HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Forma, öntudat és érzékek

2013.10.24.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Forma, öntudat és érzékek

Hogy mit és hogyan érzékelünk, a biológiai formától függ, és az evolúciós sikernek megfelelően alakult.

A meglepőbb az, hogy ezeket a forma igényeihez idomuló, praktikus célból kialakult érzékeket az ember immár olyasmikre is felhasználja, amikre nem tervezték őket. (És ez fel sem tűnik közben.) $

·     Újfajta feladatok megoldása

·     Az esztétikai érzék kiszolgálása

2.   Az érzékelés tulajdonságai

2.1. Az érzékelés szelektivitása

Az érzékszerveink által felfogott információkból igen kevés jut el a tudatunkig. A szűrés nagyrészt automatikus, és a számunkra fontos dolgokat igyekszik kiválogatni nekünk.

2.2. Az érzékelés (re)konstruáltsága

Az agy nemcsak passzívan fogadja az érzékleteket, hanem maga is alakítja azokat.

2.3. Az érzékelés relativitása

Itt is feltűnik a relativitás két arca:

1)    Függés

2)    Összehasonlítás

3.   Az érzékelés filozófiája

3.1. Az érzékek interpretáltsága

Ami azt jelenti, hogy az érzékelt jelenségeket nem nyers valójukban érzékeljük, hanem az agyunk által átalakítva, „lefordítva”. Olyannyira, hogy az érzéklet gyakran nem is hasonlít az érzékelt jelenség fizikai valójára.

3.2. Az érzékelés értelmezettsége

Amit érzékelünk, ahhoz általában rögtön társul valamilyen tudás; leginkább, hogy mi az, amit érzékelünk, illetve mit jelent.

Az érzékelés értelmezettsége és korábban elhangzott jellemzői általában hasznosak, de könnyen be is csaphatnak bennünket.

3.3. Egyebek

1)    Nem foghatjuk fel, hogy mások mit hogyan érzékelnek.

2)    Az érzékelésünk hiányossága

3)    Tapasztalataink közvetettsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr765597232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása