HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Bevezetés (A világ működése)

2016.12.05.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1. A könyv jellemzői

Ebben a könyvben van leírva, hogy hogyan működik a világ.

És szeretném, ha erről minden lényeges benne lenne.

Ez a könyv adja a mű első felét, a másodikat pedig ‘Az ember élete’ című könyv.

Nem fog minden mindenkit egyformán érdekelni benne.

Mert mindenkit más érdekel, mindenki máshoz ért, és azt is valószínűnek tartom, hogy az elvontabb témák iránt kevesebben érdeklődnek majd. Ezért is érdemes átnézni a témák címeit és leírását, valamint a témák belső tartalomjegyzékét.

A társadalmi és különösen a gazdasági kérdések viszonylag nagyobb súllyal szerepelnek benne.

Egyrészt mert ezek gyakorlati, emberközeli, sokakat érintő témák, másrészt ezeket tanultam.

Ez a könyv háttérül szolgál a következőhöz, vagyis ahhoz, hogy hogyan lehet okosan élni az életet.

Itt vannak ugyanis részletezve olyanok is, mint a boldogság mibenléte, az emberi gondolkozás jellegzetes mintái, a társas kapcsolatok és a csoportok viselkedésének legfontosabb jellemzői, valamint az etika kérdései.

2. A könyv tartalma

A könyv a következő részekből áll:

1)    Elvek

Ezek egy része a világ néhány fontos szervező elvét, mechanizmusát mutatja be, melyek sok területen játszanak szerepet, és melyek szem előtt tartása segíti a világ megértését. A másik részük a mű világnézetének alapjait adja.

2)    Alapok

A világ megismerésének és fizikai működésének alapjai, a világ mélységei, nagysága és nagyszerűsége, továbbá amit néhány olyan nagy kérdésről mondani lehet, hogy van-e Isten, honnan van a világ, és miért van benne élet.

3)    Élet

Az élet jelentése, legfontosabb fogalmai, jelenségei. Az evolúció működése, némileg mélyebben, mint ahogy azt általában előadják.

4)    Elme

Az elme szerkezete és tulajdonságai, a lélek a tudat és az öntudat jellemzői. Az elme szerepe az élet számára, a biológiai és társadalmi forma fogalma és befolyása az elmére, a boldogság eredete és összetevői. Az értékek mibenléte és gyökerei a boldogságban.

5)    Ember

A nemiség kérdései és a társas viszonyok jellemzői. Az ember gondolkozásának legfontosabb sajátosságai. Mi az egyén, hogyan határozza meg magát az ember, milyen címkéket aggatunk egymásra, milyen szerepeket játszunk? Az emberek legjellemzőbb típusai.

6)    Társadalom

A csoportok és a csoportos viselkedés jellemzői, az ebből adódó problémák kezelése. A politika, a gazdaság és a kultúra számos jelenségének leírása. Az etika ügyei, jó és rossz kérdései, és a javasolt válaszok.

7)    Egység

Az egység különféle területei a megismerés egységétől az emberiség egységéig.

8)    Program

Azok a dolgok, melyekre az emberiségnek nagyjából törekednie kellene.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5612025581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása