(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)
(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)
1. Forma, öntudat és érzékek
Hogy mit és hogyan érzékelünk, a biológiai formától függ, és az evolúciós sikernek megfelelően alakult.
A meglepőbb az, hogy ezeket a forma igényeihez idomuló, praktikus célból kialakult érzékeket az ember immár olyasmikre is felhasználja, amikre nem tervezték őket. (És ez fel sem tűnik közben.) $
· Újfajta feladatok megoldása
· Az esztétikai érzék kiszolgálása
2. Az érzékelés tulajdonságai
2.1. Az érzékelés szelektivitása
Az érzékszerveink által felfogott információkból igen kevés jut el a tudatunkig. A szűrés nagyrészt automatikus, és a számunkra fontos dolgokat igyekszik kiválogatni nekünk.
2.2. Az érzékelés (re)konstruáltsága
Az agy nemcsak passzívan fogadja az érzékleteket, hanem maga is alakítja azokat.
2.3. Az érzékelés relativitása
Itt is feltűnik a relativitás két arca:
1) Függés
2) Összehasonlítás
3. Az érzékelés filozófiája
3.1. Az érzékek interpretáltsága
Ami azt jelenti, hogy az érzékelt jelenségeket nem nyers valójukban érzékeljük, hanem az agyunk által átalakítva, „lefordítva”. Olyannyira, hogy az érzéklet gyakran nem is hasonlít az érzékelt jelenség fizikai valójára.
3.2. Az érzékelés értelmezettsége
Amit érzékelünk, ahhoz általában rögtön társul valamilyen tudás; leginkább, hogy mi az, amit érzékelünk, illetve mit jelent.
Az érzékelés értelmezettsége és korábban elhangzott jellemzői általában hasznosak, de könnyen be is csaphatnak bennünket.
3.3. Egyebek
1) Nem foghatjuk fel, hogy mások mit hogyan érzékelnek.
2) Az érzékelésünk hiányossága
3) Tapasztalataink közvetettsége