HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

  • Szalay Miklós: @Geo_: Így van, egyebek mellett a gazdaságban sem lehet mindent mérni, még csak a célokat sem lehet objektív módon meghatározni. (Ezért akárhogy is ... (2019.09.12. 22:47) Egyenlőtlenség
  • Geo_: @Szalay Miklós: Talán érdekes lehet, bár azért off. Mivel magam nem vagyok a téma szakértője, szociológusokat, a közgazdasági irodalomban igencsak j... (2019.09.12. 20:25) Egyenlőtlenség
  • Szalay Miklós: @Geo_: Köszi! Látom, a te posztod is egészen friss. Ami a Svéd példát illeti ott egyrészt az átlag jólét is magasabb, másrészt meg az egyenlőtlenség... (2019.09.12. 19:42) Egyenlőtlenség
  • Utolsó 20

Egyensúly (Előszó - Alapelvek)

2012.05.03.

 

(Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)

 

(Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)

 

1. Az egyensúly fontossága

Az egyensúly a mű egyik alapelve.

2. Az egyensúly jelentései és jellemzői

2.1. Az egyensúly jelentései

1)     Állandóság

Amikor a változást kiváltó hatások hiányoznak, vagy kiegyenlítik egymást, és ezért egy dolog nem változik, például, amikor egy mérleg egyensúlyban van. Az egyensúly, mint állandóság azonban elvontabb értelemben is felbukkan, például ahogyan egy adott társadalmi rend hosszabb időn át fennmarad.

A változás hiánya többféleképpen előállhat. Az egyensúly lehet…

·     Stabil és instabil

·     Statikus és dinamikus

·     Feszült és feszültségmentes

·     Szélső és közbenső

2)     Középút

Ez az egyensúlynak az az esete, amikor bizonyos szélsőségek között igyekszünk megtalálni a megfelelő megoldást. Például amikor valaki kellőképpen foglalkozik a jövőjével, de nem hagyja, hogy az aggodalom eluralkodjon rajta. Speciális esete a mértéktartás, amikor a hangsúly az egyik végleten, azon van, hogy valamit ne vigyünk túlzásba.

Szintén ide tartozik, ahogyan a legtöbb dolog nem egynemű, átmenetet alkot, keverék.

3)     Kiegyensúlyozottság

Amikor az egyoldalúságot igyekszünk elkerülni, azzal, hogy egy választékból egyszerre többet is választunk, használunk. Példa erre, amikor az ember törekszik a széleskörű műveltségre, vagy amikor egy vitás kérdés megítélésének alkalmával mindegyik fél nézőpontjába megpróbál belehelyezkedni.

2.2. Az egyensúly egyéb jellemzői

Az egyensúly helye változó lehet.

Ezért, ami bizonyos körülmények között egyensúlyt ad, megfelelő megoldás, nem biztos, hogy más körülmények között is ezt eredményezi.

Az egyensúlyt nehéz megtalálni és megtartani.

A szélsőségek egyszerűségével szemben a megfelelő belső egyensúly megtalálása eleve bonyolult, ráadásul az egyensúly helye változhat is.

Az embernek sokszor egyébként is erőt kell vennie magán, hogy az egyensúlyt elérje és megtartsa.

3. Egyensúly a világban

A világ jelenségei között az egyensúly számos helyen megjelenik.

4. Egyensúly a társadalomban

A társadalomban is sok formában van jelen az egyensúly.

És általában érdemes törekedni is rá.

5. Egyensúly az ember életében

Az egyensúly az egyik elv, amire az ember az életét alapozhatja.

‘Az ember élete’ könyvben ennek megfelelően az ‘Egyensúly’ külön témát alkot.

6. Egyensúly ebben a műben

Ez elsősorban a mű kiegyensúlyozott szemléletében nyilvánul meg. Abban tehát, hogy körültekintően, több szempontból igyekszem bemutatni a dolgokat, megpróbálom számba venni azok előnyeit, hátrányait, jó és rossz oldalát egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr574486586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.