HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Visszacsatolás

2012.05.17.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A visszacsatolás jelentése és fajtái

Visszacsatolás akkor lép fel, amikor egy dolog állapota befolyásolja, hogy hogyan változik ez az állapot.

Ez lehet szándékos vagy a természettől adott.

Szándékos akkor, amikor tudatosan felmérjük egy dolog állapotát, és eszerint választjuk meg, mit tegyünk vele. (Például amikor egy bonyolult probléma megoldásán fáradozunk, és próbálgatjuk a különféle megközelítéseket.)

Természettől adott akkor, amikor a kapcsolat az állapot és annak megváltozása között automatikus, szándéktól független. (Erre példa a nukleáris láncreakció, amikor a néhány hasadó atommagból induló folyamat mind több mag hasadását váltja ki, végül robbanást idéz elő.) Alább további példák találhatók mindkét fajtára.

Ami itt a példákig elhangzik, az elsősorban a természettől adott fajtára vonatkozik.

A visszacsatolás lehet pozitív és negatív.

Pozitív esetben minél nagyobb valami, annál hajlamosabb növekedni, illetve minél kisebb valami, annál hajlamosabb csökkenni. Ilyen például a nukleáris láncreakció.

Más szavakkal ezek a folyamatok erősítik magukat. Így hajlamosak egyre gyorsabban növekedni, robbanásszerűen viselkedni.

A negatív eset ennek az ellentéte, vagyis minél nagyobb valami, annál hajlamosabb csökkenni, illetve minél kisebb valami, annál hajlamosabb növekedni. Ilyen például a hőmérséklet egy szobában, ahol a hűtést / fűtést termosztáttal szabályozzuk.

Más szavakkal ezek a folyamatok gyengítik magukat, így hajlamosak egy egyensúlyi pont körül ingadozni.

A visszacsatolás lehet egylépcsős vagy többlépcsős.

Egylépcsős, amikor a dolog állapota közvetlenül a saját változását befolyásolja. Például a kapott kamat mennyisége közvetlenül a bankba berakott pénzünk mennyiségétől függ.

Többlépcsős, amikor több dolog befolyásolja kölcsönösen egymás változását. Például ahogyan a kimerültség idegessé, az idegeskedés kimerültté tesz.

2.   A visszacsatoláshoz kapcsolódó jelenségek $

·     Vonzó és taszító állapotok

Ezek a visszacsatolással jellemezhető rendszerek olyan állapotai, melyek felé illetve melyektől elfelé változik a rendszer.

·     Egyensúlyi állapotok

Ennek a tárgyalását, különösen a stabil és instabil, valamint a szélső és közbenső egyensúlyi állapotokat lásd az ‘Egyensúly (Előszó - Alapelvek)’ témában.

3.   Jellemző visszacsatolásos rendszerek $

·     Korlátos rendszerek két vonzó, szélső állapottal

Ilyen például az, hogy az emberek egy csoportjában hányan illetve milyen arányban követnek egy társadalmi normát.

·     Telítődő rendszerek

Ilyen például a populációk növekedése, amikor a környezet eltartóképességének van egy határa.

4.   Példák

Az ember sok területen alkalmazza szándékosan a visszacsatolást.

A visszacsatolás a világ számos jelenségében megjelenik a fizikai jelenségektől a társadalmiakig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr124520736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása