HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Az evolúció általában

2013.02.28.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Az evolúció jelentése

(Az evolúció és revolúció legfontosabb jellemzőit az ‘Evolúció – revolúció’ téma foglalja össze. Ez itt és a következő néhány téma tartalmazza a témakör részletesebb tárgyalását.)

Az evolúciót tágabb és szűkebb értelemben is lehet értelmezni.

1)    Legtágabb értelemben az evolúció egy lassú, fokozatos, bizonyos irányba haladó változást jelent.

2)    Szűkebben az evolúció egy adaptív, alkalmazkodási folyamat, melynek során különböző lehetőségekből választódnak ki a különféle szelekciós tényezőknek egyre megfelelőbbek.

3)    Legszűkebb értelemben evolúció alatt a biológiai evolúciót értjük, ahogyan az élőlények a természetes szelekció révén, generációk során egyre jobban alkalmazkodnak a környezetükhöz.

Ezekből az is látszik, hogy…

Az evolúció tág értelemben nemcsak az életre jellemző, hanem a világ számos jelenségében megjelenik.

Így a világmindenség fejlődésében, de a társadalmi normák változásában vagy a tudományos elméletek alakulásában is. Éppen az általánossága miatt érdemes részletesebben foglalkozni az evolúcióval.

Az evolúciót gyakran kiegészíti a revolúció, vagyis egy ritkán fellépő, hirtelen, nagyfokú változás. Erről részletesebben alább.

2.   Az evolúció jelentősége

Az evolúció több szempontból is fontos.

1)    Az evolúció egy általános, sok mindenben megjelenő jelenség.

2)    Az evolúció által létrehozott formák magukon viselik az evolúció kézjegyét.

3)    Az evolúció és az élőlények sok mindenről bebizonyítják, hogy lehetséges.

3.   Az evolúció néhány általános tulajdonsága

1)    Tervező nélkül is működik, és spontán módon is létre tud hozni bonyolult, szándékosan nehezen megtervezhető dolgokat.

2)    Az evolúció nem feltétlenül jelent tökéletesedést, minőségi javulást. Ehelyett az adott körülményekhez való alkalmazkodást jelenti.

3)    A szelekció más mechanizmusokkal együtt is jelen lehet, befolyásolhatja a különféle rendszereket, szolgálhatja az alkalmazkodást, tökéletesedést.

4.   Az evolúció feltételei

Az evolúcióhoz alapvetően két dolog kell: változatosság és szelekció. Változatosság azért, hogy legyen miből kiválogatni a megfelelőbbeket, szelekció pedig, hogy legyen, ami elvégzi a kiválogatást.

5.   Revolúció

A revolúció egy ritkán fellépő, hirtelen, nagyfokú változás.

Mely gyakran hosszú, nyugodt, lassú változással jellemezhető evolúciós időszakokat választ el egymástól.

A revolúció okai lehetnek belsők és külsők.

Jelentős külső okok az élet szempontjából a különféle nagy katasztrófák, melyek az élőlények nagy részét elpusztítják, de a megmaradók számára új lehetőségeket teremtenek. A Földön ezek közül a legjelentősebbek az óriás méretű lávaömlések, meteor-becsapódások, és a jelentős tengerszint csökkenések voltak.

A revolúció hosszú távon és összességében gyakran hasznos. Segítségével szabadulhat ki ugyanis az adott rendszer, az élet, a helyi optimumokból, melyekbe az evolúció fokozatos, lépésenkénti folyamata vitte, így válhat lehetővé az alkalmazkodás, a tökéletesedés egy magasabb foka.

6.   Az evolúció áldozatai

A természetben mindenhol komoly erőpróbák és gyakran kegyetlen versengés zajlik. Ez nem mindig tűnik fel, például ahogyan az ember elnéz egy békés tájat, nem gondol rá, hogy az ott lakó élőlények milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül. Másrészt a (többsejtű) élővilág evolúciója a generációk cserélődésén alapszik, ami miatt, akinek lejár az ideje, annak mennie kell.

Mi, akik ma élünk, és élvezzük a testünk adottságait és a különféle élőlények látványát, ízét, társaságát, mindezt a jót megszámlálhatatlan élőlény szenvedéseinek és pusztulásának köszönhetjük. Gondoljuk rájuk némi együttérzéssel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr855108777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RickJarmin 2016.03.14. 21:23:08

"Mi, akik ma élünk, és élvezzük a testünk adottságait és a különféle élőlények látványát, ízét, társaságát, mindezt a jót megszámlálhatatlan élőlény szenvedéseinek és pusztulásának köszönhetjük. Gondoljuk rájuk némi együttérzéssel."
Tekintve, hogy az evolúciós-elmélet 2016-ban egy megmosolyogni való ostobaság, a blog további részét nem fogom elolvasni. Üdv a szerzőnek.

Szalay Miklós 2016.03.23. 21:09:19

@RickJarmin: Jó, de akkor mi az igazság?
süti beállítások módosítása