HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

A szabadság motívuma

2014.01.16.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Szabadság

(Ez és a következő téma a szabadságvágyhoz, illetve a sikervágyhoz és a magas önértékelés vágyához kapcsolódik. Egy további motivációhoz, a kíváncsisághoz, az igazság megismerésének vágyához kapcsolható a ‘Hazugság’ téma, melyben többek között arról lehet olvasni, hogy mik lehetnek az igazság elkendőzésének hasznai és kárai, illetve hogy mikor lehet, és mikor nem tanácsos hazudni.)

A szabadság azt jelenti, hogy azt tehetjük, amit szeretnénk.

2.   Korlátok

2.1. A korlátok jelentése

A korlátok azt jelentik, hogy nem tehetünk meg mindent, amit szeretnénk, vagyis szabadságunk határát húzzák meg. Ilyenek például az ember életének korlátai, így az, hogy bármennyire is szeretnénk, nem élhetünk 200 évig; de ilyenek a társadalmi korlátok is, mondjuk a törvények.

2.2. A korlátok fajtái

Sokféle korlát van.

2.3. A korlátok relativitása és esetlegessége

Azaz a korlátok formáról-formára különböznek; illetve az, hogy valaki milyen formai korlátok között kell, hogy éljen, az részben a véletlen terméke.

Ez annyiból érdekes, hogy a (formától való) korlátaink mások is lehetnének, azok nem tartoznak a lényegünkhöz.

Mivel a (formától való) korlátaink nem tartoznak a lényegünkhöz, azok nem is természetesek a számunkra.

3.   A szabadság előnyei és hátrányai

3.1. A szabadság egyéni előnyei és hátrányai

Hogy a szabadság, ha azt tehetjük, amit szeretnénk, miért jó az egyénnek, nem kell sokat magyarázni. A legfontosabbat már említettük: a szabadság az egyik univerzális motivációnk, az öntudattal bíró elme eredendően vágyik rá.

Amiről részletesebben érdemes szólni, az sokkal inkább az, hogy a szabadság terhes is lehet. (Illetve, hogy a korlátoknak is megvannak a hasznai.)

1)    Korlátok nélkül nem létezhetnénk

2)    A korlátok biztos pontokat, kapaszkodókat, kereteket is adnak

3)    Aki szabad, annak döntenie kell, és haladnia kell a választott úton

4)    A szabadság felelősséggel jár

3.2. A szabadság társadalmi előnyei és hátrányai

Az előnyökről többet hallani, elég csak a szabadságjogokra, a demokrácia vagy a piac gyakran hangoztatott előnyeire gondolni. Ezért megint csak a hátrányokról szólok bővebben.

1)    A szabadságunkkal árthatunk másoknak

2)    A szabadság az erőseknek kedvez

3)    A szabadság, mint szlogen és ürügy

4)    A politikai szabadság gyengéi

5)    A gazdasági szabadság gyengéi

6)    A társadalmi szabadosság problémái

3.3. Akik nem tudnak élni a szabadsággal

Vannak, akik nem tudnak élni a szabadsággal.

Ami azt jelenti, hogy:

1)    Maguknak ártanak vele

2)    Másoknak ártanak vele

3)    Mások ártanak nekik vele

Az, hogy ki mennyire képes élni a szabadsággal, fokozatok kérdése. Van, aki több, van, aki kevesebb szabadságot tud jól kezelni.

4.   A szabadság társadalmi korlátozása

1)    Az elnyomó társadalmak szerves része a szabadság hiánya

2)    A társadalom működőképessége és az együttélés érdekében az egyéni szabadságot mindenképpen korlátozni kell.

A szabadság korlátozásának praktikus mértékével kapcsolatban azt lehet elmondani, hogy…

A szabadság annak való, aki tud vele élni.

Illetve annyira való neki, amennyire tud vele élni.

3)    A társadalom optimálisabb és fenntarthatóbb működése érdekében a szabadság további korlátozása is indokolt lehet.

Fontos azonban, hogy a szabadság korlátozása a társadalom és annak tagjai érdekében történjen, a korlátozás mellett szóló érveket ne használják ürügyként az elnyomásra.

Végül érdemes kihangsúlyozni, hogy nem csak két alternatíva, két szélmegoldás, a teljes elnyomás és az abszolút szabadság létezik, hanem a kettő között egy egész skála. A szabadság optimális mértékét a körülményeknek megfelelően, e skálán belül kell megtalálni.

5.   Hatalom

A hatalom azt jelenti, hogy valaki vagy valami befolyással lehet más boldogságára illetve szabadságára.

Hatalomról nemcsak nagyléptékben beszélhetünk, mint egy ország vagy egy vezető politikus hatalmáról, hanem kicsiben, a saját életünkben is.

Hatalom alatt állni lehet elfogadott és kényszerű.

A hatalom rossz és jó is lehet.

A realitásokkal számot vetve, kiváltképp azzal, hogy sokan nem tudnak élni a szabadsággal, a társadalom nem lehet meg hatalom nélkül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr105761054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása