HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @Geo_: Így van, egyebek mellett a gazdaságban sem lehet mindent mérni, még csak a célokat sem lehet objektív módon meghatározni. (Ezért akárhogy is ... (2019.09.12. 22:47) Egyenlőtlenség
  • Geo_: @Szalay Miklós: Talán érdekes lehet, bár azért off. Mivel magam nem vagyok a téma szakértője, szociológusokat, a közgazdasági irodalomban igencsak j... (2019.09.12. 20:25) Egyenlőtlenség
  • Szalay Miklós: @Geo_: Köszi! Látom, a te posztod is egészen friss. Ami a Svéd példát illeti ott egyrészt az átlag jólét is magasabb, másrészt meg az egyenlőtlenség... (2019.09.12. 19:42) Egyenlőtlenség
  • Utolsó 20

Gyerek

2014.07.24.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Előzetes megjegyzések

·        Ez a téma arról szól, hogy milyenek a gyerekek. A gyerekneveléssel egy külön téma foglalkozik ‘Az ember élete’ könyvben.

·        @@ Jelen téma ezzel együtt is elég hiányosnak tűnik nekem. A gyerekekről valószínűleg több fontos dolgot el lehetne még mondani. Szerintetek mi kellene még bele? (Ha a gyerekneveléshez vannak tippjeitek, azt annál a témánál mondjátok el, ne itt. Ide arról írjatok, hogy milyenek a gyerekek.)

·        A gyerekkor hosszú, és a gyerekek folyamatosan alakulnak, fejlődnek közben. Ezért is, az alábbi megállapítások jó része jellemzőbb a fiatalabb, mint az idősebb gyerekekre.

2.   Fiú és lány

·        Mérsékelt testi különbségek

·        Korán megmutatkozó elmebeli különbségek ß

·        A fiúgyermeket gyakran többre értékelik a lányoknál.

3.   Testvérek

·        Az elsőszülöttek kiemelt szerepe ß

·        A testvérek eltérő mentalitása. ß (@@ Mennyire jellemző ez? Mi a helyzet, ha több, mint két testvér van?)

Mely annyit tesz, hogy az idősebb testvér gyakran introvertáltabb, befelé fordulóbb, érzékenyebb, a fiatalabb pedig életre valóbb.

4.   Gyerek és szülő

·        A szülő neveli a gyereket, ezáltal nagy hatással van annak fejlődésére.

·        A gyerekek érzelmi függése a szülőktől.

·        A gyerekek is sok mindent adnak a szülőknek.

5.   A gyerekek szabad elméje

Ami annyit tesz, hogy a gyermek elméje még nagyban érintetlen a társadalomtól és részben a természettől is, és ezért még másképp, „tisztábban” érez, gondolkozik és viselkedik.

5.1. A szabad gyermeki elme tulajdonságai

1)    A gyerekek szabad érzelmei

·        Elemi érzelmeik

·        Őszinte önzőségük

·        Toleranciájuk és kegyetlenségük ß (@@Ugye?)

2)    A gyerekek meglehetős őszintesége

·        Őszinte érzéseik és gondolataik

·        Ártalmatlan hazugságaik ß (@@Ugye?)

·        Nem játszanak szerepeket és nem tisztelik a címkéket. $

3)    A gyerekek kíváncsisága, nyíltsága

4)    Egyszerű dolgok teszik boldoggá őket.

5.2. Egyebek

1)    A gyermeki elme szabadságának eredete

Mint fentebb említettem, a gyermek elméje azért szabad, mert még nagyban érintetlen a társadalomtól és részben a természettől is.

2)    A gyerekek közelebb állnak az abszolút szemlélethez

Vagyis érintetlenségüknek (illetve tudatlanságuknak) köszönhetően még könnyebben látják a dolgokat azoknak, amik.

3)    Az elme gyermeki szabadságának megvannak a hátrányai is.

A gyermeki naivitás egyebek mellett aranyos, és képes rádöbbenteni a felnőtteket, hogy az ő agyuk már mennyire egy kerékvágásban mozog. Mindazonáltal túlzottan romantikusan sem kell azt látni.

6.   Kamaszkor

Ekkor többrétű változások tapasztalhatók:

·        Testi érés

·        Elmebeli változások

·        Az élethelyzet változása

·        Új bizonytalanságok

Cseppet sem meglepő hát, hogy a kamaszkor sokak számára problémás időszak, illetve hogy a kamaszok gyakran nehezen kezelhetőek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr576538821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.