HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • monddazigazatmar: "ezt tartom a Fidesz legnagyobb bűnének, azt, ahogy egymás ellen fordította, egymás ellen hergelte a népet, a barátokat, ismerősöket, csak azért, ho... (2018.04.20. 17:32) Választási különkiadás 2018
  • stim: @Trackers: teljesen egyetértek veled:) (2018.04.20. 12:07) Választási különkiadás 2018
  • stim: Én szeretnék arra kérni mindenkit, hogy lehetőség szerint az eredményeket vegye figyelembe és ne a pillanatnyi érzelmi hangoltságának, az indulatain... (2018.04.20. 12:02) Választási különkiadás 2018
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

monddazigazatmar 2018.04.20. 17:32:22

"ezt tartom a Fidesz legnagyobb bűnének, azt, ahogy egymás ellen fordította, egymás ellen hergelte a népet, a barátokat, ismerősöket, csak azért, hogy hatalmon maradhasson."

khmm. Hát igen, ez a fidesz bűne, mi?
Mikor mondott bármi rosszat Orbán bármelyik ellenzékire?

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 12:07:20

@Trackers:

teljesen egyetértek veled:)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 12:02:02

Én szeretnék arra kérni mindenkit, hogy lehetőség szerint az eredményeket vegye figyelembe és ne a pillanatnyi érzelmi hangoltságának, az indulatainak engedelmeskedve gondolkozzon másokról.

Az eredményeket sokféleképpen lehet mérni. Tessék odafigyelni a számokra mert ott vannak mögöttük az emberi sorsok.

700.000-rel több munkavállaló 700.000 önbecsüléssel rendelkező, havonta fizetést kapó embert jelent.

4%-os gazdasági növekedés azt jelenti, hogy GDP arányosan megint lehet faragni az államadósságból. Vagyis évről-évre könnyebb lesz vállalkozni, kevesebb lesz az adósság és olcsóbbaki a feltételei.

A kormánynak nem az a feladata, hogy helyetted válallalkozzon. Ő csak megkönnyítheti egy vállalkozás indításának és működtetésáének a lehetőségét. De az ötlet, az elKÉPzelés az a tied ahogy a bátorság is hogy belevágsz. Ezt nem a kormánytól kell várni. Aki nem kovácsolja a szerencséjét annak nem is lesz.

Annak aki nem vállalkozik viszont jó hír, hogy 700.000-rel több ember dolgozik tehát a kormány a jó gazdasági környezet és a biztonság fenntartásával a tőke számára vonzóvá tette az országot és jönnek befektetők akinél lehet dolgozni. Ha nincs eképzelésed lehet havi fixed.

De ha se dolgozni nem akarsz se vállalkozni, kockázatot és felelősséget vállalni... nos... akkor az nem a kormány hibája.

El kellene jutni az állandó panaszkodás, mnások hibáztatása kultúrájától odáig, hogy mindenki felelős a saját sorsáért.

Alkalmazott vagy mert fontos a kiszámíthatóság, mert családod van és pénzt teszel félre öregkorodra? Oké, azt válalltad, hogy a cég számíthat rád és elfogadod az alkalmazotti léttel járó feltételeket. Cserébe van navi fixed. Valamit valamiért.

Vállalkozó vagy mert vannak öteleteid, mersz kockáztatni, vállalod a felelősséget? Oké, elfogadtad a feltételeket, kockáztatsz, ez veszélyekkel jár de benne van az önmegvalósítás, a szabadság, a felelősségvállalás, és a kemény munka. A nagy haszon ígérete is. Ami vagy bejön vagy nem.

Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.
De az aki se szolgálni se parancsolni nem tud az semmire nem jó. És akkor nem kell miatta mást hibáztatni.
Piacképes szakma kell amiért más emberek hajlandók fizetni. Aki hasznos arra szükség van. Egymást szolgáljuk. Aki nem hasznos azért az emberek nem fizetnek. Ez nem a kormány hibája.

Ezért a melőzött, haszontalan de kiművelt értelmiség nem azt jelenti, hogy hogy nem értékes csak nem találkozik a kereslet a kínálattal. Piacgazdaság van.
Akkor lesz szükség az értelmiségre ha a kultúra központi szerepet kap és az emberek meg tudják vásárolni azt a tudást és azt az időt ami a kultúrához kell.

Praktikusan. Ha lesz egy kellően kultúrált és fizetőképes középréteg akkor fognak kultúrát fogyasztani.

Ezért nem eltartanivaló bevándolró tömegekre kell szánni az emberek megtakarított pénzét hanem családokra, az ország lakóinak kiművelésére, hogy a kultúra iránt az igényt felébresszék. Legyen a kultúra vonzó, értékes és hétköznapi. Legyen rá pénz és okozzon örömet. Akkor fogják fogyasztani is.

Tehát nem egy sértődött értelmiségi attitűdből kell szidni a kormányt hanem értelmiségként érteni kellene, hogy egy gyarapodó közösség idővel tud áldozni kultúrára is. Ezt elérni pedig közös célunk és érdekünk. És aki szeretné, hogy ez megvalósuljon az érdekelt aban, hogy az országnak és benne az embereknek jól menjen. Ezzel véleményem szerint el is érkeztünk az értelmiség eredeti szerepvállalásához, feladatához és megfelelő, HASZNOS helyéhez a társadalomban. A generációk által felhalmozott tudást megismerve a közösség védelméhez és gyarapodásának elősegítéséhez. Ez a felhalmozott tudás irodalom, történelem, művészet, kultúra, hagyományok. Elődeink tudása.

És a kortárs alkotók mert minden alkotó kortárs volt a maga idejében.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:52:55

@Trackers: Csak megtaláljuk egyszer... ;)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:33:56

@Trackers:

"De ha a másik meggyőzése a cél" = "De ha NEM a másik meggyőzése a cél"

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

murray 2018.04.20. 11:33:40

@Szalay Miklós: Én is a Varga Mihály körzetében lakom. (Bp Hegyvidék vagy mi)

azért lehet őt vádolni hogy ő is függ valakiktől de ez ellen ő sem tud mit csinálni.
amúgy egy rendes kulturált embernek tűnik. ma már ennyi elég.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:32:18

@stim:

A bölcsek köve az érdekes cucc. Tulajdonképpen mindenkinél ott van, csak teljesen ellentmond annak ami a másiknál van.
És ez a lényeg.
Vitatkozhatok egy baloldalival napestig azon, hogy van-e Soros-Terv (2015 óta a neten olvasható), veszélyes-e a migráció, ki a jobb gazadaságilag az elkúrók, vagy a Fidesz, ...
Soha nem fogunk egyetérteni semmiben.

De, és ez a de a lényeg.
De ha a másik meggyőzése a cél, nem a legyőzése, és kudarc esetén a megsemmisítése, akkor máris van értelme a vitának.
Megismerjük a másik álláspontját és kész. Nem kell meggyőzni, vagy sértegetni, mert mást gondol. Leginkább azért nem, mert csak bemerevednek a határok.

Ha megérted, és elfogadod, akkor van esélyetek egy olyan úton közösen elindulni, ami egy mindenki számára elfogadható harmadik útra lépését jelenti.

Nem muszály jobbra, vagy balra menni, rángatni cibálni, hülyézni a másikat, akinek egy másik út a szimpatikusabb.

El kell fogadni, hogy ő mást gondol, és kitalálni melyik az az út, ami a többségnek megfelel, és közös kompromisszumokról szól, engedményekről, közelítésről.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:25:30

@Andy73: Varga Mihály egy technokrata, politikusnak sem igazán nevezném. A politikai, stratégiai döntések nem nála születnek.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:23:28

Én mint Fidesz szavazó azt tudom neked mondani, hogy soha a büdös életbe nem fogunk szavazni se az MSZP-re se a DK-ra. Több okból is (elkúrás, válság, lecsúszás, hitel, 2006.10.23., ...), de a lényeg az hogy nem és kész.

A korrupciót azért nem írtam, mert arról a bandáról pontosan tudjuk hogy pont ugyanolyan korruptak.
(Itt jön egy Mészáros Lőrinczezés, de az a helyzet hogy a cégei vagyonát a Strabagéval, Alstoméval, meg a többivel kell összemérni, akinek a ballibek jattolták át az EU-s pénzeket, pályázatokat, Simor féle 100 millákért cserébe)

Az autokrácia nem tetszik, de 2006.10.23 után ez a fajta összevetés is felesleges az elkúrókkal.

Szóval mi Fidesz szavazók, akkor fogunk másra szavazni, ha a ballib elkúróknak esélye se lesz. Ez pedig csak akkor fordulhat elő, ha keresünk közösen (baloldal, jobboldal) egy eddig még nem kormányzó pártot, aki elutasítja az elkúrókat, és a Fideszt határozottan.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Nem leszünk gyarmat ! 2018.04.20. 11:22:47

Nem a Fidesz hergeli egymás ellen népet, hanem a balliberlis média :)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Mérnork 2018.04.20. 11:18:40

Baloldalról a "fizessenek a gazdagok", "1 kulcsos adó rossz értem?", "csak a gazdagoknak kedvez a gyerekek utáni adókedvezmény" és társai üzenetek engem teljesen meggyőztek, hogy akkor mégis inkább a finesz.
Amire még rásegített az az elképzelés, hogy az utódpárt, a belőle kivált kúrcsány feri, a sötétződek és a cuki nácik koalíciója vezetné az országot... ;-)))

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

blah 2018.04.20. 11:12:14

jól látja a poszter, nincs szükség másra csak egyetlen pártra. a fidesznek sincs programja vagy jövőképe, nekünk meg addig jó amíg egyik oldalnak sincs akkora hatalma mint most a fidesz maffiának.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Wildhunt 2018.04.20. 11:11:39

Nagy lehet az ínség index-tájon, ha már ezt a blogot is címlapra teszik. A jobberek azért oha nem süllyedtek odáig, hogy wmikivel kampányoljanak.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Andy73 2018.04.20. 11:08:50

"Csak megérjem, hogy egyszer majd normális, becsületes emberek vezetik ezt az országot! Azt ide se írom, hogy okos – első lépésben elég lesz az épelméjű. (Ámen.)"
"Egyébként Varga Mihályt is, amennyi benyomásom van róla, kompetensnek tartom."

Csak egy ellentmontdás a szövegben. Egyébként jól látod, hogy az emberek elsősorban a zsebük szerint szavaznak, és ahogy te is leírod, ez a kormány nagyságrendekkel jobb pénzügyi-gazdasági téren a szociknál, akik egy nagy csődtömeg voltak.
Az ideológia és a propaganda másodlagos, azzal tényleg nem lehet jóllakni. De ahogy te is leírod, a biztonság is alapvető kérdés, és az is döntő volt. A kampányban nyilván azért azon volt a hangsúly, mert a gazdasági helyzet a legtöbb embernek evidens, és stabil gazdaság sincs biztonság nélkül.
Sokan emlékeznek még a böszme ámokfutására. Nemcsak kormányon, hanem azóta is, pl. amikor a kerítésnél bohóckodott.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 10:53:38

@kommentes nikk: Itt nézz szét légyszíves:

www.egyvilag.hu/informaciok.shtml

A kérdések és válaszok között megtalálod a választ.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 10:52:23

Tisztességes írás, jó volt olvasni. Egymás megértéséhez odafigyelés kell; a blogger vette a fáradtságot és igyekezett megérteni a kormányra szavazókat. Nekem is vannak barátaim, ismerőseim akik nem a kormánykoalícióra szavaztak de van köztük jópár értékes ember.

Nem szerencsés a politikai megosztottság. Azt hiszem ez földrajzi és a török hódoltság után genetikai sajátosság is, hogy Magyarországon sokan sokfélét gondolnak. Ez nem a mostani kormány vagy ellenzék hibája. Emlékezzünk az Egri csillagokra, hogy hogy kezdődik amikor a két öreg pápistának meg kálvinistának hívja egymást és veszekednek egymással:D!

Az index szereti a felsőbbrendűség érzésével kezelni a dolgokat mint az éretlen egyetemisták akik attól tartják menőnek magukat, hogy mindent lefikáznak mintha náluk lenne a bölcsek köve. Mintha mindenkinél mindent jobban tudnának. Szeretném azt hinni, hogy ez életkori sajátosság és egy kinőhető téves értelmiségi atttitűd, rossz hozzáállás.

Akinél a bölcsek köve van, ha van egyáltalán az szerényen meghúzódik és hagyja, hogy az eredményei beszéljenek. Persze ez egy választási kampányban kivitelezhetetlen ezért a választás az egy választótól feklészültséget, tájékozottságot, szellemi munkát igényel, hogy a sokféle vélemény között megtalálja azt ami nem becsapni akarja, ami valóban a javát szolgálja.

Megint oda lyukadunk ki, hogy kiművelt emberfők sokasága tesz naggyá egy nemzetet. A nagy választási kakofóniában segít eligazodni a tájékozottság, a kiműveltség. Ha az ország politikusairól döntünk akkor meg kell nézni mivel foglalkozik egy jó politikus? Mihez kell értenie? Jó esetben a választónak is értenie kell hozzá, hogy ki lehet alkalmas arra a szerepre amiről dönteni kell?

Milyen képességek kellenek hozzá?
Jogi ismeret, közgazdasági ismeretek, a választók ismerete, az ország helyzetének reális felmérésének képessége, a világ változásainak ismerete, hitelesség és elKÉPzelés. A vizuális nevelésre nagyobb hangsúlyt fektetnék mert a rajztanítás az nem művészeket nevel elsősorban ahogy a ének-zene sem sztárokat.

Az az ember aki az érzékszerveit kiműveli jobban érzékeli a világot. Aki sakkozik előre lát lépéseket. Aki jól meg tud jeleníteni a fejében képeket mert vizuálisan képzett az pontosabb KÉPzelőerővel jobban fel tudja vázolni maga előtt a lehetőségeket. Erre mondja Orbán Viktor, hogy ott kell lenni ahova a korongot passzolják. ElKÉPzelés és pozícionálás, megvalósítás, realizálás.

Ami fontos lehet még egy jó vezetőnél az a hitelesség ami a szavai és a tettei közötti összhnagból táplálkozik. Alázat. A miniszter szolga, ministri, latin kifejezés, a ministráns fiú a templomban is kiszolgálja a papot a szertartás alatt. Aki a hazát szolgálja az ebben a szellemiségben cselekszik.

Erények és víciumok. Sokat gondolkoztam rajta, hogy az a szocializmus ami itt, Európában megbukott az miért tűnik úgy mintha Ázsiában helyenként működne? Lehet, hogy azért mert Kínának volt egy Konfuciusza? Értik, hogy egy birodalmat az erények, a tiszta szavak és fogalmak tartanak egyben nem pedig a Machiavellista álnokság?

Az a kormány amelyiknek van receptje, értékrendje, erkölcsi viszonyítási rendszere egy társadalom működtetésére és felvirágoztatására az szildárd alapokon áll. Ez az erkölcsi rendszer és szokásjog és hagyomány Európában a kereszténység. Ez egy közös nevező Európa népei között. És nézzünk meg egy nagyobb térképet:
hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9nys%C3%A9g

A jó és a rossz között tudni kell különbséget tenni ahogy tudni kell különbséget tenni élet és halál, termékenység és meddőség között is. Meddő ideológiák nem élhetnek továbbb a jövőben. Az a közösség él tovább ahol az életen van a hangsúly. Nem önmaga lecserélésén és szexuális aberrációkon.

A jó gondolatok jó eredményeket szülnek. Fontos a gondolatok egyértelműsége, tisztasága. Maszatolással, mellébeszéléssel, képmutatással, hazudozással nem lehet előbbre jutni. "A száj pedig ami hazudik megöli a lelket".

Benne vagyunk egy Európai Únió nevű közösségben. Vagy tiszta, világos, demokratikus, tehát népképviseleti elven működik az Únió vagy álnok, szürreális, követhetetlen módon és a Parlemnet akkor inkább hasonlít az ügymenetével és őszintétlenségével egy kafkai kastélyhoz vagy szürreális perhez mint becsületes népek becsületes intézményéhez. Az egyiknek van jövője a másik saját magát hitelteleníti és önmagát rombolja.

Kicsit elkalandoztam. Visszatérve. Van ez a sokszólamú demokratikus Magyarország ahol sok embernek sokféle véleménye van. Jó lenne tudni együttműködni és együtt dolgozni világos, tiszta, őszinte beszédre alapozva, hogy tisztességes párbeszédek legyenek amiket józan ész határoz meg és a témában való jártasság nem indulatok és vagdalkozás. Egy idális demokráciában normális emberek tudnak úgy beszélgetni, hogy tiszteletben tartják a másik véleményét és az egójuk tud hajolni az erkölcsi mérce felé mert az erkölcs, az egyén és a társadalom igazságérzete tesz a legtöbb ember számára elfogadhatóvá, méltányossá egy közösséget.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Alick 2018.04.20. 10:32:43

Ha igazából el akarta volna zavarni az ellenzék Orbánékat, akkor közös listával indítanak. De hát megélhetési langyosak voltak, azokat az Úr is kiköpi a szájából...

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Kivlov 2018.04.20. 10:29:08

Most jöttetek rá, hogy lassan 20 év "patásorbánozás" már qvaa unalmas és kontraproduktív?

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018