HTML

Egyvilág - Fórum

Ez az Egyvilág című könyvhöz tartozó fórum. A könyv részletes bemutatása és a teljes szövegű kézirat a www.egyvilag.hu címen található, a szerzői joggal kapcsolatos nyilatkozattal együtt.

Facebook-csoport:
Érdekes egy világ!

Facebook lap:
www.facebook.com/Egyvilag

Email: egyvilag@gmail.com

Friss topikok

  • Szalay Miklós: Ez nincs benne a fentiben (még), viszont egy értelmesnek tűnő osztályozása a személyiségtípusoknak... (2023.03.10. 23:42) Embertípusok
  • Szalay Miklós: Kiegészítés Karikó Katalin kapcsán: Ezt utólag írom hozzá, mert úgy érzékelem, hogy a Karikóról í... (2023.02.09. 20:14) Külföld (2023. január)
  • Szalay Miklós: Ami némileg elsikkadt, hogy van olyan fajta is, amit meg lehet csinálni, pénzügyileg sem annyira b... (2022.05.01. 15:07) A metaverzum és társai
  • Szalay Miklós: Orbán rendszerét még ki lehet egészíteni: ● A családtámogatási rendszerrel ● Az intézményi szövet... (2022.04.04. 22:00) Politika, választások (2022. február)
  • Szalay Miklós: Hozzá kell tenni a fentihez, hogy azért nem minden súlyosan bántalmazott, büntetett, rosszul nevel... (2021.12.29. 18:03) Elvek, szabályok, normák

A menekültkérdésről (1. változat)

2015.09.09.

 

(Ennek az írásnak egy újabb változata olvasható itt.)

 

 

Az alábbi írás nem feltétlen tetszik majd mindenkinek, mégpedig azért, mert az emberek az egyszerű, hangzatos, érzelmileg átszínezett megoldásokat kedvelik: segítsünk mindenkin – vagy épp, hogy egy menekültet se fogadjunk be. A stabil és egyúttal kellően emberséges megoldás azonban ebben a kérdésben is középen van, ott, ahol mind a menekültek, mind a befogadók érdekeit megfelelően figyelembe vesszük. Ehhez szükséges, hogy módszeresen és szenvtelenül átgondoljuk a helyzetet, és hogy legyen egy tiszta etikai alapvetésünk.

 

 

 

Elvek

 

Milyen elvek, milyen világnézet áll az itt felvázolt kép, megoldási javaslat mögött?

 

 

1)    Akik komoly veszélyben, súlyos helyzetben vannak, azokon segíteni kell.

 

Mégpedig annál inkább, minél súlyosabb a helyzetük.

 

 

2)    Túlságosan nagy áldozatot a segítőktől, befogadóktól sem lehet elvárni. Az értékelhető mértékű szolidaritás az, amit el lehet várni.

 

Ez azért is jó, mert akik segítenek, így fognak huzamos ideig segíteni, illetve így fognak segíteni legközelebb is, nem unnak rá ugyanis a segítésre, elkerülik a belső konfliktusokat. Továbbá, ha mindenki megteszi a kötelességét, az várhatóan a probléma kezelése szempontjából is elég lesz.

 

 

3)    Aki segít, az nem baj, ha úgy segít, ahogy az neki is jó.

 

Teszem azt, ha a befogadó országok azt mondják, hogy hosszabb távra az maradhat, akivel nincs gond, képes itt beilleszkedni. Ez megint csak könnyebbé teszi a befogadók számára, hogy segítsenek.

 

 

4)    Az is értékelendő, ha a segítség részleges.

 

Mondjuk, ha csak egy részét fogadjuk be azoknak, akik jönnének, maradnának, a rászorulóbb részét. Továbbá az is rendben van, ha nem minden pontosan a befogadottak kívánsága szerint történik – bár természetesen humánusan bánunk velük, és a lehetőségekhez képest figyelembe vesszük a kívánságaikat.

 

 

 

Menekültek

 

Mit lehet elmondani a menekültekkel kapcsolatban?

 

 

1)    Valószínűleg többségében rendes emberek, de mindenféle lehet közöttük.

 

Valószínű, hogy az útra kelők, a hozzánk érkezők nagy része valóban komoly veszélyből érkezik, valóban politikai menekült, nem akar bajt keverni, nem akar mást, mint emberhez méltó életet élni, és ezért hajlandó tenni, dolgozni, alkalmazkodni is. Aki ilyen, az megérdemli a segítséget. Ám nem feltétlenül mindegyikük ilyen.

 

Sok ugyanis az opportunista ember, olyanok is kihasználják a kínálkozó lehetőségeket, akiknek lenne más választásuk, mi több olyanok is megbújhatnak közöttük, akik kimondottan ártó, felforgató szándékkal jönnének, magyarul a terroristák.

 

 

2)    Aki súlyos helyzetből, veszélyből menekül, annak elégnek kell lennie, ha mások kisegítik ebből a helyzetből, ennél többet követelni nincs joga.

 

Gondolok itt arra például, ha valaki nem hajlandó nálunk regisztrálni, azonnal tovább akar menni Németországba. Nyilván ahhoz, hogy az emberek megelégedjenek a leírtakkal, szükséges, hogy a befogadó országok szabályai, eljárásai kellően humánusak legyenek, a végrehajtásuk is kellően zökkenőmentesen, megbízhatóan menjen, illetve a kérelmezők addig is megkapják a szükséges ellátást, figyelmet. Ha ez nem teljesül, akkor érthető, hogy vonakodnak megfelelni az itteni szabályoknak, még az olyanok is, akiknek azok egyébként kedveznének. Ha azonban a szabályok, eljárások megfelelőek, akkor a menedékkérőknek alá kell vetniük magukat azoknak.

 

 

3)    Félő, hogy akik ideértek, azoknak előbb-utóbb csalatkozniuk kell, felfokozott reményeikhez képest.

 

Ez további feszültségeket szülhet majd, vegyük csak a saját álmainkat és az EU realitásait. Ezért is jó, ha már az elején tisztázzuk irányukban, hogy mire számíthatnak és mire nem, beleértve azt is, ha egy részük csak ideiglenes menedéket kap, később haza kell mennie: a megtelepedetteket ugyanis már sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges távozásra bírni.

 

 

4)    Szintén megvan a valószínűsége annak, hogy a letelepültek idehozzák a saját konfliktusaikat.

 

Hogy a síiták, szunniták és a megannyi más csoport itt fog veszekedni, vagy rosszabb. Nem feltétlenül most azonnal, hanem évek múlva, amikor már otthon érzik magukat.

 

 

5)    Ha az otthon maradottak látják, hogy lehet jönni, akkor valószínű, hogy még sokan jönnének.

 

És megint csak, nem csak az olyanok, akik joggal kérnek menedékjogot.

 

 

 

Befogadók

 

Térjünk át most a befogadókra.

 

 

1)    Jelenleg sok szegényebb országban sokkal több menekült él, mint az EU-ban. Ezért a jelenleginél nagyobb szolidaritás várható el Európától.

 

Akkor is, ha megvan a magunk baja is, hiszen még mindig sokkal jobb a sorsunk, mint ezeknek a szerencsétlen embereknek.

 

 

2)    Alapjában véve a menekültek sehol sem hiányoznak túlságosan.

 

Több felől, még Németországból is hallatszanak ilyen hangok. (Németország speciális helyzetéről, engedékenységéről lásd még alább.) Ezzel együtt mindenhol megvan az a (baloldali) réteg, amelyik lelkesebb a befogadással kapcsolatban – valószínű azonban, ha közelebbről, súlyosabban érintenék őket a következmények, ők is veszítenének a lelkesedésükből.

 

 

3)    Kulturális különbségek

 

Ezektől nem lehet eltekinteni befogadók és befogadottak között, meg az általa okozott feszültségektől sem. Igaz, a békés egymás mellett élés sem lehetetlen, ehhez azonban szerencsés feltételek, idő és munka kell, és hogy könnyebb nem lesz az élet a keveredéstől, az szinte biztos. Tegyük még hozzá, hogy ezzel kapcsolatban is változó, hogy kit mennyire zavar egy eltérő kultúra közelsége – azonban a közelebbi tapasztalat, érintettség itt is könnyen ronthat azok hozzáállásán, akik távolról most toleránsak.

 

 

4)    A felvetés, hogy a befogadottak majd segítenek a befogadó országok demográfiai problémáin

 

Ez eléggé problémás, ameddig ez valóra válhatna, addig igen sokat kellene dolgozni, segíteni a nyelvi nehézségeken, megfelelő képzésben részesíteni őket, valamint a kulturális különbségek, mondjuk, ami a munkamorált illeti, sem feltétlen könnyítik meg a dolgot.

 

 

5)    Távolról, tét nélkül kritizálni, tanácsokat osztogatni könnyű.

 

Jöjjenek ezek a hangok akár az EU-n belülről, akár kívülről, gondolok itt például arra, ahogy Magyarországot kritizálják, illetve az amerikai kommentárokra. Nem mondom, hogy itt minden rendben volt, korántsem: a hatóságok tehetetlenkedése, az ügyintézés lassúsága, a politikusok bizonytalankodása joggal háborítja fel a menekülteket és az itteni polgárokat egyaránt, valamint a retorikán is volna mit finomítani, szokás szerint. Azonban, ez mégiscsak egy sosemvolt helyzet, amire hirtelen, egyedül kellett reagálni, megpróbálni a szabályokat betarttatni, és annyira súlyos hibák, atrocitások azért nem történtek a hatalom részéről. Ezzel együtt tény, hogy van miben fejlődni – közben azonban az EU és Amerika is megtehetné, hogy nagyobb támogatást nyújt a helyzet kezeléséhez.

 

 

6)    A múlt árnyai

 

Konkrétan, ahogy a II. világháború árnya rávetül a mostani helyzetre. Ahogy, mondjuk a regisztrálással kapcsolatban rögtön felmerült, hogy micsoda dolog számot írni az emberek karjára. (Merthogy a lágerekben is számot tetováltak az emberekre.) Ezek a párhuzamok alaptalanok, egészen más a helyzet, meg az elbánás is, szó sincs arról, hogy ezeket az embereket bántani akarnák. A másik, Németország különleges hozzáállása a helyzethez a saját sötét történelme miatt. Igen valószínű, hogy ennek híján a németek is kevésbé volnának engedékenyek.

 

 

 

Egy megoldási javaslat

 

Lássunk most egy javaslatot arra, hogy mit lehetne tenni.

 

 

1)    Tervezett, szervezett megoldás kell.

 

Ami most folyik, az ugyanis nem mehet tovább. Különösen az, hogy az jön át a határon, aki csak akar, és oda megy Európában, ahova csak akar.

 

 

2)    Lehetne például azt mondani, hogy rövidtávra befogadunk ennyi, hosszú távra meg annyi embert.

 

 

3)    A rövidtáv addig tart, ameddig a kibocsátó helyeken nem rendeződik a helyzet.

 

 

4)    Hosszabb távon azok maradhatnak, akik addigra megfelelően megtalálják a helyüket itt, van munkájuk, nincs velük gond.

 

Ez ösztönözné a befogadottakat, hogy addig is igyekezzenek, ne legyen velük gond.

 

 

5)    A befogadottak megválogatása

 

Erre az elmondottak értelmében szükség van: 1) Mindenekelőtt rászorultsági alapon, hogy ki jön súlyos veszélyhelyzetből, ki valóban politikai menekült; 2) Az esetleges terroristák, zűrös elemek kiszűrése végett; illetve 3) Ami a hosszú távú letelepedést illeti, az is számításba jöhet, hogy ki hasznos a befogadónak, ki nem jelent terhet. Utóbbi esetben emellett bizonyos számú helyet ki is lehetne sorsolni, hogy a kevésbé hasznosaknak is meglegyen az esélyük.

 

 

6)    Az egyes EU országoknak erejük arányában kellene befogadnia menekülteket.

 

Természetesen, ha akarnak, ennél többet is fogadhatnak. A most javasolt kvóta is ilyesmi, amennyire tudom. Ez az EU országok egymás iránti szolidaritását is kifejezné, erősítené az egyes országok hajlandóságát a befogadásra, valamint a befogadottak integrálását is megkönnyítené. Mindez azt is jelenti, hogy igen, Magyarországnak is be kellene fogadnia bizonyos számú menekültet, és itt valóban helyes, ha nem felejtjük el, hogy a magyarokat is befogadták például 56-ban. Az, hogy a menekültek egy része nem abba az EU országba kerül, amelyikbe leginkább szeretne, másodlagos, biztonságban lesznek, ez a lényeg. Természetesen, amennyire a leírtak keretei között lehetséges, azért figyelembe kell venni a kívánságukat.

 

 

7)    Sürgősen erősíteni kell az intézményrendszert és a döntéshozatalt.

 

Vonatkozik ez először is az operatív intézményekre, azokra, melyek közvetlenül foglalkoznak a menekültekkel, a befogadó táborokra, ügyintéző személyzetre, stb…


Másfelől pedig, magasabb szinten, létre kellene hozni egy külön EU-s szervet, mely csak a migrációs ügyekkel foglalkozik, és amennyire csak lehet hatékony, gyorsan tud reagálni, megvannak a megfelelő jogosítványai és erőforrásai. (Olyan, hogy Migrációs, Belügyi és Állampolgársági Biztos jelenleg is van, és azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a migrációnak, menekültügynek külön intézménye is van már, de ebben nem vagyok biztos.)

 

 

8)    Hosszabb távra tekintve azonban az alap okokat kellene orvosolni.

 

Valahogy rendet kellene teremteni a Közel-Keleten – ami egészen bizonyos, hogy nem egyszerű. A migrációs nyomás azonban talán arra is jó lehet, hogy a nyugatot nagyobb aktivitásra ösztönözze ezen a téren.

 

 

 

(Nézzétek meg továbbá a könyvemet, mely megpróbálja módszeresen, mégis érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ: egyvilag.hu)

 

 

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr967768456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2015.09.09. 18:56:49

Ez egy kellemesen alapos és reális értékelés. Respekt.

Két komoly hiányt látok azonban. Ahhoz hogy felelős, vállalható döntéseket lehessen hozni, ezeket nem árt bevenni az evidenciák közé:

- az egyik az, hogy a tömeges kitoloncolás egész egyszerűen kivitelezhetetlen. Amit lehet tenni, az az Európán belüli tologatás. Sok értelme annak sincs, a befogadottak oda mennek ahol jól érzik magukat. Aki beért az EU-ba, maximum önszántából távozik majd, de erre nem érdemes messzemenően építeni.
- a másik az, hogy ha ezt az egészet hosszú távon szeretné Európa művelni, azt csak úgy tudja megtenni, ha kényesen ügyel arra, hogy betartsa a demokrácia alapszabályait, vagyis igyekeznie kell a többség véleménye szerint mozdulni, vagy legalábbis attól nem nagyon eltérni, különben nem jut majd messzire és az ellenhatás minden eredményt törölhet. Ehhez első körben őszinteség kell. Például a számok terén. Ez ügyben az EU legnagyobb része jelenleg elégtelenre vizsgázik.

Fritz Gerlich 2015.09.10. 17:07:23

Ez mind nagyon szép és jó, de semmi új nincs benne. A menekültek tömegével jönnek, egyre nagyobb számban és nincs semmi a világon (se rendőr, se kerítés) ami megállítaná őket. ERRE kellene valami ötlet testvérem!

Szalay Miklós 2015.09.10. 17:52:48

@Fritz Gerlich: Ez igaz. Azóta merült föl még, hogy az elsődleges, a kibocsátó országokkal szomszédos befogadókat is jobban kellene támogatni a menekültek ellátása terén, illetve ott felállítani annak az adminisztrációját, hogy kit enged be az EU és kit nem. Akarok majd csinálni egy kiegészített verzióját a fenti írásnak, abban ez is benne lesz. Várom hozzá a további javaslatokat!

Kopi3.14 2015.09.11. 11:54:13

Menekültek/1: Nem pont a ilyenek kiszűrésére tartogatjuk és fizetjük a titkosszolgálatokat?

Menekültek/2: Alapvetően igaz, viszont nagyban árnyalja a képet a már most legálisan EU-n belül elő nagy számú muszlim népesség. Ugyanis ha valakinek már rokona, ismerőse van az EU-n belül legálisan, akkor miért tartsuk fel egy másik országban, ha valahol tudna közeli segítséget kapni a beilleszkedéshez, a mindennapokhoz? Az mind a menekült, mind a befogadó ország helyzetét könnyíti.

Menekültek/4: Németország jól mutatja, mennyire nem jellemző az otthoni problémák magukkal hozása- nagy számú kurd kisebbség él az országban, vannak irakiak, palesztinok, törökök, irániak, stb., s probléma csak nagyon ritkán van e régi, "otthoni" törések mentén. Még a focidrukkerek között sincs balhé.

Befogadók/2: Németországban a szélsőjobb hangoztat ilyeneket, már a konzervatívok sem fogalmaznak így. A szélsőjobb tüntetésekre pedig valahogy keleten is nagyobb számban mentek balos ellentüntetők.

Befogadók/3: Szintén Németország, a békés együttélés létezik, működik. Sőt, egész meglepő eredményeket látni. Iráni taxisofőr nő, társaság, női társaság, ahol a teljesen elfedettől az abszolút európai trendeknek megfelelő öltözködésig minden előfordul.Bizonyos esetekben egy családon belül is.

Befogadók/4: A németeknél ezer éve van akár ingyenes nyelvtanfolyam a bevándorlási hivatal által szervezve, a tanulás nincs senki elől elzárva. Ha egy évig bármilyen bejelentett munkája van az embernek, utána a munkaügyi központ hatékony képzéseket tud támogatni, akár több éveseket is, amik szerves része a cégeknél töltött gyakorlat, ami pedig már egy nagy lépés a későbbi alkalmazás felé. A kulturális különbségek gyakorlatilag azt mutatják, hogy a bevándorlóknak sokkal jobb kereskedelmi, vendéglátói érzéke van a németeknél, jobban hajlandóak keményen dolgozni, mint a helyiek, vagy már sokadik generációban itt születettek. Valamint itt is igaz, túl sok németet, de fehért embert sem látni pl. wc takarító munkakörben, ellenben rengeteg afrikait, vagy ázsiait. Pont, mint Franciaországban. Ahogy a köztisztasági munkákat is elvégzik, nem húzzák a szájukat.
Szintén a németeknél látni, ha az ember utána néz, hogy felismerték a sokadik generációs bevándorlók problémáit is, különösen, ha "gettóban" élnek, s igyekeznek nekik is kilátást, jövőképet mutatni, támogatást adni a minél hatékonyabb beilleszkedésre.
A demográfiai hatás eléggé ideig-óráig hat,a bevándorlók is gyorsan, kb. egy generáció alatt mutatnak alacsonyabb születésszámot, mint amikor megérkeznek ide. (Ha nem fogalmaztam jól: a bevándorlók gyerekei már nem vállalnak négy-nyolc gyereket, inkább csak kettőt.)

Megoldási javaslat/1: Teljesen egyetértek.

Megoldási javaslat/3: Még azt sem látni, hogy valaha Szíria, egyes afrikai régiók esetében vége lehet a helyi konfliktusnak, így a rövid táv már most évtizedes léptékben tekintendő. Ami meg szinte letelepedés. És bár a menekültek nagy része is szíve szerint amint lehet vissza menne haza, ha már tíz éve él valahol máshol, nem biztos, hogy vissza fogja húzni bármi is. Ha közben gyereke születik, kiépül egy szociális háló az új helyen, akkor lassan csak távoli emlék lesz a haza. Ezért lenne jó a mielőbbi hatékony megoldás. Szíria esetében esetleg Aszad hatalmának megszilárdítása.

Megoldási javaslat/7: ehhez megint az kellene, ami EU-s szinten soha nem valósul meg, a tagállamoknak feladni bizonyos szuverenitást, magyarul az integráció irányába lépni. Ezt talán a Benelux államokon és Németországon kívül a többiek nagyon nem akarják.

Megoldási javaslat/8: Aki erre egy működő megoldást javasol, az azonnal megkaphatja a Nobel békedíjat.

Kieg.: Az EU kritikája. Pár éve már egyszer rászörnyülködött az EU lakossága az olasz vizeken meghalt menekültek tömegére, majd szépen aludt tovább, egy hirtelen fellángolásnál többet nem tett ezzel kapcsolatban. A politikusok is elfelejtették az egészet. Ahogy azon sem gondolkodtak, hogy mik lehetnek a következményei a szír polgárháború elhúzódásának, fokozódásának, esetleges földrajzi terjedésének, ahogy az ukrajnai helyzet fokozódása, elhúzódása következményeivel sem számolnak. Ha onnan is megindul egy menekülthullám, az végképp nem lesz vicces.

Szalay Miklós 2015.09.11. 12:55:41

@Kopi3.14: Köszönöm a részletes kommentet, láthatólag közelebbről látod a helyzetet, mint én.

Van azért néhány kétely bennem:

1) Hogy amire a németek képesek, részben felturbózott toleranciájuk, részben a szervezettségük miatt, az máshol nem működne - márpedig a németek ezzel, ami most jön, egyedül nem bírnak el, nem is akarják egyedül a nyakuba venni.

2) Hogy ez a mostani áradat nagyobb tömegű, mint amit eddig kezelni lehetett, még a németeknél is meglehet az a kritikus tömeg, amikor már kevésbé működik majd a rendszer, nehezebben megy az integráció, elfogy a türelmük.

3) Minőségükben is eltérhetnek a mostani jövevények azoktól, akik nagyrészt kimondottan munkát vállalni jöttek eddig.

Kopi3.14 2015.09.11. 13:14:40

@Szalay Miklós: Nincs itt felturbózott tolerancia. Eleve a nyugati részek, meg úgy talán az egész német vidék mindig aktív kereskedelmet folytatott a világ minden irányába, népek jöttek, mentek, harcoltak, kereskedtek, volt interakció, plusz volt lehetőség erős polgárságnak kiépülni, ahol a tettek minősítik az embert, nem a bőrszín, vagy a ruha.
Ez a polgárság adja a társadalom erejét, a milliónyi civil szervezetével, egyesületével- pl. Kölnben csak karneváli egyesület száz felett van.

Hogy a német rendszer mennyi emberrel képes megbirkózni, azt nem tudom, annyit látok, hogy a civilek nagyon megmozdultak, és komolyan veszik a problémát. Az állami eszközök megvannak a menekültek segítéséhez, tehát ha valamit fel kell állítani nem a nulláról kell nekikezdeni. Mint régi célország, már rutinjuk is van a helyzet kezelésében valamilyen mértékben. Van egyébként iszlám segélyszervezet is az országban, nagyon erősek, aktívak a keresztény szervezetek is, mondhatjuk, már mozog az a szervezet, amelyiknek kezelnie kell a helyzetet.

A most érkezők minősége per pillanat ismeretlen, én nem alkotnék véleményt róluk előre. Egyébként pl. vasútállomáson takarítani nem nagyon kell más, mint két kéz, két láb és akarat. És rengeteg ilyen munkahely üres, ami miatt az ott levők szakadnak bele a munkába.

2015.09.12. 06:24:59

Az utolsó pont nehéz ügy, kontraproduktív. Az eddigi nyugati beavatkozások ágyaztak meg ugyanis részben az iszlámizmusnak.

Rudi Kató 2015.09.13. 14:11:23

Alapvetően hazug az egész cikk! Szó nincs menekültekről! Kivétel nélkül mindegyik terrorista! Azzal pedig, hogy megtagadják az együtt működést, a beazonosításukat elvesztették minden jogukat az emberséges kezelésükre! Arról nem is beszélve, hogy se nem üldözöttek, se nem szegénynek mivel tele vannak pénzzel mint a kutya bolhával! Az égvilágon semmi nincs amiért be kellene őket fogadni!Ezeket az ország védelme érdekében a azonnali hatállyal le kell lőni ott ahol beakarnak jönni Magyarországra!

panelburzsuj 2015.09.13. 14:38:37

@Rudi Kató:
"Kivétel nélkül mindegyik terrorista!"

Úgyvan!

Sőt!

A csecszopók, féllábúak, kerekesszékesek pláne!

Mer pelenkába, mankóba, háttámlába dugdossák a pokolgépet!

(de szar lehet nemcsak ostoba gecinek látszani - hanem annak is lenni...)

Ormi 2015.09.14. 07:44:27

Láttad őket?
85 százalékuk tizenvalahány és negyven közötti férfi.
Mutatóba hoztak nőket, s gyerekeket.
Ám valahol egyszer találnak egy hajó/vonatrakomány fegyvert, ami már vár valahol rájuk, s majd nézhetsz/nézhetünk.
És baszhatjuk is majd, mi elpuhult hülyék.

ercsi4 2015.09.14. 09:32:24

Aljas vagy, vagy csak egyszerű?

Balt 2015.09.14. 10:34:55

@Szalay Miklós: Úgy látszik, eddig tartott a németek türelme. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar elfogy...

Balt 2015.09.14. 10:38:06

@panelburzsuj: Az IÁ nyilatkozta, hogy 4000 terroristát már bejuttatott Európába. Ha csak a fele igaz, akkor is súlyos.

Kopi3.14 2015.09.14. 10:43:40

@Balt: Mint 2007 óta Németországban élő tudok nyilatkozni a mindennapokat tekintve: a német állam tesz az integrációért, ismerőseim dolgoznak benne, a német állam igyekszik felismerni a problémákat és megfelelő válaszokat adni rájuk, a törökökkel együttélés nem problémás. Többek között nekem se, aki a törökök által is sűrűn lakott városrészben élek. Ezen kívül van itt sok orosz, lengyel, s egyéb nemzet is.

panelburzsuj 2015.09.14. 11:14:48

@Balt:
Minden egyes bejutott terrorista súlyos.

Minden egyes kontroll nélküli beeresztés súlyos.

És minden egyes eszét vesztett, vérgőzös barom is súlyos.

Vagy ez így már túl bonyolult?

Balt 2015.09.14. 19:02:12

@Kopi3.14: A cikk szerint 2012-ben volt másfél millió török, aki nem beszél németül. Ez tényleg az integráció páratlan sikere.

tralalala 2015.09.18. 00:24:56

Jó poszt, jól összeszedi az irányokat, annyi a baja, hogy túl sok újat nem mond. De hát nem is feltétlen az a célja.
süti beállítások módosítása