HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Elvarratlan szálak

2012.10.18.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Tudásunk hiányossága

Tudásunk hiányos, és legalábbis bizonyos területeken az is marad.

1.1. Tudatlanságunk fajtái és területei

1)    Ismert kérdések, ismeretlen, de megtalálható válaszok

Ilyen például az élet keletkezésének rejtélye, hogy miért kell aludnunk, vagy az alább, a képességeink korlátozottságánál felsorolt gyakorlati problémák jó része. A válasz megtalálása itt sem biztos, de legalábbis van rá remény.

2)    A tudomány határai $

Ezek olyan területek, melyeken sok az olyan kérdés, amik örökre megválaszolatlanok maradhatnak. Három ilyen terület van:

·     Metafizika

·     Az elme

·     Összetettség

3)    Meglepetések

Kutatásaink során továbbra is megesik, hogy váratlan dolgokba botlunk.

1.2. Tudatlanságunk következményei $

1)    Marad hely a transzcendensnek.

2)    Marad hely a puha módszerek, a beleérzés számára.

3)    Azokkal a dolgokkal is óvatosnak kell lenni, melyeket tudni vélünk.

4)    A tudományban sem szégyen azt mondani, hogy valamit nem tudunk. $

5)    Bizonyos dolgokat lehet, hogy sohasem fogunk tudni.

2.   Lehetőségeink korlátozottsága

Sok mindent nem tudunk megvalósítani, amit jó volna, és bizonyos dolgokra lehet, hogy sohasem leszünk képesek.

Pedig ezek közt sok olyan is van, ami csak rajtunk múlna.

Sok modernnek mondott, high-tech eljárás valójában meglehetősen kifinomulatlan, durva. $

Néhány tanulság:

1)    Távolságunk a mindenhatóságtól

Különösen a tudomány és technika utóbbi időben végbement fejlődését elnézve az ember hajlamos volt abban a hitben ringatni magát, hogy mindent tud és bármit megtehet, vagy ha még nem is, hamarosan eljön ez az állapot. A fent leírtak azonban ellentmondanak ennek, és lehetőségeink határait jelzi az is, hogy az említett fejlődés is lassulni látszik, különösen, ami az alapkutatásokat illeti. Egyúttal úgy tűnik, hogy közelítünk egy szinthez, amelynél – egy darabig legalábbis – nem leszünk többre képesek $.

2)    Semmi sem biztosítja, hogy valaha is képesek leszünk mindenre.

Illetve bármire, amire ma nem. Többek között, mert az ehhez szükséges tudás megszerzését sem biztosítja semmi. Ezért is érdemes fenntartásokkal kezelni egyesek hitét, hogy a jövőbeli találmányok majd megoldják azokat a problémákat, melyeket ma nem vagyunk hajlandóak kezelni.

De alábecsülni sem kell az embert.

Aki sokszor bizonyította már leleményességét és kitartását.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr244856134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2016.09.15. 12:23:08

Nagyon jó írás!
süti beállítások módosítása