HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Orvosbérek, hálapénz

2020.11.19.

 

Ezekről, csak, mint mezei TB biztosított tudok nyilatkozni, nem látok bele mélyebben a rendszerbe, így olvassátok. Tehát, amennyi fogalmam van róla:

 

Először is, a hálapénz, akárhogy is nézzük, korrupció. Elsősorban azért, mert ez a pénz köztudottan leginkább csak nevében „hála”, valójában jobb ellátást vásárol vele a beteg, most, vagy a jövőre nézve – az orvos pedig az állami egészségügy eszközeit felhasználva nyújtja azt; miközben, a szabályok szerint, mindenkinek ugyanaz járna. Ezen kívül, a magánpraxissal rendelkező orvosok az ott, legálisan beszedett összegek fejében is el szokták intézni, hogy a pácienseik az állami rendszerben előrébb kerüljenek, a kórházi, SZTK-s vizsgálatok eredményeire támaszkodnak, lényegében, nem elhanyagolható mértékben, az állam, a köz költségén profitálnak. (Bár hozzá kell tenni, hogy sok lelkiismeretes orvos is van, aki azt is ugyanúgy ellátja, aki nem fizet, sőt olyat is láttam már, aki nem fogadta el. Ki így, ki úgy azonban, és az ember sohasem tudja… – pontosabban gyakran elég jól lehet tudni.)

 

Ezen kívül a jelenlegi rendszer abból a szempontból is igazságtalan, hogy az efféle jövedelmek nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg az egészségügy dolgozók között. Vannak ugyebár, az úgynevezett „orvosbárók”, akiknek most is nagyon jól megy, és akik végképp rosszul járnának az új rendszerrel. Van az orvosok derékhada, akiknek azért szintén csurran-cseppen valami, bár sokkal kevesebb, és cserébe igencsak le vannak terhelve. (Ezen a csoporton belül is vannak persze nem elhanyagolható különbségek, hogy kinek mennyi jut, elsősorban szakterületek szerint, ismerjük például a szülész – aneszteziológus dichotómiát. Valamint egy részüknek még ott a kilátás, hogy majd feljebb kerülhetnek az elég szigorú orvosi hierarchiában.) Végül pedig ott a többi egészségügyi dolgozó: a műtősök, betegszállítók, adminisztrátorok, takarítók, különösképpen pedig a nővérek, akik lényegében tényleg csak a legális fizetésükből élnek. (Ha valaki nem olvasta volna annak idején az előző linken lévő cikket, még mindig érdemes.)

 

Egy szó, mint száz, a rendszer megérett a reformra. Megtiltani viszont sem azt nem volna érdemes, hogy az orvosok mellékes jövedelemhez jussanak, sem azt, hogy akinek van rá pénze, az vehessen magának jobb ellátást. A lényeg az volna, hogy minden szolgáltatásért az fizessen, aki igénybe veszi: ha az állami rendszert használják magánúton, akkor fizessék meg az árát – vagy eleve a magánegészségügy felé menjen az, akinek van pénze rá. A másik pedig, természetesen, hogy az állami rendszerben is minden biztosított megkapja a kielégítő ellátást. Ebben kiemelt jelentőséggel bír az egészségügyi személyzet megőrzése és anyagi megbecsülése – lehetőleg igazságosabb módon, mint jelenleg.

 

Annyit még itt röviden, hogy a jelenlegi rendszer minden hibájával együtt is be van járatva, el-eldöcög még a mostani körülmények között is – és nem a legnagyobb felfordulás közepén kellene elkezdeni variálni vele. (Ilyen mélységben legalábbis – a sima béremelésekre természetesen nagyon is szükség van.) Szóval, a járvány idejére felfüggeszteném a reformokat, és utána sem diktátumként vezetném be, alaposan át kellene még tekinteni azt, együtt az érintettekkel, mint minden hasonló esetben. S bár nem lehet mindenkinek a kedvére tenni – a többségnek azonban támogatnia kell.

 

(Illetve hadd tegyem még hozzá, hogy maga az ötlet, hogy a nagyobb fizetésekért cserébe számoljuk fel a korrupciót, abszolút dicséretes, és igazán örömteli, hogy a politikusaink így magukévá tették ezt az elgondolást. Milyen jó volna majd magában a politikában is alkalmazni azt…)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7816291296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása