HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Email: egyvilag@gmail.com

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Friss topikok

  • Szalay Miklós: @tompus: Igen, szerintem is taktikáznak, szándékosan többet kértek a szükségesnél. Elég szomorú, h... (2020.03.23. 16:58) Koronavírus, gazdaság, klíma
  • Szalay Miklós: Egy másik kapcsolódó írás a koronavírusról, illetve annak gazdasági és klímaügyi konzekvenciáiról:... (2020.03.20. 12:44) Globális problémák
  • Szalay Miklós: concordeblog.hu/2020/01/23/miert-van-egyre-tobb-kommunista-fiatal-amerikaban/ (2020.02.05. 00:03) Egyenlőtlenség
  • Szalay Miklós: Kapcsolódó további olvasnivalók: Agresszió: egyvilag.blog.hu/2015/11/05/temaid068v01 A csoporto... (2020.02.04. 12:53) Attitűd, sztereotípia, előítélet
  • Szalay Miklós: Nem jelenkeznek a fiatalok a zöld képzésekre. (Vajon miért?) 365.reblog.hu/miert-nem-jelentkeznek... (2020.02.04. 11:44) Klímaváltozás 2019

Az evolúció tökéletlensége

2013.03.28.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Az élőlények tökéletlensége

Az ember hajlamos azt hinni, hogy az evolúció a tökéletességig csiszolja azt, amin dolgozik, így az élőlényeket és az ő örökítőanyagukat. Ez azonban nem így van.

Kifejezett tökéletlenségeink mellett a haszontalan, de lényeges hátránnyal nem járó tulajdonságokat sem feltétlenül szünteti meg az evolúció, legfeljebb idővel elcsökevényesednek, ahogyan például a vakbelünkkel vagy a DNS-ünkben tárolt haszontalan részekkel is jó ideje együtt élünk.

2.   Az örökítőanyag tökéletlensége

Hosszú ideig még a témával foglalkozó tudósok is azt feltételezték, hogy génjeink, illetve az örökítőanyagunk teljessége egy logikusan felépített, letisztázott, hatékonyan működő szerkezet, melyben mindennek célja van, melyben minden az általuk életre hívott élőlények érdekeit szolgálja. Meglepő, hogy ez milyen mértékig nem így van.

Több szempontból sem:

2.1. Sérülékenység

Először is a DNS egy érzékeny molekula, mely könnyen megsérül, illetve a másolása során is gyakran keletkeznek benne hibák. Bár a szervezet rendelkezik a hibák kijavítására szolgáló mechanizmusokkal, ezek sem mindig működnek tökéletesen.

2.2. Logikátlan felépítés

Bár a DNS alapvető elemeiben, például az ‘Élet és fajok’ témában bemutatott négy betű és a genetikai kód használatában van logika, ezen túl meglehetősen nagy az összevisszaság benne.

2.3. Haszontalan és káros részek

Az emberben például a hasznos gének és kapcsolóik nem tesznek ki többet a teljes örökítőanyag 5%-ánál. A maradék három részre osztható:

1)    Egy része valószínűleg hasznos, bár még nem tudni, hogyan. (@@Van a géneken és a kapcsolókon kívül olyan DNS, amiről tudjuk, hogy hasznos?)

2)    Haszontalan részek: ezek nem hasznosak, de nem is ártanak különösebben. (Annyiból azért ezek is terhelik a szervezetet, hogy a másolgatásuk energiaigényes.)

3)    Káros részek: ezek kimondottan ártalmas működést végeznek.

A gének (DNS szakaszok) kétféleképpen lehetnek sikeresek, szaporodhatnak el. Egyrészt úgy, hogy sikeres élőlényt építenek, másrészt pedig potyautasként, mint a fent említett haszontalan és káros részek. Ezek a potyautasok az úgynevezett önző gének.

3.   A tökéletlenség eredete

1)    Az evolúciós folyamat tervező nélkülisége, esetlegessége

2)    A természetes szelekció esetlegessége

3)    A gének szelekciójának közvetettsége

4)    Az evolúció fokozatossága és a helyi optimumok

5)    Az alkalmazkodás nem mindig fejlődést jelent

6)    Amikor a tökéletesség kipusztítaná magát

7)    Az ott lévők előnye

Azok a fajok, melyek már elfoglalnak egy életteret, előnyben van azokkal szemben, akik „birtokon kívül” vannak. Így az újonnan jövők, még ha tökéletesebbek vagy tökéletesebbé válhatnak is az ott lévőknél, könnyen alul maradhatnak velük szemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr245177441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.