HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című készülő könyvhöz tartozó fórum. Itt lehet nyilvánosan kifejteni és megvitatni a könyvvel kapcsolatos gondolatokat. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a központi oldalon (www.egyvilag.hu) található. Sok fontos és érdekes dologról olvashatsz ott, ha még nem jártál arra, látogasd meg! A kézirat és a véleményezés nyílt, mindenki érdeklődését, hozzászólásait szívesen veszem. (A szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozatot és az elérhetőséget is lásd az iménti internet címen.)

A legutóbbi kommentek

Utolsó kommentek:

gmihaly621 2017.06.03. 21:21:03

@Szalay Miklós: Azért S. atyus nem mondható nacionalistának, ellenkezőleg !

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Szalay Miklós 2017.05.27. 22:47:04

@MaxVal BircaMan HJCD: Ui. Félénk helyett jobban szeretem, ha békülékenynek titulálnak. Valaki olyannak, aki megpróbálja betemetni ezeket a teljesen feleslegesen elmélyített árkokat köztetek.

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Szalay Miklós 2017.05.27. 11:02:40

@gmihaly621: Mellébeszélésnek azért tűnhet, mert megpróbál elszakadni a végletektől, a kiegyensúlyozott álláspontokat pedig nehezebb elmagyarázni, eladni, és elfogadni is. Hogy a CEU-n nincsenek a nemzet ellen nem csúsztatás: ahogyan mondom, a CEU valóban egy balos hely, az kétségtelen, de nem akarja elnyomni, ellehetetleníteni azt, aki másképp gondolja. És most rakd mellé a Fidesz kormány politikáját, ahogyan beletapos a másik oldalba, kiirtja az egyetemét, sorosozik, a mindennapi propagandát. Na ilyesmi nincs a CEU-n. (Illetve nem volt a balos kormányzás alatt se, annak is minden hibájával együtt persze.)

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Szalay Miklós 2017.05.27. 10:51:49

@MaxVal BircaMan HJCD: Egy mérsékelt baloldali vagyok, ahogy mondom is.

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Szalay Miklós 2017.05.27. 10:50:16

@Pop40: "a fidesz nem a CEU megtámadása előtti estén változott át jóságos kormányzatból hazaáruló maffiává". A felsoroltakból (már hogy mik nem tetszenek a fideszes intézkedésekből) láthatod, hogy már előtte is számos olyan dolog volt, amiket nem komáltam, és ha oda szavaztam volna is (nem tettem), annak az az oka, hogy ezek kormányképesek, határozottak, kézben tartják az ügyeket - a baloldal meg sajnos nem. (Ennyibőn nem ÜV. Diána, mert amennyire tudom, ő érzelmileg is jobbos beállítottságú, bár nagyon nem mélyedtem el benne.) És hogy a CEU ügy billentett át: nos az ember már csak ilyen: azok a pofonok fájnak neki leginkább, amiket ő maga kap...

"Szükséges, de nem elégséges feltétele a hatékony kormányzásnak...": hogy képesek vinni az ügyeket (ha rossz irányba is), ez ténykérdés, nem az a kérdés, hogy ez mitől van.

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

gmihaly621 2017.05.23. 07:39:10

Bő lére eresztett mellébeszélés, különösen a "nincsenek a nemzet, a nemzeti érzelmű emberek ellen" - című rész. Miután a szomszédos államokból is jönnek oktatók, ezért az egymást kioltó interferenciák miatt végül is elsikkad a kérdés, avagy mégiscsak kibújik az antinacionalista szög a zsákból. És ez a "csúsztatás" a többi gondolatot illetően is rossz referencia.

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.23. 05:26:46

Kissé félénk ballib vagy, ennyi az egész. A legnagyobb ballib marhaságokat már nem veszi be a gyomorod, de az alapvető ballib szövegekkel mélyén egyetértesz.

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Pop40 2017.05.23. 03:02:09

"magam is jó darabig nem a Fideszre szavaztam ugyan, de úgy voltam vele, ha úgy nézne ki, hogy kiesik a hatalomból, akkor megtettem volna – egyszerűen azért, mert a másik oldalból nem néztem ki, hogy képes volna hatékonyan kormányozni. A CEU-s történettel, most, hogy személyesen is meglegyintett az önkény szele, ennek vége."

Ü-V Diána 2? :-)

Már megbocsáss, kedves szerző, ebben az esetben igencsak szűklátókörű vagy.

Minden tévképzettel ellentétben ugyanis a fidesz nem a CEU megtámadása előtti estén változott át jóságos kormányzatból hazaáruló maffiává. Az volt előtte is, s aki ezt nem vette észre, magára vessen. Vitya épp ugyanolyan agresszív tolvaj volt mindig, mint most, legfeljebb mikor nem volt teljhatalma, kicsit jobban ügyelt rá, hogy a nép aktuális vágyaihoz alakítsa a hazudozásait, s kicsit jobban érdekelte a reakció.

Másfelől ez a "hatékonyan kormányozni"-kitétel (ami többször is felbukkan) sajnos baromság. Az oké, hogy a baloldal egymást marja. Az viszont, hogy a fidesz ezerszer átszelektált biorobotjai összezárnak, önmagában szükséges, de nem elégséges feltétele a hatékony kormányzásnak.

Ha ahhoz ennyi elég lenne, akkor az Iszlám Állam is hatékony kormány lenne - hisz az általa meghódított területeken törvénykezik, szervezi a lakosság életét (adót szed, iskoláztat, sőt, állítólag utakat is építettek :-) szerencsére egyre inkább múltidőben. A Cosa Nostrában is ugranak a don parancsára a tagok - ettől még nem lennének kormány, ha valami csoda folytán megszavaznák őket.

Én a magam részéről nagyon remélem, hogy megmarad a CEU, mint Mo egyik legnívósabb, külföldön legelismertebb egyeteme, a szó szoros értelmében nemzeti kincs. De hogy a hazaáruló fideszbolsi söpredék, Vityával az élen, mindent meg fog tenni, hogy ellehetetlenítse, azt biztosra vehetitek. És ebben az ilyen Ü V Diána-féle nagyfokú naivitás sokat segít nekik.
Az nem mentség, hogy ti tudósok vagytok, nem foglalkoztok a politikával. Attól az még foglalkozik veletek.

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Volocsájev nem eshet el 2017.05.22. 23:28:49

A szerző hosszasan bizonygatja, hogy mennyire nem kötődik a ballib ideológiához, azán sorra leírja ugyanazokat unalomig ismert ballib sablonos féligazságokat és cáfolható lózungokat, hogy a kormány ígymegúgy fél a CEU-tól meg hasonlók

Bejegyzés: CEU, Fidesz, baloldal

Szalay Miklós 2017.02.18. 10:36:10

@Medgar: Hogy miért csinálom, az le van írva a honlapon az információk lapon, ajánlom szíves figyelmedbe. Egyébként nekem is terhes, és szólj, ha tudsz jobbat.

Bejegyzés: Iparizált világunk

Medgar 2017.02.16. 14:15:01

Menj a kurva anyádba az állandó szpemmeléseddel

Bejegyzés: Iparizált világunk

kocsmaros60 2017.01.17. 21:09:24

Az olimpia miatt Magyarország 20évre nyomor szinten élne ..Elég sok gond lesz még a stadinok fentartásából ... A GYŐRI STADOINBA SZOBAT , VASÁRNAP PIACOT TARTANAK ...

Bejegyzés: A magyar olimpiáról kicsit bővebben

Szalay Miklós 2016.11.29. 20:40:55

@KayD: Ne haragudj, ez csak most jutott eszembe. Ha írsz nekem egy elérhetőséget, akkor lehet, hogy megkereslek, amikor majd véglegesítem ezt a részt, hogy konzultáljunk róla. Ez még évek múlva lesz. Ha van kedved hozzá, ide írj: egyvilag@gmail.com Üdv: Miklós

Bejegyzés: Globális problémák

Szalay Miklós 2016.10.22. 15:38:35

@KayD: Ui. itt egy tanulságos grafikon arról, hogy mennyire lehet a természetes ingadozásnak betudni a felmelegedést:

xkcd.com/1732/

Bejegyzés: Globális problémák

Szalay Miklós 2016.10.22. 14:25:23

@KayD: Örülök, hogy rámtaláltál, köszönöm a hozzászólásodat, elolvastam, és elő fogom venni akkor is, amikor a végleges verziót írom majd. Amiket írsz, azokról hirtelen két dolog jut az eszembe:

Az, hogy egyetértünk abban, hogy a gondok fő oka az emberek fejében keresendő. (Opportunizmus, stb...) Így mindenekelőtt itt kell keresni a megoldást is. (Meg örülök, hogy a Műszakin is vannak, akik ebbe az irányba kacsingatnak.)

A másik pedig a professzorod, aki az első szalmaszálba belekapaszkodik, ami alátámasztja azt, amit hinni szeretne. Én is láttam hasonló embert, és nagyon tanulságos, hogy okos, értelmes emeberek is így működnek. (Lásd ehhez Az emberek gondolkozása témában a vágyakozó gondolkozást (wistful thinking).)

A legjobbakat, a saját blogodhoz is, és ha még olvasol tőlem, szeretettel várom további meglátásaidat.

Bejegyzés: Globális problémák

KayD · http://kayd.blog.hu/ 2016.10.18. 11:11:24

Tehát az életciklus-elemzések módszertanának fejlesztése, az externális hatások minél szakszerűbb felmérése és értékelése, és a környezetbarát és egyre rentábilisabb megújuló-alapú technológiákat lehetővé tevő mérnöki fejlesztések a megoldás egyik fontos részét jelentik.
A visszacsatolások témaköréhez:
Egy másik oktatóm meg van győződve arról, hogy a globális felmelegedést nem az ember okozza, hogy ez csak egy jelenleg egy gazdasági érdekcsoportnak jól jövedelmező konteó. (az én ellenvetésem: nem inkább a környezetszennyező iparágak képviselőinek érdeke, hogy a zöld forradalmat egy ilyen összeesküvésnek állítsák be, és ezzel gátolják a térnyerését?) A nézetének az a vezérfonala, hogy ha megnézzük a földre jutó napsugárzás spektrális eloszlását, (www.foek.hu/korkep/zold/f2_41.htm) jobbra a kis grafikon mutatja a légkör külső részén és a felszínen a sugárzás spektrumát, és látható hogy az alsó görbén vannak jelentős letörések, ezek zömében a vízgőz sugárzás-elnyelései különböző hullámhosszokon, a szén-dioxidnak viszont csak 2000 nm-nél van két kis csücske. Tehát csak ennek alapján azt állítja, hogy a szén-dioxid nem felelős a felmelegedésért, így az emberi tevékenység sem, a napsugárzás intenzitásának jelenlegi növekedése (különböző keringési ciklusok alapján) melegíti a tengereket, emiatt több vízgőz jut a légkörbe, ami széles spektrumon nyeli a sugárzást és ettől nő az üvegházhatás. Az tehát látszik, hogy a vízgőz mennyisége is egy visszacsatolás, talán mind a legerősebb, de ez még nem cáfolja a szén-dioxid hatását. Azt állítja továbbá, hogy a melegedő óceán kevesebb gázt tud oldott állapotban tartani, ezért szén-dioxid szabadul fel, és EZÉRT nő a légköri CO2 szint, mintha az nem is számítana, hogy micsoda mennyiségű, év-százmilliók alatt lekötött fosszilis szenet szabadítunk fel és juttatunk a légkörbe.

Az opportunizmus, konfliktusok témaköréhez: bár a könyvedben a csoportok/agresszió/előítéletek témánál kitérsz a jelenségre, én a globális problémák forrásaként alapvető jelentőségűnek tartom a csoportösztön modern megnyilvánulásait, és az azokkal való célzott visszaélés következményeit,
kayd.blog.hu/2016/09/21/a_csoportszelekcio_jelentosege
és az emberek globális problémákhoz való hozzáállásának lelki tényezőit, amelyeket Jonathan Haidt kutatásai szerintem jól megfogják
kayd.blog.hu/2016/09/21/az_erkolcsi_alappillerek_es_a_gonoszsag_forrasai

A környezetszennyezések ügyében „vészharangot kongatók” hajlamosak túlzásokba esni, ami nyilvánvalóan az aggódásuknak köszönhető, de ez egy kétélű dolog. Van egy indokolható része, miszerint egy lehetőleg minél drasztikusabb kommunikáció kell, egy megrettentés szükséges ahhoz, hogy az embereket cselekvésre bírjuk, és kizökkentsük a komfortzónájukból. Másrészt a jelenlegi rendszer direkt haszonélvezői, pl. a fosszilis-energiahordozókra épülő iparágak képviselői az összes zöld kezdeményezést megpróbálják lejáratni, és ehhez könyörtelenül kihasználják mindazon hibákat és túlzásokat, amelyeket a zöldek elkövetnek, és ezeket kisarkítva kommunikálva próbálják hitelteleníteni a környezetvédő mozgalmakat.

Bejegyzés: Globális problémák

KayD · http://kayd.blog.hu/ 2016.10.18. 10:29:10

Kedves Miklós! Csak pár napja találtam rá a művedre, még csak kis részét tudtam elolvasni. Elismerésem az óriási munkáért, és az eddig elolvasottak alapján ugyanazt a szemléletet látom benne amit én is képviselek, szerintem tudnánk együttműködni. Látom nagyon sok nyitott kérdést hagytál, sajnos az időm elég kevés, próbálok most néhányra reagálni, kiegészítéseket tenni. Tudok majd későbbiekben elemzéseket, tanulmányokat is küldeni.
Hadd kezdjem egy aktuális történettel. Épületenergetikai szakmérnökire járok a BME-n, a múlt héten hívtak egy vendégelőadót (a nevére nem emlékszem, 12 évig volt ENSZ megbízott, és az ország egyel ezelőtti energiastratégiáját ő készítette) aki az energiahordozók jelene és jövője témában tartott előadást. Beszélt arról, hogy akkorára nőttek az ismert készletek a fosszilis energiahordozókból, hogy nem mostanában fog kifogyni, paks2 a lehető legjobb irány, és megújulókra nem lehet energiatermelést alapozni, ezzel minden „normális” szakember tisztában van, de hát még mindig százezrek hisznek a lapos föld elméletben is, így a megújulókban is ezért hisznek… Az előadás fele arról szólt, hogy Merkelék tönkreteszik Európát a sötétzöld forradalmukkal, az Energiewende egy elképesztő dilettantizmus, a rendszer összeomlik a szél- és naperőműveik termelése miatt, a többlet miatt folyamatosan visszaterhelt alaperőművek emiatt veszteségesek, stb. Elképesztő intenzitással nyomják az atom-és gázlobbi propagandáját. Megkérdeztem tőle, mi lehet az oka hogy amikor pl. az olajpala-bányászatnál arról beszélnek, hogy a jelenlegi olajár mellett nem rentábilis, miért csak az adott technológiai színvonalon és költségszinten beálló kitermelési költséget emlegetik, miért nincsen sohasem szó az externális hatásokról, amelyek ugye aszerint jelennek meg a költségek között, hogy az adott térségben éppen milyen szigorúak a környezetvédelmi előírások, erre viszont (és a betartatás szigorára is) köztudottan erőteljes hatással van az olajipar lobbiereje, és korrupciós nyomásgyakorlása. A válasza tökéletesen tükrözte a rendszerszintű gondolkodásbeli problémákat; az externális költségek nehezen megfoghatók és becsülhetők, egy olyan dolog amibe a zöldek szoktak kapaszkodni, de pl. Csernobilnál is riogattak a rákos megbetegedésekkel, aztán kiderült hogy csak 1%-kal nőtt a rákos megbetegedések aránya Magyarországon. Tehát az látszik, hogy az energiastratégiát egy olyan nézetrendszerre alapozzák, ami nagy ívben szarik az externáliákra, túldimenzionálja az ellátásbiztonságot, nem veszi figyelembe a technikai fejlődést, és ennek jövőbeni perspektíváit az energiairányító-és tároló rendszerekre, és természetesen a fő ok bizonyos gazdasági érdekeltségek hosszútávú hasznának biztosítása, ami felülír minden környezetvédelmi és emberi szempontot. Az externális hatásokra felhozott csernobilos példa a lehető legfélrevezetőbb, nem is lehetne ennél hatásosabban bagatellizálni, az érvelési hibák teljes tárházát bemutatta az öreg, szalmabáb érvelés és hamis dilemma, de még a tekintélyre való hivatkozás is. Teljesen más képet mutatna pl. egy kínai nagyváros mellé épült átlagos szénerőmű (ami a költségtakarékosság miatt nincs korszerű füstgáztisztatással felszerelve) externális hatásainak teljes körű felmérése, ami a közlekedéssel együtt olyan szmogot eredményez, hogy állandósul a 200m-re csökkent látótávolság. Vajon mekkorák itt az externális hatások? A légúti betegségek orvosi kezelésének megnövekedett költsége egy mérhető tényszerű dolog, de csak egy elenyésző töredék. Az emberek nagy része ugyanis nem megy orvoshoz, sokan egyszerűen belehalnak a szennyező hatásokba. Ha valaki 20 évvel azelőtt meghal, mint amennyit akkor élhetne, ha a szennyező erőművet időben kiváltanák környezetbarát alternatívákra (vagy az is sokat hozna a konyhára ha a jelenlegi erőművet felszerelnék a legkorszerűbb filterekkel) akkor azt is számba kellene venni, hogy mennyibe kerülne az a gyógykezelés, ami az egyén élettartalmát ki tudja tolni 20 évvel az eredeti élettartamra (és még nem beszéltünk az életminőségről!). Nyilván ezt kiszámolni, megbecsülni képtelenség, de azért érzékelhető a valós súlya a dolognak. Az LCA elemzések módszerei egyre javulnak, és egyre pontosabban képesek az externális hatásokat a termék vagy rendszer teljes életciklusára nézve megbecsülni, már csak azt kell elérni hogy ezek az eredmények és hatások minél szélesebb nyilvánosság előtt közismertek legyenek. Mert itt azt az alapelvet kellene tudatosítani, amire az Energiewende kitalálói is rájöttek, hogy nem az ember van a rendszerért, hanem a rendszer az emberért.
Tehát az emberek azért alkotnak rendszereket pl az energiaellátásuk biztosítására, hogy az a KÖZÖS érdeküket szolgálja, ne csak bizonyos emberek gazdasági érdekeit mások egészségének rovására. Ezért alapul kell venni az alternatívák externális hatásait, azokat reálisan beárazni, és megkötni azokat az anyagi és ellátásbiztonsági kompromisszumokat, amelyek arányban vannak az egészségügyi, és hosszútávú jóléti célkitűzésekkel.

Bejegyzés: Globális problémák

moonshadow 2016.09.26. 00:59:15

szerintem több téves levezetés és következtetés van az írásban.
az ember valójában nem más, mint egy állat akinek az elméje fejlettebb és a múltat, jövőt is ismeri, nem csak a folyamatos jelenben él, mint az állatok.
Az öntudat sem egy van vagy nincs állapot, hanem fokozatosan épül fel, még egy fajon belül, a kifejlett embereknek sincs egyformán, nem konstans.
Ugyanakkor az ember egyed biológiai fejlődése során végighalad az állatok tudati szintjein, megfigyelhető, hogy pl. egy macska vagy kutya tudati fejlettségének megfelel egy 1,5-3 év közötti gyermeki elme fejlettsége. A kutyák-macskák megfigyelhetően és kísérletekkel alátámaszthatóan ilyen idős embergyereknek megfelelő öntudattal rendelkeznek.
Ráadásul ezek a társállatok mentálisan megfelelő foglalkozással fejleszthetők értelmi, de főleg érzelmi intelligenciájukra. Ez egészen olyan mértékig fejleszthető, hogy individuális jelleget ölt, felülírja az ösztönös viselkedést.
Pl. széken ülök, karomban a macskámmal. A mellkasomról fel akart ugrani a polcra, de nem tudott felkapaszkodni, lecsúszott a körme a bútorlakkon. Rám zuhant, rólam pedig elkezdett lecsúszni a padlóra egy pillanat alatt. Ösztönösen meg kellett volna kapaszkodnia bennem, de mivel tudatában volt, hogy ezzel nekem sérülést okoz, így behúzta a karmait, és inkább választotta a fájdalmas fenékre huppanást a padlón, mintsem a megkapaszkodást olyan áron, hogy sérülést okoz nekem, mint pótszülőjének. Másik macskám tárgyakat ver le, és minden tárgy után megfigyel, hogy felkeltette-e az érdeklődésem. Ők nem kifejezetten az öntudatukban különböznek, hanem az értelmük a folyamatos jelenre korlátozódik, a múlt csak az elraktározott tapasztalatok szintjén van meg bennük, a jövő pedig rövid távú stratégiákban, Lényeges, hogy türelmetlenek, mert nem ismerik a jövő fogalmát ezért nem szeretnek várni, pl. az etetésre, ha itt az ideje. Főleg a macskák rendelkeznek egyéniségre jellemző attitűdökkel, emberhez hasonlóan súlyoznak, a szeretetet is feltételhez és érdemekhez kötik, nem jár hierarchia alapján a szeretet mint a kutyáknál.

Bejegyzés: Az állati elmék és hatalmunk az állatok fölött