HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Külföld (2023. november)

2023.11.05.

 

¡Jamás!

 

A Hamasz és Izrael háborúja. Épp amikor az ukrán háború már kezdett érdektelenségbe fulladni, kitört ez a másik Izraelben. Ezt most sokan elemzik, nálam hozzáértőbbek is, úgyhogy csak néhány rövid megfigyelés:

 

● Ukrajna felejtve

 

A hírekből, abban a pillanatban szinte eltűnt – utána visszatért ugyan, de így is kevesebb hely jut neki, aminek Zelenszkíj valószínűleg nem nagyon örül. És általában is igaz, hogy a hírekben mindig csak egy kevés témának van hely, és az új események kérlelhetetlenül kiszorítják a régebbieket.

 

 

● A hírszerzés csődje

 

Ahogy a Hamasznak sikerült elaltatnia a világ két legkifinomultabb hírszerzését, nem is csak az izraelit, hanem az amerikait is, éveken át. Ehhez két dolog mindenképp kellett: az, hogy szigorúan tartózkodjanak a digitális technológiától. (Elvégre nevezett titkosszolgálatokról közismert, hogy ők hozták össze például a Stuxnetet, azt nagyon fejlett számítógépes vírust, ami aztán az iráni urándúsítást szabotálta – nem mellesleg pedig a Pegasust is Netanjahutól kapta Orbán, tudjátok, ott a zsebetekben, a telefonon.)

 

Na meg a másik, ami kellett, a Hamasz embereinek hűsége: ha a részletekről nem is, arról, hogy valami készül vélhetőleg többen tudtak. Hogy mind hallgattak, mutatja az elkötelezettségüket – valamint az is látszik, hogy beszivárogni sem tudtak közéjük.

 

 

● Palesztin érzelmek

 

Így kívülről és messziről nézve, valószínű, hogy a palesztinok körében is ugyanúgy vannak szélsőségesek és mérsékeltek, mint gyakorlatilag bármely más politikai szerveződésben, és különösen, hogy a Hamasz nem egyenlő a palesztin néppel. Azt is tudjuk, hogy a szélsőségesek mindig igyekeznek fokozni az ellentéteket, olyannyira, hogy a két oldal szélsőségeseinek ez közös érdeke, egyszersmind a mérsékelteknek a saját szélsőségeseikkel is meg kell küzdeniük. Ezek általános igazságok.

 

Ehhez jönnek még a következők:

 

 ○ Gáza, ahogy eddig is kinézett

 

Egy kb. 2/3-ad Budapestnyi területen volt összezsúfolva 2,2 millió palesztin, plusz 1,7 millió menekült, 46%-os munkanélküliség, és 60%-os szegénységi ráta mellett. Ez elég kellemetlennek hangzik, és egészen biztos, hogy még a legmérsékeltebbek körében is elégedetlenséget okozott. (Meg a menekültek: azok a helyek milyenek lehetnek, ahonnan egy ilyen helyre menekül valaki?)

 

Tessék egy műholdkép a csoportban.

 

 ○ A palesztinok eddigi helyzete Izraelben

 

Láttam egy statisztikát, hogy még az eddigi „béke” évei alatt is százas nagyságrendben haltak meg palesztinok évente az Izraellel folytatott torzsalkodásban. (Miközben az izraeli oldalon 10-20 halott volt.) Ez sem hagyta gyógyulni a sebeket, nyugodni a kedélyeket. Nem mellesleg a Hamasz vezetőjének a családja is az izraeliek áldozata lett, már korábban. Nem csoda, hogy bosszúra szomjazott.

 

 ○ A mostani vérengzés

 

Nem kell magyarázni, hogy ez mennyi újabb fájdalmat és keserűséget okozott a palesztinoknak is. Szóval egészen biztos, hogy lesz, aki a likvidált hamaszosok helyébe álljon. (Vagy ha utóbbit valahogy sikerülne is megszüntetni, akkor is van még választék Izrael ellenes szerveződésekből.)

 

Mindezeken felül az utóbbi időben Izrael elkezdett közeledni az arab államokhoz az ún. Ábrahám-megállapodások keretében – ami még egy ok volt a szélsőségeseknek, hogy csináljanak valamit.

 

 

● Bevonulás Gázába

 

Amit láthatóan nem kapkodtak el az izraeliek – és jó okkal. A városi hadszíntér, az alagutakkal átszőtt romok, a hazai terep ideális a gerilláknak. A másik meg, hogy ha az izraeliek egyszer bemennek, hogy jönnek ki? Lásd például az amerikaiak afganisztáni leszereplését – azzal a különbséggel, hogy az a Föld másik felén van, így ha nem is dicsőséggel, de el tudták húzni a csíkot. Gáza a zsidóknak a szomszédban van. Meglehetősen drága, véres és hosszadalmas műveletnek ígérkezik ez.

 

Ezenkívül annektálni sem akarják a palesztin területeket, azért, mert akkor a zsidók kisebbségbe kerülnének a saját országukban.

 

 

● Jó fiúk – rossz fiúk

 

Az első napon a napnál világosabb volt, a felületes szemlélőknek, aki nagyjából a világ 98%-a, hogy ki ebben a történetben a rossz fiú: a Hamasz – és azon keresztül a palesztinok. Aztán mostanra, hogy Izrael már többször annyi embert megölt, kezd szürkülni a kép.

 

Közben történt ennek a kórháznak a felrobbantása, amit vagy az izraeliek eltévedt bombája, vagy valamelyik dzsihadista szervezet eltévedt rakétája okozott, valami, amit vélhetőleg sohasem fogunk biztosra tudni. Annyi bizonyos, hogy ha a dzsihadisták rakétája volt is, nagyobb hatást értek el vele, mintha nem tévedt volna el.

 

Illetve már antiszemita megmozdulások is voltak…

 

 

● Nem lesz béke

 

Mert erőszakkal nem lehet megszüntetni az erőszakot, ezt a diffúz, partizán-terrorista formáját legalábbis: egyfelől azért, mert megfoghatatlan (ellentétben egy reguláris hadsereggel), másfelől meg, mert a sérelmek szítják – az erőszak pedig csak újabb sérelmeket szül. Mit gondoltok, mennyire fogja érdekelni azt az egyébként vétlen embert, aki eddig nyomorgott, most pedig az izraeliek lebombázzák a házát, megölik a családját, hogy ezúttal épp ki kezdte? Úgy fogja érezni, hogy ha a Hamasz támadott, hát jól tette.

 

Ami várható, hogy Hamasz majd a föld alá kényszerül, aztán jönnek a kisebb méretű, de nem kevésbé halálos terrortámadások, félő, nem csak Izraelben.

 

Valamint, amekkora sokkot okozott ez a támadás, elfelejtve sem lesz sokáig, a palesztinoknak nem lesz állama, Izrael szigorú kontroll alatt igyekszik majd tartani őket. Nincs megoldás.

 

Mi lehetne a megoldás? Énszerintem az, ha Izrael hosszú időn keresztül, kitartóan, jelentős anyagi áldozatokat vállalva javítana a palesztinok életkörülményein, és nem hagyná magát provokálni. A provokátorokkal szemben természetesen felléphetne – a többieket viszont nem bántaná, hanem támogatná. Ezzel lehetne kifogni a szelet a terrorizmus vitorlájából. Mondom, ez csak hosszabb távon tudna működni, amihez nagy-nagy türelem kell, és aminek nagy ellensége a változékony politikai irányvonal.

 

 

● A zsidóság, a saját identitásának áldozata

 

Nézzük kicsit távolabbról a történetet. Már eleve, szétszóratva is azért lettek, mert nagyon lázongtak a rómaiak ellen, és azok voltak az erősebbek. Ha szép csendben kivárták volna, amíg Róma összedől magától, most más volna a kép. (Ahogy tették azt pl. a görögök – perszer nyilván, amikor még tart, nem lehet tudni, hogy még meddig tart.)

 

Továbbá az is az identitásuk erejének köszönhető, hogy ennyi időn keresztül megtartották a nemzettudatukat, ország nélkül is, nem oldódtak fel más népek tengerében. Ha feloldódtak volna, most megint csak nem volna ez az öldöklés. Illetve nem lettek volna a korábbiak, a középkori pogromok, és különösen a holokauszt sem.

 

Úgyhogy nézem a híradót, és közben megköszönöm Istennek, hogy nem engem választott.

 

Tessék még egy igen jó interjú a háború hátteréről.

 

(A címben szereplő „jamás” spanyolul azt jelenti, hogy soha, és úgy ejtik ki, hogy „hámász”.)

 

 

● A majmok bolygója

 

Igen, tehát, hogy változatlanul egymást gyilkoljuk, miközben a történelem legnagyobb veszedelme fenyeget mindannyiunkat, a klímaváltozás. Meg a főmajmok, akik verik a tamtamot. Meg az almajmok, akik megválasztják, éltetik, támogatják őket.

 

Pontosan azt fogjuk kapni, amit megérdemlünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1018251425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása