HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Különféle világok

2012.10.04.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1.   Többvilág

A nagyvilág részeként sok különféle világ vesz körül bennünket.

Ezek külön-külön is szélesek és mélyek. Érdemes észrevenni őket, és felismerni, hogy mi mindennel körülvéve élünk.

1)    A fizikai világ

2)    Az élővilág

3)    Az ember saját világa

4)    A társadalom világa

5)    Az információ világa

Érdemes kiemelni, hogy a kis dolgok is sok mindent rejthetnek magukban: egy emberben is egy egész világ lakozik, de ugyanezt lehet elmondani a közeli környezetünkről: egy kertről vagy egy településről. Ez mind-mind egy-egy mikrokozmosz.

Egyrészt ezért, másrészt mert ma már a technika sok mindent lehetővé tesz, nem feltétlenül kell messzire mennünk ahhoz, hogy új területeken barangolhassunk, új dolgokat fedezhessünk fel. Néhány könyvvel, egy számítógéppel és az internettel, egy-két egyéb technikai eszközzel akár egy szobában ülve, olcsón és kényelmesen is bejárhatjuk a világot – illetve a különféle világokat. Esetenként többet is nyerhetünk ezzel, mint a valódi utazással. (Persze azért az utóbbi is jó és hasznos lehet.)

2.   A világ nézetei

Ugyanaz a világ nagyon másképp tud hatni, ha másképp nézzük, vagy ha más arcát szemléljük.

Azaz a világról bennünk kialakuló kép relatív. Ennek okai részletesebben:

1)    Az ember belső környezete

2)    A ránk hatással lévő külső körülmények

3)    Az, hogy a környezet más-más arcát mutatja

3.   Bezártságunk

Az emberek a világnak csak egy kis részéről tudnak, csak egy kis részében mozognak.

Vagyis lényegében tudomást sem veszünk az itt bemutatott világok nagy részéről, a valóságnak csak egy töredékét ismerjük. Ez pedig annak a megítélését is ronthatja, amiről tudunk: hajlamosak vagyunk szűk perspektívából szemlélni a világot, egymást és önmagunkat.

Sokan egész életükben sem gondolnak bele, minek a közepén élnek.

Bezártságunkat több dolog is elősegíti.

Ameddig az ember nem is hall bizonyos dolgokról, kíváncsi sem lehet rájuk. Így talán a sokszínűség távlati bemutatása, a világ fontos dolgainak felvillantása is hozzájárulhat az érdeklődés felkeltéséhez, ezen keresztül pedig a reális világkép eléréséhez, a megismerés egységesebbé tételéhez.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr644819836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása