HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

Egység

2012.05.03.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1. Az egység fontossága

Az egység a mű egyik alapelve.

Az egységről külön rész szól, több témával. Ezért itt csak a legfontosabbakról lesz szó.

2. Az egység jelentései és jellemzői

2.1. A megismerés egysége

Az ember hajlamos az egyoldalú szemléletre. Ha reális képet akarunk kapni, akkor…

1)     Több módszerrel kell a dolgokat megközelíteni;

2)     Kiegyensúlyozottan kell szemlélni őket, azaz több szemszögből, illetve a választékot áttekintve;

3)     Képesnek kell lenni a részek mellett az egészet is látni.

Az egyoldalú szemléletre az ember ösztönöve is van a természet és a társadalom által.

A megismerés egységének sokféle előnye van, mind egyéni, mind társadalmi szinten.

2.2. Egység az ember életében

Ennek két fő jelentése van.

1)     Személyünk teljessége

Ez egyfelől a harmonikus fejlődést, képességeink sokrétűségének ápolását, kiteljesítését jelenti, másfelől azt, hogy törekedjünk a világ minél teljesebb látására, befogadására.

Ezek által az ember, ha kicsi is marad, közelebb kerül hozzá, hogy egész legyen.

2)     Tetteink teljessége

Ehhez az kell, hogy kiegyensúlyozottan törekedjünk céljaink felé, közülük ne hanyagoljunk el egyeseket mások érdekében. Így rendszerint menet közben is boldogabbak lehetünk, és végül így érhetjük el, hogy elmondhassuk, teljes életet éltünk, mindent megvalósítottunk, amit szerettünk volna.

2.3. A világ és az ember egysége

Ez azt jelenti, hogy az ember érezze át, hogy része a világnak, és bánjon vele ennek megfelelően.

2.4. Az elme egysége

Ez két részre bontható.

1)     Az érző lények és az ember egysége

Ez azt jelenti, hogy lássuk meg, hogy az öntudattal nem bíró, de érző lények, állatok is képesek a boldogságra és a szenvedésre, hogy ez közös bennünk, és hogy valamennyire legyünk erre tekintettel.

2)     Az öntudattal bíró lények és az ember egysége

Náluk már nemcsak az érzésre való képesség közös az emberrel, hanem az öntudathoz kapcsolódó jelenségek is, vagyis az elme minden lényeges tulajdonsága. Ezért őket az emberrel egyenrangúként kell kezelni, bármilyen formában jelenjenek is meg.

2.5. Az emberiség egysége

Az emberiség egysége az emberiség boldogulásának szempontjából alapvető jelentőséggel bír.

Az egység először is nagyban segítené, hogy békében tudjunk élni. Kellene ahhoz is, hogy az emberiség egésze ne csak sodródjon, ahogyan azt egész eddigi történelme során tette, hanem tervezni lehessen a jövőt, saját kezünkbe tudjuk venni a sorsunkat. Nem utolsósorban a globális problémák kezeléséhez is nagy szükség volna rá. Egyáltalán, könnyen lehet, hogy a fennmaradásunk múlik rajta.

Az emberiség egysége a közösség érzését és az összefogást jelenti, nem az egyformaságot.

Ezekre meglehetősen vegyesek az adottságaink. Bár jelenleg mindez még igen távolinak tűnik, a történelemre visszatekintve azért tapasztalható némi előrelépés.

2.6. Az egység egyéb megjelenései

Az egység a fentieken túl is sok különböző területen megjelenik, például az alábbiakon.

1)    Csomagok

Vannak dolgok, melyek összekapcsolódva, egységes egészként jelennek meg, viselkednek.

2)    Egységek a társadalomban

Ilyenek például a család, a baráti körök, a különféle (helyi, munkahelyi, stb…) közösségek, egy kultúra követői, egy nemzet tagjai, és a nemzetek különféle csoportjai.

3)    Alkotások egységessége

Ez fontos a minőséghez.

2.7. Az egység szintjei

Az egység különböző jelentései egymásra épülő szintekbe szervezhetők.

3. Egység ebben a műben

Ez először is a kiegyensúlyozott szemléletben nyilvánul meg; azután abban, hogy megpróbálok minden lényegeset összeszedni; végül abban, hogy törekszem az egységességre mind a művet magát, mind a benne foglalt világképet illetően.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr94486587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása