HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @János Bereczk: Kedves János! Köszönöm a hozzászólását. Mint talán tudja, ez a fenti egy könyv részlete, és később lesz benne egy rész Vezető és Beo... (2018.09.02. 15:26) Demokrácia és diktatúra
  • János Bereczk: Zsuzsa56 Tökéletes, rövid, lényegre törő megfogalmazás, gratulálok!!!! Megpróbálom leírni a magam történetét! Kineveztek főnöknek, természetesen dem... (2018.09.02. 05:59) Demokrácia és diktatúra
  • Szalay Miklós: @zsozso56: Köszönöm a hozzászólásodat, és úgy legyen egyszer nálunk is. :) (2018.08.17. 23:06) Demokrácia és diktatúra
  • Utolsó 20

Különféle világok

2012.10.04.

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot itt találod, a többi véleményezési lehetőséggel együtt.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Többvilág

A nagyvilág részeként sok különféle világ vesz körül bennünket.

Ezek külön-külön is szélesek és mélyek. Érdemes észrevenni őket, és felismerni, hogy mi mindennel körülvéve élünk.

1)    A fizikai világ

2)    Az élővilág

3)    Az ember saját világa

4)    A társadalom világa

5)    Az információ világa

Érdemes kiemelni, hogy a kis dolgok is sok mindent rejthetnek magukban: egy emberben is egy egész világ lakozik, de ugyanezt lehet elmondani a közeli környezetünkről: egy kertről vagy egy településről. Ez mind-mind egy-egy mikrokozmosz.

Egyrészt ezért, másrészt mert ma már a technika sok mindent lehetővé tesz, nem feltétlenül kell messzire mennünk ahhoz, hogy új területeken barangolhassunk, új dolgokat fedezhessünk fel. Néhány könyvvel, egy számítógéppel és az internettel, egy-két egyéb technikai eszközzel akár egy szobában ülve, olcsón és kényelmesen is bejárhatjuk a világot – illetve a különféle világokat. Esetenként többet is nyerhetünk ezzel, mint a valódi utazással. (Persze azért az utóbbi is jó és hasznos lehet.)

2.   A világ nézetei

Ugyanaz a világ nagyon másképp tud hatni, ha másképp nézzük, vagy ha más arcát szemléljük.

Azaz a világról bennünk kialakuló kép relatív. Ennek okai részletesebben:

1)    Az ember belső környezete

2)    A ránk hatással lévő külső körülmények

3)    Az, hogy a környezet más-más arcát mutatja

3.   Bezártságunk

Az emberek a világnak csak egy kis részéről tudnak, csak egy kis részében mozognak.

Vagyis lényegében tudomást sem veszünk az itt bemutatott világok nagy részéről, a valóságnak csak egy töredékét ismerjük. Ez pedig annak a megítélését is ronthatja, amiről tudunk: hajlamosak vagyunk szűk perspektívából szemlélni a világot, egymást és önmagunkat.

Sokan egész életükben sem gondolnak bele, minek a közepén élnek.

Bezártságunkat több dolog is elősegíti.

Ameddig az ember nem is hall bizonyos dolgokról, kíváncsi sem lehet rájuk. Így talán a sokszínűség távlati bemutatása, a világ fontos dolgainak felvillantása is hozzájárulhat az érdeklődés felkeltéséhez, ezen keresztül pedig a reális világkép eléréséhez, a megismerés egységesebbé tételéhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr944819836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.