HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @genezistan: A hasznosságról, mint közgazdaságtani fogalomról (illetve a preferenciákról) szintén tudok ajánlani egy külön témát: egyvilag.hu/temak... (2019.01.25. 21:41) Értékteremtés
  • genezistan: Köszönöm az eligazítást. Természetesen a szöveg tagolása és a szókincs a szerző joga, ennek ellenére az én agyamban található fogalmakkkal összevetv... (2019.01.25. 14:08) Értékteremtés
  • Szalay Miklós: @genezistan: Köszönöm a hozzászólásodat. Annyit tudnék hozzátenni, hogy a cserét, beleértve az eltérő erőviszonyokat is, a Piac alapjai témában rész... (2019.01.25. 13:27) Értékteremtés
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

Szalay Miklós 2019.01.25. 21:41:56

@genezistan: A hasznosságról, mint közgazdaságtani fogalomról (illetve a preferenciákról) szintén tudok ajánlani egy külön témát:

egyvilag.hu/temakep/083.shtml

Említés szintjén az is előkerül, hogy nem csak anyagi dolgokal kereskedünk, hanem, különösen, jogokkal is. (Ár és Érték, illetve a Tulajdon című témák. Ez annyiból érdekes még, hogy amikor anyagi dolgot adunk-veszünk, mivel azon tulajdonjog áll fenn, és annak a jogosultja változik, gyakorlatilag ilyenkor is egy jog a csere tárgya.)

Köszönöm a hatalom kapcsán ajánlott könyvet, megnéztem, érdekesnek tűnik. Lényegesen rövidebben, de nálam is előkerül a hatalom kérdése, a Szabadság motívuma témában:

egyvilag.hu/temakep/045.shtml

Illetve, ha gondolod, tudnám ajánlani a következő oldalt, ahol kereshető formában át lehet tekinteni, miről szólnak a könyv egyes témái:

egyvilag.hu/segitok_tematabla.shtml

Pl. ha rákeresel arra, hogy "hatalom" a második találat kiadja az említett témát.

Üdv, és mindig szívesen fogadom a hozzászólásokat, javaslatokat.

Bejegyzés: Értékteremtés

genezistan 2019.01.25. 14:08:59

Köszönöm az eligazítást. Természetesen a szöveg tagolása és a szókincs a szerző joga, ennek ellenére az én agyamban található fogalmakkkal összevetve az említett témákat, maradtak kérdőjelek. Például a nyereség, áldozat összefüggésből nekem a haszon fogalma hiányzik, a hasznosság elvével együtt, illetve az egyenlőtlen cserék következményeinek taglalása. Ennek kapcsán az a tény is, hogy az emberi gondolkodásban jelen van a könyvelés (mérlegelés) gyakorlata, amely során nemcsak az anyagi, hanem a nem tangibilis javak is szerepelnek. Számtalan helyen a csere nem megfogható dolgok anyagiakért történő beváltása és annak fordítottja fordul elő, mely tranzakciók részletes tárgyalása is érdekes. Lehet, hogy ezekkel is foglalkozol, mert nem ismerem az egész munkát összefüggéseiben, csak néhány témát olvastam el ötletszerűen.
A könyveléssel kapcsolatban érdemes lenne arra irányítani a figyelmet, hogy a cserék bizonyos fajtái (reakciók-ellenreakciók, pl. jutalmazás, büntetés, stb.) esetében az inger-válasz között eltelt időt szándkosan megnyújtja a késedelembe érdekelt fél, hogy ezzel előnyre tehessen szert. Gyakorlatilag az orvosi-gyógyítási-ápolási munka egy része is ilyen, mivel az orvos tudja, hogy a szervezet vagy a természet magától is képes regenerálódásra, csak ki kelle várni. A gazgasági élet kettős könyvelése, az igazságszolgáltatás időbeli eljárásai mind alkalmasak arra, hogy hatalmat lehessen gyakorolni. Az azonnal reakciót, a megtorlást, lincselést, stb. a törvények nem engedik, ugyanakkor a gazdasági javak nagy része kerül kisajátításra a késleltetés legális eszközeinek megtagadása révén.
Nem emlékszem, hogy esik-e szó a hatalomról, ha nem, akkor ajánlanám Bertrand Russel azonos című könyvét. További jó munkát.

Bejegyzés: Értékteremtés

Szalay Miklós 2019.01.25. 13:27:20

@genezistan: Köszönöm a hozzászólásodat. Annyit tudnék hozzátenni, hogy a cserét, beleértve az eltérő erőviszonyokat is, a Piac alapjai témában részletesen tárgyalom:

egyvilag.hu/temakep/084.shtml

Illetve a bartert is megemlítem a Pénz és hitel témában.

Bejegyzés: Értékteremtés

genezistan 2019.01.24. 15:11:43

Hiányolom a fenti kérdés történeti kontextusba helyezését. Azt, hogy mielőtt kialakult volna a pénz, a munkamegosztás, stb. ma ismert összetevők, már létezett a csere, amit lehetne árucserének is nevezni, de nem célszerű.
A csere fogalmának részletzése elő kell hozza azt a körülményt, hogy kik a csree résztvevői és milyenek a lehetőségeik egymáshoz viszonyítva.
Ugyanis elméletben a mai "fair price" fogalma óriási kábítás olyan helyzetben, ahol a két fél indítéka nem azonos eejű, az egyik knyszerből, kiszolgáltatottságból cselekszik, másik nem. Ezt kell látni a mai gazdasági tranzakciókban s, enélkül csak szépészet a leírás.
Emelett látni kelle, hogy a csere, az anyagcsere, illeve anyag-energia átalakulás a természe leírásának része, ami majdnem annyit tesz, hogy erősen alá van vetve a szociális környezet is a természeti törvényeknek. Csak társadalmi leírás szintű törvények mindig ideológikusak és történelmileg meghatározottak. Ennél mélyebbre kell tudni ásni, ha már a világ lényegi odalát akarod megragadni.

Bejegyzés: Értékteremtés

Szalay Miklós 2018.09.02. 15:26:14

@János Bereczk: Kedves János! Köszönöm a hozzászólását. Mint talán tudja, ez a fenti egy könyv részlete, és később lesz benne egy rész Vezető és Beosztott címmel is. Ha esetleg erre jár, szívesen venném majd a tapasztalatait, meglátásait ott is.

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

János Bereczk 2018.09.02. 05:59:21

Zsuzsa56 Tökéletes, rövid, lényegre törő megfogalmazás, gratulálok!!!!
Megpróbálom leírni a magam történetét! Kineveztek főnöknek, természetesen demokratikusan(?) Hogy a dolgozók hogyan fogadtak egy fiatalt, arról mindenki tud, nem ecsetelem! Teltek a napok, orromnál fogva akartak vezetni. A munkát ímmel-ámmal végezték, majd néhány munkát elvégeztem helyettük. Lógó orral vették tudomásul, a "főnök" ehhez is ért? Majd egy munkában közösen dolgoztunk, onnan már valóban "főnök" lettem, nem betartani
akartak, hanem együttműködni! Tehát megtettem az első lépést, már csak be kellett bizonyítanom mi is a demokrácia.
Minden alkalommal leültünk megbeszélni a teendőt, meghallgattam a véleményüket, majd az adott munkával kapcsolatban, mondván én nem érek rá, válasszanak egy vezetőt, maguk közül! Ilyenkor mindég a hangadó kerül előtérbe, semmi gond végezzék a munkát, ahogy megbeszéltük! Nem ment!
Másnap leültünk, megbeszélni a dolgot, a választott vezetőjük alkalmatlan volt a posztra, válasszanak másikat! Nagy csörtetés nem volt, mondtam akkor most megyek velük, hogyan beszéltük meg, a munka semmi idő alatt, könnyedén el lett végezve! Aztán már nem kellett velük mennem, a hangadókat
maguk állították le, és megtanulták a munka már csak akkor demokratikus, ha a felmerülő problémákat maguk oldják meg!
A többi helyeken is folyt a pozíció harc, elkezdtem keverni az ellenzékem és a "betört" embereket, hasonló módon és ahogy érezték a különbséget,
mindenki mellém állt! Nem fölém, nem alám, MELLÉM!
Egyszer aztán csak elharapódzott a demokrácia, szavazásra került sor.
100-ból , 98-an szavaztak rám! (ketten külföldön voltak!!!)
Hiteles vezető lettem, ha gond volt "FŐNÖK" mit javasol és úgy ment minden mint a karikacsapás!!!
Érkeztek új fiatalok, magas végzettségűek, természetesen nem azonos felfogásúak, akik a más módszer hívei voltak, a hangadók(!), izzadtak majd felmondtak! Sohasem mondtam az embereknek, de láttam piszkosul betartanak!
Aki értelmes volt befogadták, segítették, sőt együtt dolgoztak vele, és
tisztelték!
Aztán eltelt jó pár év, más munkahelyre mentem, sima melós lettem, a kollégákkal beszélgettem, szakmai dolgokról, ami nem is volt a szakmám, de
egyre többen jöttek velem, a 'főnök' (kisbetűvel!!) kezdte veszélyben érezni magát, aztán elbeszélgettem vele, ne aggódjon, nem akarok vezető lenni, bár a bérem, az elismerés jeléül havonta emelkedett, a kollégák mégsem utáltak!!!!
Nem azt írom, hogy Viktor így lehetett volna király, de ha egyszer az lesz,
belerokkanhat mégsem tisztelik, az erő a népben van, nem a haszonlesőkben!!!!

Törölni persze lehet ezt a cikket is, ahogy sok helyen, sok írásommal teszik, a MEGOLDÁS mégis az, az EMBEREKKEL BESZÉLGETNI, nem kell, hanem
M U S Z Á L Y!!!!!

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

Szalay Miklós 2018.08.17. 23:06:23

@zsozso56: Köszönöm a hozzászólásodat, és úgy legyen egyszer nálunk is. :)

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

zsozso56 2018.08.17. 20:30:51

Mi is a demokrácia? Egy társadalmi berendezkedés, ahol piaci és politikai verseny van de ugyanakkor az esélyegyenlőség, a béke és a tolerancia is elsődleges. Emlékeztetőként: a "miniszter" görögül szolgát jelent! Tehát Orbán Viktor nem Magyarország miniszerelnöke, hanem a magyarországi miniszterek elnöke!(A magyar állampolgárok szolgáinak elnöke). Egy demokratikus társadalomban elsődleges szempont az ellenőrzött törvényhozás, független államelnök, független alkotmánybíróság, független államügyészség és végezetül független állami számvevőszék. Nagyon fontos a szólás-, a gyülekezési- és a sajtószabadság megléte. Az egészséges piac megtartásáért a szakszervezetek működését engedélyezni kell és maximális odafigyelést igényel az egészségügy valamint a szociális ellátás is!

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

monddazigazatmar 2018.04.20. 17:32:22

"ezt tartom a Fidesz legnagyobb bűnének, azt, ahogy egymás ellen fordította, egymás ellen hergelte a népet, a barátokat, ismerősöket, csak azért, hogy hatalmon maradhasson."

khmm. Hát igen, ez a fidesz bűne, mi?
Mikor mondott bármi rosszat Orbán bármelyik ellenzékire?

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 12:07:20

@Trackers:

teljesen egyetértek veled:)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 12:02:02

Én szeretnék arra kérni mindenkit, hogy lehetőség szerint az eredményeket vegye figyelembe és ne a pillanatnyi érzelmi hangoltságának, az indulatainak engedelmeskedve gondolkozzon másokról.

Az eredményeket sokféleképpen lehet mérni. Tessék odafigyelni a számokra mert ott vannak mögöttük az emberi sorsok.

700.000-rel több munkavállaló 700.000 önbecsüléssel rendelkező, havonta fizetést kapó embert jelent.

4%-os gazdasági növekedés azt jelenti, hogy GDP arányosan megint lehet faragni az államadósságból. Vagyis évről-évre könnyebb lesz vállalkozni, kevesebb lesz az adósság és olcsóbbaki a feltételei.

A kormánynak nem az a feladata, hogy helyetted válallalkozzon. Ő csak megkönnyítheti egy vállalkozás indításának és működtetésáének a lehetőségét. De az ötlet, az elKÉPzelés az a tied ahogy a bátorság is hogy belevágsz. Ezt nem a kormánytól kell várni. Aki nem kovácsolja a szerencséjét annak nem is lesz.

Annak aki nem vállalkozik viszont jó hír, hogy 700.000-rel több ember dolgozik tehát a kormány a jó gazdasági környezet és a biztonság fenntartásával a tőke számára vonzóvá tette az országot és jönnek befektetők akinél lehet dolgozni. Ha nincs eképzelésed lehet havi fixed.

De ha se dolgozni nem akarsz se vállalkozni, kockázatot és felelősséget vállalni... nos... akkor az nem a kormány hibája.

El kellene jutni az állandó panaszkodás, mnások hibáztatása kultúrájától odáig, hogy mindenki felelős a saját sorsáért.

Alkalmazott vagy mert fontos a kiszámíthatóság, mert családod van és pénzt teszel félre öregkorodra? Oké, azt válalltad, hogy a cég számíthat rád és elfogadod az alkalmazotti léttel járó feltételeket. Cserébe van navi fixed. Valamit valamiért.

Vállalkozó vagy mert vannak öteleteid, mersz kockáztatni, vállalod a felelősséget? Oké, elfogadtad a feltételeket, kockáztatsz, ez veszélyekkel jár de benne van az önmegvalósítás, a szabadság, a felelősségvállalás, és a kemény munka. A nagy haszon ígérete is. Ami vagy bejön vagy nem.

Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.
De az aki se szolgálni se parancsolni nem tud az semmire nem jó. És akkor nem kell miatta mást hibáztatni.
Piacképes szakma kell amiért más emberek hajlandók fizetni. Aki hasznos arra szükség van. Egymást szolgáljuk. Aki nem hasznos azért az emberek nem fizetnek. Ez nem a kormány hibája.

Ezért a melőzött, haszontalan de kiművelt értelmiség nem azt jelenti, hogy hogy nem értékes csak nem találkozik a kereslet a kínálattal. Piacgazdaság van.
Akkor lesz szükség az értelmiségre ha a kultúra központi szerepet kap és az emberek meg tudják vásárolni azt a tudást és azt az időt ami a kultúrához kell.

Praktikusan. Ha lesz egy kellően kultúrált és fizetőképes középréteg akkor fognak kultúrát fogyasztani.

Ezért nem eltartanivaló bevándolró tömegekre kell szánni az emberek megtakarított pénzét hanem családokra, az ország lakóinak kiművelésére, hogy a kultúra iránt az igényt felébresszék. Legyen a kultúra vonzó, értékes és hétköznapi. Legyen rá pénz és okozzon örömet. Akkor fogják fogyasztani is.

Tehát nem egy sértődött értelmiségi attitűdből kell szidni a kormányt hanem értelmiségként érteni kellene, hogy egy gyarapodó közösség idővel tud áldozni kultúrára is. Ezt elérni pedig közös célunk és érdekünk. És aki szeretné, hogy ez megvalósuljon az érdekelt aban, hogy az országnak és benne az embereknek jól menjen. Ezzel véleményem szerint el is érkeztünk az értelmiség eredeti szerepvállalásához, feladatához és megfelelő, HASZNOS helyéhez a társadalomban. A generációk által felhalmozott tudást megismerve a közösség védelméhez és gyarapodásának elősegítéséhez. Ez a felhalmozott tudás irodalom, történelem, művészet, kultúra, hagyományok. Elődeink tudása.

És a kortárs alkotók mert minden alkotó kortárs volt a maga idejében.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:52:55

@Trackers: Csak megtaláljuk egyszer... ;)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:33:56

@Trackers:

"De ha a másik meggyőzése a cél" = "De ha NEM a másik meggyőzése a cél"

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

murray 2018.04.20. 11:33:40

@Szalay Miklós: Én is a Varga Mihály körzetében lakom. (Bp Hegyvidék vagy mi)

azért lehet őt vádolni hogy ő is függ valakiktől de ez ellen ő sem tud mit csinálni.
amúgy egy rendes kulturált embernek tűnik. ma már ennyi elég.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:32:18

@stim:

A bölcsek köve az érdekes cucc. Tulajdonképpen mindenkinél ott van, csak teljesen ellentmond annak ami a másiknál van.
És ez a lényeg.
Vitatkozhatok egy baloldalival napestig azon, hogy van-e Soros-Terv (2015 óta a neten olvasható), veszélyes-e a migráció, ki a jobb gazadaságilag az elkúrók, vagy a Fidesz, ...
Soha nem fogunk egyetérteni semmiben.

De, és ez a de a lényeg.
De ha a másik meggyőzése a cél, nem a legyőzése, és kudarc esetén a megsemmisítése, akkor máris van értelme a vitának.
Megismerjük a másik álláspontját és kész. Nem kell meggyőzni, vagy sértegetni, mert mást gondol. Leginkább azért nem, mert csak bemerevednek a határok.

Ha megérted, és elfogadod, akkor van esélyetek egy olyan úton közösen elindulni, ami egy mindenki számára elfogadható harmadik útra lépését jelenti.

Nem muszály jobbra, vagy balra menni, rángatni cibálni, hülyézni a másikat, akinek egy másik út a szimpatikusabb.

El kell fogadni, hogy ő mást gondol, és kitalálni melyik az az út, ami a többségnek megfelel, és közös kompromisszumokról szól, engedményekről, közelítésről.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:25:30

@Andy73: Varga Mihály egy technokrata, politikusnak sem igazán nevezném. A politikai, stratégiai döntések nem nála születnek.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:23:28

Én mint Fidesz szavazó azt tudom neked mondani, hogy soha a büdös életbe nem fogunk szavazni se az MSZP-re se a DK-ra. Több okból is (elkúrás, válság, lecsúszás, hitel, 2006.10.23., ...), de a lényeg az hogy nem és kész.

A korrupciót azért nem írtam, mert arról a bandáról pontosan tudjuk hogy pont ugyanolyan korruptak.
(Itt jön egy Mészáros Lőrinczezés, de az a helyzet hogy a cégei vagyonát a Strabagéval, Alstoméval, meg a többivel kell összemérni, akinek a ballibek jattolták át az EU-s pénzeket, pályázatokat, Simor féle 100 millákért cserébe)

Az autokrácia nem tetszik, de 2006.10.23 után ez a fajta összevetés is felesleges az elkúrókkal.

Szóval mi Fidesz szavazók, akkor fogunk másra szavazni, ha a ballib elkúróknak esélye se lesz. Ez pedig csak akkor fordulhat elő, ha keresünk közösen (baloldal, jobboldal) egy eddig még nem kormányzó pártot, aki elutasítja az elkúrókat, és a Fideszt határozottan.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Nem leszünk gyarmat ! 2018.04.20. 11:22:47

Nem a Fidesz hergeli egymás ellen népet, hanem a balliberlis média :)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018