HTML

Aktuális

Megjelent az Egyvilág legújabb kiadása, a címlapon ismét közéleti aktualitásokkal:

Járvány és politika
Versenysport, élsport
Navalníj
A vidéki egyetemek elfoglalása
Varga Judit és a gyöngyösi polgármester: a CSOK-os és a csókos
Trump és a Twitter, Biden és a Bevándorlók
EU, Magyarország és a jogállamiság
Aktuál szürreál

A könyv aktuális része pedig a tudományról szól, annak legfontosabb sajátosságairól és társadalmi összefüggéseiről:

https://egyvilag.hu/

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Az energia mibenlétéhez még: Az energiára azt lehet mondani, hogy egy dolog állapotában rejlő leh... (2021.03.11. 21:51) Anyag, energia, erők
  • Szalay Miklós: Interaktív élet fája: www.onezoom.org/ Némi angol tudás nem árt hozzá, de szerintem anélkül is k... (2021.03.04. 00:55) Élet és fajok
  • Szalay Miklós: A spekuláció korlátozása itt fent csak egy sor, de a teljes változatban ki van fejtve, és szó van ... (2021.02.17. 04:16) Részvények, tőzsde, spekuláció
  • Szalay Miklós: Az abortuszhoz még annyit, hogy természetesen a védekezés, a nem kívánt terhességek megelőzése a l... (2021.02.06. 18:46) Egyebek (2020 november)
  • Szalay Miklós: Interaktív élet fája: www.onezoom.org/life/ (2021.01.28. 23:06) Érdekes biológiai jelenségek

Tartalom és forma

2012.05.31.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Tartalom és forma

(A forma egy speciális fogalom ebben a műben, egy külön fejezet foglalkozik vele, több témával. Itt csak a legfontosabbak szerepelnek.)

A világ számos dolga szétbontható tartalomra és formára, mindenekelőtt az ember maga.

A tartalom a dolog lényege, a forma pedig az, ami ezt a lényeget megjeleníti, működteti. Például az ember esetén a tartalom az elme, a forma pedig egyrészt az emberi test, másrészt a társadalom. Ezek adják életünk kereteit, a formát, amelyben élünk.

Ebben a műben a tartalom és forma kettőssége elsősorban az elme és az ember szempontjából fontos, ebből a szempontból lesz elemezve leginkább.

2.   A forma jelentősége

A tartalom függ a formától.

1)    A tartalomnak szüksége van a formára.

A tartalom forma nélkül nem is létezhet, nem jelenhet meg ebben a világban. Például valószínűleg elme sincs test nélkül.

2)    A forma hatalommal bír a tartalom felett. $

Egyrészt a formának megvannak a maga korlátai. Így például az agyunk tulajdonságai folytán adott, hogy milyen gyorsan tudunk gondolkozni.

Másrészt a formának megvannak a maga szükségletei, hogy működni tudjon, fennmaradhasson. Így például az embernek ennie kell, hogy életben maradhasson, és szaporodnia kell, hogy ne haljon ki, mint faj. A forma ennek megfelelően csak olyan tartalmat tud hordozni, amely nem veszélyezteti a fennmaradását, illetve a forma úgy befolyásolja, korlátozza a tartalmat, hogy az ilyenné váljon. Így az ember is megéhezik, vágyik a szexre és a családra.

A dolog azonban nem áll meg a biológiai formánál, az elmondottak igazak a társadalmi formára is. Így például adott társadalom a jólét meghatározott szintjét képes biztosítani a tagjainak, illetve olyan sikerkritériumokkal látja el őket, amelyek hasznosak a saját fennmaradása szempontjából. Utóbbira konkrét példa, ahogyan a piacgazdaság az anyagi sikert favorizálja, ezzel serkentve termelésre, fogyasztásra, piaci részvételre az embereket.

Az ember korlátait, érzékelését, motivációit, érzelmeit és gondolkozását ily módon nagyrészt a biológiai és társadalmi forma határozza meg. Nem utolsósorban a kellemes és kellemetlen érzésekre, boldogságra és boldogtalanságra való képességünk is ebből az irányításból fakad. A forma ezekkel ösztökél bennünket a neki megfelelő viselkedésre.

Az emberek gyakran a forma alapján ítélik meg a tartalmat.

Így például hajlunk arra, hogy az embereket és más lényeket a külsejük, testi jegyeik alapján ítéljük meg.

A mondanivaló formájának fontossága

A gyakorlatban – az ember mindennapi életében, úgy, mint a szélesebb körű kommunikációban – sokat számít, hogy hogyan mondjuk, amit mondunk, nem ritkán még többet is, mint az, amit mondunk.

3.   A tartalom és a forma megértésének haszna

1)    Jobban megérthetjük magunkat és egymást.

Sok mindenről megérthetjük, hogy miért úgy érzékeljük, érezzük, gondoljuk, ha meglátjuk, hogy a formának miért éppen úgy hasznos. Ez alapján aztán tudatosabban választhatjuk meg a viselkedésünk.

2)    A forma hatalmának felismerése és megértése az alóla való felszabadulás első lépése.

Mivel az embernek valamilyen formára mindenképpen szüksége lesz, a forma szükségletei alól teljesen nem mentesítheti magát. Azt azonban előbb-utóbb jó lenne elérni, hogy magunk választhassuk meg a formát, amiben élünk, mind biológiai, mind társadalmi értelemben. Ez lehetővé tenné, hogy életünk kereteit tudatosan, ésszerűen állíthassuk fel, ne csak elfogadjuk, ami nagyrészt véletlenszerűen adatott – vagyis, hogy mi uralkodjunk a formán, és ne az rajtunk.

3)    Segít felismerni a lényeget, elvonatkoztatni a külsőségektől.

Ami azt illeti, hogy az emberek egyébként a forma alapján ítélik meg a tartalmat.

4)    Praktikus hasznok

Különösen abban, hogy ügyelünk a mondandónk megfogalmazására, előadására.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr584556967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása