HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @Geo_: Így van, egyebek mellett a gazdaságban sem lehet mindent mérni, még csak a célokat sem lehet objektív módon meghatározni. (Ezért akárhogy is ... (2019.09.12. 22:47) Egyenlőtlenség
  • Geo_: @Szalay Miklós: Talán érdekes lehet, bár azért off. Mivel magam nem vagyok a téma szakértője, szociológusokat, a közgazdasági irodalomban igencsak j... (2019.09.12. 20:25) Egyenlőtlenség
  • Szalay Miklós: @Geo_: Köszi! Látom, a te posztod is egészen friss. Ami a Svéd példát illeti ott egyrészt az átlag jólét is magasabb, másrészt meg az egyenlőtlenség... (2019.09.12. 19:42) Egyenlőtlenség
  • Utolsó 20

Relatív és abszolút

2012.05.10.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1. Mi az, hogy elv?

Nem általában, hanem itt a műben. Kétfelé lehet osztani őket.

A világ fontos szervező elvei, mechanizmusai

Ezek sok különböző jelenséggel kapcsolatban előfordulnak, ezért megismerésük nagyban segíti a világ megértését. Ugyanakkor az alapelvekhez képest kevésbé általánosak, jobban kötődnek a világ működésének megértéséhez, mint az ember életéhez.

Ilyen például a relatív és abszolút fogalma.

A mű világnézetének sarokkövei

Ezek határozzák meg e világnézet kereteit, és részleteinek egy részét is belőlük lehet levezetni, illetve nagy jelentőséggel bírnak közös sorsunk alakulásának szempontjából.

Ilyen például az, hogy mit tartok az elméről: hogyan épül fel, milyen kapcsolatban van az élettel és a formával, amiben megjelenik, és így tovább.

2. A relatív és abszolút jelentése

Az, hogy valami relatív két dolgot jelenthet: azt, hogy valami máshoz viszonyítjuk, összehasonlítjuk, és azt, hogy függ valami mástól.

1)    Összehasonlítás

Gyakran nem az a fontos, hogy a dolgok önmagukban milyenek, nem önmagukban értékeljük őket, hanem egymáshoz képest.

2)    Függés

Amikor egy dolog függ valami mástól.

Ennek megfelelően abszolút az, hogyha egy dolog minősége önmagában fontos, illetve ha független.

3. A relativitás fontossága

A relativitás a világ sok szintjén, területén megjelenik.

Relativitás a természetben

Ilyen például az említett relativitáselmélet és az érzékelés relativitása.

Relativitás az emberben

Ilyen például az ember említett relatív szemlélete.

Ilyen továbbá az ember különböző tulajdonságainak függése a biológiai és társadalmi formától, amelyben él.

Relativitás a társadalomban

Ilyen például a társadalmi versengés.

Ilyenek a társadalmi konvenciók.

Ilyen továbbá az etika relativitása.

4. További példák

A relativitás a világ számos egyéb területén is megjelenik.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr34499123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horvát Katalin 2015.11.17. 16:51:41

Kérem valaki magyarázza el nekempontosan hogyan kell értelmeznem azt h feltetem egy kérdést valakinek hogy BOLDOG VAGY? erre azt felete relativ a dolog. ez pontosan mit jelent???????

Szalay Miklós 2015.11.17. 18:59:49

@Horvát Katalin: Kedves Katalin, ezt leginkább az tudja, aki mondta, de valószínűleg arra gondolt, hogy lehetne boldogabb és boldogtalanabb is, valahol középen áll. (Pl. ha nagyon gazdag lenne, semmi problémája nem lenne, ahhoz képest kevésbé boldog - de ha hajléktalan lenne vagy halálos beteg, ahhoz képest meg boldogabb. Ha valami relatív, akkor valamihez képest valamilyen.)