HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Email: egyvilag@gmail.com

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Friss topikok

  • Szalay Miklós: @tompus: Igen, szerintem is taktikáznak, szándékosan többet kértek a szükségesnél. Elég szomorú, h... (2020.03.23. 16:58) Koronavírus, gazdaság, klíma
  • Szalay Miklós: Egy másik kapcsolódó írás a koronavírusról, illetve annak gazdasági és klímaügyi konzekvenciáiról:... (2020.03.20. 12:44) Globális problémák
  • Szalay Miklós: concordeblog.hu/2020/01/23/miert-van-egyre-tobb-kommunista-fiatal-amerikaban/ (2020.02.05. 00:03) Egyenlőtlenség
  • Szalay Miklós: Kapcsolódó további olvasnivalók: Agresszió: egyvilag.blog.hu/2015/11/05/temaid068v01 A csoporto... (2020.02.04. 12:53) Attitűd, sztereotípia, előítélet
  • Szalay Miklós: Nem jelenkeznek a fiatalok a zöld képzésekre. (Vajon miért?) 365.reblog.hu/miert-nem-jelentkeznek... (2020.02.04. 11:44) Klímaváltozás 2019

Evolúció - revolúció

2012.05.24.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Evolúció, revolúció és megjelenéseik a világban

(Az evolúcióval több téma foglalkozik a könyvben az élet részben. Ezért itt csak a legfontosabbak szerepelnek.)

Az evolúció tág értelemben egy lassú, fokozatos, bizonyos irányban haladó változást jelent.

Ezt gyakran kiegészíti a revolúció, vagyis egy ritkán fellépő, hirtelen, nagyfokú változás.

Az evolúciót leggyakrabban az élet kapcsán emlegetik, de a változás e formája a világ számos egyéb jelenségében is megfigyelhető.

2.   Az evolúció jelentősége

Bonyolult dolgok kifejlődését teszi lehetővé.

Ráadásul tervező, tudatos közbeavatkozás nélkül működik, és olyan dolgokat is létre tud hozni, melyeket bonyolultságuk miatt tudatosan könnyen lehet, hogy nem is lehetne megtervezni, elkészíteni. Gondoljunk csak az emberre magára.

Az evolúció által létrehozott dolgok magukon viselik az evolúció kézjegyét.

Ezért ezeknek a dolgoknak sok tulajdonságát meg lehet érteni, ha figyelembe vesszük, hogy az evolúció hozta létre őket. Ilyenek többek között az ember esetében a halandóság, a nemiség, az ember relatív szemlélete, versengő természete és képessége az együttműködésre.

Az evolúció összetettebb folyamat, mint amilyennek elsőre tűnik.

A kiválogatódásnál például nemcsak arról van szó, hogy az erősebb él túl és szaporodik. Szerepet játszik még ebben például az, hogy ki tetszik a másik nemnek (nemi szelekció), illetve a fajon belüli csoportok versengése (csoportszintű szelekció).

Az evolúció egy tökéletlen folyamat.

Az ember hajlamos azt hinni, hogy az evolúció a tökéletességig csiszolja, amin dolgozik, például az élőlényeket. Ez nem igaz: mind az élőlények, mind az őket leíró örökítő anyag sok tökéletlenséget tartalmaz. Ennek az egyik oka az evolúciós folyamat véletlenszerűsége, logikátlansága, esetlegessége.

Az evolúció nem magyaráz meg mindent.

Bár sok mindenre fényt derített, különösen az élőlényekkel kapcsolatban, azért számos fontos kérdés nincs még lezárva. Ilyen mindenekelőtt az élet keletkezése, de az én felfogásom szerint az evolúció az elmét és az öntudatot sem feltalálta, sokkal inkább felfedezte és felhasználja – nem tudni tehát, hogy utóbbiak mik és honnan vannak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr414542166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.