HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Választási különkiadás 2018

2018.04.19.

 

Mivel emellett sem lehet elmenni szó nélkül, tízezer-egyedikként hadd mondjam el én is a gondolataimat a nagy helyzetről – és sajnos azt kell mondjam, hogy az ellenzék (pontosabban az ellenzéki politikusok) pontosan azt kapták, amit megérdemeltek.

Aki velem volt, emlékezhet rá, hogy miket írtam egy éve:

„Most pedig a fordulatot alapvetően két dolog akadályozza. Az egyik a baloldal megosztottsága, az, hogy képtelenek összeállni egy-két nagyobb párttá, ami valódi alternatívát jelentene. Nem egy koalíciószerű összefogásról beszélek tehát (már az se nagyon megy), mert az kevés, aki határozott vezetésre, biztonságra vágyik, az így nem fog rájuk szavazni. A valódi egyesüléshez pedig nagyon hiányzik egy-két meghatározó, karizmatikus figura, vezető, aki képes volna összehozni, összefogni a baloldalt. Mert Orbánról sok mindent el lehet mondani, de az nem lehet elvenni tőle, hogy megvan a karizmája és képes egységbe fogni az embereit.”

A másik pedig az, hogy a baloldalnak meg kell tanulnia gyakorlatiasnak és határozottnak lenni – az emberek ugyanis mindenekelőtt biztonságra és jólétre vágynak: félnek, hogy a migránsok majd elárasztják az országot, aminek meg is volt (van) az esélye; és örülnek, ha kevesebb a villanyszámla, akkor is, ha ezzel az a hatalom célja, hogy megvegye őket. Ha az önkénytől csak a jólét és a biztonság feladásának kockáztatása árán lehetne megszabadulni, akkor nem kérdés, hogy az emberek hogyan választanak. (Apropó, tény, hogy a Fidesz megtett ezt-azt, hogy bebiztosítsa a hatalmát – de mindez nem volna elég, ha a baloldal nem úgy nézne ki, ahogy.)”

„…a gond az, hogy [a baloldalon] nem sok minden változott. És egyelőre, őszintén szólva, olyan nagyon nem is nézem ki belőlük, hogy fog. Az újabb fejlemények, az olimpiás népszavazás, a CEU körüli tüntetések megmutatták az ellenzék súlyát, legalábbis ami a létszámot illeti – de, ha kormányváltást szeretnénk, ennél több kell. Most már nem még újabb tüntetésekben, meg népszavazásokban, meg hasonlókban kellene gondolkozni, hanem az egyesülésen kellene gőzerővel dolgozni, azon, hogy megkeressék azokat a közös elveket és célokat, melyekre mindenki rá tud bólintani – ennek azonban híre-hamva sincs, mint ahogyan az emlegetett vezetőnek sem.”

(Megjegyzem, most is felesleges tovább tüntetni, csak az látszik majd belőle, hogy egyre kevesebben mennek ki.)

Mindez nem volt nagy titok már egy éve sem – csak talán nem volt annyira fájdalmasan nyilvánvaló, mint most. Mindenesetre, ha van valami jó a mostani buktában, az ez: hogy innentől kezdve senkinek nem lehetnek illúziói, hogy EZ ÍGY NEM MEGY. Vannak, akiken segít egy pofára esés… Viszont, ha eddig kedvezőtlenek voltak a feltételek, a választási törvény, a média fideszes uralma, ezután csak még nehezebb lesz.

(Hozzáteszem, elszúrták, rosszul csinálták, de azért akik tényleg odatették magukat az ellenzék részéről, és állták a vele járó mocskolódást és lejáratást, ennyiből tisztelet érdemelnek. Meg még azt, hogy kaptam olyan megjegyzéseket is, hogy nem kéne a baloldal hibáit firtatnom, mert ezzel csak rontom az esélyeket. Nos, én csak a szomorú valóságot írom le, amivel, ha nem néznek szembe, annak ez az eredménye.)

Nézzük a Fidesz háza táját. A „kulturált” kommentvilágban szétnézve sokfelé látom, hogyan szidják a Fidesz szavazókat, hogyan gúnyolódnak rajtuk. (No és persze viszont.) Nos, ez hiba: ahogy a fentiekben elmondtam, a probléma elsősorban a baloldalon, a baloldali politikában van – a nép pedig olyan, amilyen, nem kárhoztatni kell őket, hanem megérteni, és megnyugtató megoldásokat kínálni a problémáikra, igényeikre – puszta eszményekkel, meg azzal, hogy „zavarjuk el a Fideszt”, ugyanis nem lehet jóllakni. A Fidesz szavazók nagy többsége is alapvetően csak boldogulni szeretne és biztonságot szeretne, és nem nehéz megérteni azokat az önmagukban méltányolható motivációkat, melyek miatt a Fideszt választják:

Mert sokan vannak...

  • Akik őszintén megrémültek a menekültáradattól, az azt követő külföldi terrorcselekményektől, és azt mondták: biztos, ami biztos. (Na persze a ráállított propagandagépezet is segített megijedni, vastagon.)
  • Akikre nagy benyomást tesz Orbán férfias karizmája, melynek, való igaz, továbbra sincs párja a magyar politikában.
  • Akik az előző kurzus alatt belefutottak egy-két svájci-frank hitelbe, és a mostaniak húzták ki őket a csávából; illetve akiknek a megélhetését anno megtépázta a gazdasági válság, jelenleg viszont megvan a lehetőségük a szerény, de stabil boldogulásra. (Ami ugyan jelentős részben a mostani kedvező világgazdasági helyzetnek és az EU pénzeknek köszönhető – viszont az is benne van, hogy a Fidesz azért kézben tudja tartja a dolgokat, és ha enyves is az a kéz, valamennyi a tömegeknek is lecsorog. Egyébként Varga Mihályt is, amennyi benyomásom van róla, kompetensnek tartom.)
  • Akik alapból jobboldali beállítottságúak, és bár látják a rendszer hibáit, mégis úgy érzik, hogy annak legalább az alapvető ideológiai irányultsága megfelel nekik. Illetve akiknek a háta is borsódzik a szociktól, meg Gyurcsánytól, Őszödre, meg a kommunizmusra visszamenőleg.
  • No és főleg nem lehet nem látni az ellenzék szervezetlenségét, hogy már a választásra sem tudnak megegyezni – miféle kormányzásra lehetne akkor tőlük számítani? Illetve sokan emlékezhetnek még a szétszórt, koncepció nélküli kormányzásukra, is, amikor hatalmon voltak.

 

Kihagytam valamit? Kit lehetne elítélni azért, mert mindezek okán a biztosat választja? Hogy mást ne mondjak, nekem is számos stabil Fidesz szavazó barátom és ismerősöm van, értelmes, jó emberek. A legtöbb Fidesz szavazó sem akar ám rosszat. (Bár arra kíváncsi volnék, hogy a visszaélésekkel mennyire van tisztában úgy a Fidesz tábor egésze, hogyan számolnak el azokkal: mennyien tagadják, mennyien magyarázzák ki őket, mennyien érzik úgy, hogy ennyi még belefér…)

Mit lehet hát üzenni nekik?

Azt, hogy megértünk benneteket – de mindezzel együtt azért vegyétek észre a disznóságokat, ne hunyjatok szemet felettük. Mert ezekre nem mentség sem az, ha a nép megkapja a kis kenyerét, sem a másik oldal saját disznóságai: nem árt elgondolkozni róla, hogy mi az, amit a fentiek még szentesítenek, és mi az, amit már nem – mert mindent azért nem, mindent azért ugye nem? És tegyen így a baloldal is egyszer, majd, talán, valamikor, amikor fordul a kocka. Tegyünk így mindannyian: ne tekintsük egymást ellenségnek, hanem polgártársnak, akik bár másképp gondolkoznak, de leginkább ugyanazt akarják: nyugodtan élni.

Én egyébként éppen ezt tartom a Fidesz legnagyobb bűnének, azt, ahogy egymás ellen fordította, egymás ellen hergelte a népet, a barátokat, ismerősöket, csak azért, hogy hatalmon maradhasson. Mint korábban kifejtettem, nekem nem volna különösebb kifogásom egy mérsékelt jobbos kormány ellen, akárcsak ha úgy csinálnák, mint a legelső ciklusuk alatt, még meg is szavaztam volna őket. Csak tennék jól és becsületesen a dolgukat, figyelembe véve az ország minden polgárának az érdekeit, ahogyan az egy kultúrország kormányától elvárható.

(Apropó, hogy miért változtak meg: hát szerintem azért, mert nagyon megviselte őket, és személy szerint Orbán Viktort, amikor anno váratlanul kiestek a pixisből. Ezért van most ez a görcsös ragaszkodásuk a hatalomhoz, ez a rátelepedés mindenre, amihez csak hozzáférnek, az ellenzék eltiprása, a hiperaktív propaganda, a demagógia, stb… Meg azért, mert nagyon nyeregben érezték magukat. Na most aztán megint, meg is nézhetjük, mi vár ránk, attól félek.)

Na mindegy, most négy évig legalább megint nem kell m1-et néznem, meg Déli Krónikát hallgatnom, és hátha megússzuk ennyivel… Oké, lehet, hogy túlzás ilyeneket mondani, (remélem), azonban a rendkívül szerény és alázatos Orbán Viktor országában most megint eléggé benne van a pakliban, hogy mondjuk a CEU-t kilövik alólam; valamint mostanság nem olyan nehéz felkerülni a rendszer „ellenségeinek” név szerinti, nyilvános listájára sem. De most komolyan: mikor volt utoljára ilyen? Csak megérjem, hogy egyszer majd normális, becsületes emberek vezetik ezt az országot! Azt ide se írom, hogy okos – első lépésben elég lesz az épelméjű. (Ámen.)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2613847560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.04.20. 10:09:39

“Csak megérjem, hogy egyszer majd normális, becsületes emberek vezetik ezt az országot! Azt ide se írom, hogy okos – első lépésben elég lesz az épelméjű. (Ámen.)”

Attól tartok, hogy ebben már csak a Kétfarkú segíthet, ugyanis a cél eléréséhez elemi feltételként meghatározható ‘örök élet’ az ő programjuk része. :(

kommentes nikk 2018.04.20. 10:25:20

Ha van saját blogod, mi a faszért trollkodsz szét minden más blogot a vírusos szaroddal?

Kivlov 2018.04.20. 10:29:08

Most jöttetek rá, hogy lassan 20 év "patásorbánozás" már qvaa unalmas és kontraproduktív?

Alick 2018.04.20. 10:32:43

Ha igazából el akarta volna zavarni az ellenzék Orbánékat, akkor közös listával indítanak. De hát megélhetési langyosak voltak, azokat az Úr is kiköpi a szájából...

stim 2018.04.20. 10:52:23

Tisztességes írás, jó volt olvasni. Egymás megértéséhez odafigyelés kell; a blogger vette a fáradtságot és igyekezett megérteni a kormányra szavazókat. Nekem is vannak barátaim, ismerőseim akik nem a kormánykoalícióra szavaztak de van köztük jópár értékes ember.

Nem szerencsés a politikai megosztottság. Azt hiszem ez földrajzi és a török hódoltság után genetikai sajátosság is, hogy Magyarországon sokan sokfélét gondolnak. Ez nem a mostani kormány vagy ellenzék hibája. Emlékezzünk az Egri csillagokra, hogy hogy kezdődik amikor a két öreg pápistának meg kálvinistának hívja egymást és veszekednek egymással:D!

Az index szereti a felsőbbrendűség érzésével kezelni a dolgokat mint az éretlen egyetemisták akik attól tartják menőnek magukat, hogy mindent lefikáznak mintha náluk lenne a bölcsek köve. Mintha mindenkinél mindent jobban tudnának. Szeretném azt hinni, hogy ez életkori sajátosság és egy kinőhető téves értelmiségi atttitűd, rossz hozzáállás.

Akinél a bölcsek köve van, ha van egyáltalán az szerényen meghúzódik és hagyja, hogy az eredményei beszéljenek. Persze ez egy választási kampányban kivitelezhetetlen ezért a választás az egy választótól feklészültséget, tájékozottságot, szellemi munkát igényel, hogy a sokféle vélemény között megtalálja azt ami nem becsapni akarja, ami valóban a javát szolgálja.

Megint oda lyukadunk ki, hogy kiművelt emberfők sokasága tesz naggyá egy nemzetet. A nagy választási kakofóniában segít eligazodni a tájékozottság, a kiműveltség. Ha az ország politikusairól döntünk akkor meg kell nézni mivel foglalkozik egy jó politikus? Mihez kell értenie? Jó esetben a választónak is értenie kell hozzá, hogy ki lehet alkalmas arra a szerepre amiről dönteni kell?

Milyen képességek kellenek hozzá?
Jogi ismeret, közgazdasági ismeretek, a választók ismerete, az ország helyzetének reális felmérésének képessége, a világ változásainak ismerete, hitelesség és elKÉPzelés. A vizuális nevelésre nagyobb hangsúlyt fektetnék mert a rajztanítás az nem művészeket nevel elsősorban ahogy a ének-zene sem sztárokat.

Az az ember aki az érzékszerveit kiműveli jobban érzékeli a világot. Aki sakkozik előre lát lépéseket. Aki jól meg tud jeleníteni a fejében képeket mert vizuálisan képzett az pontosabb KÉPzelőerővel jobban fel tudja vázolni maga előtt a lehetőségeket. Erre mondja Orbán Viktor, hogy ott kell lenni ahova a korongot passzolják. ElKÉPzelés és pozícionálás, megvalósítás, realizálás.

Ami fontos lehet még egy jó vezetőnél az a hitelesség ami a szavai és a tettei közötti összhnagból táplálkozik. Alázat. A miniszter szolga, ministri, latin kifejezés, a ministráns fiú a templomban is kiszolgálja a papot a szertartás alatt. Aki a hazát szolgálja az ebben a szellemiségben cselekszik.

Erények és víciumok. Sokat gondolkoztam rajta, hogy az a szocializmus ami itt, Európában megbukott az miért tűnik úgy mintha Ázsiában helyenként működne? Lehet, hogy azért mert Kínának volt egy Konfuciusza? Értik, hogy egy birodalmat az erények, a tiszta szavak és fogalmak tartanak egyben nem pedig a Machiavellista álnokság?

Az a kormány amelyiknek van receptje, értékrendje, erkölcsi viszonyítási rendszere egy társadalom működtetésére és felvirágoztatására az szildárd alapokon áll. Ez az erkölcsi rendszer és szokásjog és hagyomány Európában a kereszténység. Ez egy közös nevező Európa népei között. És nézzünk meg egy nagyobb térképet:
hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9nys%C3%A9g

A jó és a rossz között tudni kell különbséget tenni ahogy tudni kell különbséget tenni élet és halál, termékenység és meddőség között is. Meddő ideológiák nem élhetnek továbbb a jövőben. Az a közösség él tovább ahol az életen van a hangsúly. Nem önmaga lecserélésén és szexuális aberrációkon.

A jó gondolatok jó eredményeket szülnek. Fontos a gondolatok egyértelműsége, tisztasága. Maszatolással, mellébeszéléssel, képmutatással, hazudozással nem lehet előbbre jutni. "A száj pedig ami hazudik megöli a lelket".

Benne vagyunk egy Európai Únió nevű közösségben. Vagy tiszta, világos, demokratikus, tehát népképviseleti elven működik az Únió vagy álnok, szürreális, követhetetlen módon és a Parlemnet akkor inkább hasonlít az ügymenetével és őszintétlenségével egy kafkai kastélyhoz vagy szürreális perhez mint becsületes népek becsületes intézményéhez. Az egyiknek van jövője a másik saját magát hitelteleníti és önmagát rombolja.

Kicsit elkalandoztam. Visszatérve. Van ez a sokszólamú demokratikus Magyarország ahol sok embernek sokféle véleménye van. Jó lenne tudni együttműködni és együtt dolgozni világos, tiszta, őszinte beszédre alapozva, hogy tisztességes párbeszédek legyenek amiket józan ész határoz meg és a témában való jártasság nem indulatok és vagdalkozás. Egy idális demokráciában normális emberek tudnak úgy beszélgetni, hogy tiszteletben tartják a másik véleményét és az egójuk tud hajolni az erkölcsi mérce felé mert az erkölcs, az egyén és a társadalom igazságérzete tesz a legtöbb ember számára elfogadhatóvá, méltányossá egy közösséget.

Szalay Miklós 2018.04.20. 10:53:38

@kommentes nikk: Itt nézz szét légyszíves:

www.egyvilag.hu/informaciok.shtml

A kérdések és válaszok között megtalálod a választ.

Andy73 2018.04.20. 11:08:50

"Csak megérjem, hogy egyszer majd normális, becsületes emberek vezetik ezt az országot! Azt ide se írom, hogy okos – első lépésben elég lesz az épelméjű. (Ámen.)"
"Egyébként Varga Mihályt is, amennyi benyomásom van róla, kompetensnek tartom."

Csak egy ellentmontdás a szövegben. Egyébként jól látod, hogy az emberek elsősorban a zsebük szerint szavaznak, és ahogy te is leírod, ez a kormány nagyságrendekkel jobb pénzügyi-gazdasági téren a szociknál, akik egy nagy csődtömeg voltak.
Az ideológia és a propaganda másodlagos, azzal tényleg nem lehet jóllakni. De ahogy te is leírod, a biztonság is alapvető kérdés, és az is döntő volt. A kampányban nyilván azért azon volt a hangsúly, mert a gazdasági helyzet a legtöbb embernek evidens, és stabil gazdaság sincs biztonság nélkül.
Sokan emlékeznek még a böszme ámokfutására. Nemcsak kormányon, hanem azóta is, pl. amikor a kerítésnél bohóckodott.

Wildhunt 2018.04.20. 11:11:39

Nagy lehet az ínség index-tájon, ha már ezt a blogot is címlapra teszik. A jobberek azért oha nem süllyedtek odáig, hogy wmikivel kampányoljanak.

blah 2018.04.20. 11:12:14

jól látja a poszter, nincs szükség másra csak egyetlen pártra. a fidesznek sincs programja vagy jövőképe, nekünk meg addig jó amíg egyik oldalnak sincs akkora hatalma mint most a fidesz maffiának.

Mérnork 2018.04.20. 11:18:40

Baloldalról a "fizessenek a gazdagok", "1 kulcsos adó rossz értem?", "csak a gazdagoknak kedvez a gyerekek utáni adókedvezmény" és társai üzenetek engem teljesen meggyőztek, hogy akkor mégis inkább a finesz.
Amire még rásegített az az elképzelés, hogy az utódpárt, a belőle kivált kúrcsány feri, a sötétződek és a cuki nácik koalíciója vezetné az országot... ;-)))

Nem leszünk gyarmat ! 2018.04.20. 11:22:47

Nem a Fidesz hergeli egymás ellen népet, hanem a balliberlis média :)

Trackers 2018.04.20. 11:23:28

Én mint Fidesz szavazó azt tudom neked mondani, hogy soha a büdös életbe nem fogunk szavazni se az MSZP-re se a DK-ra. Több okból is (elkúrás, válság, lecsúszás, hitel, 2006.10.23., ...), de a lényeg az hogy nem és kész.

A korrupciót azért nem írtam, mert arról a bandáról pontosan tudjuk hogy pont ugyanolyan korruptak.
(Itt jön egy Mészáros Lőrinczezés, de az a helyzet hogy a cégei vagyonát a Strabagéval, Alstoméval, meg a többivel kell összemérni, akinek a ballibek jattolták át az EU-s pénzeket, pályázatokat, Simor féle 100 millákért cserébe)

Az autokrácia nem tetszik, de 2006.10.23 után ez a fajta összevetés is felesleges az elkúrókkal.

Szóval mi Fidesz szavazók, akkor fogunk másra szavazni, ha a ballib elkúróknak esélye se lesz. Ez pedig csak akkor fordulhat elő, ha keresünk közösen (baloldal, jobboldal) egy eddig még nem kormányzó pártot, aki elutasítja az elkúrókat, és a Fideszt határozottan.

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:25:30

@Andy73: Varga Mihály egy technokrata, politikusnak sem igazán nevezném. A politikai, stratégiai döntések nem nála születnek.

Trackers 2018.04.20. 11:32:18

@stim:

A bölcsek köve az érdekes cucc. Tulajdonképpen mindenkinél ott van, csak teljesen ellentmond annak ami a másiknál van.
És ez a lényeg.
Vitatkozhatok egy baloldalival napestig azon, hogy van-e Soros-Terv (2015 óta a neten olvasható), veszélyes-e a migráció, ki a jobb gazadaságilag az elkúrók, vagy a Fidesz, ...
Soha nem fogunk egyetérteni semmiben.

De, és ez a de a lényeg.
De ha a másik meggyőzése a cél, nem a legyőzése, és kudarc esetén a megsemmisítése, akkor máris van értelme a vitának.
Megismerjük a másik álláspontját és kész. Nem kell meggyőzni, vagy sértegetni, mert mást gondol. Leginkább azért nem, mert csak bemerevednek a határok.

Ha megérted, és elfogadod, akkor van esélyetek egy olyan úton közösen elindulni, ami egy mindenki számára elfogadható harmadik útra lépését jelenti.

Nem muszály jobbra, vagy balra menni, rángatni cibálni, hülyézni a másikat, akinek egy másik út a szimpatikusabb.

El kell fogadni, hogy ő mást gondol, és kitalálni melyik az az út, ami a többségnek megfelel, és közös kompromisszumokról szól, engedményekről, közelítésről.

murray 2018.04.20. 11:33:40

@Szalay Miklós: Én is a Varga Mihály körzetében lakom. (Bp Hegyvidék vagy mi)

azért lehet őt vádolni hogy ő is függ valakiktől de ez ellen ő sem tud mit csinálni.
amúgy egy rendes kulturált embernek tűnik. ma már ennyi elég.

Trackers 2018.04.20. 11:33:56

@Trackers:

"De ha a másik meggyőzése a cél" = "De ha NEM a másik meggyőzése a cél"

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:52:55

@Trackers: Csak megtaláljuk egyszer... ;)

stim 2018.04.20. 12:02:02

Én szeretnék arra kérni mindenkit, hogy lehetőség szerint az eredményeket vegye figyelembe és ne a pillanatnyi érzelmi hangoltságának, az indulatainak engedelmeskedve gondolkozzon másokról.

Az eredményeket sokféleképpen lehet mérni. Tessék odafigyelni a számokra mert ott vannak mögöttük az emberi sorsok.

700.000-rel több munkavállaló 700.000 önbecsüléssel rendelkező, havonta fizetést kapó embert jelent.

4%-os gazdasági növekedés azt jelenti, hogy GDP arányosan megint lehet faragni az államadósságból. Vagyis évről-évre könnyebb lesz vállalkozni, kevesebb lesz az adósság és olcsóbbaki a feltételei.

A kormánynak nem az a feladata, hogy helyetted válallalkozzon. Ő csak megkönnyítheti egy vállalkozás indításának és működtetésáének a lehetőségét. De az ötlet, az elKÉPzelés az a tied ahogy a bátorság is hogy belevágsz. Ezt nem a kormánytól kell várni. Aki nem kovácsolja a szerencséjét annak nem is lesz.

Annak aki nem vállalkozik viszont jó hír, hogy 700.000-rel több ember dolgozik tehát a kormány a jó gazdasági környezet és a biztonság fenntartásával a tőke számára vonzóvá tette az országot és jönnek befektetők akinél lehet dolgozni. Ha nincs eképzelésed lehet havi fixed.

De ha se dolgozni nem akarsz se vállalkozni, kockázatot és felelősséget vállalni... nos... akkor az nem a kormány hibája.

El kellene jutni az állandó panaszkodás, mnások hibáztatása kultúrájától odáig, hogy mindenki felelős a saját sorsáért.

Alkalmazott vagy mert fontos a kiszámíthatóság, mert családod van és pénzt teszel félre öregkorodra? Oké, azt válalltad, hogy a cég számíthat rád és elfogadod az alkalmazotti léttel járó feltételeket. Cserébe van navi fixed. Valamit valamiért.

Vállalkozó vagy mert vannak öteleteid, mersz kockáztatni, vállalod a felelősséget? Oké, elfogadtad a feltételeket, kockáztatsz, ez veszélyekkel jár de benne van az önmegvalósítás, a szabadság, a felelősségvállalás, és a kemény munka. A nagy haszon ígérete is. Ami vagy bejön vagy nem.

Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.
De az aki se szolgálni se parancsolni nem tud az semmire nem jó. És akkor nem kell miatta mást hibáztatni.
Piacképes szakma kell amiért más emberek hajlandók fizetni. Aki hasznos arra szükség van. Egymást szolgáljuk. Aki nem hasznos azért az emberek nem fizetnek. Ez nem a kormány hibája.

Ezért a melőzött, haszontalan de kiművelt értelmiség nem azt jelenti, hogy hogy nem értékes csak nem találkozik a kereslet a kínálattal. Piacgazdaság van.
Akkor lesz szükség az értelmiségre ha a kultúra központi szerepet kap és az emberek meg tudják vásárolni azt a tudást és azt az időt ami a kultúrához kell.

Praktikusan. Ha lesz egy kellően kultúrált és fizetőképes középréteg akkor fognak kultúrát fogyasztani.

Ezért nem eltartanivaló bevándolró tömegekre kell szánni az emberek megtakarított pénzét hanem családokra, az ország lakóinak kiművelésére, hogy a kultúra iránt az igényt felébresszék. Legyen a kultúra vonzó, értékes és hétköznapi. Legyen rá pénz és okozzon örömet. Akkor fogják fogyasztani is.

Tehát nem egy sértődött értelmiségi attitűdből kell szidni a kormányt hanem értelmiségként érteni kellene, hogy egy gyarapodó közösség idővel tud áldozni kultúrára is. Ezt elérni pedig közös célunk és érdekünk. És aki szeretné, hogy ez megvalósuljon az érdekelt aban, hogy az országnak és benne az embereknek jól menjen. Ezzel véleményem szerint el is érkeztünk az értelmiség eredeti szerepvállalásához, feladatához és megfelelő, HASZNOS helyéhez a társadalomban. A generációk által felhalmozott tudást megismerve a közösség védelméhez és gyarapodásának elősegítéséhez. Ez a felhalmozott tudás irodalom, történelem, művészet, kultúra, hagyományok. Elődeink tudása.

És a kortárs alkotók mert minden alkotó kortárs volt a maga idejében.

stim 2018.04.20. 12:07:20

@Trackers:

teljesen egyetértek veled:)

monddazigazatmar 2018.04.20. 17:32:22

"ezt tartom a Fidesz legnagyobb bűnének, azt, ahogy egymás ellen fordította, egymás ellen hergelte a népet, a barátokat, ismerősöket, csak azért, hogy hatalmon maradhasson."

khmm. Hát igen, ez a fidesz bűne, mi?
Mikor mondott bármi rosszat Orbán bármelyik ellenzékire?
süti beállítások módosítása