak, ahol voltak.

 

 

További aktualitások

 

Egér Cápák a Marson

 

Ez már nem politika, ellenben nagyon jól illusztrálja az előző üzenetem egyik fő témáját, a hájpokat és buzzword-öket a mai világban, ahogy okos emberek is bedőlnek ezeknek, sőt hihetetlen pénzeket ölnek beléjük.

 

A RTL-en megy egy, egyébként nem rossz, Cápák között című showműsor, melyben kezdő vállalkozók keresnek befektetőt, és előadják az elképzeléseiket már befutott pénzembereknek, a „cápáknak”. Ebben tűnt föl egy fiatalember, aki a Marsot akarja terraformálni, földszerűvé alakítani, hosszú távol legalábbis, rövidebb távon pedig magokat akart felküldeni, és megfigyelni a fejlődésüket. A cápák meg, ahogy kell, ráharaptak, és fejenként 500 ezer eurót ott helyben fel is ajánlottak is neki, összesen 1,5 milliót. Soha még csak megközelítőleg se adtak ennyit senkinek.

 

Én meg mondom, jesszusom, pont erről írtam… Itt (elvileg) meg lehet nézni az adást. Itt pedig a nézők túlnyomórészt euforikus kommentjeit.

 

Mostanra viszont kihátráltak a bizniszből. (Valamelyik talán maradt még, de az se a Marsra megy már, hanem egy csepp vérből akarja kimutatni a rákot. A la Theranos, ugye.) Én meg innen üzenem nekik, hogy olvassák el, amit írtam, utána pedig napi 500 Ft-ot, ha adnának nekem reklámra, többre menne vele a világ.

 

 

● Járvány

 

Röviden csak, hogy most a rendkívül fertőző, tüneteiben viszont szerencsére enyhébb Omikron beoltja azokat is, akik másképp nem voltak hajlandóak…

 

Illetve, ahogy a vírus különféle variánsai versenyeznek egymással, és ebben a fertőzőképességgel tudnak előnyre szert tenni – nem a súlyossággal tehát, ami nekünk jó.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7717765404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2022.03.30. 19:32:03

Végigolvastam, helyenként még fel is nevettem a megfogalmazáson, pedig hát nem egy vidám téma. Azon gondolkodom, hogy mi a biztosíték arra, hogy egy esetleges új kormány és annak tagjai nem csábulnak el a gyors meggazdagodás reményében és ugyan mi garantálja, hogy nem pont ugyanez lesz, csak más szereplőkkel? Pláne úgy, hogy Márki Vezetőjelölt gyakorlatlan, indulatos, meggondolatlan (ezek a bejegyzésből derültek ki, ami szép példa a mikor mit kell mondani témájára:)), viszont én, mint az egyszerű (birka) állampolgár tartanék a jelenlegi helyzetben egy ilyen tulajdonságokkal bíró embernek a hatalomgyakorlásától. Tartok a mostaniétól is, félreértés ne essék, csak kicsit kevésbé. Ezért lesz ez a mostani a legnehezebb választás az én életemben.

Szalay Miklós 2022.04.01. 01:44:35

@Kyria: Köszönöm. Biztosíték... Hát, mint teszik tudni, az életben két dolog biztos, és ez egyik sem. Néhány tényező, ami arra utal, hogy kevesebbet lopnának: 1) A saját szervezetlenségük; 2) Hogy amikor ők voltak hatalmon, akkor is volt korrupció - de messze nem ilyen szervezett; 3) Márki becsülete: mert minden hibájával együtt azt nehezen tudom elképzelni, hogy korrupt volna. (Hasonlóan egyébként Obamához, aki szintén nem volt tökéletes, szintén lehetett nem szeretni a politikáját - egyvalamiben viszont szerintem még az ellenfelei sem kételkednek, abban hogy nem volt korrupt. Na jó, a feltétlen szükségesnél nem volt korruptabb. Mert kampánypénzek, ez-az biztos ott is befigyeltek.) A másik meg, hogy a gyakorlás azért sokat tud segíteni az embernek, mármint Márkinak.

Ami már biztosabb, hogy ha most marad a Fidesz, akkor nem négy évre marad, és még nyugodtabban garázdálkodhatnak tovább. Valamint 12 év után egyébként is épp ideje volna már másnak is adni egy esélyt. Én is azt mondom, bárcsak ne ez volna a választék, de hát ez van. (Meg még hogy itt, tessék megnézni Amerikát is, hogy ott is miből kellett választani...)

Kyria 2022.04.01. 06:19:29

@Szalay Miklós: Az a baj, hogy Márki-Zay csak egy ember és a "csapattagokat" sem ismerjük (vagy lemaradtam). Tegnap egyébként belenéztem az interneten frissen elérhető megnyilatkozásaiba és nem voltam elragadtatva. Persze mindenki követ el hibákat, tévedhet, lehet fáradt, de már most?
Szervezetlenség: van a jelenlegi helyzetben idő és lehetőség kísérletezgetéssel kockáztatni? (Amúgy pedig miért is ne lehetne szervezetlenül lopni?)
Amerikával kapcsolatban nem tudok ítélni, nem ott élek és nem is követem annyira az ottani politikát és eseményeket, de én biztosan nem a jelenlegi Elnököt választottam volna. De ez mindegy, mert most vasárnap itt kell választanom.
Az is felmerült bennem, hogy 12 év alatt már csak sikerült megtömni a zsebeket, minek tömködjünk hát új "éheseket", de hát ugye az emberi természet. Soha nem elég...
Igazad van abban, hogy jó lenne, ha más is kapna lehetőséget, de annyira nem meggyőzőek! Olvasgattam sok kommentet is itt, ott, amott, de a szokásos zsigeri gyűlöletnél egyik vagy másik tábor felé, értelmes érveket nem hoznak fel. Pedig nem indulatból kellene ikszelni.
Úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, hétfőn milyen világra ébredek/ébredünk...

Szalay Miklós 2022.04.01. 21:42:29

@Kyria: Hát nekem van sajnos egy tippem, hogy mire ébredünk majd... Azt pedig jól tetszik látni, hogy az ilyeneknek sohasem elég, meg jönnek majd új zsebek is.

Én azt szoktam mondani, hogy a legfontosabb, hogy valaki lássa, hogy mi folyik ebben az országban. Onnantól kezdve lelke rajta mindenkinek. Én azt hiszem megtettem ez ügyben, ami tőlem tellett, hogy ezt bemutassam.

Illetve még egy, amit tessék megfigyelni: ahogy a sajtó rendesebbik része maga alatt vágja a fát, azzal, hogy a sajátjairól is elmondja a kevésbé tetszetős dolgokat - szemben a propagandasajtóval, aki saját magukról csak jót, az ellenfelekről csak rosszat ír. Lásd pl. a napokban a HVG-ben megjelent közvéleménykutatást. (Vagy az is hasonló, amit én is elő szoktam adni, mondjuk Márkiról, de a Fideszről is azt, amit jól csinált.)

Kyria 2022.04.01. 23:53:05

@Szalay Miklós: Igen, valóban mindent megtett. Nem is lehet rá nagyon mit mondani, olyan összefoglalás ez a poszt. Manapság tengernyi információ és dezinformáció ömlik ránk, de azért ami egy-egy rendezvényen elhangzik és arról felvétel is készült, az vélhetően valóban úgy hangzott el. Ezt azért írom, mert ma felmentem az egyik nagy hírportálra, volt rajta egy cikk, "Ukrajna a mi háborúnkat vívja", amelyben nem csak a bejegyzésben említett Vezetőjelölt, hanem más, jelenleg még ellenzéki pártok hozzáállása is idézetekkel, videókkal megjelent. Nem tudom, olvasta/látta-e, de én a magam részéről nem vagyok háború párti. Sajnos azonban nagyon úgy tűnik, hogy a cikkben szereplők viszont igen.
Említette a közvéleménykutatást, én csak a Medián két eredmény következtetését láttam, miszerint országosan FIDESZ győzelmet jósoltak, de a mértéket még megsaccolni sem tudták, illetve a budapestit, ahol elsöprő ellenzéki fölényt mértek. És vannak, méghozzá eléggé nagy százalékban az ún. bizonytalanok.
Úgyhogy én nem mernék most egyik oldalra sem fogadni, mert könnyen lehet, hogy meglepetés lesz. (Ahogy pl. anno eszembe sem jutott, hogy Tarlós megbukik és lám...)

Kyria 2022.04.02. 09:14:32

@Szalay Miklós: Ez nagyon gyatra, mert ha ezek az emberek FIDESZ-esek, én Marvel képregény vagyok: www.origo.hu/itthon/20220401-mediaworks-hircentrum-marki-zay-orkeny.html
Ráadásul otrombaság volt úgy megsérteni a vidéki embereket, ahogy megtette. Ezen minden jóérzésű ember felháborodott.

Szalay Miklós 2022.04.02. 21:28:45

@Kyria: Biztos tetszik ismerni a viccet a lóról, amelyik nem vak, csak bátor. Hát Márki sem "háborúpárti", csak hülye. (Úgy értve, hogy nem tudja felmérni, mások fülében hogyan hat az, ami kijön a száján.) Sajnos ez van. Vagy van a másik választás, a maffia. Nehéz döntés, szentigaz, hogy most a jóindulatú hülyét vagy a rosszindulatú okosat válasszuk. Ami pedig a meglepetéseket illeti, de szeretnék is meglepődni...

Kedves Kyria, ha már így összejöttünk, hadd ajánljam figyelmébe barátságos, politikamentes Facebook csoportunkat. Ha fenn van, szívesen látnám benne:

www.facebook.com/groups/erdekesegyvilag

Illetve ha későbbi üzeneteimet is olvasná, akkor a hírlevelemet. Ha szeretné megkapni, akkor ide írjon egy emailt:

egyvilag@gmail.com

No és persze a fő művet az Egyvilág könyvet, bár az más műfaj:

egyvilag.hu

Szalay Miklós 2022.04.04. 22:00:32

Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni:

● A családtámogatási rendszerrel
● Az intézményi szövetségesekkel: egyházak, sportklubok, stb...
süti beállítások módosítása