HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Egyebek (2021. december)

2021.12.23.

 

(A Youtube-on is hallgatható.)

 

● Űr

 

A múltkor írtam az Úrturistákról, hogy a felső 0.000001% már ott tart, hogy nem tud jobb helyet a millióinak, mint, hogy kilövöldözteti magát az űrbe. Most ehhez annyit, hogy eddig, amíg csak az oroszok vitték őket, államilag, még annyi pozitívuma volt a dolognak, hogy hátha valami értelmeset, kutatásokat finanszíroznak majd az árából. Viszont ahogy magánvállalkozások veszik át ezt a bizniszt, egyre inkább a profittermelés lesz a célja.

 

(Hozzáteszem, túl sok haszna a Nemzetközi Űrállomásnak sem lett, kutatásilag sem – bár persze még mindig sokkal inkább ez, mint az a sok minden, amire idelent herdálják el pénzt, a korrupciótól a fegyverkezésig. Talán a szokásos, még valamennyire, mármint, hogy a szintén nem túl hasznos holdraszállásnál is azt szokták hangsúlyozni, hogy lelkesítette a fiatalokat, a tudomány felé irányította őket. Egyébként, mint hallom, félig az űrállomást is hotellé akarja alakítani a NASA. 50 milka lesz az út. Dollár.)

 

Na meg az új magyar űrhajós – aminek szintén csak PR, pszichológiai és propaganda értéke lehet. (És két hónapnál az se tart tovább.) Na de jól van, mondom, az ilyesmivel elnéző vagyok. Legalábbis ameddig tényleg csak játékról van szó, nem pedig Orbán még újabb mennybemeneteléről.

 

(És ezt a szekciót értsétek félre, nem a teljes űrkutatást becsmérlem, az űrteleszkópok meg a bolygószondák például tényleg érdekes új ismeretekkel szolgáltak – amik akkor is hasznosak, ha gyakorlati értelemben nem azok: ha a kíváncsiságunkat táplálják, az is haszon ugyanis. Ki vélné így, ha nem én?)

 

● Karácsony

 

Ahogy felnőtt fejjel ennek is megkopik a varázsa. Emlékszem még a gyerekként érzett zsigeri izgalmakra: az ajándékok, a hangulat, a hó, az éjféli mise, nem utolsósorban pedig, hogy ezen a napon mindig ráköthettem a színes TV-re a Commodore 16-ot. Mennyei volt, mondhatom.

 

Ehhez képest most, ugye… A futószalag, amin jönnek a karácsonyok meg az egész, éves rutin. Lemegy mindenszentek, black Friday, felépítik itt az ablak alatt a bódésort, lebontják a bódésort, január, február, húsvét és itt a nyár. Talán, akinek van gyereke, saját családja, annak valamivel több megmarad a varázsból, és remélem, legalább a gyerekek most is érzik még. De sajnos ebben sem vagyok biztos, a világ is más lett azóta – meg a család is…

 

Ihász Gábor – Múlnak a Gyermekévek

 

(No meg a régi szilveszterek, a rádiókabaré és a TV műsor, ami egy külön intézmény volt – és ehhez képest is, ami most van: két Bud Spencer közt Áder János meg a nótatévé.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8416791626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása