HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

A világ és a saját létünk csodája

2012.10.11.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   A csodásnak tekintett dolgok és a valódi csodák

Az emberek gyakran nem az arra érdemes dolgokat tekintik csodának, és nem veszik észre a csodát maguk körül, a megszokott dolgokban.

Jellemzően a megszokottól eltérő dolgokat látják csodásnak, mint például ha valaki a vízen jár, vagy ha egy szobor könnyezik. Eközben viszont, mivel megszokták őket, elmennek az olyan dolgok mellett, melyek úgymond természetesek – holott mélyebben belegondolva az utóbbiak gyakran sokkal csodálatra méltóbbak.

Ilyen elhanyagolt csoda elsősorban a világnak és a világ dolgainak a létezése, működése, szépsége. Különös tekintettel az életre, az elmére és az emberre.

Érdemes tehát egy percre megállni, és új szemmel nézve őket rácsodálkozni a körülöttünk lévő dolgok nagyszerűségére, átértékelni a mindennapit és megszokottat.

Ezáltal akár spirituális élményben is részünk lehet – anélkül ráadásul, hogy ehhez el kellene szakadnunk a valóságtól.

2.   Létezésünk csodája és szerencséje

Az emberek nem értékelik kellőképpen, hogy élhetnek.

Pedig ez egyrészt csoda, már csak azért is, mert a világ létezik, és esetleg azért is, mert van olyan, hogy elme. Másrészt pedig az, hogy megszülethettünk, illetve hogy éppen mi lettünk azok, akik megszülettek, hihetetlenül nagy szerencse.

Jó dolgunk értékelésének legalapvetőbb elemeként tehát becsüljük meg a lehetőséget, hogy itt lehetünk, és használjuk ki az időt, ami adatott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr854832734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása