HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

A siker motívuma

2014.02.20.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A siker és értékelés jelentése

1.1. Definíciók

A belső siker az, amikor a teljesítményeink kiválóságának tudata okoz nekünk boldogságot, a külső siker pedig, amikor mások tartják nagyra a teljesítményeinket. Ezeket együtt sikernek nevezem.

A (magas) önértékelés az, amikor a tulajdonságaink kiválóságának tudata okoz nekünk boldogságot, a (magas) külső értékelés pedig, amikor mások tartják nagyra a tulajdonságainkat. Az önértékelést belső értékelésnek is nevezem, az önértékelést és a külső értékelést együtt pedig értékelésnek hívom.

A fentiekkel kapcsolatban először is a következőket érdemes megjegyezni:

1)    Mint látható, mind a siker, mind az értékelés fogalma kettős jelentést hordoz: mindkettő egyrészt valami, ami magunkkal kapcsolatban boldogságot okoz nekünk, másrészt valami, amit mások gondolnak rólunk. Bővebben alább.

2)    A külső sikert és értékelést együtt elismertségnek nevezem.

3)    A siker és az értékelés tulajdonságai, a tárgyuktól eltekintve, nagyrészt közösek. Ezért is érdemes együtt tárgyalni őket.

4)    Az értékelésnek fontos tényezője a sikeresség, de más tényezői is vannak.

5)    Az önértékelés sémái

Azaz milyen jellemző lelkületek vannak az önértékeléshez kapcsolódóan?

·     Hiúság

·     Kisebbrendűségi érzés

·     Önbecsülés

1.2. A siker és értékelés belső és külső változata

A belső siker és a belső értékelés egy-egy motivációból, a sikervágyból és a magas önértékelés vágyából fakad, vagyis abból, hogy a teljesítményeink és tulajdonságaink kiválóságának tudata képes boldogságot okozni nekünk. Amikor e motivációk kielégülnek, akkor érezzük a sikert, és akkor magas az önértékelésünk.

Fontos kiemelni, hogy e motivációknak van egyrészt erősségük, mely meghatározza, hogy mennyire vágyunk a sikerre és a magas önértékelésre; másrészt pedig van (tudatos) tartalmuk, mely különféle (belső) kritériumokból áll, meghatározva, hogy konkrétan mit tekintünk sikernek, mikor értékeljük magunkat nagyra.

A külső siker és értékelés viszont nem kielégített motivációk, hanem címkék, melyekkel az emberek egymást jellemzik. (Külső) kritériumai a külső sikernek és értékelésnek is vannak.

A siker és értékelés belső és külső változatai kapcsolatban is állnak egymással. Elsősorban, a külső elismertség a belső siker és az önértékelés fontos kritériuma lehet, magyarul én attól érezhetem magam sikeresnek vagy valakinek, ha mások elismernek engem. Egy szóval ez a becsvágy ß. (@@Vagy lehet a becsvágy mögött más motiváció is? Lehet esetleg a becsvágy egy önálló motiváció, vagyis hogy az ember önmagáért akarja mások elismerését?)

Az elismertség a legtöbbünk számára fontos tehát – ez pedig lehetővé teszi, hogy a környezetünk nyomást gyakoroljon ránk, hogy megfeleljünk a külső kritériumoknak.

Ám a külső elismertség nem csak eredményében érint bennünket, hanem a külső kritériumok is hajlamosak belénk épülni, hajlamosak vagyunk elfogadni mások meghatározását, hogy mikor értékelhetjük magunkat és teljesítményeinket nagyra.

2.   Kritériumok

2.1. A kritériumok jelentése és funkciói

A kritériumok mondják meg, hogy konkrétan mi számít sikernek és mi tesz nagyra értékelhetővé.

A motivációkat illetően, melyekből a belső siker és az önértékelés fakad, ezek adják a motiváció (tudatos) tartalmát, míg a külső siker és értékelés esetében azok feltételeinek nevezhetők.

Mint látni fogjuk, a siker és értékelés nagyrészt arra szolgálnak, hogy a társadalom általuk irányítsa az egyént. A kívánt teljesítményeket, tulajdonságokat a külső kritériumok határozzák meg. A belső kritériumok ugyanakkor célokat adnak az embernek.

2.2. Belső és külső kritériumok

A kritériumokat többféleképpen lehet felosztani, melyek közül ez az első. A belső kritériumok, mint elhangzott, azt határozzák meg, hogy konkrétan mikor érzem sikeresnek magam, illetve mikor értékelem magam nagyra. A külső kritériumok ellenben azt mondják meg, hogy mások mikor tekintenek engem sikeresnek, mikor értékelnek nagyra.

2.3. Belső és külső eredetű kritériumok

Melyek annyiból érdekesek, hogy a külső kritériumok hajlamosak beépülni belső kritériumokká. Ezek lesznek a külső eredetű kritériumok. Belső eredetűek azok a belső kritériumok, melyeket az ember magának talál ki.

2.4. Abszolút és relatív kritériumok

Ezekről két értelemben beszélhetünk.

1)    Az önmagában és a másokhoz képest vett siker és értékelés $

A különféle kritériumok gyakran relatívak ebben az értelemben.

2)    A kritériumok egyrészt mások lehetnek egyének és társadalmak (kultúrák) között, másrészt időben is változhatnak.

Az ember hajlamos abszolútnak, általános érvényűnek tekinteni azokat a kritériumokat, melyekkel ő adott helyen és időben szembesül. $

2.5. A kritériumok egyéb tulajdonságai

3.   A siker és értékelés egyéb tulajdonságai

1)    A siker és értékelés, mint másodlagos boldogságforrások $

Bizonyos motivációk és tevékenységek az elsődleges hatásukon túl azon keresztül is boldogságot okozhatnak, hogy sikert jelentenek, és javítják a külső-belső értékelést.

A siker és értékelés sokszor erősebb is, mint az említett elsődleges hatások: gyakran elsősorban az előbbiek miatt cselekszünk.

2)    Hogy mennyire ismernek el valamit, valakit, az erősítheti magát.

3)    A sikerünk gyakran nem csak tőlünk függ.

4.   A siker és értékelés ereje

4.1. A sikervágy és a magas önértékelés vágyának ereje egyéni szinten

Ezek erős motivációk, melyek gyakran meg is előznek másokat.

4.2. A siker (és értékelés) fontossága a társadalomban

1)    A siker és értékelés haszna a forma számára $

A siker és értékelés jelentős részben arra szolgálnak, hogy az egyént illetve az ő viselkedését a fennálló társadalmi formához igazítsák.

2)    A siker az emberek szemében sok mindent igazol.

Elsősorban az érdekében tett erőfeszítést.

Másfelől a siker, bizonyos fokig legalábbis, az érdekében tett megalkuvást is igazolhatja az emberek szemében.

3)    A siker segít csökkenteni az érdekében tett megalkuvás jelentőségét.

4)    Győztes helyzetből könnyebb megbékélést prédikálni.

4.3. Az elismerés hatásának szintjei $

Vagyis milyen módokon lehet hatással a viselkedésünkre mások elismerése?

Lásd a ‘Társadalom és önállóság’ témában, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a sikernek, sikervágynak és a sikerre irányuló nyomásnak, valamint a sikervágy és hiúság mérsékléséről írtakat. Lásd továbbá az ‘Önismeret’ témában, hogy az önismeret a reális önértékelés alapja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr575822801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása