HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

A forma alapjai

2013.09.26.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A forma jelentése és jelentősége

Ezek a ‘Tartalom és forma’ témában vannak részletezve.

Itt még annyit hozzá, hogy érdemes megkülönböztetni a forma szűkebb és tágabb fogalmát. Ez elsősorban annyiból hasznos, hogy a szűkebb forma az, ami fennmaradása érdekében alapvető és gyakran átfogó hatással van a tartalomra. Szűkebb értelemben a forma csak azokat az elemeket foglalja magába, melyek tartósak és gyakran átfogók is.

A tágabban értelmezett forma minden elemet befogad, ami részt vesz a tartalom megjelenítésében, működtetésében.

2.   A forma szintjei

Az ember kétféle formába ágyazva él: a biológiai és a társadalmi formába.

2.1. Biológiai forma

Ami a testünket jelenti.

A biológiai forma sok mindenre befolyással van.

2.2. Társadalmi forma

Ez a rend, amelyben élünk.

Több szintjén lehet megkülönböztetni:

1)    A társadalom rendje

2)    A környezetünk rendje

3)    A saját életünk rendje

A társadalmi forma elsősorban az emberek gondolkozására hat, és társadalmi korlátait határozza meg.

3.   A forma mellékessége

Bár a különböző formák gyakran különböző hatással vannak a tartalomra, bizonyos szempontból nem számít, hogy a tartalom milyen formában jelenik meg. Különösen: azonos funkciót (tartalom) különböző technikák (forma) is megvalósíthatnak.

Másfelől itt említhető, hogy azonos mechanizmusok különféle formákat is alakíthatnak. Így például az evolúció-revolúció mechanizmusa mind a biológiai, mind a társadalmi formát alakítja. Konkrét példák az ‘Evolúció – revolúció’ témában találhatók.

Egy tanulság az, hogy a formát alakító mechanizmusok, a forma és a tartalom tanulmányozása bizonyos mértékig elkülöníthető egymástól. Így például van értelme elkülönülten, elvont módon tanulmányozni az evolúciót, az embert és az elmét.

4.   A biológiai és társadalmi antropikus elv $

Az antropikus elvről általában ‘A világ eredete és életbarátsága’ témában lehet olvasni.

Itt azért érdemes felhozni ismét, mert az antropikus elv a biológiai és társadalmi formák sajátosságainak megértéséhez is hasznos. Ezeknél is gyakran megfigyelhető ugyanis, hogyha másmilyenek lennének (lettek volna), akkor most nem lehetnénk itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr295534582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása