HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Az evolúció logikája

2013.03.14.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A biológiai evolúció alapjai

(Innentől kezdve, a soron következő témákban is, a biológiai evolúcióról lesz szó.)

1.1. Az evolúció alapvető logikája

Az evolúció az olyan tulajdonságok elterjedését segíti, melyek által az egyednek minél több utóda lehet.

Pontosabban minél több túlélő és tovább szaporodó utóda. Ezt azért érdemes kiemelni, mert ehelyett gyakran az egyedek életerejét, a „legerősebb túlélését” hangsúlyozzák. Ez azonban az utódok szempontjából csak egy tényező.

1.2. Az élet és az evolúció céltalansága és tudattalansága

(Itt nem az ember életéről beszélek, hanem a biológiai életről általában.) Az élet maga könnyen lehet, hogy csak arról szól, hogy egyszer valami véletlenül elkezdte másolni magát, azóta pedig ez zajlik automatikusan és folyamatosan, ha egyre komplikáltabb formákban is. Az élet evolúciójának sincs célja, nincs kijelölt irány amerre törekedne, sokkal inkább egyfajta sodródásról beszélhetünk.

Az evolúcióval kapcsolatban gyakran fogalmaznak úgy, mintha az élőlények felismerve, hogy valamilyen tulajdonság, hasznos volna a számukra, azt szándékosan alakítanák ki. (Például a repülés képességét vagy a hasonlóságot egy másik, veszélyesebb élőlényhez.) Azonban az ilyesmi csak megtörténik velük, maguk nem törekszenek tudatosan az alkalmazkodásra: az élőlények tudattalanul, annak tárgyaként vesznek részt az evolúcióban.

1.3. A szexuális szaporodás

A szexuális szaporodás hasznos az evolúció és az élőlények túlélésének szempontjából.

Több szempontból is.

·     A szexuálisan szaporodó fajok egyedei az örökítőanyag két példányát hordozzák.

·     A szexuális szaporodás a változatosság forrása.

·     A nemek szerinti specializálódás lehetősége

Végül érdemes már itt az elején kiemelni, hogy az evolúció nemcsak az élőlények testét formálja, hanem az elméjükre, ezáltal viselkedésükre is hatással van.

2.   A változatosság forrásai

A változatosság az evolúció egyik alapfeltétele, mivel kell, hogy legyen egy változatos sokaság, melyből kiválasztódhatnak a szelekciós tényezőknek leginkább megfelelők.

A változatosság alapvető forrása a mutációk, a gének spontán, véletlenszerű megváltozásai.

De a változatosságnak egyéb forrásai is vannak. Ilyenek többek között:

·     A szexuális szaporodás

·     Az egyedszám

·     A horizontális génátadás

·     Szándékos próbálgatás

Mint sok minden, a változatosság is csak mértékkel jó.

3.   A szelekció jellemzői

3.1. Szelekciós tényezők

Ezekből többféle van, különösen:

·     Természetes tényezők

·     Szexuális szelekció

·     Emberi szelekció

3.2. Szelekciós szintek

Alapvetően két ilyen van:

1)    Egyéni szelekció

2)    Csoportszelekció

Ilyenkor nem közvetlenül az egyedek, hanem csoportok küzdenek a természettel és versengenek egymással, a csoportok tagjai így együtt élnek túl vagy pusztulnak el. A csoportszelekció jelentősége leginkább abban áll, hogy az egyedek viselkedését oly módon alakítja, hogy az kedvezzen az egész csoport túlélésének.

3.3. A szelekció erőssége

 A természetben a szelekciós hatások meglehetősen esetlegesek.

4.   Az evolúció folyamata

4.1. Az evolúció fokozatossága

Az evolúció csak lépésenként tud haladni és hajlamos helyi optimumokba szorulni.

Az evolúcióban minden módosulásnak azonnal előnyt kell biztosítania, hogy elterjedhessen, illetve nem lehet káros, hogy fennmaradhasson. Emiatt olyan előnyös, de összetett változások, melyekhez egyszerre több egyedi dolognak kellene módosulnia, nehezen történhetnek.

Helyi optimum alatt azt értjük, hogy egy adott állapot, megoldás valamilyen szempontból nem a lehető legjobb, de a környező, hasonló megoldások között igen. (Ahogyan a fent leírt állapotok is, ahol csak sok, egyidejű változással lehetne javulást elérni.) Az evolúció azért szorul be az ilyenekbe, mert csak lépésenként képes mozogni, és mindig a jobb megoldások felé (az alábbi ábrán felfelé) halad. Így a globális optimumot nem mindig képes elérni.

Az evolúció abból építkezik, ami van.

Ami általában is jellemző az organikus tervezésre.

4.2. Az evolúció sebessége

Az evolúció az emberi időskálához képest általában igen lassú – de nem mindig. Az evolúció sebességét több tényező is befolyásolja, így:

·     A szelekció erőssége

·     A változatosság nagysága

·     A szaporodási ciklus hossza

Végül itt említhető még, hogy a természetben az evolúció nagyon sok szálon dolgozik párhuzamosan, így ha egyenként lassú is, összességében mégis jelentős mértékű változtatást tud véghezvinni.

4.3. A revolúció egyéb jellemzői

A revolúció fő jellemzőit lásd ‘Az evolúció általában’ témában. Amint ott le van írva, a revolúció jelentősége elsősorban abban áll, hogy módot ad a helyi optimumokból való kitörésre. Ezt is szemlélteti a fenti ábra.

A revolúciónak van még néhány említésre méltó tulajdonsága:

·     Specialisták, generalisták és a revolúció

·     Új lehetőségek, szűz területek és a változatosság ß

4.4. Koevolúció

Ez bizonyos dolgok (szűkebben élőlények) együttes evolúcióját jelenti, azaz, hogy formálódásuk egymástól is függ.

4.5. Egyebek

·     Divergencia és konvergencia

·     Közbenső optimumok $

5.   Az evolúció és az ember

1)    Az ember az első faj, mely mára gyakorlatilag a saját maga által kialakított környezetben él, ezzel nagymértékben kivonva magát a természetes szelekció hatása alól.

2)    Az ember evolúciójában jelentős szerepet játszott a csoportszelekció, a kultúra és általában a társas lét ß.

3)    A szexuális szelekció korlátozott szerepe $ß

4)    Az ember, mint szelekciós tényező más fajok számára

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr195134408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása