HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Párkapcsolat és szexualitás

2014.11.20.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Párkapcsolat

Ebben a témában elméleti szempontból lesz szó a párkapcsolatról, segítségével jobban megérthetünk olyan dolgokat, hogy valójában mi a párkapcsolat, miért és hogyan jön létre, hogyan működik. A dolog gyakorlati oldalát, hogy hogyan lehet jó párkapcsolatunk, lásd ‘Az ember élete’ könyvben, ‘A párkapcsolat praktikái’ témában.

1.1. Párkapcsolat és érdekek

Az érzelmeket és a párkapcsolatokat sokféle érdek veszi körül, ahogyan azt az ‘Érzelmek és érdekek’ témában kifejtem.

Ezek között sok, a feleken kívüli érdek is van.

A külső érdekek közül a társadalom érdekei kiemelést érdemelnek, emiatt válik ugyanis a párkapcsolat közüggyé. A legtöbb társadalom alapja a család.

A különféle külső érdekeken kívül aztán érzelmeink, párkapcsolataink körül ott vannak a saját érdekeink is.

Látható tehát, hogy a párkapcsolatnak nagyrészt gyakorlati céljai vannak.

1.2. A párkapcsolat, mint köz(ös) ügy

Azaz a párkapcsolat egyrészt a felek közös ügye, nagyrészt olyan, mint egy közös vállalkozás, mellyel előmozdíthatják érdekeiket, elérhetik céljaikat.

Másrészt, az azt övező társadalmi érdekek miatt, a párkapcsolat közügy is. Egyúttal a párkapcsolat intézményesül.

Ezen felül a társadalom az egyes embert a párkapcsolathoz kapcsolódó címkékkel látja el, szerepeket definiál a számukra, az emberek pedig ezeknek megfelelő identitásokat vesznek magukra.

Az előbbiek szerint aztán a párkapcsolat, a család formája, szabályai adott társadalmon, kultúrán belül általában egységesek – viszont a különböző társadalmak között nagy eltérések tapasztalhatóak.

A tanulság az, hogy elvileg másképp is lehet, az együttélés szabályai nem azok a kőbe vésett, univerzális törvények, melyeknek egy adott kultúrán belül tűnnek.

1.3. A párkapcsolat ösztönzői $

A párkapcsolatokat kétféle erő hozza létre, illetve tartja fenn:

1)    Vonzás

Amennyiben azt kívánjuk, hogy a másik a párunk legyen.

2)    Nyomás

Amennyiben önmagában azt, hogy a másik a párunk legyen, nem kívánjuk, valami más viszont mégis összenyom bennünket.

Igaz, nem ritkán a jó dolgokhoz elindításához is kell némi ösztökélés, viszont ha tartósan a nyomás tart össze egy kapcsolatot, az már nem jó, feszültséggel jár.

1.4. Párkapcsolat és szerepek

A párkapcsolathoz kapcsolódó szerep például az apa vagy az anya. Ezek a szerepek előírják, hogy hogyan viselkedjünk, egy kapcsolat részeként, mondjuk, hogy az apa megszerzi, amire a családnak szüksége van, ő a családfenntartó, az anya pedig az otthon körüli teendőkkel foglalatoskodik, elvégzi a házimunkát, foglalkozik a gyerekekkel.

A hagyományos szerepek a párkapcsolatokban is oldódóban vannak.

1.5. Párkapcsolat és képmutatás $

A párkapcsolatokat jó adag különféle képmutatás lengi körül. Például:

·        (A különféle szerepek eljátszása.)

·        Benyomáskeltés a leendő partner felé

·        Ahogyan leplezzük a kapcsolathoz fűződő érdekeinket, illetve megjátsszuk az érzelmeket a másik, mások vagy akár önmagunk előtt.

·        A problémák szőnyeg alá söprése

Az, hogy vannak problémák, és a felszínen vannak, nem feltétlenül nagy baj. Azt jelzi, hogy a kapcsolat él, és a problémákat nem söprik a szőnyeg alá. Más kérdés, hogy ennyi nem elég, a gondok hatékony kezeléséhez természetesen az is kell, hogy a felek együttes erővel, értelmesen dolgozzanak a megoldásukon. Lásd ehhez a ‘Konfliktuskezelés’ és ‘A párkapcsolat praktikái’ témákat.

·        A képmutatás újabb fajtája, amikor a kapcsolatban élők kifelé igyekeznek megőrizni a látszatot.

·        Végül ott vannak a különféle játszmák, melyet a párkapcsolatban élők is előszeretettel játszanak egymással.

Mit lehet az eddig elmondottakból leszűrni? Azt, hogy, a párkapcsolat egyáltalán nem egy éteri dolog.

Meg kell azonban hagyni, hogy azért meg lehet neki a bizalmas, meghitt oldala is.

2.   Szexualitás

2.1. Vágy

Néhány megjegyzés elöljáróban:

·        ‘Az ember kétneműsége’ témában lehet olvasni a nemiség és szexualitás jelentőségéről. Belőle itt a szexuális vágy erősségét emelném ki, és azt, hogy a szexualitás az ember életének fontos része.

·        A szerelemhez képest a szex sokkal inkább a testre irányul.

·        A testiségnek két oldala van: 1) A szexuális tevékenység; 2) Az összebújás, amikor a másik testi közelségét kívánjuk, de legfeljebb csak dédelgetjük egymást, nem lépünk szexuális kapcsolatra. (Tágabban itt lehet említeni azt is, amikor csak a test látványát élvezzük: a szépsége gyönyörködtet, vagy izgalomba hoz a meztelensége, szexuális jellegei.)

A legfontosabb, amit a vággyal kapcsolatban el kell mondani, az a következő:

Pusztán a vágyban nincs semmi szégyellni vagy megvetnivaló.

Bármi legyen is az, akár a társadalom által mélyen elítélt dolgok. Lényeges, hogy itt csak a vágyról magáról beszélek. Engedni neki nem mindig jó, nem mindig szabad.

Ami a vágyat illeti, azért vagyok ilyen elnéző, mert az ember alapvetően nem tehet róla, hogy mire vágyik. Ellenben az, amit tesz, már rajta múlik. Lásd ‘Az elme szerkezete’ témában, hogy az ember a motivációiról nem tehet.

A szex fontos örömforrás, segíthet élvezni az életet, és általában a vágy kielégítésével sincs gond – ennek azonban van néhány feltétele:

·        Közvetlenül ne ártson senkinek

·        Közvetetten se ártson senkinek

Így, kordában tartani, kezelni van, hogy jó a vágyat. (Illetve súlyosabb esetekben szükséges is.) Nem árt tehát a kellő mértékig észnél lenni.

Azon túl, hogy a szex jó, hasznos is:

·        Egyfelől kiváló természetes feszültségoldó, és nemcsak a szexuális kielégítetlenséget illetően, hanem egyéb gondjainkra tekintettel is. Ráadásul akár partner nélkül is gyakorolható. (Bár feszültségoldásra a nőknél lehet, hogy rosszabbul használható. ß (@@Szerintetek?))

·        Másfelől a szex, illetve a testiség a párkapcsolatok fontos része, hozzájárul a kötődés kialakulásához és fennmaradásához. (No meg persze a gyerekek megszületéséhez.)

2.2. Szex, férfi és nő

A két nem szexualitásában számos különbség tapasztalható:

1)    A szerelem és a szexualitás a férfinak két külön dolog, a nőnek sokkal kevésbé.

2)    Férfi és a nő különböző dolgokra gerjednek.

A férfi a (szexuális) testiségre: a pornóra, a meztelenségre, a szexuális változatosságra, a nő testi közelségére.

A a romantikára, a kötődésre, a bizalmasságra és a gyengédségre.

3)    A szexben a nő fel akar töltődni, a férfi ki akar ürülni.

Ami ugye már fizikailag is így van, de ennél többről van szó. A nőnél a szex együtt jár az érzelmekkel, így töltekezik általa; a férfinél viszont inkább a feszültség levezetéséről beszélhetünk. Ez is egy lényeges különbség: ha stresszes, a férfi szexszel vezetné le, a nő ellenben gondolni sem tud rá.

4)    Nemek, életkor és a szexuális érdeklődés

Élete során a nő szexuális érdeklődése lassabban indul be, és később tetőzik, mint a férfié; illetve van egy időszak a 40. életév környékén, amikor a nőké, ha kicsivel is, de nagyobb.

2.3. A szexualitás ma

A világban tapasztalható hosszú távú tendenciák részeként jó ideje gyengülőben van az erkölcs, terjed a szabadosság. Bizonyos szempontból és szintig ez jó is lehet, annyi viszont bizonyos, hogy a szex kapcsolata meggyengült az érzelmekkel és a párkapcsolattal, ami, egyéb tényezőkkel együtt, csökkenti a párkapcsolatok vonzerejét, stabilitását.

A másik, hogy a mai világ túl van töltve szexualitással:

1)    A szex minden eddiginél elérhetőbb.

2)    A szex iparszerű felhasználása

Szexre mindenkinek szüksége van, és a szex mindenkit érdekel, ezért kiváló árucikk, és kiváló marketingeszköz.

·        Innen egyrészt a szexipar, mely magát a szexet, annak kellékeit, látványát árusítja.

·        Másrészt szexszel, szerelemmel (illetve a hozzájuk kapcsolódó férfiassággal, nőiességgel) sok minden mást is el lehet adni.

A szexualitás több új technológia elterjedését is segítette.

A szexualitás ilyen mértékű jelenléte pedig azt eredményezi, hogy az emberek ingerküszöbe feljebb tolódik, csak az egyre nyíltabb, egyre szélsőségesebb szexualitás kelti fel az érdeklődésüket.

Végül, modern korunkban a szexuális vágy kielégítésének új, tárgyias módszerei állnak rendelkezésre. Ezek befolyásolhatják, összességében vélhetőleg csökkentik a hagyományos szex iránti igényt.

Ha ehhez még hozzátesszük a fogamzásgátlás különféle módszereit, melyek akkor is kiküszöbölik a szexuális vágy eredeti célját, a fogantatást, ha a szexet a hagyományos módon műveljük, akkor láthatjuk, hogy ez egy olyan új helyzet, melyre az evolúció nem tudott felkészíteni, és akár a fajfenntartás is a kárát láthatja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr156916495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása