HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @János Bereczk: Kedves János! Köszönöm a hozzászólását. Mint talán tudja, ez a fenti egy könyv részlete, és később lesz benne egy rész Vezető és Beo... (2018.09.02. 15:26) Demokrácia és diktatúra
  • János Bereczk: Zsuzsa56 Tökéletes, rövid, lényegre törő megfogalmazás, gratulálok!!!! Megpróbálom leírni a magam történetét! Kineveztek főnöknek, természetesen dem... (2018.09.02. 05:59) Demokrácia és diktatúra
  • Szalay Miklós: @zsozso56: Köszönöm a hozzászólásodat, és úgy legyen egyszer nálunk is. :) (2018.08.17. 23:06) Demokrácia és diktatúra
  • Utolsó 20

A forma alapjai

2013.09.26.

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot itt találod, a többi véleményezési lehetőséggel együtt.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A forma jelentése és jelentősége

Ezek a ‘Tartalom és forma’ témában vannak részletezve.

Itt még annyit hozzá, hogy érdemes megkülönböztetni a forma szűkebb és tágabb fogalmát. Ez elsősorban annyiból hasznos, hogy a szűkebb forma az, ami fennmaradása érdekében alapvető és gyakran átfogó hatással van a tartalomra. Szűkebb értelemben a forma csak azokat az elemeket foglalja magába, melyek tartósak és gyakran átfogók is.

A tágabban értelmezett forma minden elemet befogad, ami részt vesz a tartalom megjelenítésében, működtetésében.

2.   A forma szintjei

Az ember kétféle formába ágyazva él: a biológiai és a társadalmi formába.

2.1. Biológiai forma

Ami a testünket jelenti.

A biológiai forma sok mindenre befolyással van.

2.2. Társadalmi forma

Ez a rend, amelyben élünk.

Több szintjén lehet megkülönböztetni:

1)    A társadalom rendje

2)    A környezetünk rendje

3)    A saját életünk rendje

A társadalmi forma elsősorban az emberek gondolkozására hat, és társadalmi korlátait határozza meg.

3.   A forma mellékessége

Bár a különböző formák gyakran különböző hatással vannak a tartalomra, bizonyos szempontból nem számít, hogy a tartalom milyen formában jelenik meg. Különösen: azonos funkciót (tartalom) különböző technikák (forma) is megvalósíthatnak.

Másfelől itt említhető, hogy azonos mechanizmusok különféle formákat is alakíthatnak. Így például az evolúció-revolúció mechanizmusa mind a biológiai, mind a társadalmi formát alakítja. Konkrét példák az ‘Evolúció – revolúció’ témában találhatók.

Egy tanulság az, hogy a formát alakító mechanizmusok, a forma és a tartalom tanulmányozása bizonyos mértékig elkülöníthető egymástól. Így például van értelme elkülönülten, elvont módon tanulmányozni az evolúciót, az embert és az elmét.

4.   A biológiai és társadalmi antropikus elv $

Az antropikus elvről általában ‘A világ eredete és életbarátsága’ témában lehet olvasni.

Itt azért érdemes felhozni ismét, mert az antropikus elv a biológiai és társadalmi formák sajátosságainak megértéséhez is hasznos. Ezeknél is gyakran megfigyelhető ugyanis, hogyha másmilyenek lennének (lettek volna), akkor most nem lehetnénk itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr285534582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.