HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @János Bereczk: Kedves János! Köszönöm a hozzászólását. Mint talán tudja, ez a fenti egy könyv részlete, és később lesz benne egy rész Vezető és Beo... (2018.09.02. 15:26) Demokrácia és diktatúra
  • János Bereczk: Zsuzsa56 Tökéletes, rövid, lényegre törő megfogalmazás, gratulálok!!!! Megpróbálom leírni a magam történetét! Kineveztek főnöknek, természetesen dem... (2018.09.02. 05:59) Demokrácia és diktatúra
  • Szalay Miklós: @zsozso56: Köszönöm a hozzászólásodat, és úgy legyen egyszer nálunk is. :) (2018.08.17. 23:06) Demokrácia és diktatúra
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

Szalay Miklós 2018.09.02. 15:26:14

@János Bereczk: Kedves János! Köszönöm a hozzászólását. Mint talán tudja, ez a fenti egy könyv részlete, és később lesz benne egy rész Vezető és Beosztott címmel is. Ha esetleg erre jár, szívesen venném majd a tapasztalatait, meglátásait ott is.

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

János Bereczk 2018.09.02. 05:59:21

Zsuzsa56 Tökéletes, rövid, lényegre törő megfogalmazás, gratulálok!!!!
Megpróbálom leírni a magam történetét! Kineveztek főnöknek, természetesen demokratikusan(?) Hogy a dolgozók hogyan fogadtak egy fiatalt, arról mindenki tud, nem ecsetelem! Teltek a napok, orromnál fogva akartak vezetni. A munkát ímmel-ámmal végezték, majd néhány munkát elvégeztem helyettük. Lógó orral vették tudomásul, a "főnök" ehhez is ért? Majd egy munkában közösen dolgoztunk, onnan már valóban "főnök" lettem, nem betartani
akartak, hanem együttműködni! Tehát megtettem az első lépést, már csak be kellett bizonyítanom mi is a demokrácia.
Minden alkalommal leültünk megbeszélni a teendőt, meghallgattam a véleményüket, majd az adott munkával kapcsolatban, mondván én nem érek rá, válasszanak egy vezetőt, maguk közül! Ilyenkor mindég a hangadó kerül előtérbe, semmi gond végezzék a munkát, ahogy megbeszéltük! Nem ment!
Másnap leültünk, megbeszélni a dolgot, a választott vezetőjük alkalmatlan volt a posztra, válasszanak másikat! Nagy csörtetés nem volt, mondtam akkor most megyek velük, hogyan beszéltük meg, a munka semmi idő alatt, könnyedén el lett végezve! Aztán már nem kellett velük mennem, a hangadókat
maguk állították le, és megtanulták a munka már csak akkor demokratikus, ha a felmerülő problémákat maguk oldják meg!
A többi helyeken is folyt a pozíció harc, elkezdtem keverni az ellenzékem és a "betört" embereket, hasonló módon és ahogy érezték a különbséget,
mindenki mellém állt! Nem fölém, nem alám, MELLÉM!
Egyszer aztán csak elharapódzott a demokrácia, szavazásra került sor.
100-ból , 98-an szavaztak rám! (ketten külföldön voltak!!!)
Hiteles vezető lettem, ha gond volt "FŐNÖK" mit javasol és úgy ment minden mint a karikacsapás!!!
Érkeztek új fiatalok, magas végzettségűek, természetesen nem azonos felfogásúak, akik a más módszer hívei voltak, a hangadók(!), izzadtak majd felmondtak! Sohasem mondtam az embereknek, de láttam piszkosul betartanak!
Aki értelmes volt befogadták, segítették, sőt együtt dolgoztak vele, és
tisztelték!
Aztán eltelt jó pár év, más munkahelyre mentem, sima melós lettem, a kollégákkal beszélgettem, szakmai dolgokról, ami nem is volt a szakmám, de
egyre többen jöttek velem, a 'főnök' (kisbetűvel!!) kezdte veszélyben érezni magát, aztán elbeszélgettem vele, ne aggódjon, nem akarok vezető lenni, bár a bérem, az elismerés jeléül havonta emelkedett, a kollégák mégsem utáltak!!!!
Nem azt írom, hogy Viktor így lehetett volna király, de ha egyszer az lesz,
belerokkanhat mégsem tisztelik, az erő a népben van, nem a haszonlesőkben!!!!

Törölni persze lehet ezt a cikket is, ahogy sok helyen, sok írásommal teszik, a MEGOLDÁS mégis az, az EMBEREKKEL BESZÉLGETNI, nem kell, hanem
M U S Z Á L Y!!!!!

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

Szalay Miklós 2018.08.17. 23:06:23

@zsozso56: Köszönöm a hozzászólásodat, és úgy legyen egyszer nálunk is. :)

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

zsozso56 2018.08.17. 20:30:51

Mi is a demokrácia? Egy társadalmi berendezkedés, ahol piaci és politikai verseny van de ugyanakkor az esélyegyenlőség, a béke és a tolerancia is elsődleges. Emlékeztetőként: a "miniszter" görögül szolgát jelent! Tehát Orbán Viktor nem Magyarország miniszerelnöke, hanem a magyarországi miniszterek elnöke!(A magyar állampolgárok szolgáinak elnöke). Egy demokratikus társadalomban elsődleges szempont az ellenőrzött törvényhozás, független államelnök, független alkotmánybíróság, független államügyészség és végezetül független állami számvevőszék. Nagyon fontos a szólás-, a gyülekezési- és a sajtószabadság megléte. Az egészséges piac megtartásáért a szakszervezetek működését engedélyezni kell és maximális odafigyelést igényel az egészségügy valamint a szociális ellátás is!

Bejegyzés: Demokrácia és diktatúra

monddazigazatmar 2018.04.20. 17:32:22

"ezt tartom a Fidesz legnagyobb bűnének, azt, ahogy egymás ellen fordította, egymás ellen hergelte a népet, a barátokat, ismerősöket, csak azért, hogy hatalmon maradhasson."

khmm. Hát igen, ez a fidesz bűne, mi?
Mikor mondott bármi rosszat Orbán bármelyik ellenzékire?

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 12:07:20

@Trackers:

teljesen egyetértek veled:)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

stim 2018.04.20. 12:02:02

Én szeretnék arra kérni mindenkit, hogy lehetőség szerint az eredményeket vegye figyelembe és ne a pillanatnyi érzelmi hangoltságának, az indulatainak engedelmeskedve gondolkozzon másokról.

Az eredményeket sokféleképpen lehet mérni. Tessék odafigyelni a számokra mert ott vannak mögöttük az emberi sorsok.

700.000-rel több munkavállaló 700.000 önbecsüléssel rendelkező, havonta fizetést kapó embert jelent.

4%-os gazdasági növekedés azt jelenti, hogy GDP arányosan megint lehet faragni az államadósságból. Vagyis évről-évre könnyebb lesz vállalkozni, kevesebb lesz az adósság és olcsóbbaki a feltételei.

A kormánynak nem az a feladata, hogy helyetted válallalkozzon. Ő csak megkönnyítheti egy vállalkozás indításának és működtetésáének a lehetőségét. De az ötlet, az elKÉPzelés az a tied ahogy a bátorság is hogy belevágsz. Ezt nem a kormánytól kell várni. Aki nem kovácsolja a szerencséjét annak nem is lesz.

Annak aki nem vállalkozik viszont jó hír, hogy 700.000-rel több ember dolgozik tehát a kormány a jó gazdasági környezet és a biztonság fenntartásával a tőke számára vonzóvá tette az országot és jönnek befektetők akinél lehet dolgozni. Ha nincs eképzelésed lehet havi fixed.

De ha se dolgozni nem akarsz se vállalkozni, kockázatot és felelősséget vállalni... nos... akkor az nem a kormány hibája.

El kellene jutni az állandó panaszkodás, mnások hibáztatása kultúrájától odáig, hogy mindenki felelős a saját sorsáért.

Alkalmazott vagy mert fontos a kiszámíthatóság, mert családod van és pénzt teszel félre öregkorodra? Oké, azt válalltad, hogy a cég számíthat rád és elfogadod az alkalmazotti léttel járó feltételeket. Cserébe van navi fixed. Valamit valamiért.

Vállalkozó vagy mert vannak öteleteid, mersz kockáztatni, vállalod a felelősséget? Oké, elfogadtad a feltételeket, kockáztatsz, ez veszélyekkel jár de benne van az önmegvalósítás, a szabadság, a felelősségvállalás, és a kemény munka. A nagy haszon ígérete is. Ami vagy bejön vagy nem.

Mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.
De az aki se szolgálni se parancsolni nem tud az semmire nem jó. És akkor nem kell miatta mást hibáztatni.
Piacképes szakma kell amiért más emberek hajlandók fizetni. Aki hasznos arra szükség van. Egymást szolgáljuk. Aki nem hasznos azért az emberek nem fizetnek. Ez nem a kormány hibája.

Ezért a melőzött, haszontalan de kiművelt értelmiség nem azt jelenti, hogy hogy nem értékes csak nem találkozik a kereslet a kínálattal. Piacgazdaság van.
Akkor lesz szükség az értelmiségre ha a kultúra központi szerepet kap és az emberek meg tudják vásárolni azt a tudást és azt az időt ami a kultúrához kell.

Praktikusan. Ha lesz egy kellően kultúrált és fizetőképes középréteg akkor fognak kultúrát fogyasztani.

Ezért nem eltartanivaló bevándolró tömegekre kell szánni az emberek megtakarított pénzét hanem családokra, az ország lakóinak kiművelésére, hogy a kultúra iránt az igényt felébresszék. Legyen a kultúra vonzó, értékes és hétköznapi. Legyen rá pénz és okozzon örömet. Akkor fogják fogyasztani is.

Tehát nem egy sértődött értelmiségi attitűdből kell szidni a kormányt hanem értelmiségként érteni kellene, hogy egy gyarapodó közösség idővel tud áldozni kultúrára is. Ezt elérni pedig közös célunk és érdekünk. És aki szeretné, hogy ez megvalósuljon az érdekelt aban, hogy az országnak és benne az embereknek jól menjen. Ezzel véleményem szerint el is érkeztünk az értelmiség eredeti szerepvállalásához, feladatához és megfelelő, HASZNOS helyéhez a társadalomban. A generációk által felhalmozott tudást megismerve a közösség védelméhez és gyarapodásának elősegítéséhez. Ez a felhalmozott tudás irodalom, történelem, művészet, kultúra, hagyományok. Elődeink tudása.

És a kortárs alkotók mert minden alkotó kortárs volt a maga idejében.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:52:55

@Trackers: Csak megtaláljuk egyszer... ;)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:33:56

@Trackers:

"De ha a másik meggyőzése a cél" = "De ha NEM a másik meggyőzése a cél"

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

murray 2018.04.20. 11:33:40

@Szalay Miklós: Én is a Varga Mihály körzetében lakom. (Bp Hegyvidék vagy mi)

azért lehet őt vádolni hogy ő is függ valakiktől de ez ellen ő sem tud mit csinálni.
amúgy egy rendes kulturált embernek tűnik. ma már ennyi elég.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:32:18

@stim:

A bölcsek köve az érdekes cucc. Tulajdonképpen mindenkinél ott van, csak teljesen ellentmond annak ami a másiknál van.
És ez a lényeg.
Vitatkozhatok egy baloldalival napestig azon, hogy van-e Soros-Terv (2015 óta a neten olvasható), veszélyes-e a migráció, ki a jobb gazadaságilag az elkúrók, vagy a Fidesz, ...
Soha nem fogunk egyetérteni semmiben.

De, és ez a de a lényeg.
De ha a másik meggyőzése a cél, nem a legyőzése, és kudarc esetén a megsemmisítése, akkor máris van értelme a vitának.
Megismerjük a másik álláspontját és kész. Nem kell meggyőzni, vagy sértegetni, mert mást gondol. Leginkább azért nem, mert csak bemerevednek a határok.

Ha megérted, és elfogadod, akkor van esélyetek egy olyan úton közösen elindulni, ami egy mindenki számára elfogadható harmadik útra lépését jelenti.

Nem muszály jobbra, vagy balra menni, rángatni cibálni, hülyézni a másikat, akinek egy másik út a szimpatikusabb.

El kell fogadni, hogy ő mást gondol, és kitalálni melyik az az út, ami a többségnek megfelel, és közös kompromisszumokról szól, engedményekről, közelítésről.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Szalay Miklós 2018.04.20. 11:25:30

@Andy73: Varga Mihály egy technokrata, politikusnak sem igazán nevezném. A politikai, stratégiai döntések nem nála születnek.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Trackers 2018.04.20. 11:23:28

Én mint Fidesz szavazó azt tudom neked mondani, hogy soha a büdös életbe nem fogunk szavazni se az MSZP-re se a DK-ra. Több okból is (elkúrás, válság, lecsúszás, hitel, 2006.10.23., ...), de a lényeg az hogy nem és kész.

A korrupciót azért nem írtam, mert arról a bandáról pontosan tudjuk hogy pont ugyanolyan korruptak.
(Itt jön egy Mészáros Lőrinczezés, de az a helyzet hogy a cégei vagyonát a Strabagéval, Alstoméval, meg a többivel kell összemérni, akinek a ballibek jattolták át az EU-s pénzeket, pályázatokat, Simor féle 100 millákért cserébe)

Az autokrácia nem tetszik, de 2006.10.23 után ez a fajta összevetés is felesleges az elkúrókkal.

Szóval mi Fidesz szavazók, akkor fogunk másra szavazni, ha a ballib elkúróknak esélye se lesz. Ez pedig csak akkor fordulhat elő, ha keresünk közösen (baloldal, jobboldal) egy eddig még nem kormányzó pártot, aki elutasítja az elkúrókat, és a Fideszt határozottan.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Nem leszünk gyarmat ! 2018.04.20. 11:22:47

Nem a Fidesz hergeli egymás ellen népet, hanem a balliberlis média :)

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Mérnork 2018.04.20. 11:18:40

Baloldalról a "fizessenek a gazdagok", "1 kulcsos adó rossz értem?", "csak a gazdagoknak kedvez a gyerekek utáni adókedvezmény" és társai üzenetek engem teljesen meggyőztek, hogy akkor mégis inkább a finesz.
Amire még rásegített az az elképzelés, hogy az utódpárt, a belőle kivált kúrcsány feri, a sötétződek és a cuki nácik koalíciója vezetné az országot... ;-)))

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

blah 2018.04.20. 11:12:14

jól látja a poszter, nincs szükség másra csak egyetlen pártra. a fidesznek sincs programja vagy jövőképe, nekünk meg addig jó amíg egyik oldalnak sincs akkora hatalma mint most a fidesz maffiának.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Wildhunt 2018.04.20. 11:11:39

Nagy lehet az ínség index-tájon, ha már ezt a blogot is címlapra teszik. A jobberek azért oha nem süllyedtek odáig, hogy wmikivel kampányoljanak.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018

Andy73 2018.04.20. 11:08:50

"Csak megérjem, hogy egyszer majd normális, becsületes emberek vezetik ezt az országot! Azt ide se írom, hogy okos – első lépésben elég lesz az épelméjű. (Ámen.)"
"Egyébként Varga Mihályt is, amennyi benyomásom van róla, kompetensnek tartom."

Csak egy ellentmontdás a szövegben. Egyébként jól látod, hogy az emberek elsősorban a zsebük szerint szavaznak, és ahogy te is leírod, ez a kormány nagyságrendekkel jobb pénzügyi-gazdasági téren a szociknál, akik egy nagy csődtömeg voltak.
Az ideológia és a propaganda másodlagos, azzal tényleg nem lehet jóllakni. De ahogy te is leírod, a biztonság is alapvető kérdés, és az is döntő volt. A kampányban nyilván azért azon volt a hangsúly, mert a gazdasági helyzet a legtöbb embernek evidens, és stabil gazdaság sincs biztonság nélkül.
Sokan emlékeznek még a böszme ámokfutására. Nemcsak kormányon, hanem azóta is, pl. amikor a kerítésnél bohóckodott.

Bejegyzés: Választási különkiadás 2018