HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Pontozzuk le az Orbán-rendszert

2024.06.04.

A saját elemzésem

 

A hozzá tartozó kérdőívet ezen a linken találod.

 

● Kormányzóképesség

 

Ennek alapkövetelménynek kellene lennie, bárkivel szemben, akire rábíznak egy országot – tény azonban, hogy például a Gyurcsány érához képest érzékelhetően határozottabb kezekben van az ország, ahhoz képest meg, ami a mostani ellenzékből kinéz, arról a választási eredmények beszélnek.

 

Hogy rend legyen egy országban, az alapvető. Nem azt mondom, hogy ha az ellenzék kerülne hatalomra, akkor megállna az élet, mert a dolgok akár maguktól is elmennek, mint ahogy egy zenekar is eljátssza a szimfóniát akár karmester nélkül is – de csak így-úgy. A kormányzóképesség, a dolgok kézben tartása és valamiféle koncepció arról, hogy merre menjünk, nagyban segíti az ország működését, a gazdasági befektetéseket, támogatja az emberek biztonságérzetét. A kormányzóképességet pedig az egység és a szervezettség, ami sehol máshol nincs meg a magyar politikában, mint a Fidesznél: a szervezet, a vezetés, az ideológia és a kommunikáció egysége.

 

A renden felül fontos még a kiszámíthatóság is – amelynek azonban az önkény hasonló ellenfele tud lenni, mint a demokráciák széljárás-változásai. (Lásd a gazdaságba való minduntalan belenyúlkálást, és az alkotmány állandó módosítgatását.)

 

Továbbá, a gyakorlatiasságuk sincs meg másban, beleértve a tettrekészséget, hogy nem ülnek úgy a langyos vízben, ahogy Gyurcsány tette, és ahogy az ellenzéki pártgyülekezet teszi azóta is – másrészt pedig, hogy tudják, mi kell a népnek. És mi is kéne más, mint a cirkusz és a kenyér – és ebből is látszik, hogy nem olyan nagy tudomány gyakorlatiasnak lenni, egy kicsit le kell szállni a nép közé, beleélni magunkat a helyükbe. Amikor meg a valóság nincs összhangban a nép kívánságaival, olyankor tudni kell diplomatikusan fogalmazni, és kimagyarázni, amit muszáj. Az ellenzék, főleg annak az értelmiségi része elég gyenge ezen a téren.

 

Más kérdés, hogy mire használják a gyakorlatiasságukat, a szorgalmukat: merthogy nemcsak a nép hasznára, hanem a saját önös érdekeik előmozdítására is. Ahogy lehajolnak az apróért is, ahogy, mint látni fogjuk, sokféle módszerrel tesznek azért, hogy megőrizhessék a hatalmukat, például ahogy Orbán rögtön úgy csinált, mintha tüsténkedne az ukrán határon, például amilyen buzgalommal vetik bele magukat az aktuális politikai ellenfelek lejáratásába, és a különféle hibák kiköszörülésébe is, lásd Szájer, Novák Katalin és Varga Judit gyors legombolását a rendszerről, illetve, ahogyan a választási vereségük után anno belefogtak a hálózatépítésbe.

 

Hogy Orbánék tagadhatatlanul hatékonyabb kormányzóképességével mire mentünk, az mit szolgál, mennyire az ország és mennyire a saját érdeküket, nos, ez a mostani írás ennek a mérlegét igyekszik felállítani.

 

(Mindezek fényében erre a szempontra, a kormányzóképességre én plusz három pontot adok az Orbán kormánynak. Ezzel nem kell egyetértenetek, ti nyugodtan adhattok mást, és ha még nem tettétek, küldjétek be a pontjaitokat a kérdőívvel. Vegyétek figyelembe, hogy több minden, például a korrupció, külön pontban kerül majd lepontozásra alább, azok nincsenek benne ebben itt.)

 

(+3)

 

 

● Migráció (bevándorlás és kivándorlás)

 

A kormányzóképesség egyik megnyilvánulása volt, ahogy a kerítést felhúzták a 2015-ös migránsáradatra válaszul. (Ami, hogy szögesdrót várja, aki erre téved, bevallom elsőre nekem sem volt szimpatikus. Aztán meggondoltam magamat.) Igen, mert az nem lehet, hogy kénye-kedvére járkáljon ki-be boldog-boldogtalan. Emberi jogok meg humanizmus ide va gyoda.

 

Illetve az is rendben van, hogy vonakodnak a migránsok tömeges befogadásától. (Bár a nagy csinnadratta ellenére túl sokan nem is akarnak ide jönni. Érdemes megnézni a statisztikákat: volt év, 2017, amikor több mint ezer embert befogadtunk. Az utóbbi időben viszont már alig valakit.) Az viszont tény, hogy Nyugat-Európában jelentős gondokat okoznak a bevándorlók – és jobb megelőzni, hogy itt is odáig fajuljon a helyzet.

 

Hozzáteszem, akik tényleg bajban vannak, azokon természetesen segíteni kell – annyira, amennyire tőlünk telik. (Valamint az EU-s államokkal szemben is jó volna mutatni az elvárható szolidaritást.) A mérték az, ami nem mindegy, azért sem, mert ha túl sokat várunk el az emberektől, a saját népünktől, akkor meg fogják unni a jókodást, és még annyit sem tesznek majd a bajban lévőkért, bennünket pedig elzavarnak, és jönnek a populisták. Részletesebben lásd ezt az előző írásomat.

 

Ne feledjük továbbá, hogy a nagy szigorral tandemben azért több mint 1000 embercsempészt el is engedett a magyar kormány, csak úgy, hogy a határőröknek legyen kivel fogócskáznia: ha a kapukon keresztül is be lehet jönni, akkor a kerítésnek is kevesebb értelme van…

 

És apropó, hasonlóan rendben van az is, hogy nem rohan fegyvereket küldeni Ukrajnába. Az ilyesmiből is a legjobb kimaradni, kis országként főleg, lásd Svájcot például – meg Trianont. Ami azonban, megint csak nem jelenti azt, hogy, amennyire tőlünk telik, ne kellene segíteni, a menekülők befogadásával, humanitárius segítségnyújtással, azzal, hogy elítéljük az agressziót, nem ismerjük el a hódításokat, valamint, nem utolsósorban azzal, hogy nem akadályozunk másokat abban, hogy segítsenek.

 

Viszont a kormányzati propagandában alaposan föl van fújva a helyzet, a migráció meg a háború is – ez pedig már nem az országról szól, hanem Orbán hatalmának a bebiztosításáról. (Meg mi még a harmadik jelszó a csokorban? Ja igen, a gender. Az még jobban.)

 

Ami még a migrációt illeti, nemcsak a bevándorlás van, hanem a kivándorlás is, ami igencsak megnövekedett az utóbbi években, sok magyar távozott Nyugatra – ráadásul, mondhatni, „a java”, akik tudnak és akarnak dolgozni, pénzt keresni. Az igaz, hogy ezeknek egy jelentős része vissza is jött, de a mérleg így is jócskán negatív.

 

(+3)

 

 

● Gazdaság

 

  ○ Munka

 

Nemrégiben olvastam ezt a cikket, hogy Borsodban egész kikúpálódtak egyes vidékek, mióta az emberek dolgoznak, és pénzt keresnek. Kezdettől szlogen volt az egymillió új munkahely, amit a (régi) Index egy darabig röhögött, amíg tényleg meg nem látszott a foglalkoztatási statisztikákon a jelentős javulás, úgyhogy aztán szép csendben elfelejtették az egymilliómunkahely-számlálót. Tény, hogy a 2010-es évek egy kifejezetten kedvező időszak volt ehhez a mutatványhoz, az alacsony kamatokkal, az EU-s támogatásokkal, meg a megelőző válsággal is – de az is kellett hozzá, hogy kormány kihasználja a lehetőséget, és igyekezzen rávenni az embereket, hogy dolgozzanak. Ma 4.723.000-en dolgoznak, szemben a 2010-es 3.789.000-rel. Ez mindenképpen elismerésre érdemes teljesítmény.

 

Ami már kevésbé az, hogy mennyit kapnak az emberek a munkájukért: Magyarország ugyanis továbbra is az olcsó munkaerejével hódít, ami kb. harmadannyiba kerül, mint nyugaton. Úgy is mondják, hogy a gazdasági növekedésünk extenzív volt, a kihasználatlan munkaerő bevonásának volt köszönhető, miközben a munkaerő minősége, termelékenysége nem emelkedett. (Miközben Lengyelország és főleg Románia elhúzott mellettünk.) És nem is látszik, hogy innen hogyan tovább, mert arról továbbra sincs szó, hogy megpróbáljuk fejleszteni a munkaerőt, lásd az oktatásról mondottakat alább. Amiről továbbra is szó van, az a még több képzetlen munkaerő, csak most már külföldről importálva. (Meg hát igen, a több dolgozó, a több adó az uralkodó osztálynak sem hátrányos.)

 

Nézzétek meg továbbá ezt az ábrát az EU-s országok bérszínvonaláról, a Facebook-csoportban. (És ha már ott vagytok, csatlakozzatok.)

        

 

  ○ Adózás

 

Adózni persze senki sem szeret, Magyarország meg, mint tudjuk, egyébként is a 10 millió szabadságharcos országa, ezért az adózási fegyelem javítása, pl. a pénztárgépek bekötésével a NAV-hoz nem volt hiábavaló. Nyilván, akinek emiatt most többet kell befizetnie, azt ez nem feltétlen teszi boldoggá – az állam pénzügyi helyzetén viszont javít. (Meg ne feledjük azokat se, akik kevésbé voltak kiaknázható helyzetben a dolgok okosba és zsebbe történő megoldásához, hogy nekik aránytalanul többet kellett viselniük a közterhekből.)

 

A másik, ami a nép szempontjából értékelendő, hogy egyes multikat, illetve a bankokat is megfejte a kormány. Bár túl sok mozgástér nincs ezen a téren, pont azért, mert multik, és hogy ha nem tetszik nekik valami, akkor odébb állnak. Úgyhogy leginkább azoktól tud kasszírozni, akik valamiért, valamennyire ide vannak kötve, és azoktól sem akármennyit. Látni kell azonban, hogy ennek egy részét valójában mégiscsak a nép fizeti meg, mert a vállalatok hajlamosak áthárítani az új terheket a fogyasztókra, így fordítva át a profitadót indirekt népadóvá.

 

Meg egyébként is fizet a nép is, rendesen, nem kis részét így, indirekten, ahogy kevésbé feltűnő. A 27 %-os ÁFA, a benzin árának a fele, a fuvarozók útdíja, stb… mind beépül az árakba, és nem a gombák, hanem az emberek fizetik meg – csak így kevésbé tűnik fel ahhoz képest, mint amikor az ember fizetési lapján ott van, hogy amúgy ennyit nyúltunk le belőle direktben, köszi. A másik az egykulcsos adó, aminek a magasabb keresetűek nyilván örülnek, meg munkára is ösztönzi őket – a társadalmi igazságosság szempontjából viszont megkérdőjelezhető. (Részemről nem is annyira a magasabb összjövedelmet adóztatnám jobban, hanem a tőkejövedelmet, azért, mert az hogy a pénz pénzt fial, alapból növeli az egyenlőtlenséget, munkára sem ösztönöz, illetve a pénzt örökölni is lehet. Ez is biztos segít majd abban, hogy akinek pénze van, segítsen a könyvben. ;))

 

* * *

 

No meg az infláció mostanában, aminek számos oka volt, és távolról sem csak a háború, ahogy azt kormányoldalról sulykolták, és ebből jó párról szintén Orbán tehet: az EU-val megromlott viszony, a boltok sarcolása, az árstopok, a választási osztogatás mind olyan tényezők, amelyek nem kívülről jöttek. Illetve a különféle árszabályozások, a rezsicsökkentés, a hatósági árak, a benzinár stop – melyek összességében inkább növelték az inflációt, nem is beszélve egyéb hátrányos következményeikről, a benzin hiányról, a piac megzavarásáról és a lepusztuló infrastruktúráról. (Bár azt azért meg kell hagyni, hogy most az egyszer, hogy a háború kitörése miatt nehéz volt, betartotta a rezsicsökkentéses ígéretét – amennyire lehetett. És hogy ezt részben a gazdagabbak fizették. A másik az inflációkövető állampapír, ami megmentette a benne tartott vagyonokat – bár nyilván ennek az árát is meg kell fizetnie valakinek, köztük olyanoknak is, akiknek nincs állampapírja.)

 

Valamint, hogy nálunk nincs euro, ami jelentősen visszafogta volna az inflációt, és még sincs még kilátásban sem, és az sem véletlen: biztos majd ez a kormány, aki mindent uralni akar, kiad a kezéből egy olyan eszközt, mint a pénznyomtatás.

 

Azokban a méretekben, amelyekben folynak, nem függetleníthetőek a gazdaságtól a szisztematikus lenyúlások, az állami pénzek pártcélokra történő felhasználása, és a korrupció sem, nem is csak, amit ellopnak, hanem lásd alább a hatékonytalanságot, amelyhez vezet. Hasonlóan az EU-s pénzek elkótyavetyélése is költségvetési méretekben is jelentős, részben az ellopásuk, részben a haszontalanságok, amikre el lettek szórva. Meg, hogy mostanra sikerült úgy lejáratni magunkat Brüsszelben, hogy már küldeni sem akarják őket.

 

Nézzétek is meg ezt az összehasonlítást arról, hogy mennyit profitáltak a kelet-európai országok 20 évnyi EU tagságból. Magyarország is 44%-ot nőtt gazdaságilag – viszont ezzel majdnem az utolsók vagyunk. (Románia pl. 80%-ot, Szlovákia 78-at, Lengyelország meg 100-at.) Nem véletlen, hogy a románok épp most kerülnek el bennünket a fizetések értékét illetően. Körbe vagyunk véve olyanokkal, akik sokkal többre mentek azonos feltételek mellett – és ennél nem kell jobb bizonyíték arra, hogy milyen rosszul sáfárkodtuk ezzel a történelmi lehetőséggel a felzárkózásra. (Amiben azért benne voltak a szocik is.)

 

Varga Mihályt alapjában véve jó szakembernek tartom, de őt sem dicsérhetem egy az egyben, mert egyfelől utat enged az előbb mondottaknak, másfelől a politikai megnyilvánulásai is lohasztják a renoméját a szememben.

 

Viszont volt még egy mindenképpen elismerésre érdemes húzásuk, hogy a korábbi, baloldali kormányok által felelőtlenül szabadjára engedett devizahitelektől megszabadították az országot és a hiteleseket.

 

Illetve lásd majd még alább a keleti nyitást, az újabban érkező keleti beruházásokat.

 

(+1)

 

 

● Családpolitika

 

A családok helyzete manapság meglehetősen problémás. Egyrészt az elszállt árak, különösen az ingatlanárak nehezítik a családalapításon gondolkozók dolgát. Másrészt a demográfia, a gyerekszám csökkenése, ami nemcsak a nemzet lélekszámán aggódók számára szomorú, hanem kemény gazdasági következményei is vannak, lesznek. Harmadrészt az egészséges család az egészséges társadalom alapköve, a gyerekeket normálisan felnevelni normális családban lehet, ami manapság már kivételszámba megy – és a mai gyerekekből lesz a jövő társadalma.

 

Ez ügyben a kormány igyekezett lépéseket tenni, ami alapvetően pénzt jelent. A pénz azonban csak az egyik tényezője annak, hogy a mai családok miért úgy néznek ki, ahogy – és attól tartok, hogy nem is a legfontosabb. Fontosabb a kulturális háttér, a kor szava, az emberek közötti kötelékek és a társadalmi elvárások meglazulása, az elanyagiasodás, a sok kütyü, az életmód, a gondolkozásmód. Pénzt osztogatni viszont lényegesen egyszerűbb, mint rendet tenni az emberek fejében, megreformálni a társadalmat. (S ha ez irányban próbálnak is valamit tenni, az leginkább kimerül abban, hogy hozzuk vissza a kereszténységet. Jó, erre a világon sincs megoldás.)

 

Sok foganatja mindenesetre nem lett a dolognak, sokkal több gyerek nem született – az ingatlanárak meg emiatt is még jobban elszálltak. (Illetve, amit még szoktak mondani, hogy persze hogy, hiszen kell az alattvaló, a munkás, a szolga. Én nem hiszem, hogy ez volna az indíték, az autokraták sem gondolkoznak 20 évre előre.)

 

Akit érdekel, lásd még ehhez az ‘Ember, társadalom és család a modern világban’ témát a könyvben.

 

(+2)

 

 

● Nemzet, kultúra

 

A „nemzet” a jobboldali rezsimek alapköve, az az eszme, ideológiai kapocs, amely összeköti, egységessé teszi a szavazóbázist, amire lehet hivatkozni, hangoztatni, hogy „aki magyar, velünk van”. (És ami a baloldalnak nincs: az egyik fontos oka a jelenlegi szétforgácsoltságuknak.) Nem csoda, hogy kormányoldalon igyekeznek is fűteni, ápolni, költenek rá, zászlókat állítanak, szobrokat faragnak, emléktáblát avatnak, megkoszorúznak, és amit csak lehet, nemzetivé tesznek a trafikoktól a sporthíradón át a Gellért-hegyig. Vannak, akiknek ez tetszik, vannak, akiknek nem, a nagy bal-jobb választóvonal, ha valamit, ezt aztán igazán kijelöli. A magam részéről egyrészt azt mondhatom, hogy még a baloldal mérsékelt régiójából szemlélve is émelyítő ennyi piros-fehér-zöld – másrészt meg azt, hogy nem nehéz felismerni a nemzetieskedés mögött a politikai haszonszerzés szándékát, a nép manipulálását. (Illetve nem azt mondom, hogy nincsenek a belső körökben olyanok, akik ezt komolyan veszik – de aki a KISZ-ből meg az MSZMP-ből jön, arról nem hiszem el, hogy neki a haza minden előtt.)

 

Ennek a vonulatnak része a nemzeti kultúra ápolása is, gondolok itt elsősorban a nagyjainkról, a magyar történelemről készült filmekre. (Petőfi, Semmelweis…) A baloldal, meg a baloldali sajtó ezeket reflexből lehúzza, és biztos, hogy drágák voltak, lehettek volna jobbak is, szerintem viszont egy országnak nem árt meg, ha készülnek ilyen filmek. Illetve általában, ha jut pénz a nemzeti kultúrára, törődnek vele, igyekeznek megőrizni azt ebben a globalizálódó, uniformizálódó világban: mert a nemzeti kultúra érték. Mondjuk, olyan nagyon sok minden más konkrétum nem jut eszembe ezen a vonalon, csak olyanok, mint a Magyarságkutató Intézet (miért ne), a Petőfi Irodalmi Múzeum (Demeter Szilárddal :/), a wármegyézés meg a főispánozás (röhej), meg még a nemzeti rockereknek lökött kis apró, (amiből sok érték nem született, de segítettek pár szavazatot összeszedni még).

 

Másfelől azonban a nem nemzeti kultúrának eléggé alávágtak, emlékszünk az SZFE esetére, láttuk a Nemzeti irányváltását, látjuk a független színházak finanszírozásának megnyirbálását, vagy épp az Eurovízióról való kivonulásunkat. Úgyhogy:

 

(+1)

 

 

● A demokrácia helyzete

 

Nekem ez a demokrácia meggyengítését, a hatalom bebetonozását jelenti. Mivel az emberek mindenekelőtt jólétet és biztonságot akarnak, lehet, hogy ez nem annyira zavarja őket a mindennapokban – azon túl azonban, hogy a mostani urak biztosították általa a jólétüket és pozícióikat, hosszú távon is súlyos következményei lehetnek. Miért?

 

Azért, mert egy rendszer könnyen függetlenedhet a létrehozóitól. Ha most kiépítenek egy effektív autokratikus, a hatalom megtartására tervezett, önfenntartó gépezetet, az túlélheti Orbánt, de még a Fidelitaszt is. Jó, nem a Kim rezsimről van szó – de a magunk kulturáltabb, európaibb, félbalkáni módján ez történt és történik itt is: az alkotmány első adandó alkalommal történő átírásával, az állami eszközök a pártérdekek szolgálatába történő állításával, a sajtó felvásárlásával, az új arisztokrácia felhizlalásával – akik és a rendszer kölcsönösen védelmezi és támogatja egymást.

 

Nem utolsósorban, ahogy az egyetemeket is átvették, különös tekintettel az MCC-re, a rendszer elitképzőjére és ideológiai főhadiszállására, illetve kiépítettek egy egész hálózatot a rendszert támogató ideológiát gyártó „kutatóintézetekből”: mint az Alapjogokért Központ, a Századvég, a XXI. Század Intézet, stb… (Meg ezeknek a vezető főokosai, mint Szánthó Miklós, és az alájuk beosztott naiv kis kutatócskák, ó istenem.) Meg ahogy a saját embereiket ültették a rendes állami intézmények vezető pozícióiba: az ügyészség, a kúria, az alkotmánybíróság, az MNB – no és persze a köztársasági elnök, egy csomó olyan, aminek függetleneknek kellene lennie, pont azért, hogy a hatalom ellenpontját képezze. Meg úgy általában, ahogy mindent elfoglalnak, központosítanak, maguk alá gyűrnek, amit csak meg tudnak kaparintani.

 

Hozzá szoktam tenni, hogy most még vannak bizonyos alrendszerek, amelyeket nem sikerült mélységében behálózniuk, elsősorban a bíróságok és a rendőrség, ahol még leginkább csak a felső irányítást vették a kezükbe – de ahogy telik az idő, kinevelik a tisztségviselők új generációit, lecserélik a régi embereket, úgy egyre inkább fennáll a veszélye, hogy ezeket is jobban áthathatja majd a párt befolyása, belül is. (Azt nem tudom, hogy a nemrégiben történt honvédségi és hírszerzési elbocsátásoknak volt-e politikai indíttatása.)

 

Mindezt azáltal sikerült elérniük, hogy kezükben vannak az állami eszközök, nemcsak az állami vagyon, hanem a törvényhozó és a végrehajtó hatalom is, melyeket nem voltak restek pártcélokra, a saját érdekeik előmozdítására használni – ez pedig egy igen súlyos probléma. Továbbá helyezzük ezt mérlegre az ellenzék külföldi finanszírozásával szemben, mely utóbbi a kormányoldal egyik kedvenc szólama: mindkettő jogtalan, de vajon melyik esetében van szó több pénzről, szerintem sokkal többről? (Vegyük észre továbbá az iróniát a dologban: a dollárbaloldalt emlegetik, a nemzeti érdek ilyetén megsértését sérelmezik felháborodottan – miközben ő maguk, a kormány, a nemzet pénzét sikkasztja közvetlenül.)

 

Vegyük észre aztán, hogy sokféle eszközt használtak párhuzamosan a hatalmon maradás érdekében: a közmédia leuralása, a közpénzből fizetett pártpropaganda, a külföldi magyarok választójoga, a választási osztogatás, a kisebb választási csalások, stb…, és hogy önmagában ezek egyike sem éri el a tarthatatlanul botrányos szintet – összességükben viszont bőven elegendőek a győzelemhez. Itt mutatkozik meg a szorgalmuk a saját érdekükben, ahogy lehajolnak az apróért is, ahogy a sok kis eszközt mind a kezükbe veszik, és serényen pörgetik.

 

Csak addig nyújtják tehát a gumiszabályokat, ameddig azok el nem szakadnak. Illetve más szempontból is jellemző, hogy elmennek a falig: a benzin ára, a forint árfolyama, az ÁFA nagysága mind ott áll, amit még éppen elbírunk. Az EU-val meg a NATO-val való kötekedéssel is az volt megcélozva, hogy komolyabb következményei azért ne legyenek ránk nézve. Néha azért van, hogy valamelyest elszámítják magukat.

 

A másik, hogy lehet, hogy Orbán nem maga az ördög – de ki tudja, hogy ki jön utána? Ezért is kockázatos dolog réseket ütni a pajzson, meggyengíteni a demokráciát, a demokratikus intézményeket. Mert jöhet valaki, aki majd átveszi a hatalmat, aki még ambiciózusabb, még kevésbé vannak skrupulusai, aki nem akar megállni itt – és a meggyengített rendszer nem lesz képes ellenállni neki. (Bár nekem már az is elég hátborzongató, ahogy a tömeg viktorozott neki a legutóbbi Békemeneten.)

 

Megjegyzem továbbá, hogy a demokrácia alapvetően nem is a jó kormányzásról szól – hanem pont hogy a zsarnokság megelőzéséről, ahogyan a könyvben is írom. Csábító tud lenni az erős kéz, a határozott vezető a demokrácia totojázásával szemben. Nagyon nehéz azonban azt biztosítani, hogy akár egy eredetileg jó szándékú egyeduralom is ne fajuljon rövid úton zsarnoksággá. Mert onnantól kezdve nincs választás, nincs szabályozva, hogy ki kerül hatalomra. A hatalom pedig mindenekelőtt a hataloméheseket vonzza, a hatalomért folytatott versenyben pedig rendszerint a gátlástalanok győznek. Kellenek nektek gátlástalan, hataloméhes vezetők?

 

Még az ellenzék eltiprásáról, ami megint csak, olyan erővel történik, ami demokráciában nem szokás: minden szóba jöhető politikai ellenfél személyeskedő (és nem ritkán hazug) lejáratása, a CEU elüldözése, az ellenzéki pártok és a civilek vegzálása – tudjátok, láttátok.

 

A demokrácia viszont kimondottan igényli, hogy legyenek alternatívák, sokszínűség, pluralizmus. Ezeknek a versenye ösztönözi ugyanis a politikusokat a jobb teljesítményre a köz érdekében, a versenytársak jelenléte tartja vissza az éppen hatalmon levőket a korrupciótól. (Meg hát kulturált ember egyébként is hagyja élni a többieket is.) Ezért van az alkotmány, ezért vannak a demokratikus kisebbséget védő intézmények. Aki ezeket meggyengíti, az ország egészének az érdekeit áldozza be a saját pénzéért, hatalmáért.

 

(–8)

 

 

● Propaganda, közhangulat, közbeszéd

 

(Nyilván ez is a hatalom megtartását célozza, de külön pontot érdemel, mert annyira kiemelkedő.)

 

Az utóbbi években olyan intenzitással mentek ezek, amire a kommunista pártállam óta nem volt példa Magyarországon. (Eredetileg benne volt a címben az is, hogy „néphülyítés”.) Aki itt élt az elmúlt tizen évben annak bizonyára nem kell bemutatnom: a sorosozás, a brüsszelezés, a migránsozás, a genderezés, a háborús propaganda az óriásplakátokon, a TV-ben, a rádióban, az interneten, minden elképzelhető csatornán, megállás nélkül.

 

Ezzel a kisebbik gond az, hogy értelmes embernek elmegy tőle a kedve az élettől. A nagyobbik, hogy ez is a hatalmuk megtartását célozza, és hogy akikre a kívánt hatást gyakorolja, azokat elhülyíti, éppen a saját hívet, pont őket leginkább. A legnagyobb pedig, hogy egymás ellen fordítja a népet.

 

Ráadásul, hogy mindez a pártpropaganda állami pénzből megy; valamint a sajtó leuralása, a független és az ellenzéki hírcsatornák visszaszorítása. Megjegyzendő azonban, hogy ebben azoknak is szerepe volt, akik eladták nekik az újságokat; és azt sem lehet azért mondani, hogy ne volna sajtószabadság.

 

Hát arra emlékeztek még, hogy hogy indult itt a demokrácia? 90-re, amikor még ez az egész olyan naivan derűs volt, amikor úgy tűnt, végre megvan a recept egy boldogabb életre, egy boldogabb jövőre, és a politikai ellenfelek is legfeljebb évődő partnerei voltak egymásnak a demokráciában. És ezzel szemben, hogy mi megy most, a parlamentben és kint az országban, ez az acsarkodás, meg minden, amit leírtam. És lehet, hogy migránsok nincsenek, de azért a negatív közhangulat is rányomja a bélyegét az ország élhetőségére.

 

Pedig ez nem volna szükségszerű. Ami énszerintem eldurvítja a hangnemet, az először is a hatalomvágy, mindenekelőtt Orbán hatalomvágya, hogy semmi sem drága a megszerzéséért. Másodszor az, hogy könnyebb a másikat besározni, mint közérdekű, jó ötletek kitalálásában versenyezni, esetleg azzal fárasztani magukat, hogy meg is valósítsuk őket. Az utóbbi külföldön is így van, és a hangnem ott sem finomodott az utóbbi időben – amiben Magyarország egyedi, az Orbán hatalomvágya. Enélkül az egy ember nélkül itt se volna nagyon más a helyzet, mint mondjuk Szlovákiában vagy Lengyelországban, nem lennénk ennyire a szamárpadban, mi egyedül. Alavju. (Természetesen közben nem feledjük a többi pontban olvasható pozitívumokat se, az összeg majd megmutatja, mi jön ki.)

 

Tegyük hozzá, nemcsak direkt politikai alapon utáljuk egymást. Ezzel az apa az anya a nő az férfi szöveggel az egyébként ártatlan szexuális kisebbségek is megkapták a magukét. (Bár a baloldalon sem kéne túlzásba vinni a genderezést, az is igaz.)

 

És amikor valaki azt mondja, hogy nem érdekel, hogy tízmillió ember utálja egymást, csak én legyek a király: az baj.

 

(–5)

 

(Még egyszer: miért mínusz öt ez csak? Azért, mert bár a néphülyítés valóban csúcsra volt járatva, a szempont maga kisebb jelentőségű, mint a demokrácia helyzete, amire, emlékeztek, mínusz nyolcat adtam. Összességében ez itt kisebb rossz, mint az. Értitek a módszert.)

 

 

● Korrupció

 

A korrupció alapból egy igen tág fogalom, a kormány viszonylatában a hatalommal való mindenféle visszaélés beletartozik, a fentebb elmondottak is, pl. a hatalom bebetonozása.

 

Ebben a pontban arról beszélek, amiről másutt nem volt szó, közelebbről a lopásról, az állami és uniós pénzek kijátszásáról a baráti körnek, a különféle jövedelmező tevékenységek ellenőrzésük alá vonásáról, (autópályák, telekommunikáció, hulladékkezelés, meg a MOL úgy általában, mellyel szintén igen közeli viszonyt ápol a kormány és annak alapítványai). Illetve a párthűség jutalmazása állami megbízásokkal, állásokkal, trafikkal. És ennek is több szintje van, a legnagyobbaktól, Lölőtől, le a helytartókig és a közkatonákig.

 

Mi a gond ezzel? Először is nyilván a közösségtől ellopott pénz – de ez messze nem az egyetlen, talán nem is a legfontosabb. Másik, hogy a hűség számít, nem a hozzáértés és a szorgalom, ami pedig nemcsak a hoppon maradt szorgalmasoknak rossz, hanem, megint csak, az országnak is, mert helyettük a hűségesek félmunkájával kell beérnünk. Továbbá, hogy az sugárzik föntről, hogy így is lehet, a példa, amit ez elé az egyébként is ügyeskedésre hajlamos nép elé állítanak ezzel – erre mondják, hogy a fejétől bűzlik. Valamint, hogy ha a Holdról nem is, de Brüsszelből biztosan látszanak az értelmetlen lombkoronasétányok… (Illetve, hogy az Európai Ügyészséghez, hogy nem csatlakoztunk – nem tudom, van-e valaki, aki nem tudja, miért nem.)

 

Gyakori érv a közpénzek kisajátítása mellett, hogy a nemzeti tőkésosztályt igyekszenek megteremteni vele. Ehhez röviden annyit, hogy az igaz, hogy ha a miénk volna az itt működő tőke, ha itthon maradnának a profitok, az jó volna – föltéve, hogy az a népet (is) gazdagítaná. Mert az egyetlen, ami számít az, hogy a nép hogy él. Hogy a tőkés magyar vagy külföldi, annak annyiból van jelentősége, ha a magyar tőkés jobban bánik a népével, többet juttat neki a profitból, többet törődik az országgal. Mert ha nem, ha csak maga és a helyi arisztokrata barátai érzik jól magukat belőle, ha csak az ő státuszuk megerősítésére szolgál a vagyon, akkor igencsak egyre megy, hogy annak, aki zsebre vágja, mi az állampolgársága. (És nem hiszem, hogy akár a legfanatikusabb fideszes is arra volna büszke, hogy de jó, hogy mi is el tudunk küldeni pár embert luxusjachtozgatni.)

 

(Megjegyzem továbbá, hogy a nemzeti tőke megteremtése, akár állami segítséggel is, védhető – úgy, hogy nemzetközi viszonylatban is versenyképes iparágakat igyekszünk létrehozni, és ennek érdekében támogatjuk, védjük őket addig, amíg meg nem erősödnek, valahogy úgy, ahogy a Távol-Keleten csinálják. Nem pedig úgy, hogy fogjuk az állam pénzét, és egyszerűen átpakoljuk magánzsebekbe.)

 

Szokás kormányoldalon a nemzeti tőkéseket a nemzetközi, internacionalista, globalista tőkésekkel szembe állítani, hogy utóbbiak az egész világot uralják, és nekünk is csak a pénzünket akarják. Van is ebben valami. (Viszont Brüsszellel összemosni őket már erősen megtévesztő, ahogyan ebben az írásomban kifejtettem: minőségi különbség van a kettő között, annak ellenére, hogy mindkettő nyugatra van tőlünk.) És idehaza sokan, főleg a kommunista múlt után nem is nagyon tudnak elképzelni mást, mint hogy kívülről érkezzen az elnyomás – pedig a történelem jelentős részében az uralkodó rétegek a saját népüket nyomták el, zsákmányolták ki, és manapság sincs hiány nemzeti diktátorokból. Mind a kettő fajta létezik, mindkettőről tudni kell, mindkettőnek ellen kell állni.

 

Orbán maga egyébként, amennyire látom, abban az értelemben nem különösebben korrupt, hogy ő maga pénzéhes volna. Neki a hatalom kell, és hogy ő legyen a győző – viszont a sleppet, azt ki kell fizetni, pénzzel. (A slepp természetesen nem az egyszeri Fidesz szavazó, hanem a hatalmi felépítmény tagjai, a NER.) Ők szerves részei a rendszernek, ők segítenek fenntartani azt – cserébe pedig a rendszer honorálja a szolgálataikat – a mi pénzünkből.

 

Akadt azért némi példa pozitívumokra is, gondolok itt a hálapénz elleni fellépésre, mely egy elvileg ingyenes egészségügyi rendszerben mégiscsak a korrupció egyik formája. Pozitívum volt ezzel kapcsolatban az orvosok bérének rendezése is. (De itt is megvan az érme másik oldala, a kórházak adóssága, a kisegítő személyzet alulfizetettsége, a továbbra is fennálló orvoshiány, nem is beszélve arról, hogy ha már így benne vannak a fehérítésben, a kormánykörök kezdhették volna, de akár folytathatnák is magukkal.)

 

(–5)

 

 

● Az ország jövője és az oktatás

 

A népet mindenekelőtt az itt és most érdekli – aki pedig azt akarja, hogy a nép rá szavazzon, nem fog szembe menni ezzel, és annál kevésbé, minél jobban félti a hatalmát. Pedig a jövőt is szem előtt kellene tartani, különben nem lesz, de legalábbis az unokáknak kell majd megfizetniük a nagyszülők jólétének az igazi árát.

 

Az Orbán-rendszer tipikus módszere a jövő kiárusítása, kezdték ezt a nyugdíjak államosításával, aztán folytatták a rezsicsökkentéssel és a miatta leamortizálódó közművekkel. (Azonkívül az akkugyáraknak is lehet, hogy később kell majd meginni a levét, valamint a paksi olcsó áramnak is, majd amikor szét kell szedni az erőműveket. Meg hát a felvett orosz és kínai hitelek…)

 

(Itt jegyzem meg, hogy, ha normálisan bánnak velük, akkor híve vagyok annak, hogy állami tulajdonban legyenek a közműcégek: az alapvető igények kielégítése stratégiai és szociális kérdés is, ráadásul monopolhelyzetben van az, aki a hálózatok felett rendelkezik – ez pedig túl nagy hatalom a kapitalistáknak. Ugyanakkor az állam sincs a legjobb gazda hírében – és még rosszabb lehet, ha nemcsak nemtörődöm, hanem tudatosan árusítja ki a jövőt. Még, ami itt említhető a reptér visszavásárlása, amit szintén helyeslek – föltéve, hogy állami kézben marad, a nép hasznára. Eladni sem lett volna szabad, ami meg még Gyurcsány sara.)

 

A legfájóbb azonban az, amit az oktatással művelnek Orbánék, amely szintén egy befektetés a jövőbe – és ami két okból sem prioritása a rendszernek, finoman fogalmazva. Az egyik, hogy pénzbe kerül, ami majd csak igen sokára térülne meg – a másik meg természetesen az, hogy a művelt emberrel csak a baj van, nem veszi be a propagandát, nem akar szót fogadni, saját ötletei vannak arról, hogy kire szavaz. Értjük a hatalom logikáját – és ebben mutatkoznak meg legtisztábban a rezsim preferenciái, hogy ha választani kell az ország és a saját érdeke között, akkor melyiket részesíti előnyben. Ez az egyik fő oka egyébként annak is, hogy megragadunk az összeszerelő üzemek szintjén.

 

Egy másik, eddig hanyagolt, de egyre érzékelhetőbb tendencia az oktatási rendszerben az indoktrináció. Az alaptantervben mondhatni nincs, legalábbis amennyi benyomásom van róla, illetve nincs több annál, mint amennyi egyébként is volt benne a nemzettudat irányába. Az irányítás alá vont egyetemek viszont kezdenek már pluszpontokat osztogatni az MCC-s kurzusokért. Azt nem tudom, a Közszolgálati Egyetemen mi van, de el tudom képzelni, hogy azt a lehetőséget sem hagyják kihasználatlanul némi átnevelésre. Meg a honvédelmi oktatásban. Meg a hittanórákon. Szükségük is volna rá, mert a fiatalság nem valami rendszerkonform, a nyugdíjasok meg előbb-utóbb kihalnak. Általánosságban szólva ez, a fiatalság agymosása, talán a legalattomosabb eleme a hatalmi eszköztárnak – bár itthon még csak nyomokban érzékelhető, és könnyű dolguk sincs velük, láttuk a diáktüntetéseket.

 

(S bár egy forradalmat nem néznék ki belőlük, azt azért tudjuk, hogy sok forradalom meg zavargás indult már egyetemekről. Általános úrhatnámságuk mellett talán emiatt is telepedtek rá az egyetemekre is odafentről. Illetve itt tenném hozzá a szintén nem rendszerkonform CEU elzavarását, amely az ország egyik legszínvonalasabb egyeteme volt, és amely, ha minden mástól el is tekintünk, sok barátot szerzett az országnak.)

 

A jövő elhanyagolása egyébként a demokráciának is az egyik beépített gyengesége: mert a népet a demokráciában is az itt és most érdekli – és ha a hatalmon lévők meg is próbálnak kicsit messzebbre tekinteni, mindig akad egy populista, aki örömmel kiárusítja a jövőt, csak, hogy megválasszák. De a diktatúra se jobb, olyan diktátorból is kevés van, akit a jövő, pláne a nép jövője érdekelne. (Kivételek azért akadnak, lásd Szingapúr esetét.) Az viszont nem igaz, hogy semmit nem lehet tenni: a nép kulturálása és viszonylagos jóléte segíthet benne, hogy a jövő is érdekelje őket – némileg.

 

(–5)

 

 

● Az ország nemzetközi pozíciója

 

Ha hallgatjátok a híreket, akkor tudjátok, mi megy ellenünk az Európai Parlamentben. Pontosabban, reméljük, hogy az ottaniak képesek különbséget tenni egy ország népe meg a kormánya között, és nem az országot utálják. (Ahogy Orbán igyekszik beállítani, „hungarofóbnak” bélyegezve az őt támadókat.)

 

Milyen hátrányai vannak ennek? Sokáig szinte nem is voltak neki, kellett vagy tíz év, mire Európa felocsúdott és kitalálta, hogyan reagáljon erre a hozzáállásra, amilyenhez korábban még nem volt szerencséje – és hát… a pénz. Az EU-s források, amik elkezdtek akadozni, és most eléggé úgy tűnik, hogy ez így is marad, legalábbis addig, ameddig ez a rendszer tart. (Bár ez azoknak fáj jobban, akik eddig lenyúlták őket.) Továbbá, azok után, amit itt a NATO-val is műveltünk, vélhetőleg kétszer is meggondolja magát mindenki (és nem csak a jelenlegi szövetségeseink), hogy befogadjanak-e bárhova. (És nem is beszélve arról a fejfájásról, amit a szövetségeseinknek kell elszenvednie ezek miatt.)

 

A másik, amit mindig igyekszek hangsúlyozni, hogy nehogy odáig fajuljon a dolog, hogy Orbán kiléptessen bennünket az EU-ból. Ennek komoly jelei nem látszanak egyelőre – de most, hogy kevesebb a haszna belőle, a baja meg egyre több vele – meg nekik is velünk, nem árt észnél lenni. Három dolog, ami a bennmaradás irányába hat: 1) Hogy Orbán barátainak, Kínának, is azért érünk valamit, mert uniós tagok vagyunk; 2) A magyar nép uniópártisága, a jó isten őrizze meg; valamint 3) Az uniónak se hiányzik még egy Brexit.

 

Mellesleg mások, Amerika is húzza a száját arra, ami itt folyik – de ők kevesebb vizet zavarnak errefelé.

 

A másik égtáj, kelet felé tekintve azonban már sokkal barátságosabbak vagyunk. Kínával szerintem sem árt jóban lenni, lévén eléggé úgy néz ki, mint a világ következő nagyhatalma, akármekkora diktatúra is. (De hogy a kommunista mi benne, arra kíváncsi lennék.) Akár úgy is, hogy valamelyest szembe megyünk az EU-val. (És nemcsak ideológiailag: mondjuk azzal, hogy most idejön a BYD, azzal az európai autógyártókat nem tesszük éppen boldoggá.) De kis országként ez a mi pályánk: a nagyhatalmak közötti egyensúlyozás, rendben van.

 

Azonban: nem véletlen mondom úgy, hogy egyensúlyozás – ennek ugyanis egy igen finom, gondosan menedzselt műveletnek kellene lennie, hogy közben a Nyugatot, a sokkal közelebbi szövetségeseinket se idegenítsük el magunktól. Már csak azért se, mert az igazi hasznot abból lehetne húzni, ha ezek ketten itt nálunk találkoznának, üzletelnének egymással – meg velünk. (Például én a Fudan ellen sem lettem volna alapból – úgy, hogy a CEU is marad.)

 

No meg, hogy a többi keletiekkel viszont, a türkménekkel, Erdogannal de még Putyinnal se megyünk túl sokra, legalábbis mi, a nép. Leginkább arra jók, hogy Orbán kielégíthesse az illiberális apakomplexusát, lelki cimborákra találjon a Nyugat megvetésében – és támogatókra a saját kis királysága fenntartásához.

 

(–4)

 

 

● Egyebek

 

Nekem ezek az alábbiak jutottak még eszembe, de ti bármit figyelembe vehettek. Ezekre tehát egy összevont pontot adok majd, amit a „Egyebek” mezőben viszek be.

 

  ○ Élsport, világversenyek, stadionok

 

Ebben benne vannak a stadionépítések (a korrupciójuk itt nem, csak hogy kellenek-e), az élsportba, nem valami fényes sikerrel beletolt TAO pénzek és az abból igen bőkezűen megfizetett, és túl sok mindenre nem jó focisták. (Plusz az a sok spori körülöttük.) De benne vannak a drágán megrendezett, de azért az országimázs szempontjából meg turisztikailag némi hasznot is hajtó világversenyek, meg az, hogy rendben, itthon is vannak azért, akik szeretik a focit, meg ami még az élsport többi társadalmi hasznait illeti.

 

A magam részéről ezt összességében ezzel együtt is negatívra értékelem, még úgy is, hogy megpróbálom kivonni belőle a saját személyes érdektelenségemet az élsport iránt. Meg, ha már sport, akkor sokkal inkább tömegsport, szerintem. Bizonyos támogatást az élsport is megérdemel, az előbb hivatkozott társadalmi hasznai miatt – de nem ennyit, és jó volna, ha valamennyire arányban állna a finanszírozása a rá mutatkozó piaci igényekkel.

 

(–1)

 

 

  ○ Vidékfejlesztés, haderőfejlesztés

 

Erről a véleményem eléggé szubjektív, és mondjátok is meg, ha ti máshol máshogy látjátok. Én mindenesetre a Dél-Alföldön, Lázárföldjén, azután, hogy évtizedekig alig mozdult valami, újabban szemmel látható fejlődést tapasztalok: új utak, felújított középületek, csatornák, stb… (Lombkoronasétány is van egy, Makón, de az komoly. Mondjuk, pénzt az se hoz. Meg a fürdő se, ami szintén gigantikus már egy vidéki városnak.)

 

Meg, hogy uniós pénzből vannak, aminek a felét ellopják, az ellenzéki települések kimaradnak, az akkugyárak meg elszennyeznek, és ami vidékre jött, az a várostól lett elvéve… Nem egyértelmű tehát ez se.

 

Másik a haderőfejlesztés, amit a magam részéről szükséges rossznak tekintek: bármennyire is az az első gondolatom, hogy egy ideális világban milyen csúnya dolog, sőt, mekkora pénzkidobás a tank meg a katona – ennek ellenére tudom, mennyire nem ideális ez a világ, és kénytelen vagyok aláírni, hogy szükség van rájuk. Nem kevésbé a NATO kötelezettségeink miatt. Szóval a Leopardok meg a Lynxek is inkább egy kis plusz a részemről. (Meg a Rheinmetal részéről is, persze.)

 

(+1)

 

 

  ○ Ügyintézés

 

Inkább az idők, mint a kormány szava, de az ügyintézés, legalábbis azok számára, akik értenek a számítógéphez meg a mobilhoz, jelentősen modernizálódott az utóbbi időben, nem mindenütt a legpraktikusabban, de összességében pozitív tapasztalataim vannak ezen a téren.

 

(+1)

 

 

  ○ Fellépés a káros szenvedélyek ellen

 

A nyerőgépek betiltása, amivel egyetértettem, mert az emberek nem urai önmaguknak, főleg, ha még be is isznak. Illetve számomra hasonlóan pozitívum a dohányzás elleni fellépés is a vendéglátóhelyeken, buszmegállókban, vonatokon. (Nem mondom, a kocsmák hangulatából visszavesz, és ott lehet, hogy elfért volna.)

 

(+1)

 

 

  ○ A konzervatív eszmék besározása

 

Hangsúlyozni szoktam, hogy a gazemberség egy külön dimenzió, nem kötődik pártálláshoz, mindkét oldalon vannak jó és rossz emberek. Ami azonban most a jobboldalon történik, egyfelől az itt is bemutatott disznóságok, másfelől pedig a nemzeti eszmék erőteljes hangsúlyozása, az összekapcsolja e kettőt, az emberek szemében legalábbis – ami elég baj a jobboldal tisztességes felének.

 

Ne feledjük továbbá, hogy Orbánék, nem csak maga Orbán, hanem a fideszes vezérkar számos tagja is honnan indult: a KISZ-ből és az MSZMP-ből. Utána lettek liberálisok. Utána nemzetiek. Ennél semmi sem mutatja ékesebben, hogy alapvetően a hatalom érdekli őket, a karrier – és hogy milyen eszme mentén tudták ezt elérni, az minimum másodlagos. Hogy épp a nemzeti oldalon kötöttek ki, az ennek fényében minden bizonnyal nem a magyarságtudatuknak, eredendő konzervativizmusuknak köszönhető, hanem annak, hogy erre tudták felépíteni a saját karrierjüket.

 

És hogyha mostanra, úgy tűnik, maguk is elhiszik azt, hogy ők a konzervativizmus zászlóvivői, az alapvetően abból ered, hogy miután úgy alakult, hogy a jobboldalon csináltak karriert, az ellenfeleik, ennél fogva, a baloldaliak lettek. Onnantól nyilván ellenük kellett küzdeniük, sérelmeket szenvedtek el tőlük, és ezek a személyes sérelmek és ellenszenv kisugároznak az eszméikre is. Magyarul, ha egy liberális ember pofon vág, akkor a liberalizmust is utálni fogom.

 

Plusz mindkét oldalon vannak extremitások, a nemváltó óvodások balról, kb. mint a Hitlerjugend jobbról, ezt mindkét oldal mérsékeltjei, józanul gondolkodói tudják, a saját oldalukon is látják, hogy ezek elszállt gondolatok, és nem értenek egyet velük. Az ellenoldal propagandistái viszont igyekeznek a másik oldal egészét a szélsőségekkel azonosítani. Ahogy Orbán és propagandistái is felhasználnak mindent a nemváltástól a háborúpártiságig. Valójában azonban még csak konzervatívnak sem kell lenni ahhoz, hogy lássuk ezek képtelenségét. Csak józannak.

 

S ha már konzervativizmus, itt érdemes szót ejteni az államnak az egyházakkal történő összefonódásáról. Ezt nem biztos, hogy mindenki rossz szemmel nézi, az én szekuláris mentalitásomat mindenesetre a középkorra emlékezteti, amikor az egyházak arra bíztatták a népet, hogy adják meg a császárnak, ami az övé. És nyilván, cserében ők sem jártak rosszul. Nemrégiben mi is tanúi lehettünk Balogh befolyásának egyenesen az államfőnél, a református egyház ingatlan juttatásainak, aztán ott van még a katolikusok stadionja, csak amik így hirtelen eszembe jutnak. No meg maga a pápa, személyesen.

 

(–2)

 

 

(Az Egyebek összesen: –1 + 1 + 1 + 1 – 2 = 0)

 

(Az egész együtt pedig:… Adjátok össze.) ;)

 

* * *

 

Végezetül, Orbánnál természetesen sokkal rosszabbak is vannak a világban – és még azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos jó szándék is van benne, (bennük), mondjuk, ami a családtámogatásokat illeti. A hataloméhsége és a végtelen győzni akarása a legnagyobb gond vele, és hogy ez túl sok mindent szentesít a számára. A slepp meg, hát… ilyenek az emberek: mindig, mindenre lehetett embert találni, ennél jóval csúnyább dolgokra is.

 

Továbbá, ez továbbra is egy élhető ország, még azt is megkockáztatom, hogy élhetőbb, mint néhány nyugat-európai. Az viszont kell hozzá, hogy az ember befogja a fülét, és becsukja a szemét. Szólni is szabad – feltéve, hogy az embernek nem kell az államtól semmi. (Illetve, ha úgy ítélik, veszélyezteted a hatalmukat, a karakteredet azért legyilkolják.) A demokráciát meggyengítették, a sajtó féloldalas, de szintén szabadnak mondható, (kivéve az állami médiát), a vezetők korruptak, de nem szörnyetegek, a rendszer romlott, de elviselhető. A pontok majd megmutatják, mennyire.

 

Szerencsénk, hogy ez egy olyan ország, ahol a romlott rendszerek is viszonylag kulturáltak szoktak lenni. (Lásd Hitlertől Kambodzsáig a számtalan ellenpéldát.) Itt nálunk a kommunizmus is viszonylag bársonyos volt, és fasizmusból is volt rosszabb, (a nyilasokat leszámítva). Szerencsénk, hogy ilyen kultúrnép vagyunk. Jó volna, ha azok is maradnánk – de az is, ha képesek volnánk kulturáltan elküldeni az úri bitangokat melegebb, vagy akár hidegebb vidékekre. Utána pedig, ha végre akadna valaki, aki tisztességes, de a kulturáltsága nem akadályozza a gyakorlatiasságát, és egy olyan néppel összefogva, aki átlát a szitán, végre helyre tennénk azt, ami elromlott.

 

 

Megjegyzések

 

Néhány tanulsága a fentieknek:

 

● A dolgok nem fehérek és feketék

 

Ezt annyiszor leírták már, hogy az ember szégyelli megismételni. De az alapján, ahogyan az emberek ítélkeznek, viselkednek, véleményt nyilvánítanak, szükség van rá.

 

Az is fontos azonban, hogy sötétszürkék és világosszürkék azért lehetnek a dolgok, és gyakran azok is – nem arról van tehát szó, hogy az igazság pont középen van. Épp ahhoz kell gondolkozni, hogy megtaláljuk, hogy a skálán hol vagyunk – ahogy itt fent is tettük.

 

 

● Az emberek leegyszerűsítő gondolkozása

 

Emiatt kellett elmondani az előbbit. Mert az emberek két dologra vágynak: egyszerűségre, hogy ne kelljen gondolkozni – meg arra, hogy megerősítsék őket abban, amit eleve gondolnak, hogy ne kelljen szembesülni a tévedésükkel, ne kelljen újragondolniuk az egészet. Ez azonban láthatjátok, hogy mit tesz az országgal és a világgal.

 

Az igaz, hogy az átlagembernek, de gyakorlatilag senkinek sincs se ideje se képessége mindent egyedül megítélni. Amit lehet tenni, hogy törekszünk rá, hogy legyen egy reális világképünk, ami, nagy vonalakban, sok mindenben eligazít, sok mindent segít reálisan látni, sok hazugságon keresztüllátni – és egyebek mellett segít megítélni, hogy kik azok, akiknek a véleményére érdemes adni, akik nem akarnak átvágni, akik elég értelmesek, ahhoz, hogy megbízhassunk az ítéletükben.

 

A könyv is ezek szellemében készül: igyekszik számba venni, rávilágítani a dolgok egyik és másik oldalára is, megmutatni, hogy a dolgok nem fehérek és feketék – illetve nem egyszerűsíti túl a dolgokat, bemutat minden tényezőt, amire azok reális szemléletéhez szükség van. Túl sok minden van, ami egyszerűen kiszolgálja az emberek egyszerűség utáni vágyát, a vallások, az ideológiák, a populista politikusok – miközben a tudományos, szakmai anyagok meg túl részletesek, így, aki nem akar mindenben szakértő lenni, de szeretne egy reális világképet, annak nincs hová nyúlnia. Ebből a szempontból is a szélsőségek között állok. Viszont, aki szembe megy a kényelmes igényekkel, aki sem könnyen fogyasztható magyarázatokat, sem olcsó megerősítést nem kínál, aki nem kiszolgálni, hanem megváltoztatni, megjavítani akarja az embereket, annak nincs könnyű dolga.

 

 

● A jó és rossz szubjektivitása

 

Magyarul, hogy mennyire „attól függ” az, hogy valaki szerint jó vagy rossz ez a rendszer. (Meg minden más.) Hogy egyesek utálják, mások imádják ugyanazt a dolgot. Hogy lehet ez?

 

Először is az érdekek szerepe. Nyilván nagyon sokat számít az, hogy jól jár valamivel, vagy rosszul. A NER és családtagjaik nyilván kevésbé borzonganak attól, aminek a jólétüket köszönhetik. De azok is, akiket megszabadítottak a devizahiteleiktől, akiknek nem kell nyelvvizsga a diplomához, de még azok is, akiknek olcsó az áram, az inflációról meg elhiszik, hogy háborús.

 

Másodszor az elvek is, mondom, ahogy a „nemzeti” kártyát kijátssza Orbán, a nemzeti érzelműek pedig találva érzik magukat. Illetve ahogy a másik oldalon meg utálnak mindent, amit ez a kormány tesz, szintén elvi alapon. Szembe menni ezzel, abban van az erő: elismerni a másik oldal érdemeit is, meglátni a saját oldalunk hibáit is. Ez nem azt jelenti, hogy pártoljunk át. Csak azt, hogy nem mínusz tízet adunk nekik mindenre. Az összeg így is lehet negatív.

 

No de, még aki racionálisan próbál hozzáállni, ésszel próbál ítélkezni, neki is fel van adva a lecke. Merthogy mit nevezzünk egyáltalán jónak, a kinek jót nevezzük jónak? Olyan nincs, ami mindenkinek jó. Vagy legyen a lehető legtöbb embernek jó? De melyik a jobb: ha sok embernek kicsit jó, vagy ha kevesebbnek nagyon? Aztán, mindenkinek a boldogsága ugyanannyit számít, vagy van, akié többet? A gyerekeké többet, a gonosztevőké kevesebbet? Mennyivel? Mi van, ha egy tett az egyik szempontból jó, a másikból rossz? Például, ha pénzt adok valakinek, az jó, mert boldogabb lesz tőle – de rossz, mert kevésbé lesz ösztönözve, hogy saját magát ellássa. Egyszóval, az etika összes évezredes kérdése, amit nem könnyű kibogozni. (A könyvben azért megpróbálom.)

 

Valamint, ésszel, az előbbi kettőre nézve is csökkenthető a diszkrepancia a jóról és rosszról alkotott vélemények között, ha felismerjük, hogyan befolyásolnak bennünket az érdekeink meg az elveink meg más emberek. És a könyv nemcsak a realitáshoz segít közelebb kerülnünk – hanem egymáshoz is, mert nemcsak reálisabban, hanem ezáltal egymáshoz is hasonlóbban láthatjuk a világot, az értékeket.

 

 

● Az ellenfél sikerei

 

S ha már felismertük az ellenfél érdemeit, például Orbánék gyakorlatiasságát, azokat nem eltagadni kell, hanem tanulni belőlük, átvenni azokat: nem azért, mert szeretjük őket – hanem azért, hogy magunk ügyesebbekké váljunk, utánuk tudjuk csinálni, amiben jobbak. (Lehetőleg a disznóságaik nélkül.) És hasonlóan, a saját hibáinkból is csak akkor tudunk tanulni, ha elismerjük őket, magunknak: ez a hibák jó oldala, esélyt adnak rá, hogy jobbá váljunk általuk. (Akármekkora közhely, alkalmazni nem mindenki szokta.)

 

Konkrétabban, a Fidesz sikerei, különösen a hatalmon maradásuk sem egy ördöngősség. Az igaz, hogy amit a nép manipulálásával tesznek, azt jobb volna nem utánuk csinálni – a gyakorlatiasságukat viszont, a nép igényeinek, lelkületének megértését, a szorgalmukat, a diplomatikus kimagyarázási képességüket jó volna, ha át tudná venni az ellenzéklegfőképp pedig az egységüket. Már ennyi lehet, hogy elég lenne ahhoz, hogy megverjék ezt a morálisan leszerepelt társaságot.

 

 

● Az Orbán-rendszer működése

 

Erről korábban írtam egy elég alaposat. Aki még nem látta, ajánlom.

 

 

● Mit várok ettől a kérdőívtől?

 

Túl sokat nem. Mondtam, ugye, hogy az emberek melyik két dologra vágynak. Nos, azok közül, ettől a kérdőívtől kettőt nem kapnak meg – úgyhogy félő, hogy ki se töltik. Kár, mert ezáltal közelebb kerülhetnének a valósághoz, és távolabb attól, hogy az imposztorok kihasználják a tévképzeteiket.

 

Meg, hogy a szokásos módon szavaznak majd, csupa mínusz meg plusz tízeket adnak, nem gondolják át, gyomorból pontoznak, nem lehet változtatni rajtuk. (Illetve, hogy nem értik meg, hogy a szempontok fontosságát is vegyék figyelembe. Lehetett volna erre egy külön pontszámot kérni, de ember nincs, aki 22 adatot bepötyög.)

 

A harmadik meg, hogy egyesek megpróbálják széttrollkodni. (Főleg, ha felkapnák.)

 

Úgy szeretem, amikor tévedek… ;)

 

De bármi lesz is az eredmény, aki kitöltötte, úgy, hogy legalább félig komolyan vette, az már nyert vele.

Szólj hozzá!

A megismerés egysége és az ember életének egysége

2024.06.04.

 

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Egység $

Az egység az Egyvilág egyik alapelve, azért, mert több fontos területre nézve is jelentőséggel bír:

    A megismerés egysége

Nagyjából, hogy próbáljuk meg több oldalról is szemügyre venni a dolgokat, és lássuk meg a nagy képet is.

    Az ember életének egysége

Életünk, személyünk, tetteink teljessége

    Az ember és a világ egysége

Függő helyzetünk felismerése, annak a belátása, hogy a világ nem a miénk, és hogy jó gazda módjára bánjunk vele.

    Az elme egysége

Lássuk meg, hogy hozzánk hasonlóan az állatok is érző lények, vegyük ezt figyelembe abban, ahogyan velük bánunk. Másrészt pedig az öntudattal bíró lényekkel, entitásokkal való közösségünk, és annak a lényegtelensége, hogy ezek milyen formában jelennek meg.

    Az emberiség egysége

Ami nem jelenti azt, hogy váljunk egyformává, olvadjunk össze – viszont bizonyos fokú összetartozás érzésre nagy szükség volna, azért, hogy harmóniában tudjunk élni, egy irányba tudjunk evezni, képesek legyünk kezelni közös dolgainkat – mert sok szempontból egy csónakban ülünk.

* * *

Ezek közül az első kettőt ebben a témában tárgyaljuk, a többiről pedig a következő két témában lesz szó. Lásd továbbá az ‘Egység’ témát a mű elején, az alapelvek között.

2.   A megismerés egysége

2.1. A megismerés szétesése

Erről ‘A megismerés módjai’ témában lehet olvasni; úgyhogy itt csak röviden: mit jelent a megismerés szétesése?

    A dolgok egyoldalú megközelítése, a módszerek, nézőpontok egyoldalúsága

Például, amikor az orvos az embernek csak a testét, a beteg testrészt, a szívet, a tüdőt vizsgálja, nincs tekintettel személy egészére, pszichéjére, a test egészére. Vagy ha valaki nem képes mások nézőpontjába belehelyezkedni, csak a saját politikai, szakmai szemszögéből ítéli meg a dolgokat.

    Lemondás a nagy kép megismeréséről

Mely igen jellemző a mai, nagymértékben specializált világra, a benne működő specialistákra.

* * *

Milyen okai vannak a megismerés szétesésének?

    Természeti tényezők

Egyfelől az emberi fajnak, a biológiai formánknak is megvan a maga sajátos látásmódja, például, hogy a másik embert kívánjuk meg, vagy, hogy irtózunk a pókoktól. Másfelől az emberek közt is vannak természettől adott különbségek, mondjuk, hogy általában véve, a férfiakra jellemzőbb, hogy szeretik elemezni a dolgokat – míg a nők, inkább egészében tekintenek rájuk.

    Társadalmi tényezők

Például ahogyan a szembenálló politikai oldalak egymással ellentétesen értelmezik, ítélik meg, tálalják a történéseket; valamint az előbb már említett specializáció.

Lásd a ‘Specializáció és standardizáció’ témában a világ és az összetett problémák széteső szemléletét, a redukcionizmusról mondottakat, illetve, hogy ez nem a legjobb módja az bonyolult, társadalmi problémák kezelésének.

* * *

Érdemes még felidézni, hogy a megismerés szétesésének foka függ a társadalmi körülményektől: a reneszánsz korában például még kisebb volt, mint manapság; valamint, hogy mennyire nehéz változtatni a szemléletmódunkon, elszakadni a megszokott nézőpontunktól, másképp közelíteni a dolgokhoz.

2.2. Teljesebb megismerés, befogadás

1)    Az értelem elemei

Az ember többféleképpen lehet okos: lehet nagy tudású, lehet intelligens, és lehet jó beleérző képessége. Aki ezek közül többen is jól teljesít, az jobban képes felfogni a világot.

Említést érdemel továbbá az asszociativitás, a távoli összefüggésére való ráérzés képessége, mely a beleérző képesség egyik fajtája. Az ilyen összefüggések egyfelől integrálják, összefogják a tudásanyagot (mint jelen műben a témák közötti utalások, a „lásd”-ok), másfelől pedig időnként felfedik, hogy az addig távolinak gondolt jelenségek valójában közeliek. (Mint például, amikor kiderült, hogy a bolygók mozgását ugyanaz az erő vezérli, mint a fáról lepottyanó almáét.)

2)    A dolgok több oldalról, több módszerrel való megközelítése

    Különösen az embert érdemes így vizsgálni.

Akinek a minél teljesebb megértéséhez tanulmányoznunk kell a fiziológiáját, vagyis hogy hogyan működik a teste; az evolúcióját, miáltal fény derülhet rá, honnan származnak mai jellemzői, azok miért olyanok, amilyenek; és az elméjét, melyhez leginkább csak puha, pszichológiai módszerekkel, beszélgetéssel, a viselkedés megfigyelésével férünk hozzá, (bár azért az agy fiziológiai vizsgálata sem haszontalan).

    Különféle általános megközelítés módok

Mint az alulról és felülről való közelítés, vagyis hogy lehet valamit részekre bontani, azokat elemezni – vagy a maga teljességében befogadni. Lásd ehhez mindjárt a zene analógiáját.

Valamint lásd szintén itt alább a külső és belső szemléletet.

    A természet vizsgálatának módszerei

    Ide tartozik először is a matematizált, „kemény” tudomány, ahogyan például a fizikusok csinálják.

    Vannak aztán puhább, de továbbra is módszeres eljárások, gondoljunk például a pszichológiára: az elmét nem lehet egyenletekkel leírni – ettől még azonban lehet rendszerezetten vizsgálni, jelenségeit kategóriákra bontani, statisztikákat készíteni róla, stb…

Ehhez és az előzőhöz lásd a ‘Tudomány’ témában, hogy az ideális tudomány a vizsgálat tárgyának legmegfelelőbb módszerrel dolgozik, akkor is, ha az nem mindig a legkeményebb.

    Végül pedig ott a hókuszpókusz, ahogyan mondjuk a vallások magyarázzák a világot, vélhetőleg.

Amihez azonban hozzá kell tenni, hogy attól, hogy valami nem igaz, hasznos még lehet: egyszerű, emészthető válaszokkal látják el a tömegeket, akik ebben megnyugszanak; illetve a vallások sok praktikus tanáccsal is szolgálnak az élethez, lásd a ‘Vallás’ témát. Továbbá ott van még a placebo hatás is.

    A dolgok megértése és átérzése

A minél teljesebb befogadáshoz ugyanis sok mindent nem elég érteni, hanem át is kell érezni; mint például a műalkotásokat, de embertársainkat, azok lelkiállapotát is. (Illetve fordítva is: érezni sem elég, érteni is kell.)

Lásd ehhez ‘Az elme szerkezete’ témában a szívet; ‘A művészet funkciói és befogadása, az ízlés’ témában a műértést és „műérzést”; valamint az imént említett alulról és felülről való közelítést.

A többoldalú megközelítés aztán hozzásegíthet bennünket az abszolút szemlélethez, vagyis hogy olyannak lássuk a dolgokat, amilyenek; lásd ezt az ‘Emberi relativitás’ témában. Lásd továbbá a ‘Gyerek’ témában azok szabad elméjét, melyet még kevésbé szorított korlátok közé a természet és a társadalom.

3)    A nagy kép megismerése

Ahhoz, hogy valamit teljesen megismerjünk, annak részleteit és egészét is látnunk kell. Az ember azonban túl kicsi ahhoz, hogy túl sok mindennek a részleteit ismerhesse – arra viszont képesek vagyunk, hogy egy-két dolog részletei mellett a világ egészét is lássuk.

Elsősorban tehát a világ egészének, fontos dolgainak megismerése, egy reális világkép kialakítása szempontjából érdemes erről beszélni, ami hajlamos elsikkadni, a mai specializációra épülő világban. Ám ennél szűkebb, de még mindig elég tág területek kapcsán is megvan a nagy kép relevanciája, hogy ugyanis a szűkebb szakterületén kívül, a tágabb terület, mondjuk a közgazdaság egészére nézve is jó rálátással rendelkezzen egy közgazdász.

És nemcsak elméleti, hanem praktikus okokból is hasznos tud lenni, ha a nagy képre, a fő faktorokra, azok összefüggéseire koncentrálunk; például ahogyan egy csúcsvezető tekint a vállalatára, vagy, hogy alapvetően a különféle bonyolult problémákat is így volna érdemes megragadni, mondjuk a globális felmelegedést, mert a részletek gyakran bizonytalanok, elveszni is könnyű bennük, és a probléma gyakorlati kezelése szempontjából is jórészt mellékesek.

Illetve egyéb értelemben is beszélhetünk még az átfogóbb szemléletről, annak hasznosságáról: úgy is, mint körültekintés, óvatosság; és a választékok áttekintése, hogy ugyanis mielőtt választunk, legyen fogalmunk arról, hogy mi minden közül választhatunk, például a zenében, lásd még itt, később.

4)    Az egység érzékelése

    A zene analógiája

Amikor a laikus zenét hallgat, azt a maga egészében fogadja be, „felülről közelítve”, nem bontja részekre, nem elemzi azt – ezzel szemben a zeneszerző az összetevőkre, a szerkezetre is figyel, apró részekből, hangjegyekből rakja össze a művet. (Illetve utaltam már fentebb a műértésre és a műérzésre.)

De magunk is megtapasztalhatjuk, milyen a zene „alulról” nézve: legközelebb próbáljunk meg a zene egy-egy összetevőjére koncentrálni, kiemelni a fülünkben például a dobokat, megfigyelni az általuk játszott mintázatot, illetve figyeljük meg a zene struktúráját is, hogy milyen sajátos, ismétlődő, variálódó szakaszokból áll össze.

    A mai széles választék

Az ‘Alkotás’ témában írom, hogy fogynak a megalkotható eredeti dolgok – egyúttal azonban egyre több minden áll a rendelkezésünkre, úgy a tudás, mint a művészet területén; a mai ember tehát már igen széles választékból választhat, elég jó rálátása lehet mindarra, ami egyáltalán megalkotható, tudható.

Gondoljunk megint a zenére, és arra, hogy alig egy-kétszáz évvel ezelőtt mennyi minden nem létezett még – meg arra is, hogy legújabban viszont nagy újdonságok nemigen születnek már. Valamint általában véve a világot, annak fontos dolgait, a nagy képet is elég jól láthatjuk már, ha akarjuk.

5)    A hangsúly eltolása

Fontos aláhúzni, hogy a megismerés teljesebbé tétele, azon belül a nagyobb képre fordított figyelem, a többféle megközelítés alkalmazása, a puhább módszereknek való teret engedés, ahol azok a hasznosabbak – mindezek nem jelentik a specializációnak, a részletek vizsgálatának, a szigorúbb módszereknek az elvetését.

Utóbbiakra ugyanis nagy szükség van: az ember korlátozott képességeivel, így, specializálódva és egymással együttműködve képes bánni az összetett világgal, illetve a civilizált világban egyéni boldogulásunkat is nagyban elősegíti, ha van egy jó szakmánk, szakemberré válunk. Ezen kívül a világ mélységeiről is azáltal szerezhetünk benyomást, ha elmélyülünk valamiben: és érdemes is, hiszen aki mindent csak felszínesen ismer, az könnyen azt képzelheti, hogy mindent tud – pedig mi sem áll távolabb a valóságtól. No és természetesen a részletek vizsgálata, a szigorúbb módszerek is elengedhetetlenek, ott, ahol az a célravezető.

Ezzel együtt a mai világban a specializáció az, ami megszaladt, a megismerés teljessége pedig háttérbe szorult – ezért az egyensúly megteremtése érdekében most az utóbbi irányba kell elmozdulnunk. Fontos azonban, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, kellő mértékben megtartsuk a jelenlegi módszereket is: csak a hangsúlyok kiigazításáról van szó tehát.

Lásd végül a ‘Reális világkép’ témában, hogy annak is része a megismerés teljessége.

2.3. Külső és belső szemlélet

1)    Mit jelentenek ezek?

    Külső szemlélet

Amikor kívülről, távolról tekintünk valamire. Ilyenkor tudjuk felmérni a dolog kontextusát, külső összefüggéseit, a hatásokat, melyeket a környezetére gyakorol, és viszont, illetve magunk is el vagyunk távolodva tőle, személyes érintettség nélkül tudjuk szemügyre venni azt.

    Belső szemlélet

Amikor belülről, közelről nézünk valamit, így láthatjuk a dolog belső szerkezetét, részleteit, és megtapasztalhatjuk, milyen a dolog hatása alatt lenni.

Néhány jellemző példa:

    Az ember, az ember élete

A saját életünket igazán közelről éljük át, annak minden örömével és nyűgével. Mások ugyanakkor kívülről látnak bennünket, amivel egyfelől sok mindenről nem tudnak, nem ismerik a gondolatainkat, nem érzik, milyen nekünk – másfelől azonban objektívebben, érintettség nélkül ítélhetik meg az ügyeinket, adhatnak tanácsot.

    Problémák, élethelyzetek

Ezeket érdemes kiemelni, mert életünk fontos részei, és igencsak más dolog átélni őket, bennük lenni, mint kívülről szemlélni. Mondjuk, amikor elvárnánk valakitől, hogy türelmes legyen, elítéljük, mert nem teljesíti a szerintünk elvárhatót – nem látjuk azonban a helyzete nehézségeit, melyek megnehezítik számára, hogy jó legyen. Illetve távolról nézve társadalmi problémákat is könnyűnek tűnhet megoldani.

    Egyebek

Természetesen sok minden mást is lehet még kívülről és belülről nézni, például a háborút, amit belülről lát a katona, és kívülről a tévé előtt ülő közönség; a hírnevet, melynek kívülről nem biztos, hogy látjuk az árnyoldalát; a párkapcsolatokat, családokat, stb…

Elvontabb, de említést érdemel még a következő:

    A biológiai és társadalmi forma külső és belső szemlélete

Magyarán, hogy milyen cserebogárnak lenni, azt csak egy cserebogár tudja, mi emberek, kívülről, csak találgathatjuk; de még az sem túl magától értetődő, hogy milyen lehet egy másfajta társadalmi formában élni, beleértve nemcsak a nagy társadalmi rendszereket, amikor egy kommunista államból tekint valaki a kapitalizmusra, de egy másfajta személyes életvitelt is ß, mondjuk, hogy mennyi fogalma lehet egy felsőbb osztálybelinek a munkásosztály mindennapjairól. Illetve itt említhetőek még a különféle szervezetek is, melyeket lehet tagként, belülről, vagy kívülállóként, kívülről szemlélni.

2)    Érintettség

Néhány szó a belső szemlélet e jellemző mozzanatáról. Érintettség alatt azt értem, amikor valami hatással van ránk, a boldogságunkra, nem közömbös a számunkra, érintettek vagyunk benne – ami jelentősen képes torzítani a dologról alkotott ítéletünket.

3)    Kívülről és belülről is látni a dolgokat

Egy szó, mint száz, ha szeretnénk minél teljesebben megismerni, reálisabban látni valamit, akkor jól tesszük, ha mindkét irányból szemügyre vesszük. Mert alapból gyakran csak egyfelől nézzük:

    Belülről

A saját problémáival jellemzően így szembesül az ember – ami jelentősen akadályozhatja azok reális felmérését, hatásos kezelését. Lásd ‘Óvatosság, rugalmasság, kivárás’ témában, hogy próbáljunk meg eltávolodni a problémáinktól; illetve érdemes lehet elképzelni, hogy milyen tanácsot adnánk másnak, ha ugyanezzel a problémával fordulna hozzánk.

    Kívülről

Mások problémáit ellenben leginkább csak kívülről látjuk. Ezért is van, hogy azokat hajlamosak vagyunk lebecsülni, gyakran el sem tudjuk képzelni, különösen az olyanokat, melyekhez hasonlót magunk még nem éltünk át. (Így a problémáinknak megvan az a pozitívuma, hogy segíthetnek együtt érezni másokkal.) Lásd ezekről a különféle problémákról szóló témákban.

Konfliktusok esetén is jellemző aztán, hogy nem sokat törődünk a másik szempontjaival; lásd a ‘Konfliktuskezelés’ témában egymás megértését. Valamint, akik csak távolról, elméleti módon foglalkoznak a világ jelenségeivel, elvonulnak az elefántcsonttornyukba, ők is lemondanak a dolgok belülről történő megtapasztalásáról.

2.4. Interdiszciplinaritás

Ez a szó diszciplínák, tudományterületek közöttiségét jelent, vagyis, hogy – felismerve a vizsgált jelenségek összetettségét – az egyes területek művelői ne zárkózzanak el egymástól, legyenek nyitottak más területek felé, a párbeszédre, az együttműködésre. Ami itt következik, annyival bővebb, hogy nem korlátozódik a tudományra, hiszen a gyakorlatra nézve is hasznos a többoldalú megközelítés.

Két értelemben beszélhetünk interdiszciplinaritásról:

1)    A specialisták körében

Vagyis a bevett, szigorú módszereket használó szakembereknél. Ezen belül is lehet egyrészt az egyes specialisták látókörét tágítani, hogy legyen bizonyos rálátásuk más területekre is; másrészt lehet ösztönözni a különféle specialisták közötti párbeszédet, együttműködést. Ezek elősegítik az új összefüggések meglátását.

2)    Holisztikus interdiszciplinaritás $

Ez pedig a puhább módszerek bevonását jelenti a szigorúbbak mellé, ott ahol az a célravezető. A természet vizsgálatának szempontjából volt már erről szó; itt a gyakorlati problémák kezelésére alkalmazható „beleérzést”, a józan észt, illetve az „educated guess”-t teszem hozzá. (Az utóbbi kb. azt jelenti, amikor az ember találgat, de nem vakon, mert azért elég jól képben van azzal, amit az adott kérdéssel kapcsolatban tudni lehet.)

2.5. A megismerés egységének hatásai

Számos haszna van neki:

    Reális világkép

Mint említettem, ennek része a megismerés teljessége, mely által világképünk egyrészt jobban megfelel a valóságnak, másrészt az így lehet átfogó, valóban egy „világ” kép. Aki pedig nagy vonalakban tisztában van a világgal, abban józanabb az ész, kevésbé hisz el hamis dolgokat, meggyűlik vele a baja annak, aki be akarja csapni, megpróbálja manipulálni.

    Tudomány, oktatás

Ma e területekre is jellemző a tágabb szemlélet hiánya, a józan ész háttérbe szorulása – itt is elkél tehát a látókör szélesítése, az általános műveltség intézményes ápolása. Egyszersmind, mint utaltam rá, az interdiszciplinaritás révén új összefüggésekre is fény derülhet, új felfedezések születhetnek.

    A körültekintést, széleskörű mérlegelést igénylő dolgok, problémák jobb megértése, kezelése

Ilyenből pedig sok van, például, amikor ítéletet alkotunk valamiről, fontos döntést hozunk, és természetesen az is, ha jobbá akarjuk tenni a világot. Lásd az ‘Óvatosság, rugalmasság, kivárás’ témában a körültekintést és megfontoltságot, és hogy milyen sok területen van ezekre szükség.

Illetve a bonyolult problémákat, beleértve a globális felmelegedést is, ekképp lehetne hatékonyan kezelni, átfogó módon gondolkozva, a fő tényezőkre koncentrálva, gyakorlatiasan.

Egyszersmind a világ, a világ bonyolultságának, a saját korlátainknak reális szemlélete szerényebbé is tehet bennünket.

Figyeljük meg továbbá az iménti pontokban, hogy egyéni és társadalmi szinten is hasznos a megismerés egysége.

    Az elme jobb megértése

Illetve a hozzá kapcsolódó különféle jelenségeké, mint például az etika vagy az értékek. Mint utaltam rá, az elme megértéséhez nem haszontalanok a szigorúbb, fiziológiai technikák sem – javarészt viszont csak puhább módszerekkel férünk hozzá, így ez a szélesebb eszköztár alkalmazásának ideális terepe.

Az elme megismerése egyúttal egymás és önmagunk jobb megértését is jelenti: jobban felfoghatjuk, mi zajlik a másik fejében (és a sajátunkban), mik mozgatnak bennünket, mik állnak a (nem ritkán visszatetsző) viselkedések mögött – ez pedig segíthet türelemmel lenni, kezelni mások és önmaguk kellemetlenségeit, harmóniában élni.

Ezen kívül, a megismerés teljessége személyünk kiteljesítésének is része, ahogy alább látni fogjuk.

Lásd továbbá az elme, és a bonyolultság kapcsán is, a tudomány határait az ‘Elvarratlan szálak’ témában; valamint ‘Az értelem elemei’ témában az empátiát, azaz az elme jelenségeibe való beleérzés képességét.

    Több örömforrás

Lásd ehhez ‘A boldogság forrásai’ témában, hogy igyekezzünk minél több mindenben megtalálni az örömöt, beleértve, hogy a művészetből is többet tud meríteni az, aki többféle stílust kipróbál, kedvel. Lásd továbbá az ‘Oktatás’ témában, hogy annak e választék bemutatása is fontos feladata volna.

    Kulturáltság

Nem is csak a széleskörűbb műveltségnek, hanem például egymás jobb megértésének köszönhetően is.  A kulturáltság pedig harmonikusabbá teszi a társadalmat, jobbá az életet.

    A rendszer jobb felmérése, az ember helye a világban

Mármint annak a rendszernek a jobb felmérése, amelyben élünk, a képesség, hogy távolabbról, kívülről, kontextusában is lássuk azt.

Alapjában kétféle ilyen rendszer van: a biológiai és társadalmi forma. Az előbbit is reálisabban szemlélhetjük, ha tekintetbe vesszük annak biológiai beágyazottságát, a többi létformát, evolúciós történetét.

Az pedig, hogy a társadalmi rendszerünk kontextusát is ismerjük, alternatívákat kínál, eltérő rendszereket, melyekre érdemes lehet áttérnünk, kevésbé tűnik a saját rendszerünk abszolútnak, adottnak, megváltoztathatatlannak, láthatjuk, hogy „másképp is lehet”. A tágabb rálátás továbbá azt is lehetővé teszi, hogy a különféle rendszerekből összeszedjük azt, ami jó bennük, megpróbáljuk összeházasítani ezeket egy új rendszerben; ahogyan azt az ‘Egy jobb világ’ témában írom.

Továbbá, a rendszer egészének átlátásával a saját benne elfoglalt helyünket is jobban felmérhetjük, megérthetjük a rendszer hatásmechanizmusát, ránk gyakorolt hatásait, a hatalmát felettünk.

Ezen kívül a rendszer összetevőit is láthatjuk, hogy a saját kultúrkörünk, politikai csoportunk, társadalmi osztályunk mellett mások is vannak, mik jellemzők ezekre, milyen viszonyban állnak egymással, ennek milyen konzekvenciái vannak ránk nézve.

* * *

Mindazonáltal a megismerés egységéért, a látókör szélesítéséért áldozni is kell, mégpedig az energiát, amit a szaktudásunk mélyítésétől, a szakmánk gyakorlásától, a pénzkereséstől, a termeléstől vonunk el – ebből a szempontból tehát csökken a hatékonyság. Ha azonban, az elmondottak szerint ügyelünk arra, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, az előnyök bőven megérik ezt az árat.

3.   Az ember életének egysége

Ez a másik fajta egység, melyet jelen témában tárgyalunk. Erről is több értelemben lehet beszélni:

3.1. A létezés teljessége

A létezést ugyanis sok különböző szinten lehet megélni, igen széles a skálája annak, hogy ki mennyit fog fel belőle. A növények, az egysejtűek vélhetőleg semmit; és az öntudat nélküli állatok sem jutnak messzebb annál, ami őket közvetlenül érinti a világból. Az öntudattal bíró lények, az ember már többet felfog, mindenekelőtt tisztában van a saját létével – azonban az emberi fajon belül is igencsak változó, hogy ki mennyire gondol bele, hogy „mi ez az egész”, mennyire tekint túl saját mindennapi életén, környezetén.

A létezés teljességét úgy élhetjük meg, ha megpróbáljuk belátni, felfogni, átérezni annak egészét, minden jelenségeit, mindazt, ami csak létezik. Az persze egy másik kérdés, hogy ilyen-olyan okokból ez mennyire áll módunkban.

3.2. Az ember életének teljessége

Gyakran halljuk, hogy valaki „teljes életet élt”, (főképp, mint vigaszt, amikor távozik az élők sorából). Ezt kétféleképpen lehet érteni: az egyik, hogy megvolt neki minden, ami általában hozzá tartozik az ember életéhez: család és karrier, szerelem és szex, pénz és kaland, élvezetek, miegymás.

A másik, ahogyan az Egyvilág is érti, hogy az ember személyében kiteljesedett, mindent megtett, megvalósított, megélt, amit ő maga szeretett volna. Az, hogy kinek mi a vágya ugyanis, emberről-emberre változó: kinek a karrier a fontosabb, kinek a család, kinek a pénz, kinek az, hogy írjon egy könyvet. Ha ez így sikerül valakinek, akkor egyrészt a céljai elérése révén boldogságot szerzett magának, másrészt pedig a végén nem marad benne hiányérzet.

Lásd ehhez a ‘Célok’ témát, abban a nagyobb célokat, az életcélt, önmegvalósítást – és hogy idejében álljunk neki ezeknek.

3.3. Személyünk teljessége

Ide tartoznak a következők:

1)    A bennünk rejlő lehetőségek, tehetségek kibontakoztatása

Nyilván azoké, amelyeket szeretnénk kibontakoztatni.

2)    Kiegyensúlyozott fejlődés

Vagyis, hogy ha több irányba is van indíttatásunk, akkor teljesebb személlyé válhatunk, ha nem hanyagolunk el közülük egyeseket, valamelyik másik kedvéért.

Kivált, ahogy a mai világ a specializáció felé terel bennünket, illetve, hogy valamiből akkor is meg kell élnünk, ha azt, amit szeretünk, nem fizetik meg. Lásd ehhez az ‘Érvényesülés’ témában, hogy a mérsékelt anyagi boldogulás fontos – ezen túl azonban sokat ér, ha olyannal foglalkozunk, amit szeretünk csinálni. (De emlékezzünk itt is a ló túlsó oldalára.)

Lásd még az ‘Egyensúly (Az ember élete - Elvek)’ témában a kiegyensúlyozottságot, többek között szemléletünkben, törekvéseinkben, személyes fejlődésünkben.

* * *

Néhány szó még a személyünk fejlesztéséről, az önmagunkba történő beruházásról. Ez elsősorban a belsőnk, az elménk, tudásunk, képességeink fejlesztését jelenti, de ide sorolható az is, ha az egészségünkre költünk, pénzt és energiát, és esetleg még az is, ha a kinézetünket ápoljuk.

(Ezzel szemben áll, amikor külsődleges dolgokra törekszünk, az anyagiakat halmozzuk, a ranglétrán próbálunk feljebb lépdelni, mások elismerését, szeretetét igyekszünk kivívni.)

Ehhez érdemes elmondani, egyrészt azt, hogy személyünk fejlesztése nem feltétlenül igényel sok pénzt, például könyveket olvasni, azokból tanulni szinte ingyen lehet. (Arra viszont, hogy papírt, pecsétet is kapjunk róla, ez már gyakran nem áll.) Másrészt meg is térülhet a befektetésünk: a nagyobb tudásunkkal több pénzt kereshetünk, illetve több szabadidőnk lehet, a jobb egészségünkkel tovább élhetünk.

További előnye személyünk fejlesztésének, hogy annak eredményét, főképpen pedig a tudást, nem tudják elvenni tőlünk – miközben a pénz, a rang, mások szeretete, elismerése forgandóbb. (Bár az idő semmit sem kímél.)

3)    Világképünk teljessége

Mint fentebb utaltam rá, a megismerés teljessége, egy átfogó, reális világkép a fejünkben, a személyünket is teljesebbé teszi.

Elősegíti ezt ‘Az ember élete’ könyvben elvként megfogalmazott nyitottság – lásd azonban a ‘Különféle világok’ témában bezártságunkat, hogy sokan a világnak csak egy kis részéről tudnak, egy kis részében mozognak. (Illetve itt fentebb a létezés teljességét.)

Pedig látni nem sok időnk van, ez az egy lehetőségünk, ez az egy életünk – melyből sokan úgy távoznak, hogy a világ sok fontos dolgáról nem is hallottak, köztük a boldogság számos forrásával, amit ki sem próbáltak. Lásd szintén a bezártságnál, hogy sokan nem is nagyon törekednek kitörni abból, és hogy miért. Használjuk hát ki az időt, ami adatott. (Illetve megért még itt egy gondolatot, hogy amikor meghalunk, az számunkra ugyanolyan, mintha az egész világnak lenne vége.)

Idézzük fel továbbá, hogy igyekezzünk minél több mindenben megtalálni az örömöt.

* * *

És ekképp, személyünk kiteljesítésével, lehet az ember, ha kicsi is – de mégis egész.

De természetesen továbbra sem arról van szó, hogy legyünk teljesen univerzálisak – csak arról a bizonyos hangsúlyeltolásról.

3.4. Tetteink teljessége

Vagyis, hogy mindent megtettünk, megvalósítattunk, amit szerettünk volna.

Aminek, a célba érésen kívül az az előnye is megvan, hogy menet közben is úgy érezhetjük, van értelme annak, amit csinálunk.

Emlékszünk továbbá a kiegyensúlyozott fejlődésre személyünk teljességéből. Hasonló a helyzet a hosszú távú céljaink felé való törekvéssel is: rendszerint érdemes párhuzamosan haladni velük; például, ahogy sokan nevelgetik a gyerekeiket, és közben a karrierjüket is építgetik. (Persze vannak helyzetek, amikor egyik-másik cél előtérbe kerülhet, mondjuk, amikor a gyermek születése után egy időre a család lesz a fontosabb: ezért is írom, hogy „rendszerint”.) És egyébként is jó, ha időről-időre félre tudjuk tenni a céljainkat, szakítunk időt a kikapcsolódásra.

Így ugyan a célok elérése tovább tarthat – viszont az életünk kiegyensúlyozottabb lesz, nem fásulunk bele az egysíkúságba, fel tudunk töltődni, és többnyire a család, a társas kapcsolatok is meghálálják a rájuk szánt időt – mindez pedig segít kitartani, „az utat is élvezni”. Viszont, arra is tanácsos vigyázni, hogy ne csapjon át ez a céljaink elhanyagolásába, legalábbis, ha komolyan gondoljuk őket, ne keressünk kifogásokat a halogatáshoz.

3.5. Miként lehet elősegíteni a megismerésnek és az ember életének egységét?

    Nyitottság

Mint fentebb elhangzott.

Lásd továbbá az ‘Önálló megismerés és cselekvés’ témát is, abból a szempontból, hogy amit az intézetek, az iskola nem teljesít, azt pótolhatjuk mi magunk.

    Szemléletváltás

Említettem, hogy a látókör szélesítése hatékonyságvesztéssel jár – ez azonban nem fáj annyira, ha mérsékeljük az anyagiasságunkat, átgondoljuk, amit a sikerről tartunk, tágítjuk a boldogság forrásainak körét, és visszaveszünk a társadalomban tapasztalható versenykényszerből.

    Útiterv

Ha, nagy vonalakban, felvázoljuk, merre akarunk menni, mivé szeretnénk válni, miket szeretnénk megvalósítani – és amennyire lehet, megpróbálunk ennek mentén haladni az életünkben.

    Oktatás

Hogy ugyanis kellő teret hagyjunk benne az általános műveltségnek, illetve a választék bemutatásának, úgy a megismerhető dolgokra, mint az örömforrások választékára való tekintettel.

Ezen kívül jó volna megoldani, hogy a generalistáknak, bölcseknek (és a zseniknek) is meglegyen a helyük a rendszerben, az ilyen tehetséget is ápoljuk intézményesített módon, ne hagyjuk azt veszendőbe menni.

    Alkalmazás

No és persze a gyakorlatban is jó volna kamatoztatni, megbecsülni az efféle tehetséget, valamint azokat a bizonyos puhább módszereket, mint mondtam. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy engedjünk utat a sarlatánságnak – valamint, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, csak hangsúlyeltolásról van szó, nem a szigorú módszerek megtagadásáról.

* * *

Mint látható, egyéni és társadalmi szinten is tehetünk a megismerés és az emberi élet egységéért.

Szólj hozzá!

Az Egyvilág projektről

2024.02.14.

 

A projektről, merthogy nem csak magáról a könyvről lesz itt szó, hanem annak a viszonyáról az emberekhez, hozzám és a világhoz; aztán arról, hogy hogyan készül; a megítéléséről, hogy mit szólnak hozzá, hogyan állnak hozzá az emberek, miért tetszik nekik, miért nem; utána a népszerűsítéséről, hogy miket teszek azért, hogy észrevetessem, hogy milyen platformokon vagyok jelen, kik követik a dolgaimat; végül pedig, hogy hogyan próbálok társakat, partnereket szerezni, akik velem tartanának, segítenének ebben a vállalkozásban, ennek a nehézségeiről és ritka sikereiről.

 

Nyilván ez nem mindenkit érdekel, úgyhogy senkinek ne legyen lelkifurdalása, aki kihagyja. Számomra mindenképp segít rendezni a gondolatokat életem nagy vállalkozását illetően.

 

Nézzük először magáról a műről, annak viszonyáról a közönséghez, a világhoz és hozzám.

 

 

A könyv

 

 Az Egyvilág hasznai

 

Ezeket korábban is összefoglaltam már, aki még nem tette, elolvashatja. Itt két szempontot szeretnék kiemelni, melyekhez eszembe jutott néhány új.

 

Először is a könyv gyakorlati hasznait – amit azért sem árt hangsúlyozni, mert többnyire nem ez az első, ami az ember eszébe jut, amikor ránéz egy ennyire átfogó, nem túl mély, nem túl tudományos, 2000 oldalas szövegtömegre, mely távolról úgy néz ki, mint akármelyik amatőr világmegváltó lila ködbe vesző okoskodása. Hogy lehet ez hasznos?

 

Nos, egyfelől úgy, hogy nem mindegy, hogy milyen színvonalú, mennyire racionális, mennyire átgondolt, az a szöveg, mennyire komolyan vehető, aki írja. Ez pedig csak úgy tud kiderülni, ha rendesen megnézik mindkettőt – ameddig kevesen jutnak el. Ezzel nem azt mondom, hogy a könyv, ahogy most van, tökéletes, én olyan 60-70%-osra teszem – de minden ízében alapos át van gondolva, amennyire csak egy, szerintem értelmes, embertől az lehetséges.

 

A másik, amit látni kell, az a mű egészének a koncepciója: hogy legyen végre egy könyv, amely a valóság talaján állva, érdekmentesen és teljes körűen eligazítja az embert az életben és a világban. Mert ahhoz képest, hogy ez mennyire alapvetőnek hangzik, eddig nem volt – és, furcsa módon, ez még csak fel sem tűnt senkinek. Az, hogy ezt a könyvet ki írja meg, lényegtelen – mint ahogy az is másodlagos, hogy egy ember, első nekifutásra mennyire képes azt megvalósítani. És hasonlóan, ne csak a darabjaira, a könyv egy-egy témájára figyeljünk. Mert a mű egészének a koncepciója a lényeg, az itt az igazi újdonság. Ha már ott az ötlet, megvan a váz, az tovább tökéletesíthető nélkülem is, utánam is, akármeddig.

 

* * *

 

Másodszor, ez a könyv anyagi értelemben nem produktív, értve ez alatt, hogy nem az a célja, hogy eladható tudást adjon át – mert olyat a szakkönyvekben talál az ember. Viszont vannak hasznos dolgok azon kívül is, rögtön az, hogy hogyan lehet ésszel élni az életet, Az ember élete részben található elvek és praktikák összessége. De ezen kívül is nagy jelentőséggel bíró dolgok szószólója ez a könyv.

 

Legfőképp az átfogó szemléleté: a mai világ, mint tudjuk, a specializációra épít, a specialistákat ismeri el és jutalmazza, s bár a széles látókör lehet tiszteletreméltó, de akkor is másodrendű, az átfogó szemléletet akkor is komolytalan, úgy, ahogy most van, ebben a mai világban.

 

Pedig. A világ érdekes, az embert pedig az teszi teljessé ha, a tőle telhető mértékben, átlátja az egészet. Ha csak ennyiről volna szó, már az sem volna elhanyagolható, ha nem volnánk annyira egyoldalúan belebukva ebbe a jelenleg mindent átható, anyagi, specializáció és karrier centrikus, az iparizált fogyasztói társadalom által diktált szemléletbe. A mai világ ugyanis igyekszik mindenkiből jó alkatrészt faragni – valamint jó fogyasztót: aki az egyik oldalon működteti a gyárakat, a másik oldalon pedig elfogyasztja, ami kijön belőlük. Szó se róla, az anyagi jólét is fontos – csak a létezés nem ennyiből áll. Legalábbis nem ennyiből kellene állnia egy emberi lény számára. Mindenki felteheti magának a kérdést, hogy elég-e neki ez a jól táplált fogaskerék lét, hogy nem szeretné-e inkább legértékesebb vagyontárgyát, a lelkét, önmagát is teljesebbé tenni.

 

(Figyeljük meg, hogy nem az anyagi jólét ellen beszélek. Csak azt mondom, hogy azon kívül is vannak fontos dolgok. Az mondjuk igaz, hogy idáig nem mindenkinek könnyű eljutnia, egyfelől, mert sokaknak a puszta megélhetés is kihívás, másrészt meg szellemileg sem mindenkinek van meg az igénye és a képessége felülemelkedni.)

 

Pedig. Az átfogó szemléletnek gyakorlati haszna is van: mindenekelőtt az komplex kérdések, összetett rendszerek, bonyolult problémák kezelését illetően; mint például a klímaváltozás, melynek vannak fizikai aspektusai, biológiai aspektusai, társadalmi aspektusai, és így tovább. Vagy a mai, nagy és összetett társadalmak működése, egy ország irányítása. Az ilyen problémákhoz azok fő tényezőinek, és az azok közötti összefüggéseknek a széleskörű megértésével kell hozzáállni. Közben természetesen szükség van az egyes alterületek részleteihez értő szakemberek közreműködésére is – de aki az egészet koordinálja, az nem veszhet el a részletekben, annak a nagy képet kell néznie. Ilyen emberekre, erre a hozzáállásra is szükség van. Tehát, az egyik, akinek jót tenne, ha látná és értené a nagy képet, az a felső vezetés.

 

Az egyik, merthogy másfelől mindenki másnak is meglenne az a gyakorlati haszna belőle, hogy jobban képben lennének azzal, hogy minek van a realitása és minek nincs – következésképpen nehezebb volna átvágni, megvezetni, manipulálni őket. (Ami egyébként áttételesen a társadalmait is jobbá tehetné, mert nehezebb dolga volna azoknak, akik úgy akarnak uralkodni, hogy átvágják a népet.) Vagy például jobban tudnák, hogy mibe érdemes belevágni és mibe nem. Könnyebben eligazodnának a világban. És ez nemcsak az egyszerű emberekre igaz: ahogy most van, a specializált szakértők számára is hajlamos elsikkadni minden más, az élet gyakorlati oldala, a nagy kép.

 

Pedig. Még egy dolog, ami nem termel, de fontos: ami az emberek fejében van, amit az olyan alapvető dolgokról gondolnak, mint a siker, a helyes és helytelen, hogy miben keresik a boldogságot, mennyire hallgatják meg egymást, mennyire törődnek a jövővel. Ebben az anyagi, technológiai, specializált világban az emberi psziché, gondolkozás, a lelki dolgok is háttérbe szorultak – holott az nem csak az egyén boldogságában játszik lényegi szerepet, de a világ sorsa is ezen áll: azért mert ezek döntik el azt is, hogy kire szavaznak, mire lehet rávenni őket, hogyan viselkednek egymással és a világgal. (Illetve, hogy vezetőként hogyan vezetnek, azt is.) Az alapvető elképzelések az emberek fejében.

 

Mindezeken túl pedig annak, akit érdekel, a világ tágabb valóságát is igyekszik feltárni az Egyvilág, hogy képes legyen túllátni az őt közvetlenül körülvevő köznapi realitáson – és megint csak, ez nem valamiféle ezoterikus maszlag, hanem maga a nagy realitás, melynek a magunk körül tapasztalt mindennapi valóság csak egy szűk szelete – és ha az előbbi első ránézésre elszálltnak tűnik, az azért van, mert egész életünket az utóbbiban éltük, soha nem láttunk túl azon. (De a köznapi valóságot sem hanyagolom, hiszen ami a mindennapi életünket illeti, abban kell boldogulnunk, és az is fontos: lásd különösen az Ember élete könyv praktikákról szóló témáit.) Ami pedig az említett tágabb valóságot illeti, ezen a linken bővebben írtam róla.

 

 

 Az emberek és az Egyvilág

 

(A facebook-os követőtáboromról alább külön lesz szó. Itt magának a könyvnek és az embereknek a viszonyáról fogok beszélni.)

 

A legtöbb ember, amikor információról van szó, két dologra vágyik: megerősítésre és egyszerűségre. Vagyis, egyrészt, hogy megerősítsék a már meglevő elképzeléseiben, a tudatban, hogy jól látja a dolgokat – másrészt pedig, hogy ne kelljen sokat gondolkozni. Nem azt mondom, hogy ez az ő hibájuk, egyszerűen ilyen az ember.

 

Az Egyvilággal az a gond, hogy az nem erre megy: egyik oldalról kimondja az igazságot, akkor is, ha nem tetszik – a másik oldalról pedig nem egyszerűsíti túl azt. Törekszik ugyan az érthetőségre – de csak addig a pontig, ameddig az nem veszélyezteti a realitást. Az igazság pedig gyakran bonyolult és fájdalmas – nem is kell az embereknek, gyakran kimondottan menekülnek előle. (Változatos eszközök segítségével, a fantáziától, a munkán át az alkoholig, stb…) Közben a világban rengeteg, az eladhatóságra hajtó, manipulatív dolog van, melyek nem restek megcélozni az embereknek ezeket közismert igényeit: a megértés élményét kínáló ideológiák, (ami távolról sem egyenlő a valódi megértéssel), az egyoldalú, demagóg, politikai magyarázatok, a populisták, a propaganda minden mennyiségben, a vallásos magyarázatok, stb…

 

Mi kell még az embereknek? Kikapcsolódás és fájdalomcsillapító. Ami a kikapcsolódást illeti, a mai világ tele van könnyen fogyasztható csillogó-villogó kikapcsolódással – és bár a világ megismerése is érdekes, az igényel bizonyos energia befektetést, és tény, hogy a legtöbb ember nem erre vágyik, amikor este holtfáradtan belerogy a fotelbe.

 

A másik meg a vigasz, amit mindenki keres, a gyógyír a bajaira. Az Egyvilág, bár igyekszik összeszedni, ami segíthet az életben, de realitás tekintetében itt sem köt kompromisszumot: nem ígér mennyországot, túlvilági igazságot vagy feltámadást. Nem puffogtat üres frázisokat, csak hogy vigasztaljon. Fájdalomcsillapítóból sem mellékes, hogy az könnyen lenyelhető legyen, és a vallástól a kétmondatos bölcsességekig számos olyasmi akad, ami könnyebben csúszik, ami egyébként nem is baj, ha segít – viszont az Egyvilág elsősorban a realitásra hajt, nem a fájdalomcsillapításra.

 

Nem csoda tehát, ha nem dönt népszerűségi rekordokat. De nem is az a célja – és ha egyszer valaki rászánja az időt, az nemcsak érdekes dolgokról értesülhet, nemcsak teljesebbé válhat, hanem, ahogy elmondtam, gyakorlati hasznai is származhatnak belőle.

 

* * *

 

Kikkel kell versenyeznem az emberek figyelméért? Említettem már az ideológiákat és a vallást. Általánosabban pedig csupa olyasmivel, ami nem változtatni akar az embereken és az ő igényeiken (a jó irányba) – hanem kiszolgálja azokat, nem ritkán még rá is erősítve eredendő gyarló hajlamaikra, különösen az anyagi igényeikre. Az Egyvilág ugyanis szeretné jobbá is tenni az embert és a világot, és ehhez változniuk kell, különben oda jutunk, ami felé jelenleg haladunk. Ehhez szembe kell mennem az igényekkel, nem pedig kiszolgálnom azokat, ez pedig segít „eladni”.

 

Továbbá ezek, akikkel az emberek figyelméért versenyzek, gyakran közismert, bejáratott, tőkeerős, intézményi háttérrel és személyzettel jól ellátott entitások, például az egyház, vagy mindazok, akik könnyed szórakozást kínálnak. Az Egyvilág meg valami új, amit majdhogynem egyedül viszek. Mindezek tetejébe sok versenytárs, velem ellentétben, a pénzre megy, melynek egy részéből a termékük marketingjét is tudják finanszírozni. (A támogatóknak hála, valamennyit én is költöttem már erre, elég vékonyan, ugye, de ahhoz eleget, hogy lássam, mennyire meg tudja könnyíteni a dolgokat, a közönséghez való eljutást.)

 

Egyébként nem azért, hogy panaszkodjak, ilyen a világ, ezt vállaltam – csak, hogy lássuk a helyzetet. Igyekszem alkalmazkodni, ezért is csinálom a szórakoztató részlegeimet, a fészes csoportokat és lapot, a youtube-os videókat, meg ezeket az üzeneteket is. Ezek könnyebben fogyaszthatóak, könnyebben megragadják a figyelmet. Annak utána sem egyenes az út a fő produktum, a könyv elfogadtatásáig, de szőr mentén már el lehet kezdeni adagolni, aztán hátha felfigyel rá a közönségnek egy kis része, később meg hátha jönnek többen olyanok is, akik fogékonyabbak ténykedésemnek erre a mélyebb áramlatára is.

 

De ezeket a könnyedebb, ám szintén válogatott, értelmes és figyelemreméltó dolgokat is örömmel mutogatom, a saját kedvükért is, mert tényleg érdekesek és jópofák – nem csak a könyv futtatásának eszközei tehát. A különbség az, hogy másoknak a fő produktumuk a könnyen fogyasztható és eladható – nekem meg az valami értékes, de elég rágós, úgyhogy kreatívnak kell lennem és küzdenem kell. (Amúgy elég széles skálát kínálok a szórakozató vonalon is, a vicces kis mémektől az érdekes infógrafikákon át, a közéleti vitatémákig, és a tudományos ismeretterjesztő videókig. Nézzetek körül a fészes csoportokban.)

 

Ami jó van a nehézségeimben, hogy ők az egyik oka annak, hogy ennyi ideig meghagytak valami, nézetem szerint, ennyire alapvetőt megíratlanul, nekem pedig a lehetőséget hogy valami produktívba fordíthassam a manapság nem túlságosan piacképes átfogó érdeklődésemet. Ez egyébként a projekt egyedülálló voltára is rávilágít, körülbelül a világon nincs másik ilyen. (Jó, ezt biztosra nem lehet tudni – amit viszont igen, az az, hogy még ha volt is másik, az biztos, hogy nem lett nagyon híres.)

 

* * *

 

Mint utaltam rá, az Egyvilág két szinten mozog, az egyik a köznapi valóság, melyben a mindennapokban mozgunk: tanulunk, dolgozunk, szeretünk és gyűlölünk, pénzt keresünk, gyereket nevelünk és így tovább. A másik az ennél tágabb, mondhatni kozmikus valóság, amely nem egy ezoterikus dolog, és nem is elsősorban a csillagok és galaxisok világa – hanem mi? A tág, objektív valóság, amelyet a biológiai és a társadalmi forma, amelyben élünk, nagyrészt elrejt előlünk.

 

Kedvenc példám a biológiai torzításra a színek – melyek valójában nincsenek, csak különböző hullámhosszú fények, melyeknek valójában semmi közük nincs ahhoz az érzülethez, amit mi kéknek meg vörösnek nevezünk. A társadalom meg például azt ülteti el bennünk, hogy létezik olyan, hogy hétfő meg kedd, pedig ezt csak az emberek találták ki. (Meg még sok minden mást is elültet a siker definíciójától az etikai elvekig.) Bővebben lásd a fenti linken a tágabb valóságról.

 

Na szóval, ami az embereket illeti, nagy többségük az utóbbiba bele sem gondol, gyakorlatilag az egész életét a nevezett köznapi valóságban éli le, és nincs is ezzel semmi baj, lényeg, hogy boldog legyen, és másokkal kellőképpen rendes. Az Egyvilág, az elmondottak szerint igyekszik összegyűjteni azokat az elveket és praktikákat is, melyek ezen a köznapi szinten történő boldoguláshoz szükségesek.

 

Viszont, azt nem mondom, hogy gond, de a helyzet, meg a kihívás az, hogy amiket a másik, tágabb valóságról magyarázok, az igencsak távol áll a legtöbbektől. Ezért nehéz nekik elmagyarázni, felkelteni iránta az érdeklődésüket, egyáltalán azt elfogadtatni, hogy amiket beszélek annak értelme van, nem csak a szokásos ezoterikus maszatolás, hanem maga a mélyebb, az igazi valóság. A nagy többséget nem az igazi valóság izgatja, hanem az, hogy miből fizesse ki a számlákat, és még a szerencsésebbek is megállnak ott, hogy melyik ájfont vigyék el Balira. Így a könyvnek pont az a mélyebb rétege jut kevésbé az emberekhez, amelyben több a reveláció.

 

(A másik lényeges dolog, amit kevesen látnak meg, hogy a könyv egészét, a koncepció újdonságát nézzék, ahogy fentebb elmondtam.)

 

Valaki, amikor a könyvet elkezdtem írni, azt mondta nekem, tiszta jóindulatból, hogy „kezdjek el élni” – értve ez alatt, hogy dolgozzak, pénzért, építsem a karrierem, alapítsak családot, utazzak, stb…, azt implikálva, hogy az az igazi élet, ahogy az emberek élnek, a mindennapokban, az aktuális társadalmi forma köznapi valóságában. Nos, az lehet, hogy nincs olyan, hogy „igazi élet”, lévén az emberek és a körülményeik különböznek, úgyhogy lehet, hogy, az sem az igazi élet, ahogy én csinálom. De hogy az sem az, amiben az emberek élnek, abban, most, hogy a sajátomat megtapasztaltam, eléggé biztos vagyok.

 

(És az összes talmi kellékeivel együtt ennek a színjátéknak: a karrierrel, a státusszal, a plecsnikkel, meg hogy ki mit gondol rólunk. El se tudom mondani, hogy mindez mennyire nem jelent semmit nekem, és hogy mennyire nem érzem magam kisebbnek ezek hiánya miatt. Mert látom azok tévképzeteit, akiket ezek mozgatnak.)

 

Persze az is biztos, hogy szerencsés vagyok, és hogy nem mindenki engedhetné meg magának ezt, amit én csinálok. De olyan rettenetesen sok sem kell hozzá, nehogy azt higgyétek. Olyanból is van elég sok, akik megtehetnék, akiknek már megvan, ami tényleg kell, és ha szeretnék, rácsukhatnák az ajtót a Mátrixra. Hogy nem teszik, annak talán az az egyik oka, hogy nem is tudják, hogy másképp is lehet, hogy ezt „szabad”, hogy ez jó, nincs előttük példa.

 

(Közben az is igaz, hogy valakinek „dolgoznia is kell”, működtetni a társadalmat, a gyárakat, a hivatalokat, művelni a földeket. Annyit mondok, hogy ez igaz, csak ne lássunk többet bele annál, mint ami: ez egy praktikus módja annak, hogy meglegyen mindenünk – nem pedig „a helyes” módja az életnek, nem ez „az igazi”. Aki nem olvasta annak, ajánlom, amit a valóságokról írtam, illetve a szakosodással való kapcsolatukat.)

 

Abban nem is reménykedek, hogy ez a mű majd a maga teljességében eljut a tömegekhez: 2000 tömény oldalt, még ha ideje lenne rá, akkor sem tudna megemészteni a többség. Kár, mert ez a teljes kép a lényege. Viszont azért van egy réteg, az értelmiség, amely többé-kevésbé a maga egészében a magáévá tudná tenni a leírtakat – a kevésbé értelmesekhez meg majd rajtuk keresztül leszivároghat a lényeg lényege, meg ennek az egésznek a szelleme. (Illetve a köznapi valósághoz is benne lesz minden, ami kell, és azt könnyebb befogadni. Megjegyzem, könnyű dolgom az értelmiséggel sincs, lásd alább. És ahogy most van, sok egészen okos ember sem lát ki a Mátrixból.)

 

Illetve, még akiknek fel is sejlik, hogy talán nem úgy kéne elfogadni mindent, ahogy mondva van, okosak vagy sem, misztikusok, hippik, a világ anyagiassága ellen lázadók – az ő nagy részük is eléggé ködös elképzelésekkel bír csak, arról, hogy akkor mi is van helyette. Valamint, ami tényszerű tudásuk van az embereknek, a szakmájukon kívül, a világról általában, az meg elég rendezetlen – amin szintén segíthet az Egyvilág, a maga strukturáltságával.

 

 

 A világ és az Egyvilág

 

A múltkori levélben írtam a „Bámulás és zabálás világáról”, arról, hogy hogyan célozza meg manapság az emberek könnyen megjátszható, alapvető, beépített ösztöneit az üzlet, hogyan erősít rájuk, az emberek meg hagyják magukat, és hogy ez a politikának sincs ellenére, elvégre neki is könnyebb dolga van az egyszerű és kiszámítható emberekkel. Meg arról, hogy az Egyvilág ennek az antitézise, nem a látványról szól, gondolkodásra próbál ösztönözni, a mértéktartást propagálja, megpróbálja bemutatni, hogy az anyagiakon kívül mennyi minden másban is örömet lehet lelni.

 

Mert, mint mondtam, én nem kiszolgálni igyekszem az igényeket, hanem a jó irányba változtatni rajtuk, az egyén, a társadalom és a jövő érdekében. Akkor is, ha ez a nehezebb út. Akkor is, ha ezzel nem lehet pénzt keresni. Mert én nem zabálni jöttem a világra.

 

Illetve, ahogy manapság, itt nálunk meg hatványozottan, mindenből ez a lebutított és gyakran manipulatív ökörség árad, legyen szó az állami média gyomorforgató propagandájáról, a gagyi TV-s show műsorokról, a Nemzeti Sporthíradóról, a reklámokról, a 10 másodperces TikTok videókról, az egy kaptafa szuperhős filmekről, és így tovább. Nem mondom, ha az ember akarja, sok jó dolog is elérhető, de a gagyi áradása, az emberek kimerültsége, az hogy már a gagyin szocializálódtak, nem is vágynak komolyabbra, nem is tudják, hogy van jobb – ezek mind megnehezítik az értelmesebb tartalmak elérését, eljuttatásukat a közönséghez. Magyar nyelven meg kiváltképp, mert sok jó dolog csak angolul van meg – itthon meg kevesen tudnak angolul.

 

Aki jót akar, annak meg kell keresnie az „értelem szigeteit” – és ilyenként lehet tekinteni az Egyvilágra is, amely magyar nyelven még inkább hiánypótló.

 

Ezzel nem kívánom elítélni a könnyedebb műfajt és a kikapcsolódást. Ezekre is szüksége van mindenkinek, nekem is, illetve nekem is vannak könnyedebb szekcióim, láttuk. A manipulációt, a népbutítást ítélem el, és azt fájlalom, ha már semmi más nem kell. Jó volna, ha az emberek nyitottabbak volnának az értelmesebb dolgokra is – mindenki a maga szintjén, természetesen. Meg, hogyha a rendszer is elősegítené ezt.

 

Továbbá, azt sem mondom, hogy a világnak az Egyvilág kell. A világnak végső soron boldogság kell. Ehhez olyan állapotok kellenek a társadalomban és az emberek fejében, amelyek elősegítik a boldogságot, hosszú távon is. Mert jelenleg nem ez a helyzet: a piaci-fogyasztói rendszer fenntarthatatlan, és még ha nem is volna az, akkor is súlyos egyenlőtlenségeket generál, az embereket anyagiasságra programozza, a politika pedig egymás ellen fordítja őket, és sok mindenkinek az az érdeke, hogy az emberek ne is lássanak ki a fejükből. (És még sorolhatnám.)

 

Itt jön csak a képbe a könyv, mint az említett állapotok elérésének lehetséges eszköze, valami, ami közelebb hozhatná az embereket a realitáshoz, egyúttal egymáshoz is, bemutatva nekik közben, hogy tágabb perspektívából szemlélve a világot, mi a boldogság, mik az értékek, mire érdemes törekedni; beleértve a vezetők ambícióinak alakítását, illetve a vezetők jobb megválogatást is, a nehezebben megvezethető tömegek által – egy távolabbra tekintő, humánusabb társadalmi rendszer kialakítása érdekében.

 

Hogy a nép maga mennyire lehet képes távolabbra tekinteni, az egy dolog – a vezetőknek viszont felvilágosult, humánus embereknek kellene lenniük. Tudom, hogy ez, meg az előbbiek is, mennyire vágyálomnak hangzik. Mert nézzünk csak körül kik, milyen korlátolt, hatalom- és pénzéhes alakok – és rajtuk keresztül milyen primitív ösztönök vezetik most a világot. Akik meg felvilágosultabbak, azok nem ritkán naivak és a gyakorlatiatlanok. Milyen jó volna végre valóban kompetens kezekbe adni a kormányrudat, akik nem a saját hülye kis éhségeik után futnak, humánusak, képesek messzebbre látni, tágabban gondolkozni, s egyszersmind gyakorlatiasan cselekedni. Talán nem lehetetlen, legalább elmozdulni ebbe az irányba – a fejek tartalmának formálása segítségével.

 

Végül, arról, hogy a változás, és vele ez a könyv is elkésett, főképp a klímára és egyéb globális környezeti problémáinkra való tekintettel, melyek nem úgy néznek ki, mint amiket még meg lehetne állítani. Hát ez sajnos így van. Legalább egy-kétszáz évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni gondolkozni, párhuzamosan a technológiai lehetőségeink kitágulásával, az iparizálódással, a népesség megugrásával. Ehhez két dolog: az egyik, hogy egyebek mellett az internet és a számítógép is nagyon kell a munkámhoz, és azok sem olyan régóta vannak. A másik meg, hogy például a kereszténységnek is évszázadok kellettek hozzá, hogy igazán beinduljon – szóval, ha az általam elképzelt széleskörű felvilágosulás még egyik évtizedről a másikra sem megy, még attól sincs halálra ítélve. A kultúrának, az emberi gondolkozásmódnak meglehetősen nagy a tehetetlensége. Ráadásul, ironikus módon, pont az összeomlás lehet az, ami meggyorsíthatja a folyamatot, a kijózanító pofon, ami egyre érik, mert akkor merül fel sokakban, hogy ha így nem, akkor hogy?

 

 

 Én és az Egyvilág

 

(Ezt még annál is kevésbé kötelező, mint a többit.)

 

Ami engem illet, úgy érzem, ezzel a könyvvel, meg ami kijöhet belőle, megtaláltam a küldetésem. Talán hallottátok már a mondást, hogy „A két legfontosabb nap az életedben: amikor megszületsz – és amikor rájössz, hogy mi végre”. Ez nem mindenkinek adatik meg, sokaknak a megélhetés az elsődleges cél, a munka csak munka – úgyhogy szerencsésnek érezhetem magam. Meg azokhoz képest is, akiket csak a még több pénz hajt vagy a rang, nincs saját küldetésük. Meg azért is, mert még nem csináltam meg ezt előttem más.

 

Elmondott hasznait tekintve továbbra is úgy vélem, előbb-utóbb be fog futni a könyv. (Apropó, mondják, hogy valaki „hisz abban, amit csinál”. Nos, én azt hiszem, nem csak hiszek benne, hanem el is tudom magyarázni, hogy mi a jó benne.) De tegyük fel, mégsem lesz belől semmi, vagy nem érem meg – de ettől még én akkor is nagy dolgokkal foglalkoztam, a világ nagy kérdésein gondolkoztam, nagy problémák megoldását kutattam, egy sokat ígérő alkotáson dolgoztam: ki kívánhat ennél többet? Meg nem is csak a könyvnek magának a megírása, hanem ennek az egész projektnek a kalandja, az eljuttatása az emberekhez, az emberek, akikkel találkoztam közben, a dolog technikai része, a fészes csoportok, a videózás… Még a fikázás is, amit kapok, és amit meg kell tanulnom kezelni. Tök érdekes az egész, mindentől függetlenül.

 

Valamint, hogy mindenféle képességemre szükség van hozzá, már csak azért is, mert a könyv mindenről szól, másrészt meg a projekt menedzseléséhez is, melyhez a számítógéptől az emberekig, a programozástól és a marketingig sok minden másba is bele kell tanulnom, a fogalmazáson kívül. Profi természetesen nem leszek bennük, de azért minden működik, vállalható minőségben, mondhatni. És ez is jól passzol a könyv filozófiájához: a széleskörű, ha nem is túl mély tájékozottságról, a teljességről, személyünk teljesebbé tételéről. A lényeg, hogy sok mindent hasznosíthatok, valami értelmes cél érdekében, ami nekem, a generalistának, körülbelül sehol máshol nem adatott volna meg. Benne is van apai-anyai.

 

Vegyük észre, amire már fentebb is utaltam, hogy ehhez nem kellett részecskegyorsító, meg rengeteg pénz, nem kellett hozzá professzornak lenni a Harvardon. Nem kellett az emberek jóváhagyása sem, nem kellett, hogy hívják ezt valaminek, hogy legyen ilyen állás, hogy fizessenek érte. Valójában alig kellett hozzá valami, hogy legyen mit enni, meg egy kis internet. (Meg egy régi orosz bicikli, az azért kellett.) Ami azt is jelenti, hogy ez az út sokak számára nyitva áll, nyitva állna, ha élnének vele. És az lehet, hogy nem váltjuk meg a világot – de akkor is nagy és jelentőségteljes dolgokkal foglalkoztunk. (Vagy amivel szeretnétek.)

 

Közben belegondolok, hogy mi lett volna egyébként, intézhettem volna kb. valami banknak az apró-cseprő ügyeit, középvezetőként, mert feljebb aligha jutottam volna, részben, mert a smúzolás nem az én világon, részben, mert nem is érdekel az egész. Se a bank, se a pozíció. Vagy, tekintve világjobbító ambícióimat, keveredtem volna bele a politikába? Nagyon örülök annak is, hogy nem kell részt vennem ebben a kicsinyes marakodástól az őrület határáig nyúló bolondokházában.

 

Nem kevésbé, hogy hatékonyan használhatom fel az energiáimat. Például, ami a politikát illeti, vagy bármit, ahol egymás ellenében morzsolódik fel az energiák nagy része. De még, aki tényleg termel, teremt is valamit, neki is alaposan meg van terhelve az, egy csomó adminisztráció, ingázás, pozícióharc, meg mi nem foglalja le az idejének jelentős részét. E tekintetben is szerencsésnek érzem magamat, azt, hogy nálam gyakorlatilag az összes energia magába a produktumba megy bele.

 

(De itt sem arról van szó, hogy lebecsülném másnak a becsületes munkáját: aki tényleg valami hasznosat csinál, még ha nem is valami magasröptűt, „tolja a szekeret”, arra is nagy szükség van, természetesen. Egyebek mellett az én munkámat is az teszi lehetővé, hogy valaki megfeji a tehenet, én is azért ihatok tejet. A kis dolgok lelkiismeretes elvégzése nélkül is megállna a világ.)

 

Ja, hát, hogy nem fizetnek érte. Meg hogy munka-e az egyáltalán, amiért nem fizetnek? Akik lenéznek emiatt. Nos, én azt szoktam mondani, hogy nem munkanélküli vagyok, mert az van bőven – fizetés nélküli, az vagyok; illetve, hogy tekintsék ezt úgy, hogy van itt valaki, aki gyakorlatilag ingyen, annyiért, amennyit megeszik, legalábbis tesz egy komoly próbát, hogy létrehozzon valamit, aminek, az elmondottak fényében, talán nem pontosan nulla az esélye, hogy segítsen a dolgokon, és ha nem is váltja meg a világot, de kínál egy esélyt, valami újat, ami jó, mert ha a régi módon mennek tovább a dolgok, az igencsak a szakadék felé mutat. Csak egy esély, mert biztos ki lehet benne? De ha van bármi esély, ráadásul ilyen olcsón, nem érdemes megpróbálni? Így nézzétek.

 

Megjegyzem, inkább szakértőként, mint vezetőként, ha akarnék, akkor tudnék pénzt keresni, és szerintem egész jó pénzeket, mert tudok pár piacképes dolgot: matek, programozás, pénzügyek… Nem a levegőbe beszélek, mert csináltam is. Azonban, ha valaki jó pénzt akar keresni, akkor a fizetőképes keresletet kell kiszolgálnia – azok pedig a gazdagok, akik azért fizetnének meg, hogy még gazdagabbat csináljak belőlük, ahogy teszik azt sokakkal. Most mondjátok meg, nem jobb ez így, hogy valami olyasmire fordítom az energiáim, ami, azon túl, hogy magam is élvezem, adott esetben, esetleg, mindenkinek a hasznára lehet majd?

 

Olyan is volt, aki azt mondta, hogy elpazarlom az életemet. Nos, az elmondottak fényében, szerintem nem – de még ha úgy is van, mit számít egy élet…

 

 

 Az Egyvilág elkészítése

 

Három jellemző mozzanat:

 

Az első, hogy mennyire lehulló morzsákból, fölös kapacitásokból, másodkézből való eszközökkel van megoldva egy csomó minden a könyvvel kapcsolatban. Kezdve a ruházkodásomtól, (a legutóbbi fogás két, szinte új bőrdzseki volt 7000-ért), a számítógépeken át, melyeken írom a könyvet, (a legújabb régi gépem 2000 volt, de csak azért, mert a 400 Ft-ot, amennyiért megnyertem a Vaterán, még én is kevésnek találtam), az „irodámig”, ahova bejárok dolgozni, amikor másoknak nem kell, illetve már haza indulnak, amikor én beérek. Ilyen barkács módon, szinte a semmiből van tehát összeberhelve majdnem minden. Csak majdnem, mert pl. a Fésznek fizetnem kell a hirdetésekért, pénzt – de ez ügyben is megtettem, amit lehet, korábban, a magyar sajtó kommentelgetésével, amíg létezett a műfaj. No és azért a pénzes hirdetés is a végletekig ki van optimalizálva, kitesztelve, hogy mikor kinek mit lehet a legolcsóbban mutogatni.

 

Nyilvánvalóan meg tudná könnyíteni a dolgomat, ha volna megbízható finanszírozás – de ha nincs, akkor azzal oldjuk meg, ami van. Meg hát azon is hibába háborognék, hogy mekkora pénzek mennek el mekkora baromságokra, mekkora ökrök nyúlnak le mekkora pénzeket. Ez a helyzet, ezt vállaltam, ez is része a kalandnak és kihívásnak. (És az egyik, aminek köszönhető, hogy még nem csinálták meg ezt a könyvet előttem.)

 

Figyeljük meg ennek kapcsán is, hogy ebben a pazarló, anyagias rendszerben mennyi fölös kapacitás, lehulló morzsa, másodkézből származó, eldobált, de használható dolog van. Mennyi mindent meg lehet oldani belőlük. Hogy aki lehajol értük, kicsit kifényezi, megjavítja, eladja, akár meg tud élni belőlük. Főleg, ha nem kell több, mint amennyire tényleg szüksége van.

 

* * *

 

A másik ez a menet közbeni tapogatózás, ami szintén több szempontból jellemző a projektre. Kezdve a tartalmával, ami menet közben bővül, módosul, ahogy eszembe jutnak dolgok, új dolgokról értesülök, visszajelzéseket kapok; aztán a formája, hogy mit hogyan emelek ki, hogyan fogalmazok, stb…; de még a célja is, hogy pontosan mire is lesz ez jó és miért.

 

A népszerűsítése, amivel kapcsolatban szintén sok mindent kipróbáltam már: híres emberek megkeresését (zéró eredmény), a kommentelgetést (szerény, de kézzelfogható eredmény), vagy most a fészes közösségépítést (egész ígéretesnek tűnik). (Utóbbi önmagában is egy kitapogatandó terület, hogy hogyan működik, hogy a leghatékonyabb.) Hasonlóan, hogy honnan, hogyan tudnék támogatást szerezni hozzá.

 

Valamint, hogy társakat hogyan tudnék találni, akik jönnének velem, mellém állnának, segítenének ebben a nem egykönnyen értelmezhető, nem sok érdeklődéssel övezett, nem sok elismeréssel jutalmazott, nem sok mindenhez hasonlítható vállalkozásban. Ezen a járatlan úton tehát mindent úgy kell kitapasztalni, kitapogatni, megpróbálni, és meglátni, hogy mi működik és mi nem – persze, azért hívják ezt az utat járatlannak. És ez időigényes folyamat.

 

* * *

 

Végül pedig a közel végtelen türelem és kitartás, ami kell mindehhez. De segít ebben, hogy egy izgalmas játék és kaland is ez – másrészt meg a könyv is érdekes, az egész világ megismeréséről szól a megírása is, no meg a cél, amely nagy és nemes…

 

(Nem mellesleg ennek a türelemnek és kitartásnak a hiánya miatt hal hamvába oly sok vállalkozás, ahogy gyorsan kifullad a kezdeti lelkesedése azoknak, akik az elején nagy elánnal beléjük vágnak.)

 

 

Az Egyvilág megítélése

 

A projekt megítélése

 

Erről is beszéltem már korábban, meg hogy nem mindig pozitív. Miért? Mert egy csomó dolog van a könyvben, ezekben az üzenetekben, meg bennem is, ami nem tetszhet – és érzem is sokak berzenkedését.

 

A könyvben micsodák? Rögtön az igazság, ha az fájdalmas valamiért, mondjuk, mert ellentmond az olvasó eddigi elképzeléseinek, vagy, mert a vigasztalásnál fontosabb neki a realizmus. Vagy azért legyintenek rá, mert nem elég tudományos, távolról ugyanolyan lila ködnek nézik, mint a valódi lila ködöket. (Főleg az értelmiséget nehéz meggyőzni ennek ellenében.) Vagy az, hogy nem elég tiszteletteljes, amiről mindjárt bővebben is szólok. Vagy csak szimplán nem tudják, hogy micsoda, oda se figyelnek rá.

 

Mely utóbbi nem mindenkit akadályoz meg abban, hogy sommásan határozott véleményeket fogalmazzanak meg róla. (Részben egyébként ez is a mai rohanó világ következménye, ahogy ömlik ránk az inger és mindenről öt másodperces benyomások alapján kell véleményt alkotni – és tényleg sok a gagyi.) Illetve azt vegyük észre, hogy sokan nem is saját maguk alkotnak véleményt, csak átveszik a közvélekedést, úgy, hogy közben fogalmuk sincs a dologról.

 

Az üzenetekben mi lehet az ingerlő? Főleg a politikai véleménynyilvánításom, meg annak a nem ritkán eléggé karcos stílusa – meg hát ez a megmondóemberkedés általában, gondolom. Az előbbi klasszikus forrása egymás utálatának, az utóbbi meg azon kellene, hogy múljon, hogy okosakat mondok, vagy csak okoskodok. Az kétségtelen, hogy nem minden jön be, amit mondok, például a Covid elején is mellényúltam, mert azt hittem, ugyanolyan, mint az összes többi sajtóhájp. Ez a kockázat mindig benne van, és mit tehet az ember, igyekszik tanulni. (Nem csak a világról, hanem saját magáról is, azt, hogy mit nem tud, mikor jobb óvatosabban megmondani.) De azért el is találtam már ezt-azt. (Legutóbb azt pl., hogy nem lesz gazdasági növekedés 2023-ban – ellentétben nemcsak Varga Mihállyal, hanem számos elemző előrejelzésével is 2022-ből. Mínusz 0,8% lett a vége.) És más hasznai is lehetnek a megmondásnak: elgondolkoztat, vitára, véleményformálásra serkent, a megmondottaknak való ellentmondásra akár – és én mindig megadom a lehetőséget az egyet nem értésre is.

 

Bennem mi lehet az idegesítő? A stílus és a megmondóemberkedés, a könyvet illetően is egyébként, hogy ez azt hiszi, mindenhez ért? Azon kívül pedig, hogy itt hobbizok, amíg más gürcöl – és hogy általában véve másképp csinálom, mint mindenki más, mint az elvárt, mint a helyes. És talán pont azért is nézik ezt rossz szemmel, mert sokan mások is szívesen csinálnák másképp, legbelül ők is lázadnának a számukra kiosztott szerepek ellen. A megmondást illetően pedig manapság sokan megmondják, sok olyan is, akiknek tényleg nem sok köze van semmihez, és joggal borzolódik föl az emberek hátán a szőr, amikor megpillantanak még egy megmondóembert. Ezen az segíthetne, ha tegyük fel, én értelmeseket mondok, és jobban odafigyelnének rá. Ha meg nem figyelnek, akkor az, ha jobban kiraknám a címeimet az ablakba, mert, ha önmagukban nem is jelentenek garanciát, benyomást kelteni még mindig lehet velük. Csak nekem ettől az önmarketingtől, personal brandingtől van émelygésem, pedig elég elterjedt manapság.

 

Azért nem mindenki utál, és azt is látom, hogy vannak, akik szimpatizálnak azzal, amit csinálok, például, akik már segítettek is valamivel. (Valószínűleg szintén nem csak a könyv miatt egyébként, lásd majd alább.) Ki tudja, még az is lehet, hogy ők vannak többen. Egyelőre azonban a legtöbben biztos azok vannak, akiket nem érdekel a téma. Ne feledjük továbbá, hogy a majdani siker lehet az, ami sok mindent igazol az emberek szemében, visszamenőlegesen is.

 

Valamint azt, hogy akárhogy is, az egyetlen, ami ebben a projektben számít, az a produktum: a könyv, hogy mennyire lesz majd jó és hasznos. Az összes többi, az én pofámmal, a stílusommal meg a címeimmel is az élen, semmit nem jelent. Most a könyvnek a potenciálját volna jó felmérnie és figyelembe vennie annak, aki ítéletet alkot. Hogy tényleg teljesen ki van-e zárva az, hogy ebből majd valami új és jó váljon?

 

Persze, ezt senki nem tudhatja biztosra. Én előadhatom, hogy szerintem jó és hogy miért – de a saját portékájáról nyilván mindenki jót mond: vagy azért, mert el akarja adni, vagy azért, mert tévképzetei vannak. Na, most döntsétek el, hogy én melyik vagyok.

 

Illetve saját magukról, meg az eszükről is többnyire jókat mondanak az emberek: távolról sem csak a valóban okosok mondják okosnak magukat, okosságnak, amiket kinyilvánítanak, és teljesen jogos a szkepticizmus. Ugyanakkor, legalábbis amikor önmagunk megítéléséről van szó, a cél a reális önértékelés volna, beleértve a gyengéinket és az erősségeinket is: az utóbbiakat ugyanúgy nem kell eltagadni, ahogyan az előbbiekkel is jobb tisztában lenni. Az megint más kérdés, hogy a kirakatba mit rakunk ki.

 

Említést érdemel itt azoknak az érzékelhető tartózkodása is, akik ismernek, jóban is vagyunk – a könyvvel azonban közülük sem mindenki tud igazán mit kezdeni, nem is nagyon kérdeznek felőle, énhozzám sem igazán tudnak viszonyulni. Ezt kissé furcsálltam, kicsit belegondolva azonban ez is érthető: igencsak különböző életet élünk, különbözően szemléljük a világot. Gondolatilag is más világban mozgunk, én ezzel a magasröptű, elvont szemléletemmel, ők a mindennapos gondok és gondolatok örvényében; meg az életünk is más: nekik gyerekeik vannak meg főnökeik meg autójuk, ahogy kell – nekem meg a könyv. Kevés a kapcsolódási pont. („They can’t relate.”)

 

(Na azért ezzel együtt is furcsállom egy kicsit, annak fényében, hogy ez az egész mennyire érdekes és egyedi: a könyv, a projekt meg az életem is. Meg a tágabb, az igazi valóság, amelyhez közelebb kerülhetnének általa… Ennyire átitat és magába zár mindenkit a köznapi valóság.)

 

Ami a tágabb közönséget illeti, utaltam rá, hogy az értelmiséggel sincs könnyű dolgom, leginkább talán, mert ez nem egy tudományos mű, és mint ilyen, légből kapottnak tűnik számukra. Ők többnyire baloldaliak. Nem áll jól a szénám a jobboldali körökben sem, részben a kozmónál is kozmopolitább nézeteim miatt, részben meg azért, mert a Fidesz garázdálkodásáról is leírtam már az őszintét. (Nem a könyvben, természetesen, hanem ezekben az üzenetekben.) Illetve, hogy ez a könyv nem adja el magát, egyik oldalnak sem, nem szolgálja senkinek sem a közvetlen anyagi érdekét, azt tudhatjátok. Önálló, független.

 

És még egy, akiket nem sikerült meghódítanom, pedig hasznos lenne, az a sajtó. (Kész sikertörténet, mi?) Ez is érthető, mert őket az érdekli, ami az embereket érdekli – ami meglehetős 22-es csapdája, nem csak nekem, hanem minden feltörekvő alkotónak, ezt alább el fogom magyarázni. Amit el kell érni szerintem, az az érdeklődők egy kritikus tömege – a másik meg a lépcsőfokonként történő haladás, amiről korábban már beszéltem.

 

 

 Az én megítélésem

 

Közelebbről, ahogy egyesek, nem mindenki, rám néznek, aztán a könyvre, aztán megint rám, és nem látnak se pénzt, se igazgatót, se professzort, aztán gondolnak egyet – és hogy amit gondolnak, abból kívülről is meglátszik ez-az.

 

Na most, engem, mondtam, önmagáért is a hideg ráz attól, ahogy sokan igyekeznek minél menőbbnek feltűnni, és nekem ehhez se kedvem se tehetségem. Másfelől kimondottan hasznos is mátyáskirálykodni egy kicsit, abból a szempontból, hogy kiviláglik a másik személyisége, a hozzánk való valódi viszonyulása, hogy magunkért szeretne-e, vagy inkább csak a menőségünket szeretné bennünk, ha volna. Lesajnálható állapotunknak megvan az az előnye, hogy elválasztja a szívet a májtól, az igazi barátokat a haszonelvűektől.

 

Taktikai megfontolásból természetesen hasznos lehet a menő manóskodás, bár nem árt ebben is tartani a mértéket, tudni, hogy kivel szemben árt többet, mint amennyit használ. A másik meg, hogy akik úgy tűnnek, nem a szívünkért szeretnek, őket sem kell feltétlen elzavarni. Hasznosak még lehetnekcsak a szívünkben nem érdemlik meg a helyet. Nem utolsósorban pedig, ha nem veszik észre az értéket, nem is tudják mi az, az a saját rövidlátásukat bizonyítja, ha csak a menőség vonzza őket, az meg a szívük ürességét – nem is kár értük.

 

 

 Szerénytelenség, tiszteletlenség, szentségtörés

 

Ami a szerénytelenséget illeti, mint mondtam, a cél a reális önértékelés, hogy a hibáinkat és az erényeinket is ismerjük. (Bár fennen hangoztatni nem muszáj.) Másrészt, hogy a könyvről is jókat mondok. Nem csak azért, hogy eladjam, (bár nyilván annak sem tesz rosszat, ha tényleg az, és adnak neki egy esélyt), hanem alapvetően azért, mert, szerintem, tényleg az, (bár abban nem lehetek biztos, hogy nem csak tévképzeteim vannak-e). Nem hibátlan, mert egy ember csinálja, akinek végesek a képességei. (De megteszi, amit lehet.) És, mondom, a koncepció lényeg, amit meg is tudok indokolni, hogy miért jó.

 

A tiszteletlenségemről szólva, a valódi értékeket, és akikben megvannak ezek, értékes dolgokat produkálnak, azokat becsülöm. Az érték számomra a boldogságból fakad, az ember értéke abból, hogy ki mennyi boldogságot hoz erre a világra, részint a jóságából, részint a képességeiből fakadóan, részint egyáltalán abból, hogy érző lényként létezik, aki képes a boldogságra. (Akit mélyebben érdekelne, van erről egy külön téma.) Az értékeket becsülni kell.

 

De ami ezen kívül van… arról megmondom, hogy micsoda. Az emberek oly sok hamis dolog előtt hajlonganak, a rang, a tekintély, a hírnév, csupa olyasmi, amit messze nem csak olyanok birtokolnak, akik boldogságot hoznak a világra. (Illetve aránytalanul fölturbózzák az illető megbecsültségét, ahhoz képest, amennyi tett.) Ez az egyik fontos területe azoknak az illúzióknak, melyek fogságában élünk, és amelyekre igyekszek rávilágítani.

 

A szentségtörést a szent dolgok iránt mutatott tiszteletlenség. A szent dolgok azok, amikre semmiképp sem szabad rosszat mondani, akkor sem, ha tényleg nem hibátlanok. (Kevésbé vallásos kifejezéssel élve eszményeknek is nevezhetjük ezeket, és szintén benne vannak az előbb linkelt témában.)

 

Ezekből is van jó pár, amelyet igyekszek reálisabban láttatni: a szerelem, a vallás, a nemzet, a nemzet hősei, a sport, számos széles körben szentként tisztelt, piedesztálra emelt, érinthetetlen dolog – melyek szentsége azonban ugyancsak illuzórikus, és melyek a valóságban sokkal profánabbak, evilági célokat szolgálnak, ráadásul még mindenféle külön érdekek előmozdítására is gyakran kihasználják őket. Ezt is látnia kell annak, aki tisztában akar lenni a világgal, és aki nem akarja, hogy megvezessék.

 

(Ezen kívül vannak szűkebb körben szentként tisztelt dolgok is: politikai vezetők, a piac, a demokrácia, stb…, melyekről szintén elmondom a jót és rosszat…)

 

Ha tehát tiszteletlen vagyok, az nem öncélú, csak azt a kellemetlen szemműtétet próbálom végrehajtani, amire a tisztánlátáshoz szüksége volna az embereknek. Kellemetlen azoknak, akiknek a szeméről próbálom lefejteni a hályogot, és még kellemetlenebb azoknak, akik abból profitálnak, hogy másoknak hályog van a szemén. Ez pedig, megint csak, nem kimondottan segíti elő sem az én népszerűségemet, sem a könyv előmenetelét – de mint mondottam, könyv ügyben nem alkuszom.

 

Miközben oly sokan vagy megalkusznak, vagy nem is látják az igazságot, korlátolt, megalkuvó vakok vezetnek világtalanokat ebben az elvakult, önámító, képmutató, talpnyaló és manipulatív világban… Legalábbis azokat, akik hagyják magukat, és tisztelet a kivételnek is. Ne értsetek félre, és azt nézzétek, hogy engem semmi más nem hajt, mint hogy minél valósabb képet adjak nektek – és hogy itt sok olyat hallhattok, amit más nem akar, nem tud, vagy nem mer kimondani: az igazat, amennyire csak tőlem telik. (Mert tévedhetetlen, az nem vagyok, ez tény. Senki sem az.)

 

* * *

 

Akárhogy is, egy csomó minden van, ami nem könnyíti meg ennek a könyvnek az előmenetelét. Hogy meg kell dolgozni vele, hogy sem a megerősítés sem a vigasztalás nem célja, hogy nem adja el magát, hogy még szentséget is mer törni, ha az igazság azt kívánja, stb… Ezekkel mind meg kell küzdenem, és el kell érnem, hogy az emberek mindezek ellenében felismerjék a hasznát.

 

De ha nem, hát nem, végső soron mindenki azt gondol a könyvről is, meg rólam is, amit akar. Ha az embernek van a fejében valami, amit meg akar valósítani, másképp nem is lehet. Mindenkinek tetszeni sosem fog semmi, pláne ez, aminek ennyi gyengéje van a népszerűség szempontjából. Nekem egy könyv van a fejemben, amely feltárja és átadja a valóságot, az összes olyat, ami fontos a valóságból. Ezért, az viszont, amit a valóságról gondolnak az emberek, az nagyon is érdekel.

 

 

Népszerűsítés

 

Emlékeztek, hogy mennyi mindent úgy kell kitapogatnom ezzel a projekttel kapcsolatban – többek között azt is, hogy hogyan lehet eljuttatni a közönséghez, és arról is volt szó, hogy ez miért nehéz. Ennek tetejébe a terep még dinamikusan változik is, például mostanra gyakorlatilag megszűnt az online sajtóban a kommentelés, ami egy ideig egy viszonylag használható csatornát biztosított nekem. Mit tehet az ember? Továbblép, tovább tapogatózik különféle irányokba.

 

 

 A fészes követőtáborom

 

Az egyik új irány a videók, de erről majd inkább alább a társak kapcsán. A másik a fészes lap és csoportok, ami mostanában viszonylag megy – hát ugye, magamhoz képest, összességében már több ezer ember követ, hogy pontosan mennyi, azt élőben figyelhetitek a honlapon.

 

Mit lehet elmondani a követőimről? Nos, először is azt, hogy legtöbbjüknek magáról a könyvről vélhetően nem sok fogalma van. A fészes lapon ugyanis könnyedebb, érdekes, vicces kis dolgokat posztolgatok, a csoportokban már gondolatébresztőbbeket, de a könyvhöz képest még mindig könnyebben emészthetőeket. Közös bennük, hogy a fészen is igyekszek minőséget nyújtani, csak tényleg figyelemreméltó posztokat kirakni, érdekes, kapcsolódó információkkal, gondolatokkal megspékelni azokat. A könyvet meg csak szőr mentén, mellesleg emlegetem, mert legyen az bármilyen kiváló is, az biztos, hogy önmagában nehéz étek, kell mellé némi étvágygerjesztő, hogy majd megjöjjön az étvágy. Annyi baj legyen, egyébként is szívesen mutogatok más érdekes dolgokat is.

 

(Mellesleg megjegyzem, a baloldali, értelmiségi sajtónak is pont az a gyengéje, hogy olyan megrögzötten értelmiségi, nem akar, talán nem is képes nyitni a szélesebb tömegek felé. A Telex, a 24, a HVG meg az egész blokk ezért marad meg rétegterméknek, ezért tarol a jobboldali média, amelyik tudja, mi kell a népnek. Nem a totális lebutításról, elbulvárosításról beszélek, mert az értelmes embernek tényleg olvashatatlan, és még akkor is az volna, ha nem vegyítenék gondosan adagolt propagandával – hanem arról hogy a ballerek némileg hígíthatnák a súlyos mondanivalót, több rövid, gyors, könnyen olvasható hírről beszélek, kicsit kevesebb lelkizésről és videojátékról, de ahol azért továbbra is elférne a komolyabb tartalom is. Csak annyira, hogy ne úgy nézzen ki az összes ellenzéki újság, hogy az értelmiség már megint saját magának ír egy lapot. Én is örülnék, ha nem az egyre fájdalmasabb, egyre inkább elpropagandásodó, elbulvárosodó Indexet kellene kinyitnom a hírekért még mindig.)

 

(Ha az ember társadalmi léptékben kíván tényezővé válni, ahhoz elengedhetetlen a széles tömegbázis – ahhoz pedig érteni kell a népet és figyelembe kell venni az igényeiket. És nem is csak a baloldali sajtóra állnak ezek, hanem a politikára is, illetve az értelmiség általános elzárkózottságára a köznéptől.)

 

No és ez a másik a fészes közönségemet illetően, hogy javarészt a nép alkotja, nem az értelmiség. Az értelmiségre emlékszünk fentebb, hogy nincs könnyű dolgom velük, s bár szükségem volna rájuk, egyrészt mert ők azok, akik meg tudnák érteni a mondanivalóm mélyebb részeit, másrészt mert rajtuk keresztül tudna annak esszenciája leszivárogni a néphez – ennek ellenére direktben nem egykönnyen megfoghatóak. Mi segíthet ezen is? A nép.

 

Több szempontból is örülök a népi elérésnek. Rögtön azért, mert ők vannak legtöbben, amikor „az emberekről” beszélek, leginkább ők azok, az emberiség felemelése leginkább az ő boldogságuk emelését jelenti. (Meg azért is, mert hagyományosan ők a kizsákmányoltak, minden rendszer uralkodó rétege az ő izzadságukból gazdagodott. Akkor is, ha nem vagyok kommunista.)

 

Másodszor, tömegbázist csak a tömegekből lehet építeni. A tömegbázis mindenkinek elengedhetetlen, aki társadalmi szinten szeretne elérni valamit, legyen az tolvaj politikus, vagy világjobbító filozófus, aki szeretné, ha a leírt szavakon túl is foganatja volna a gondolatainak: egyfelől ők adnak súlyt a törekvéseinek, másfelől az együttműködésükre is szükség van a társadalmi változásokhoz. Az együttműködésükre azáltal, hogy hajlandóak legyenek változtatni az életvitelükön, ha az kell, tegyük fel, a fennmaradásunkhoz – és azáltal, hogy általában véve támogassák a társadalmi változásokat, hiszen a status quo haszonélvezői, a gazdagok és hatalmasok nem akarnak változást, csak a népre lehet számítani ez ügyben. (Apró probléma közben, hogy a nép eléréséhez viszont pénz kellene, ami a gazdagoknak van. Ezen viszont most már segíthet a modern technológia, és némi közadakozás.) A népet sok demagóg, hatalomvágyó népvezér kihasznált már. Miért ne segíthetnének elő most az egyszer egy tényleg nemes ügyet?

 

Harmadszor, az előbbiek értelmében, a világ sorsa is rajtuk áll. Úgy is, hogy melyik vezető mögé állnak be, és úgy is, hogy maguk hogyan élnek, mennyire hajlandóak változtatni, együttműködni a rendszer megreformálásában.

 

Negyedszer, a tömegbázis, a követők egyszerű száma olyanok számára is figyelemre méltóvá teheti a dolgot, akik egyébként rá sem hederítenének. „Nahát, ezt már x ezren követik, mi lehet ez?” Jelen esetben az értelmiség, a média, a már befutott emberek számára, akik aztán segíthetnek egy újabb szintre emelni a projektet. Emlékezzünk a fent említett kritikus tömegre.

 

(Lám, Orbán is rájuk, az egyszerű népre, alapozza a rendszerét, mert ő is tudja, hogy széles alapokon lehet stabil rendszert építeni. Közben az értelmiség meg csak pislog. Részint mert kevesen vannak, részint, mert az is darabokban. Megjegyzem, hogy bár magam is kiművelődtem, de egy kis faluból származom, ahova a mai napig visszajárok, úgyhogy többet érintkezem a néppel, jobban értem őket, mint a városi értelmiség. Továbbá, ahol csak megfordultam, többnyire jobban megértettem magam a kiszolgáló személyzettel, a titkárnőkkel, mint az adott intézmény szakembereivel.)

 

Nem utolsósorban pedig, amit én szeretek: okítani az embereket, fontos, hasznos, érdekes dolgokat mutatni nekik, felnyitni a szemüket, amennyire lehet, megmutatni, mi a valóság, amennyire én értem legalábbis, átadni, amit megtanultam, a hibáimból is, hogy boldogabban élhessenek, hogy rendesebben viselkedjenek egymással és a világgal. Ehhez is jó alapanyag a nép, és ha nem is mindenkivel jutunk el a mélységekig, akkor is nagy potenciál van bennük a formálódásra. És nem is csak a saját boldogulásuk érdekében érdemes foglalkozni azzal, ami az emberek fejében van: hogy a világ merre megy, azt is az dönti el – mindenekelőtt, amit az alapvető dolgokról gondolnak.

 

Amire még szükség van, az a bizalomépítés. Mert egyelőre nem csak a könyvről nem tudnak, hanem rólam se, nem tudják, hogy nekem nem kell a pénzük, én nem akarok eladni, nem valamelyik érdekcsoportot szolgálom, hogy az ő érdekükben manipuláljak – ahogy teszi azt oly sok mindenki más, majd mindenki. Azért is van erre kiemelt szükség, mert a mai világ, a mai magyar világ sem kevésbé, tele van manipulációval, mindenki joggal bizalmatlan mindennel szemben, a társadalmat áthatja a gyanakvás. Éreztetnem kell, hogy tőlem nem kell tartaniuk, én csak jót akarok, és igyekszek csak jókat mutatni, az igazat mondani.

 

 

 Tetszik – nem tetszik

 

Ennek a könyvnek sosem az volt a célja, hogy tetsszen, hogy eladható legyen. Igyekszik érthető lenni, meg összeszedi a hasznos dolgokat – de az alapvető célja az, hogy a valóságot bemutassa. Nem ígérget, és nem leplezi az igazságot, akkor sem, ha az fájdalmas. Na most, még akinek az is a célja, hogy minél szebbet és eladhatóbbat produkáljon, mindenkinek tetszeni még ő sem fog, ez közmondásos – nem csoda tehát, hogy akiknek nem az a célja, az még úgy se tetszik. (Főleg, ha nem nézik meg annyira, hogy meglássák a távolabbi céljait is.)

 

Ami az igazsághoz való ragaszkodást illeti, a könyv az szent – ami viszont a népszerűsítési oldalt illeti, hát, ott a szent cél érdekében az ember már hajlandó némileg megalkudni. Kénytelen taktikázni egy kicsit, mert egy csomó olyan dologgal kell versenyeznie, amelyiknél az eladhatóság a cél. Hogyan?

 

Az egyik technika, hogy szeparálom a különböző tartalmú platformjaimat. Először is, külön dolog a könyv, meg ezek a közélet, politizálós üzenetek. A könyvben sosem politizálok. A politikáról van benne szó, de az nem inkább „politikatudomány”, sosem aktuálpolitika. Szintén leírja, hogy hogyan lehetne jobban csinálni a dolgokat, és ennek elkerülhetetlenül van bizonyos politikai vetülete – de megint csak, ez nem aktuálpolitika, általánosságban beszélek, például, amikor a világra való kellő nyitottság, az anyagiak jelentőségének csökkentése, az egyenlőtlenségek mérséklése, vagy a piac megregulázása mellett érvelek. Ha társadalmi kérdésekre adandó válaszokról, egy jobb társadalomról van szó, akkor valami mellett állást kell foglalni. De, ha ezek a válaszok valamelyik politikai oldalra esnek is, az egyik legfőbb jellemzőm a mérsékeltség.

 

Szintén szeparálom a Facebook-os jelenléteimet. Van külön a Lap, ahol könnyedebb dolgokat prezentálok, a szélesebb közönség számára; a Fő csoport, magvasabb posztokkal; az Expressz, a gyors hírekkel; az Angol, nyilván, mert nem mindenki tud angolul; a Közösségi, hogy a tagok is megmutathassák, amit mutatni szeretnének. Nem utolsósorban pedig az új Beszélgető csoport, ahova a közéleti, politikai posztokat rakom, illetve más, akár érzékenyebb témákat is, azért, mert tudom, hogy nem mindenki bírja az ezekkel járó véleménykülönbséget. (Mert nagyon fontos volna a kulturált politikai párbeszéd, országosan is, hogy értelmesen, egymást tiszteletben tartva meg tudjunk beszélni érzékeny kérdéseket is. Ez nagyon hiányzik a mai világból, a mai Magyarországról.) Az említett csoportban tehát szabadon lehet egymással beszélgetni, annyi, hogy a kulturáltságot, azt hangsúlyozom. Illetve van még egy új csoport külön a videós műsorhoz is. Széles tehát a kínálatom, és mindent, ami kikerül, személyesen ellenőrzök, csak valóban érdekes dolgokat rakok ki, gyertek, ha még nem vagytok.

 

Még egy itt a nem tetszéshez: jellemző a Fészen, hogy nem csak jönnek, de el is mennek a csoportokból. Nem sokan, mondjuk, jön ötven, elmegy egy – de így is belém szokott nyilallni egy kicsit, hogy na vazeg, most meg mi nem tetszett. Sok értelme persze nincs ezen problémázni, mert a számuk is jelentéktelen, meg ennyi embernél már az is lehet, hogy a nem engem, hanem az egész FB-t unta meg valaki. Úgyhogy annyira azért nem izgat. Tudomásul kell vennem, hogy ez a vállalkozás, akárcsak az élet maga, dinamikus: ami jó, nem biztos, hogy úgy marad, történnek jó és rossz dolgok is, folyamatosan korrigálni kell és alkalmazkodni. (Ami más tekintetben is megmutatkozott már, mondjuk a kommentelős reklámlehetőségek megszűnésével, vagy, hogy épp hanyadik helyen hoz föl a Gugli.)

 

 

 Népszerűsítéses egyebek

 

Még néhány rövidebb, idevágó elgondolás:

 

  ○ Az EV 22-es csapdája

 

A 22-es csapdája az, amikor van két dolog, melyek kölcsönösen előfeltételi volnának egymásnak – és így aztán egyik sem válhat valóra, mert amíg a másik nincs, addig ez sem lehet, de amíg ez nincs, addig a másik sem lehet. Nos, a könyvvel kapcsolatban valami ilyesmi a helyzet.

 

Az egyik dolog itt a könyv értékének felismerése, a másik pedig a széles látókör. Ez a könyv szélesíteni igyekszik az emberek látókörét, az első dolog tehát kb. mintegy feltétele a másodiknak. Viszont amíg szűklátókörűség uralkodik, addig nem ismerik fel a széles látókört hirdető dolgok, köztük a könyv értékét. Ezen az ördögi körön próbálok valahogy fogást találni.

 

(És hát persze, ez csak kb. van így: nem az EV az egyetlen ebben a világban, ami képes szélesíteni a látókört; illetve vannak azért széles látókörű emberek már most is. Ezeket a tökéletlenségeit a körnek lehet megpróbálni megragadni, például megtalálni a széles látókörűeket, akik segíthetnének felnyitni a többiek szemét is.)

 

(No és még az én kötelező köröm: nem arról van szó, továbbra sem, hogy a specializáció, a szaktudás ne volna hasznos, és mindenki dobja el, ami a kezében van. Arról van szó, hogy a széles látókörnek IS megvan a haszna. Ez két merőben különböző dolog, ne mossuk össze.)

 

 

  ○ Harc a hívekért

 

Tudjuk, látjuk, hogy megy a harc az emberek figyelméért mindenütt. De van egy a másik küzdelem is, a hívekért folytatott harc, nemcsak a vallások tekintetében már ősidők óta, vagy a politikában, hanem általánosabban is, a civil szervezetek körében is, a vállalatok körében is, lásd a márkahűséget, minden szinten, kicsiben is, hogy magunk mellé, az ügyünk mellé állítsunk embereket, eljárjanak a táncházba, belépjenek a Facebook-csoportunkba, feliratkozzanak a hírlevelemre, és így tovább. Sok mindenki igyekszik megnyerni magának az emberek támogatását, én is.

 

No és persze mindenki szerint a saját ügye az igazi, vagy legalábbis úgy igyekszik feltüntetni – az emberekben pedig működésbe lép az automatikus elhárító rendszer. Itt sem úgy megy, hogy „hé, itt egy tök jó csoport, lépjél már be”. Az embereket nem lehet felszólítani, nem lehet egyszerűen, egyenesen, direktben rávenni őket, akkor sem, ha tényleg jó a dolog, és nekik is jó volna, többnyire valamilyen indirekt módszerrel kell becsalogatni őket. (Megjegyzem, túlságosan furfangos dolgokra sem kell feltétlen gondolni, egy jó kép is van, hogy megteszi, ami felkelti a figyelmüket – meg, ha látják, hogy már x ezren benne vannak.) No és engem is próbáltak már becsalogatni, nem sok sikerrel. (Illetve nem kimondottan szeretik, ha belépve az ember finoman a saját ügyét is hirdetni kezdi, mert úgy érzik, lopják a híveiket.)

 

Valamint, aki pedig már beállt egy ügy mellé, azt még nehezebb kimozdítani, átállítani a sajátunk mellé – ahogy azt bármelyik hittérítő megmondhatja. Akinek meg megvan az ő saját ügye, abból aztán gyakorlatilag lehetetlen kirobbantani. (Ami nyilván rám is áll.)

 

 

  ○ Embermassza

 

Valamennyi „hívet”, már amennyire egyáltalán tudják magukról, hogy azok, nekem is sikerült összegereblyézni, de olyan borzasztóan sokan nincsenek azért, pár ezren most, mondjuk, mint egy nagyobb falu. Viszont már ennyien is összeolvadni látszanak egy tömeggé, képtelenség egyénileg követni őket, tudni, hogy kicsodák, micsodák. Azt lehet tudni, hogy hányan vannak, ma hány új ember jött a csoportba, mire hányan lájkolnak – illetve a benyomásaim arról, hogy összességükben, úgy nagyjából mifélék. (Időnként azért rá szoktam nézni az új tagokra, amit a fészen elárulnak magukról.) Így lesznek az emberekből számok, akkor is, ha egyébként nem azok, szerintem se, statisztikák, különösen ebben az új, számítógépesített világban. Ez elkerülhetetlen mindenkinek, aki sok emberrel dolgozik, az volt már a régi világban is. Énnekem új, mert még sosem volt ekkora közönségem.

 

 

  ○ Wannabe-k és eszközeik

 

A wannabe feltörekvőt jelent, aki egyelőre csak szeretne valaki lenni, befutni. Én is ilyen vagyok, mondhatni.

 

Szokás őket lesajnálni, és tény, hogy sokuk meg is reked ezen a szinten, és sokuk tényleg amatőr. Másrészt viszont ők testesítik meg a törekvést, ami önmagában is érték, ők azok, akik próbálkoznak, és aztán belőlük nőhetik ki magukat az igazi nagyok. Nagyon is jó tehát, hogy vannak.

 

A másik, ami örömteli, a mai világ új lehetőségei, melyek teret nyitnak nekik: főleg az internet, a YouTube és társai, melyeken keresztül gyakorlatilag ingyen el tudják érni a közönséget. Más kérdés, hogy ezek a csatornák másoknak is a rendelkezésére állnak, a már befutottaknak is, akik mellett eleve meglehetősen korlátozott a tér, szóval elég nagy a tolongás a tartalomkészítői oldalon, ez az érme másik oldala: hogy könnyű elveszni a nagy kínálatban.

 

Két megjegyzés ehhez, az egyik, hogy a YouTube, úgy nézem, gyakran szorít egy kis helyet az újdonságoknak, egyúttal valószínűleg „beméri”, hogy mennyire érdeklik az az embereket az új videók. A másik, hogy Magyarország, illetve a magyar nyelv, egy elég kicsi piac – aminek viszont, számomra, megvan az a kedvező folyománya, hogy valamivel kisebb a tolongás, különösen, szűkebb a minőségi kínálat.

 

De azért itthon is van kivel versenyezni, és el is gondolkoztam már, hogy akkor most jó vagy rossz nekem az, hogy van internet – és arra jutottam, hogy, ezzel együtt is, mégiscsak inkább . Mert egyébként teljesen el volnék vágva mindenkitől. A másik még, aminek szintén örülök, és szintén új, hogy a Facebook-on, meg a YouTube-on is, bármilyen kicsi pénzből lehet hirdetni. Nyilván, kis pénz, kis hirdetés – de ha ezek nem volnának, a kis pénzemmel semmire se mennék.

 

Ezeken kívül gyakorlatilag nincs is más lehetőségem, főleg, mert ez az egész annyira egyedi: a kiadók nem láttak még ilyet, az akadémiát nem érdekli, mert nem elég tudományos, nincs ilyen tehetségkutató, pénzügyi profitot sem ígér, még csak politikai érdekeket sem szolgál. Szóval arra várhatnék, hogy valaki majd felkarolja.

 

Úgyhogy hagyjuk is a felkarolást. Gyertek velem, így alulról. Karoljatok le. ;)

 

 

  ○ Nagyobb spílerek, akik szintén nem mennek semmire

 

Azt gondolná az ember, hogy pénzzel mindent el lehet érni – és valóban nem nehezíti meg az életet, például, ha a közönség eléréséről van szó. Mélyreható változásokat azonban még pénzzel és hírnévvel sem egyszerű elérni.

 

Az egyik, aki feltűnt nekem, Bill Gates, aki a fészen hirdette magát és a bölcsességeit, egyebek mellett, gondolom, a katasztrófák megelőzéséről. („Be a Gates Insider”, ilyen hirdetések mentek egy darabig – amikkel, ahogy néztem, leginkább azt érte el, hogy alatta porig alázták a kommentekben.) A másik meg DiCaprio, aki klímaaktivistáskodni próbált – a nagy úthenger viszont, a társadalmi-gazdasági rendszer, meg sem rezzent, még egy világsztártól sem.

 

Szóval ott, ahol egy ekkora lendülettel robogó lokomotívot kellene kitéríteni a szakadék felé vezető pályáról, ott még ennél is sokkal nagyobb erő, és még mélyrehatóbb alapozás kell. Nem azt mondom, hogy én majd képes leszek rá. Azt mondom, hogy még ők sem azok. Ami nálam más, a totális ismeretlenségemen kívül, hogy én létrehozok egy gondosan összerakott eszközt, ami alapoz, és amire lehet alapozni. (Bill, ha olvasod, egy százassal, ha megdobnál, hogy én is hirdethessek. ;) Dollárral, úgy értem. ;) Száz ezressel, úgy értem. ;) Mit csináljak, rabbi?)

 

(Illetve apropó, ami pénzek most el vannak égetve – meg lopva, gondolom – Ukrajnában, csak a legutóbbi csomag valami 50 milliárd euró… Szóval csak az egy milliárdod része neki, 50 euró, az is érezhető volna ezen a szinten, ahol én mozgok.)

 

No meg azok a spílerek, akiket nem ilyen fennkölt ideák vezérelnek, hanem egyszerűen pénzt akarnak csinálni – akik az emberei együgyűségen sem segíteni akarnak, hanem inkább örömmel kihasználják azt. Ők azok, ebben a világban, akik mennek valamire.

 

(Más, aki itt ráklikkelt a rabbis linkre az előbb: hogy milyen kis ártatlan bája volt akkor még a politikának ezzel a szünet nélküli anyázással összehasonlítva, ami ma megy, nem?)

 

 

  ○ Közkedvelt kis blődségek

 

Csak még egy rövid észrevétel, hogy mik tudják gyorsan megérinti az emberek problémáktól terhelt lelkét: ezek a kis szentimentális egymondatosok a fészen, mint például: „Már vagyok abban a korban, hogy ne érdekeljen, ki mit gondol rólam”, vagy „A leggyávább férfi az, aki felébreszti egy nő szerelmét anélkül, hogy szándékában állna szeretni”. Nem mintha kifogásom volna ellenük, ha vigaszt találnak ezeknek az emberek, az jó dolog, és még igazság is van bennük. Sőt beillesztve a rendszerbe, nálam is szerepelnek hasonló megállapítások, akár közhelyek is: mert nálam egy van, ami számít, hogy igazak-e. Csak kicsit az ellenpont a 2000 oldal meg az egy mondat között.

 

 

 Politika nézetek és az EV finanszírozása

 

Előkerült már, hogy igen kis pénzekkel játszadozom itt, és hogy szerencsém, hogy vannak ezek a modern platformok, amiken akár pár száz forinttal is meg lehet mozdulni. Az is elhangzott, hogy szerencsétlenségemre ez nem egy üzleti vállalkozás, aminek a profitját vissza lehetne forgatni marketingre, illetve hogy én nem kiszolgálni, hanem helyre rakni igyekszem az igényeket.

 

Valamint a szponzoraimat is említettem fentebb, akik mindennek ellenére segítettek. Itt azt szeretném hozzátenni, hogy van egy olyan érzésem, hogy amit kaptam, annak egy részét sem magának a könyvnek a nagyszerűsége inspirálta, hanem valamennyire talán a személyem, de még inkább ezek a közéleti, politikai pamfletek, amiket itt mellékelni szoktam, és a közéleti kérdésekben való rezonanciánk.

 

Megint csak, ez legyen a legnagyobb gondom, egy cseppet sem zavar, és ha a könyvről van szó, meg ami jó kijöhet belőle – legalábbis ameddig nem akarnak beleszólni, hogy mi legyen benne – addig felőlem a dollárbaloldaltól a jüanjobboldalig bárkinek a pénze jöhet, és ennél jobb célra nem is mehetnének a valutáik. Na mindegy, csak azt akarom mondani, hogy egy ilyen magasröptű elképzelést, nem árt valahogy földközelbe hozni, bemutatni a gyakorlati alkalmazását, arcot adni neki, hogy megfoghatóbb legyen. (Mert amiket itt a közéletről, egyebekről írok, azoknak is a könyvben foglaltak adják a hátterét.)

 

(Bár, gondolom, ami nem jön pénz, részben az is azért nem jön, mert ott meg ütköznek a politikai nézeteink.)

 

 

 Taktikázás

 

Attól még hogy valami jó, nem fog kelleni – egyszerűen azért, mert nem tudnak róla, nem tudnak arról, hogy jó – avagy jó bornak is dehogynem kell cégér. Ezzel a problémával nálam sokkal nagyobb szereplők is szembesülnek, és ők is mindenféle technikákat alkalmaznak azért, hogy rávegyék a közönséget, hogy egyáltalán rájuk nézzenek. Nagy betűk, színes képek, felbérelt hírességek, csábos idomok, hangzatos szlogenek, arcátlan túlzások, és egyéb trükkök…

 

Nálam is, az teljesen reménytelen, hogy azt mondjam, helló Béláim, itt ez a könyv, 2000 oldal, tök jó, tudtátok? Plusz az extra nehézségek, a tőkeerős versenytársak, hogy az emberek nem mélyenszántó bölcselkedésekre vágynak, hogy a jövőt illető hasznai kit érdekelnek akkor, amikor itt és most?

 

Úgyhogy, ha akarok valamit, akkor nekem is fel kell ülnöm a marketing vonatra. Hiszen persze, hogy azt szeretném, hogy odafigyeljetek, hogy terjedjen a könyv híre, hogy segítsetek nekem a terjesztésében. Ezt azonban egyszerűen nem lehet úgy elérni, hogy az ember szépen megkéri az embereket, mert azt fogják mondani, hogy kösz, de van elég dolgom enélkül is. Úgyhogy valahogy oldalról közelítve, indirekten, csalétkekkel kell operálni. (Pedig isten bizony szeretnék mindent direktben, nyíltan és egyenesen csinálni… Plusz nem is vagyok valami jó a huncutkodásban.)

 

Olyan rettenetes súlyos dolgokra azért nem kell gondolni, még csak hazudni sem szoktam. (A kirakat azért más kérdés, mint mondtam.) Az egyik jellemző dolog, a szórakoztató részlegem, főleg a fészes interfészem, ahol magáról a könyvről nem sok szó esik, vagy legfeljebb csak mellékesen, ugyanúgy kommentelve a saját posztjaimat, mint a régi szép időkben az Origót.

 

A másik, hogy újabban igyekszem azt kidomborítani, hogy mi volna az adott meggyőzendő személynek magának jó abban, ha valamilyen formában velem tartana – azzal szemben, hogy mekkora jót tenne velem meg másokkal is, merthogy utóbbi nemigen szokta meghatni az egyébként tényleg leterhelt embereket. Ehelyett pl. azt mondom, hogy ha jönnél beszélgetni, azzal sok új dologról hallhatnál, megismerhetnéd a valóság igazi arcát, a teljes képet, stb… – ami amúgy mind igaz is. (Nem mintha ez olyan sokkal jobban működne.)

 

A harmadik, hogy elszeparálom a platformjaimat, például a fő fészes csoportban nem politizálok, arra van egy külön csoport, azért is, hogy ne érjék negatív ingerek azokat se, akikkel e tekintetben nem vagyunk egy hullámhosszon.

 

Meg hát, gyakran nem is bírom ki, és kijön belőlem, úgy ahogy gondolom – mint itt is. Mentségemül szolgáljon továbbá, hogy ha taktikázok is, én tényleg nem a profitra, de még csak nem is a dicsőségre hajtok.

 

(De ez a taktikázásos dilemma a mindennapokban is felmerül, legalábbis azokban, akik nem szeretnek taktikázni: az emberek, mint magatok is megfigyelhetitek, egyfolytában hazudnak egymásnak, eltitkolnak, manipulálnak, kicsiben is, a hétköznapi ügyeikben, a magánéletükben is.)

 

* * *

 

Végül, felvetődik a kérdés, hogy vajon csak én csinálom rosszul, vagy nem is létezik a mágikus formula, amelyre jönnének az emberek, feltárulna a Szezám, beindulna a könyv? Hát, én se vagyok egy marketing guru, de azt hiszem, mégis inkább az utóbbi.

 

 

Társak

 

A tömegbázis mellett a másik, amire szükségem volna, az egy „élcsapat”, egy kemény mag, akik már közelebb állnak a könyvhöz, akikkel jobban, tevőlegesen együtt tudnék működni. A tömegbázis ugyanis, a fentebb elmondottak értelmében ugyan nagyon jó, hogy van, de több mindent nem lehet tőlük várni, azt sem, hogy mélységében megértsék a könyvet és a benne rejlő potenciált. Ugyancsak nem várható, hogy tevőlegesen is a segítségemre legyenek. (Bár a hírem terjedését ezek nélkül is elősegítik, ha csak például a fészes dolgaimra lájkolnak, megosztják őket, vagy pusztán azáltal, hogy az algoritmus a követőim számát is figyelembe veszi, amikor másoknak ajánl.)

 

Legalább az előképe egy ilyen tímnek mintha már kezdene kirajzolódni, azok személyében, akikkel a videókat csináljuk. De hogy nem könnyű ilyen embereket találni, annyit mondhatok: ez egy ismeretlen és elismeretlen vállalkozás, melytől sem dicsőség sem örök élet nem várható, pénz még kevésbé, illetve, akik fogékonyak az idealisztikus próbálkozáskora, azoknak vagy megvan már a saját ügyük, vagy elszegődtek valami bevettebb, valami érthetőbb mellé.

 

Normális ember meg inkább pénzt keres, neveli a gyerekeit, a kevés szabadidejükhöz pedig nem szorulnak ötletekre, hogy mit kezdjenek vele. Nem világot akarnak megváltani, nem akarnak még többet agyalni, hanem némi kellemes ellazulásra vágynak, hogy végre békén hagyják őket egy kicsit – és amilyen leterheltek, amennyire a rendszer igényt tart szinte az összes idejükre, ez méltányolható is. Előbb gondoltam, biztos azért nem jönnek, mert nem veszik komolyan ezt a vállalkozást, nem hiszik, hogy ez képes volna változtatni a dolgokon. Ez is igaz – de ennek tetejébe még a többség úgy van vele, hogy mentse meg a világot más, ez nem az ő dolguk. Elég kevesen vannak, akik mindkét szűrőn átmennek.

 

(Figyeljük meg, hogy tágabb értelemben is magányos egy vállalkozás ez: nemcsak olyanokat nehéz találni, akik mellém állnának, csinálnák velem, társaim lennének – de olyan sincs sok, aki megértené, olyan se, aki meg tudná ítélni, meg olyan se, aki támogatná – semmilyen. Megítélni egyrészt azért nem tudják, mert még nem láttak ilyet, másrészt meg mert gyakorlatilag mindenki valamilyen szakember, kevesen látják az átfogó szemlélet előnyeit.)

 

Az emberek mozdíthatatlanságát elnézve nincs mit csodálkozni a rendszer megkövültségén. Ez egyébként az idők szava is: az idealizmus kora leáldozott, mára sok nagy idea leszerepelt, a kommunizmustól a kapitalizmusig, a nacionalizmustól a demokráciáig, meg hogy szeresd felebarátodat… Ezek sokak számára úgy tűntek, hogy képesek elhozni a földi mennyországot. Egy darabig. Mostanra azonban mind befuccsolt, kiderült, hogy mégsem az a megoldás, így nem maradt miért lelkesedni, az emberek kigyóntak a világmegváltó elgondolásokból, nem csak egyenként, hanem en bloc is – ami egy harmadik tényezője a távolabbra mutató dolgoktól való távolmaradásnak.

 

Van azonban egy lényeges különbség: ezek mind egy-egy egyszerű ötletre épültek: a közös tulajdonra, a szabad piacra, a felebaráti szeretetre, stb… A világ azonban összetett, nem lehet csak egy gombot megnyomva megjavítani, akik ezeket csodaszernek vélték, azok elszakadtak  a valóságtól. (Nem is beszélve azokról a mozgalmakról, melyek főleg fantazmagóriákra épültek.) Az Egyvilág ellenben lefedi a teljes valóságot, feltárja azt, sőt, felfedi a mindennapi látszat mögötti valóságot is. A részletekbe nem megy le – a fő tényezőket, és azok összefüggéseit azonban széleskörűen ismeri és ismerteti. Végre valami, ami rendesen meg van alapozva, és tényleg realista. (Bár ezáltal kicsit bonyolultabb is annál, hogy szeresd felebarátodat. Ráadásul örök életet se ígér. De még csak meggazdagodást se.)

 

Akik a standard életet élik tehát kérlelhetetlenül mozdíthatatlanok – nem meglepő hát, hogy az a néhány ember, akit sikerült találnom, beleértve jómagamat is, mind ilyen excentrikusak vagyunk. Annyi baj legyen, ebbéli minőségünkben jól passzolunk ehhez az excentrikus projekthez.

 

* * *

 

A videókról, amiket csinálunk. Szerintem megérnek egy nézést, érdekes témákról beszélgetnek bennük értelmes emberek – bár profinak azért nem mondhatóak, az igaz. Egyrészt külsőre, mert webkamerával vesszük fel, és saját kezűleg vágom őket; így már attól piacképesebbek lehetnének, ha a technikai oldalát profik csinálnák, kicsit megcsillogtatnák-villogtatnák őket – bár nem az a lényeg, hanem, amit mondunk.

 

Másrészt nem is minden a szakmánk, ami előkerül, az is igaz. De, van ami az, és a többi mögött is van felkészülés, értelmes, tájékozott emberek beszélnek ezekről is, és nem is kívánunk olyan mélységekbe lemenni, hogy szakértőknek mondjunk újakat. Az átlagembert szeretnénk tájékozottabbá, nyitottabbá tenni, megmutatni, hogy mennyi érdekes és fontos dolog van a világban, ami a többséghez életében nem jut el, és hogy a lényeget anélkül is megérthetjük, hogy elvégeznénk egy egyetemet, ha kicsit érdeklődünk, odafigyelünk, gondolkodunk, lehet egy jó, reális, átfogó képünk az egészről. Nemcsak a videók, a könyv is ezt a filozófiát képviseli.

 

Sőt, bizonyos, nem elhanyagolható értelemben még közelebb is kerülhetünk a valósághoz, mint egy egyetemi professzor. Két okból: mert itt a köznapi valóságot is részletesen bemutatom, a gyakorlati életben használható elvek és praktikák széleskörű gyűjteménye is megtalálható a könyvben. A másik meg, hogy a professzor egy területben mélyedt el, jó alaposan – mi viszont egy áttekintést adunk az egész világról, annak minden területéről – amit az elmélyülő specializáció szintén nem segíti elő. Mondják a tudósokra, hogy ők a „kíváncsi emberek”. Nos, ha azok, akkor sokuk nem a világra kíváncsi, hanem annak csak egy kis darabkájára. Ami, szó se róla, társadalmi szinten igen hasznos tud lenni – egyéni szinten viszont lemondást követel más, a kép egészét tekintve fontosabb dolgok megismeréséről.

 

Eddig a tematikus videóinkról beszéltem. Ami a közéleti kiadást, az „Aktuált” illeti, ott egyfelől ami a szívünkön, az a szánkon – részben pont azért, mert kívülállóként nincs veszítenivalónk, így megtehetjük, hogy úgy mondjuk ki, ahogy gondoljuk. Nagyon sok mindenki ezt nem teheti meg, az értelmes emberek kiváltképp, mert féltik a jól fizető pozíciójukat. Másfelől pedig arra is igyekszünk példát mutatni, hogy hogyan tudnak értelmesen beszélni egymással olyanok, akik nem mindenben értenek egyet, jól érzékelhető különbségek vannak ugyanis köztünk például konzervatizmus és liberalizmus tekintetében.

 

Társaimról szólva, már az aranyat ér, hogy ilyen értelmes emberek megjelennek velem együtt, mellettem, és hogy akkor már talán mégsem csak egy futóbolondról van szó, meg az ő könyvéről. Azonkívül ezek a videók arcot adnak a könyvnek is, meg lehet nézni, hogy kik ezek, és hogy tulajdonképpen egész érdekeseket mondanak.

 

Megjegyzem továbbá, hogy a kereszténységtől az iszlámig, a szocializmustól a tudományig sok nagy mozgalom egy szűk közösségből indult ki. Természetesen nem mindegyikük vált naggyá, de amelyik igen, az ezermérföldes utazás ott is egy lépéssel kezdődött. Meg idő is kellett hozzá.

 

* * *

 

Hogy a legtöbben el vannak foglalva a munkájukkal, azért sem jönnek: azon is szoktam tűnődni, hogy vajon mennyien szeretik a munkájukat. Nyilván a nép nagy részénél nem ez a kérdés, hanem a megélhetés – de az olyanok, akiknek már van elég, ők mennyire találnak olyat benne, amiért tudnak lelkesedni? Ez nem magától értetődő, mert a még több pénz miatt is hajthat valaki, nem kevésbé azért is, merthogy „az a dolgok rendje”. Azért, mert én mindennap úgy ülök neki, hogy ez mennyire nagyszerű – és másoknak is tudnék adni ebből az érzésből. Egy igazi, nagy, méltó célt, amelyhez hasonló, úgy látom, nem sokak szeme előtt lebeg. (Jó, értem, egy pár ezres se ártana mellé.) ;)

 

És addig is valami nagyobbal, a dolgok lényegéhez közelebb álló kérdésekkel foglalkozhatnának ők is, ha nem is teljes munkaidőben, de egy kicsit legalább. Azok legalábbis, akik megtehetnék. Az az erős gyanúm, hogy a legfőbb oka annak, hogy nem teszik, az, hogy más sem teszi, hogy ebben a mostani világban nem az a bevett, a társadalom mondja meg nekik, hogy mit tegyenek. Nem kötelezi őket, csak azt mondja: „Látod, hogy csinálja mindenki? Ugye, hogy te is így akarod csinálni?” Úgyhogy elmegy mellettük a lényeg, az igazi, örökre. Mert nem olyan soká valamennyien a föld alatt leszünk, igen szűkös az idő, hogy létezzünk, és hogy megéljük a létezés lényegét, hogy ne csak a felszínén karistoljuk el az egész életünket. Bámulom, hogy milyen sokan, szinte mindenki, abszolút értelmes emberek is, nem vágynak kinyitni a szemüket a szélesebb horizontok, az agyukat a mélyebb igazságok iránt.

 

Illetve, és függetlenül a könyv tagadhatatlan jelenlegi sikertelenségétől és esetleges majdani sikerétől, azt mindenképp első kézből tapasztalhattam általa, hogy az átlagember, de még egy kiképzett szakember is, milyen kis részét láthatja még a jelentős dolgoknak is. Úgy értem, én magam is, úgy hogy elvégeztem három egyetemet, egy csomó érdekes, nagy jelentőséggel bíró dolgot még azok után, azok mellett fedeztem fel, többé-kevésbé függetlenül a formális tanulmányaimtól, a nagy kép is utána kezdett összeállni, a nagy kérdésekre adható válaszok utána kezdtek körvonalazódni. Ez mind homályban maradt volna, ha ebbe bele nem fogok, ha jómunkásemberként az oktatásban kapottaknál, a szakmámnál maradok.

 

A legtöbb ember viszont reménytelenül be van zárva, egy szűk kis dobozban éli le az életét, ahova a külső világ csak homályosan hatol be. Részben, mert nem is érdekli más, de jelentős részben a rendszer hibájából is. Sokan térben sem jutnak messzire – mások utaznak, és a világjárásban vélik felfedezni a világlátottságot, ami nem is rossz dolog egyébként, de azért mégiscsak a felszínesebb fajtája a tájékozottságnak. Amit én kínálok, az a szellemi világ bejárása, általa a mélyebb valóság megtapasztalása, a Mátrixból való kibújás. Ez nem helyettesíti a hagyományos értelemben vett utazást, de aki ráérez az ízére, annak legalább annyira kalandos. (Ráadásul takarékos és még környezetbarát is.) Valamint, a fizikai utazgatás nagyrészt egy külsődleges dolog – míg a szellemi kalandozás a személyünket gazdagítja, a belsőnket építi. Az olvasóknak és a társaimnak is ezeket kínálom ezen az utazáson.

 

* * *

 

Mondtam, hogy újabban arra törekszem, hogy inkább a lehetőséget lássák maguknak a könyvben, mint a szívességet, azok, akik jó volna, ha valahogy közreműködnének. A másik, amit felismertem, hogy nem sok értelme van: bármi közreműködést kérni, mielőtt sikerülne felkelteni az illető érdeklődését, mielőtt meglátná a fantáziát a könyvben. Uram bocsá, a lelkesedését felkelteni valakinek. Nem könnyű, de volt már rá példa.

 

Még egy másik, amihez nagyjából sikerült hozzászoktatnom magamat: hogy ne szégyellősködjek megkeresni az embereket, ne féljek, hogy el leszek zavarva, legyen szó a fészes csoportokba történő meghívogatásról, támogatás kéréséről a hirdetéseimhez, vagy a videózós beszélgetőtársak felkéréséről, bármiről. Azért, mert még a számukra jó dolgokba is úgy kell belepöckölni az embereket, maguktól nem mennek el az oldaladra, nem keresik meg a belépés gombot, az ujjuk alá kell rakni azt. Nyilván erőltetni nem kell, de egy kérés a többségnek belefér, csak a visszautasítástól való félelmen kell túllépni. Hasonló ez egyébként egy üzleti tárgyaláshoz, ott is, akinek nincs tapasztalata, annak kellemetlen lehet az alkudozás, meg hogy a másik majd mit szól, és inkább rábólint a dörzsöltebb fél első ajánlatára. Nos, ott sincs semmi abban, ha többet kérünk, ellenajánlatokat teszünk. A lényeg, hogy miután megegyeztünk, azután tartsuk magunkat ahhoz, amire kezet fogtunk.

 

Meg még amitől nem szabad félni az, a nyilvánosság. Tuti biztos, hogy lesznek, akiknek nem fogsz tetszeni, bántani is fognak, bármit csinálsz – de, ha az emberekkel, a világgal akarsz kezdeni valamit, akkor egyszerűen nincs más út. Kölcsön kell venned a vastag bőr génjeit a politikusoktól, és impregnálni azt, jóindulatú szép lelked védelmében. ;)

 

Visszatérve a társakhoz, amin még el szoktam ábrándozni. Ismerek számos jóravaló, okos embert, akik mindenféléket dolgoznak, pénzt keresnek, stb… – és hogy mennyire szeretnék velük együtt dolgozni ezen a nagyszerű projekten, elnézést. Azért is, mert úgy vélem, az ő tehetségük, szorgalmuk is jobban hasznosulna, a világ javára is, és talán lelkesedni is jobban tudnának ezért. (Nyilván csak azután, hogy meglátták a fantáziát benne.) Meg természetesen a pénz, a nyomorult. Ha egyszer lesz, tegyük fel, bármi finanszírozása ennek a projektnek, a hirdetés mellett ez a másik, amire szívesen költenék.

 

Na és végül. Ha esetleg megjött a kedvetek becsatlakozni, szóljatok. Sok mindent lehet itt csinálni: a beszélgetős műsorban szerepelni, videót vágni, angolra fordítani szövegeket, kutatni a még nyitott kérdéseket, reklámozni a könyvet illetve az egyéb platformjaimat, posztolható érdekességeket gyűjteni, beindítani új platformokat (Insta, Tiktok, akármi), támogatókat keresni, stb… Csak azt, amit szerettek csinálni, és csak annyit, amennyit örömmel csináltok. Vagy lehet egy kis pénzt küldeni reklámra. És továbbra is: engem egyedül a könyv érdekel, hogy beinduljon, többekhez eljusson, kifejthesse jótékony hatását. Hogy ezt hogy érjük el, pénzzel vagy másképp, az nekem mindegy.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása