HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Gazdaságpolitika (2021. október)

2021.10.28.

[ Frissítve 2021.11.11-én. A fontosabb változások szögletes zárójelben. ]

 

Régen elemeztem a gazdaságot, most azonban a felgyorsult infláció, az emelkedő kamatok, Matolcsy és Varga csörtéi, valamint a közelgő választások közepette, azt hiszem, ráfér némi átlátható magyarázat arra, hogy mi folyik a magyar gazdaságban. Nos, röviden a következő:

 

● Infláció

 

Melynek több oka is van, egyebek mellett a gyenge forint, a korábbi monetáris lazaság és a még mindig alacsony kamatok, a lezárások feloldásával megugró kereslet, az emberek leszokása a munkáról, a gyenge termés – és világgazdasági problémák, mint a szállítmányozás döcögése és az elszálló energiaárak.

 

Akármiért is emelkednek azonban az árak, az infláció fáj a népnek – a nép pillanatnyi közérzeténél pedig nincs fontosabb abban, hogy hova ikszel majd jövőre.

 

● Választási osztogatás

 

Orbán ezért osztogatni akar, és nagy lendülettel osztogat is. (SZJA visszatérítés és mentesség, minimálbér-emelés, megelőlegezett EU pályázatok, stb… Most ugyanis nem csak az infláció, hanem a többi közelmúltbeli fiaskói és az ellenzéki együttműködés miatt is rezeg a léc, így különösen nem drága semmi sem.) Az egyébként is gyorsan emelkedő árak közepette azonban osztogatni sem olyan könnyű, mert az emberek elkezdik majd költeni a plusz pénzt, ami még tovább tolja fel az árakat. Mit tehet akkor szegény miniszterelnök?

 

● Emelkedő kamatok

 

Szól Matolcsynak, hogy lesz szíves behúzni a monetáris féket, emelni a kamatokat. Ez sem túl kellemes, sem a bankoknak, akik drágábban jutnak forráshoz, sem az államnak, akinek megnőnek a kamatkiadásai, sem a vállalatoknak, akiknek a megnövekedett nyersanyagárak mellett még ezt is ki kell nyögniük – de legfőképp a népnek, már megint, mert az emberek is drágábban jutnak hitelhez, nőnek törlesztőik. Orbán szerint azonban még mindig inkább ez, csak hogy a nép úgy érezhesse, hogy az ő kezéből kapja, amit még kap.

 

Matolcsy közben nem túl boldog, részben, hogy eltiltják kedvenc játékszerétől, az alacsony kamatoktól, részben meg attól, hogy neki kell elvinnie a balhét a nép szemében. Be is szólogat Vargának, állampapírt is kevesebbet vesz, illetve visszafogja a kamatemelést, de azért azzal ő is tisztában van, hogy a saját pozíciója is Orbántól és a Fidesz választási szereplésétől függ.

 

Egyelőre foganatja se sok volt a kamatemelésnek, az árak szárnyalnak, a forint csöppet sem – és kérdéses is, hogy mennyire lehet ilyen körülmények közt hatással lenni ezekre, tekintve az infláció összetett okait és a nemzetközi bizonytalanságot.

 

● Az EU-s pénzek megakadása és a gigahitel

 

Mely előbbi valószínűleg váratlanul érhette nagyjainkat, merthogy korábban ilyen még nem volt. (Kétségkívül politikai okokból – és a melegellenes pedofiltörvény csak az egyik tényezője ennek, Orbán évtizedes kerékkötése és kellemetlenkedése közepette.) Fel is kellett venni helyette egy gigahitelt a piacról, hogy ingyen lehessen osztogatni a napelemet. Mindenesetre érdekes lesz figyelni, hogy végül megjön-e az EU-s pénz, ki miben enged.

 

Tényleg, emlékszik még valaki az államadósság elleni harcra? Amihez néhány palimadár még a saját pénzéből is utalt? És csak, hogy nehogy azt higgyük: a most elfolyó pénzeket nem Orbán varázsolja, és sem az ország gazdasági teljesítménye nem indokolja, ami biztos, hogy nem jobb, mint a járvány előtt volt, sem a józan gazdaságpolitika, láttuk az inflációt. Ezt a pénzt, már megint, az unokáitoktól veszi el Orbán, és azért adja nektek, hogy cserébe ti megszavazzátok. Ti pedig örömmel fogadjátok. (Biztos én is örömmel fogadnám.) Ilyen a politika és ilyenek az emberek.

 

Közben meg ezek a semmire sem jó rendezvények, súlyos tízmilliárdokért, mint az Eucharisztikus Konferencia meg a vadászati kiállítás… Időnként még mindig ámulok kicsit, hogy mennyi pénz van itt, „arra, ami tényleg kell”. (Varga közben biztos csóválja a fejét, de ő csak egy technokrata, akinek Orbán adja ki a kötelezőt. De legalább, a NER mércéhez képest, celebek és zenészek továbbra is fillérekért kaphatók . Ja meg, hogy a múltkorában háborogtam az Úrturistákon, annak a pénznek az elégetésén: nos, ők legalább a sajátjukat égetik.)

 

(Megjegyzem ez a mostani infláció kismiska ahhoz képest, ami akkor lesz, amikor igazán beüt majd a klímaváltozás, ha mást nem is nézünk csak azt, hogy egyre nehezebb lesz megtermelni 8 milliárd ember élelmiszerét… Nem is véletlenül veszi Bill Gates is a termőföldet.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8916738556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása